Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

7 syytä rakastaa Exceliä

mennessä | 26.11.2020 | Tavallinen talous -blogi | 0 Kommenttia

Edellisessä postauksessani lupasin kertoa, miten Excel pitää talouteni raiteillaan. Kuten kerroinkin, aloin pyörittää talouteni lukuja Excelissä, kun tuloni putosivat joitakin vuosia sitten opintovapaan alkaessa. Kun en halunnut syödä sinä aikana säästöjäni, piti ottaa selvää mihin rahani oikein menevät.

Siihen saakka talouteni oli pyörinyt hyvin omillaan – tuloni kattoivat menoni, säästöönkin jäi ja löysää oli myös mukaviin juttuihin kuten matkusteluun. Palkka oli säännöllisesti sama, joten tulopuoli olikin minulle selvä. Silmiä avaavaa oli kuitenkin tarkastella menopuolta. Mitä Excel siis paljasti minulle, ja voi paljastaa myös sinulle?

1. Kokonaistulot tulevat näkyviksi

Tulot voivat olla hyvinkin yksinkertaiset kuukausitulot, tai koostua useammista lähteistä. Kun budjettikauden tulot kirjaa itselleen ylös, on kokonaisuus selvempi. Palkka, tuet, kirppismyynnit tai veronpalautukset – kaikki samaan listaan! Tietoinen rahankäyttö on helpompaa, kun antaa joka eurolle budjetissa oman osoitteensa jo etukäteen.

Tulot ja tulorakenne voivat ohjata myös budjettikauden muuta suunnittelua. Suunnitteletko kalenterikuukaudeksi kerrallaan, vai kilahtaako palkka tilille kenties aina kuun 15. päivä, jolloin suunnittelu on helpompaa kuun puolivälistä seuraavan kuun puoliväliin? Tai tuleeko palkka joka toinen viikko, jolloin budjetointikin on selkeämpää kahden viikon pätkissä? Päätä itse!

2. Kulujen seuranta kertoo, mihin rahat menevät

Kun tulot on kirjattu, on aika kirjata menot. Budjettia on vaikea vetäistä hatusta, jos ei edes hahmota mihin rahat menevät. Asumisen kulut ja vaikkapa matkakortille ladattava arvo saattavat olla kuukaudesta toiseen samat ja selvät, mutta mitä kaikkea muuta tilillä tapahtuukaan?

Itse keskityin tarkkailemaan ruokakuluja, jotka voivat elää villistikin, mutta tuntuvat aina perustelluilta. Pitäähän ihmisen syödä! Tosiasiassa ulkona syömiseen ja ihan ruokakauppaankin voi törsätä huomaamattaan ihan turhan paljon. Kun totuuden kirjaa budjetin riveille, on helpompi pohtia onko tilanne hyvä, vai voisiko jotain muutoksia tehdä.

Tärkeintä on saada viivan alle plussaa, tai edes nolla! Silloin talous pyörii kestävämmin.

3. Turhat rahasyöpöt löytyvät

Kuukausittainen salijäsenyys, suoratoistopalvelu ja aikakauslehden jatkuva tilaus. Voi paljastua, että esimerkiksi nämä toistuvat maksut eivät enää tuotakaan iloa arkeen tai niihin ei enää ole varaa. Jos salille jaksaa raahautua joskus ja jouluna, suoratoistopalveluita on useampia ja artikkelitkin tulee nykyään luettua pääasiassa verkossa, voi olla aika antaa näille rahasyöpöille kenkää!

Kun ensi kerran pyörittelin talouteni lukuja Exceliin oli jotain karsittava, sillä viivan alle jäi miinusta. Luovuin esimerkiksi erillisestä nettiyhteydestä (muistaakseni 39,90 €/kk), sillä puhelimessa oli myös nettiyhteys, jonka saatoin jakaa muuhunkin käyttöön. Ei ehkä tunnu paljolta, mutta säästöä tuli melkein 480 € vuodessa, mikä onkin jo huomattava summa.

4. Reaaliaikainen seuranta on mahdollista

Kun olen kirjannut käytettävissä olevat varat ja suunnitellut menot valmiiksi taulukkoon, on niiden toteutumista helppo seurata ihan reaaliaikaisesti. Ensimmäisistä Excel-budjeteista olenkin siirtynyt Google Sheetsiin, joten se kulkee mukanani puhelimen avulla jatkuvasti. Esimerkiksi vaateostoksen tehtyäni voinkin lisätä käyttämäni summan budjettiin heti, ja budjetti pysyy ajantasalla helposti ilman isompia talkoita.

5. Taulukko laskee jäljellä olevan rahan automaattisesti

Taskussa mukana kulkevat Google Sheets mahdollistaa myös käytettävissä olevien varojen superhelpon seurannan. Se laskee automaattisesti, paljonko missäkin kategoriassa on vielä rahaa käytettävissä, joten ylillyöntejä ei tule helposti.

6. Budjetti poistaa stressin hankinnoista

Joidenkin mielestä budjetti sanana kuulostaa ahdistavalta ja rajoittavalta. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla, vaan budjettia voi ajatella kulutussuunnitelmana – näin haluan rahani käyttää. Budjetti ikäänkuin antaa luvan käyttää rahaa tiettyihin asioihin. Jos vaatteisiin on budjetoitu muutama kymppi ja vastaan tulee ihana paita, ei hankinnasta tarvitse kantaa huonoa omatuntoa – budjetti antoi luvan. Raha ei ole mistään muusta pois, vaan juuri siihen tarkoitukseen suunniteltu.

Samalla poistuu stressi vaikkapa siitä, riittääkö raha vuokraan jos nyt maksan nämä vakuutuslaskut – budjetissa olet jo osoittanut rahat niihin tarkoituksiin, joten kyllä riittää.

7. Muutosten teko budjettiin on helppoa

Mutta mitäs jos unohdin sen kaksi kertaa vuodessa tulevan vakuutuslaskun tältä kuulta! Mistä ne rahat nyt otetaan? Kun kaikki tulot ja menot on kirjattu budjettiin, on lukujen pyörittäminen helpompaa. Nipistäisinkö tuolta vai täältä? Ehkä vaatehankinnat tältä kuulta voi laittaa jäihin, säästösummaa pienentää tai kiristää ruokalaskusta? Muutosten teko lennosta on helpompaa, kun luvut ovat jo esillä.

Aina ei tietenkään yllätyskuluja pysty kattamaan saman budjettikauden tuloista. Siihen tarkoitukseen olisi hyvä olla puskuria, eli tilille säästettyä rahaa nimenomaan yllättävien menojen varalle. Siitä voisinkin kirjoittaa toiste lisää!

Tässä siis seitsemän syytä miksi itse hullaannuin taloustietojeni pyörittämiseen Excelissä. Keksitkö sä vielä lisää syitä?

Seuraavassa postauksessa voisinkin kertoa siitä, mitä mun Excelin riveillä ei nähdä, eli mistä pihistän!

Johanna

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Johanna

Kolmekymppinen perheenäiti pyörittää ihan tavallista tasapainoista taloutta. Mies, kaksi lasta ja omakotitalo – vain koira puuttuu.

Uutta blogeissa

Saako äidillä olla ihan omaa rahaa?

Saako äidillä olla ihan omaa rahaa?

Vanhemmuus on teema, joka puhuttaa ja herättää tunteita. Jokainen vastuullinen aikuinen pyrkii olemaan paras mahdollinen vanhempi ja tekee varmasti parhaansa. Vanhempana kohtaa monta eri mielipidettä ja tapaa olla vanhempi, sekä mahdollisesti painetta olla...

lue lisää
Olet mitä syöt – syöt mitä valitset

Olet mitä syöt – syöt mitä valitset

Mikä ihmeen ruokabudjetti? Lainojen ja asumiskulujen jälkeen ruokalasku näyttelee budjetoinnissa suurta roolia. En uskalla edes arvailla, kuinka paljon olen kuluttanut kuukausittain rahaa ruokaan ennen Rahabalanssin valmennusta. Nykyään olen onnistunut vakiinnuttamaan...

lue lisää

Arkisto

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!