Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Black Friday

mennessä | 13.11.2020 | Blogi, hankinnat, Rahabalanssi-blogi, rahataidot, säästäminen

Valmistaudu!

Halun ja tarpeen tunnistamisessa voi käyttää hyödyksi ajatusta tuplahinnasta. Mieti hintaa, jolla olet ostopäätöstä tekemässä. Olisitko valmis maksamaan tuplahinnan? Jos vastasit kyllä, todennäköisesti todella tarvitset tätä tai se on sinulle todella merkityksellistä.

Kulutusyhteiskunta on taitava kehittämään erilaisia ostointoa herätteleviä tapahtumia. Joulusesonki ei ole vielä päällä ja syksyn myynti on hiljaisempaa. Niinpä marraskuun loppuun isketään maailmanlaajuinen ostomaniaan innostava tapahtuma. Black Friday.

Marraskuu hiipii puoliväliin. Pimeys valtaa illat ja talvea vielä odotellaan. Sähköpostiin alkaa tulla Black Friday mainoksia. Hehkutusta ja iloa. Kohta alkaa yhden päivän alennukset. Rajattu aika ja iso alennusprosentti on hyvä yhdistelmä mitä ostoimpulssin herättelyyn tulee. Kukapa ei haluaisi hyödyntää ”once in the lifetime” -tilaisuutta?

Entä, kun ostomania herättääkin ahdistusta ja huolta. Huolta siitä, että tulee ostettua jotain, johon ei ole varaa. Luottokortti polttele lompakossa ja katumus on läsnä jo ennakkoon. Jos ajatukset: ”En osaa olla ostamatta” ja ”Apua!” hiipivät takaraivoon marraskuun lähentyessä loppuaan, tämä kirjoitus on sinulle!

Nyt on vielä hyvin aikaa tehdä oma sotasuunnitelma ostohulinaa vastaan, etenkin jos jälkeenpäin huomaat katuvasi hankintoja tai sinulla ei ole varaa hankintoihin.

Pysähdy

Mitkä ovat sinulle suurimpia houkutuksia? Ostatko kosmetiikkaa, joka jää kaappiin tai uusitko toimivaa elektroniikkaa? Täyttyykö kaappi vaatteista, jotka jää käyttämättä tai tilaat uusia suoratoistopalveluita, vaikka et ehdi katsoa edellisiäkään?

Tunnista omat kulutusansasi sekä pysähdy miettimään onko jotain mitä aidosti tarvitset.

Listaa

Kirjoita paperille nyt ylös hankintoja, joita aidosti tarvitset nyt tai lähitulevaisuudessa. Kun kirjaat kohteita, pysähdy samalla miettimään onko tämä tarve vai halu? Olisiko korvaavaa tuotetta/asiaa kotona. Voisiko tätä lainata tai hankkia käytettynä? Huhuile Facebook kirpputoreilta tai roskalavaryhmistä. Anna ajatusten olla listalla ainakin kolme päivää.

Priorisoi

Palaa hankinta-ajatusten äärelle muutaman päivän kuluttua kirjaamisesta. Miten paljon nyt näitä tarvitset? Mitkä poistuvat listalta ja mitkä jäävät? Mikä on hankintoihin käytettävä raha? Jos listalle jää useampia aitoja tarpeita, numeroi nämä tärkeysjärjestykseen. Mitä tarvitset aidosti pian? Kaikkia hankinta-ajatuksia tuskin tarvitsee toteuttaa heti.

Minimoi houkutukset

Kun olet jättänyt hankinta listalle ne asiat, mitä aivan aidosti tarvitset ja olet hankkimassa, peruuta tarpeettoman uutiskirjeet, laita ”ei mainoksia” – laput postilaatikkoon ja kulje laput silmillä. Vältä kauppakeskuksia ja mainoksia, jos tiedät haksahtavasi helposti. Jos sinulla on tiedossa jotain todella tarpeellista, voit pyytää jotain lähipiiristä pitämään silmällä kyseistä tuotetta, jotta saat hankinnan tehtyä hyvällä hintaa. Voit myös mennä tekemään täsmä-hankinnan listasi kanssa ja ottaa mukaan kyseisen summan vain käteisenä. Jos teet hankintasi netissä, jätä tilille vain hankinnan mukainen summa tai muuta kortin ostoraja hankinnan suuruiseksi. Vaikka rahaa sinulla olisikin, tämä ostotapahtuman monimutkaistaminen voi auttaa irtautumaan ostoimpulssista, sillä hankinta vaatii enemmän aikaa ja vaivaa.

Mieti millä on merkitystä

Kun energiaa ja ajatuksia suuntaa itselle tärkeään sisältöön ja asiaan, voi nähdä paremmin lähelle ja kyetä nauttimaan asioista ilman uuden ostamisen viehätystä. Tee siis marraskuun viimeisestä perjantaista itsellesi erityisen mieluisa muilla tavoin. Järjestä olohuoneeseen piknik, kokoa perhe elokuvapäivään tai ystävät vaatteidenvaihtobileisiin. Täytä päiväsi asioilla, joilla on merkitystä ja pysähdy tarkastelemaan sitä mitä tarvitset. Ohita ostokanavat ja aikeet sinnikkäästi ja muista, että ostaminen ei tapahdu itsestään.

Ole hintatietoinen

Iltasanomissa julkaistiin artikkeli 11/2019 joka nosti esiin hintakikkailua. Osa mainosti korkeita alennusprosentteja, sillä tuotteiden hintaa oli nostettu tavanomaisesta. Selvitä siis mitä hankinta kohde maksaa normaalisti.

Ostaminen ja kuluttaminen on valinta, vaikka se tuntuisikin autopilottina tehdyltä valinnalta. Ja koska se on valinta, sinulla on vapaus ja valta valita myös toisin.

Mitä hankintalistaasi jää,  vai onko se tyhjä, kuten omani?

-Jenna

0 kommenttia

Jenna Mattila

Taloudellisen hyvinvoinnin asiantuntija, tietokirjailija ja kouluttaja, jonka missiona on saada taloudellisen hyvinvoinnin näkökulma osaksi kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin määritelmää ja tarjota tukea ja keinoja vahvistaa tätä yhteiskuntatasolla.

Uutta blogissa

Miksi veroista pitäisi kiinnostua?

Miksi veroista pitäisi kiinnostua?

Verot ovat mielikuvassa monesti kankea, tylsä ja pakollinen paha. Samalla verotus on aihe, joka koskettaa aivan jokaista ja jokaisen arkea niin tuloverotuksen, pääomatuloverotuksen kuin arvonlisäveronkin puolesta. Kaikkeen missä raha liikkuu liittyy verotus.  ...

lue lisää

Arkisto

Onko sinulla kysyttävää, lähetä viestiä!

3 + 15 =

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!