Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Black Friday

mennessä | 13.11.2020 | Blogi, hankinnat, Rahabalanssi-blogi, rahataidot, säästäminen

Valmistaudu!

Halun ja tarpeen tunnistamisessa voi käyttää hyödyksi ajatusta tuplahinnasta. Mieti hintaa, jolla olet ostopäätöstä tekemässä. Olisitko valmis maksamaan tuplahinnan? Jos vastasit kyllä, todennäköisesti todella tarvitset tätä tai se on sinulle todella merkityksellistä.

Kulutusyhteiskunta on taitava kehittämään erilaisia ostointoa herätteleviä tapahtumia. Joulusesonki ei ole vielä päällä ja syksyn myynti on hiljaisempaa. Niinpä marraskuun loppuun isketään maailmanlaajuinen ostomaniaan innostava tapahtuma. Black Friday.

Marraskuu hiipii puoliväliin. Pimeys valtaa illat ja talvea vielä odotellaan. Sähköpostiin alkaa tulla Black Friday mainoksia. Hehkutusta ja iloa. Kohta alkaa yhden päivän alennukset. Rajattu aika ja iso alennusprosentti on hyvä yhdistelmä mitä ostoimpulssin herättelyyn tulee. Kukapa ei haluaisi hyödyntää ”once in the lifetime” -tilaisuutta?

Entä, kun ostomania herättääkin ahdistusta ja huolta. Huolta siitä, että tulee ostettua jotain, johon ei ole varaa. Luottokortti polttele lompakossa ja katumus on läsnä jo ennakkoon. Jos ajatukset: ”En osaa olla ostamatta” ja ”Apua!” hiipivät takaraivoon marraskuun lähentyessä loppuaan, tämä kirjoitus on sinulle!

Nyt on vielä hyvin aikaa tehdä oma sotasuunnitelma ostohulinaa vastaan, etenkin jos jälkeenpäin huomaat katuvasi hankintoja tai sinulla ei ole varaa hankintoihin.

Pysähdy

Mitkä ovat sinulle suurimpia houkutuksia? Ostatko kosmetiikkaa, joka jää kaappiin tai uusitko toimivaa elektroniikkaa? Täyttyykö kaappi vaatteista, jotka jää käyttämättä tai tilaat uusia suoratoistopalveluita, vaikka et ehdi katsoa edellisiäkään?

Tunnista omat kulutusansasi sekä pysähdy miettimään onko jotain mitä aidosti tarvitset.

Listaa

Kirjoita paperille nyt ylös hankintoja, joita aidosti tarvitset nyt tai lähitulevaisuudessa. Kun kirjaat kohteita, pysähdy samalla miettimään onko tämä tarve vai halu? Olisiko korvaavaa tuotetta/asiaa kotona. Voisiko tätä lainata tai hankkia käytettynä? Huhuile Facebook kirpputoreilta tai roskalavaryhmistä. Anna ajatusten olla listalla ainakin kolme päivää.

Priorisoi

Palaa hankinta-ajatusten äärelle muutaman päivän kuluttua kirjaamisesta. Miten paljon nyt näitä tarvitset? Mitkä poistuvat listalta ja mitkä jäävät? Mikä on hankintoihin käytettävä raha? Jos listalle jää useampia aitoja tarpeita, numeroi nämä tärkeysjärjestykseen. Mitä tarvitset aidosti pian? Kaikkia hankinta-ajatuksia tuskin tarvitsee toteuttaa heti.

Minimoi houkutukset

Kun olet jättänyt hankinta listalle ne asiat, mitä aivan aidosti tarvitset ja olet hankkimassa, peruuta tarpeettoman uutiskirjeet, laita ”ei mainoksia” – laput postilaatikkoon ja kulje laput silmillä. Vältä kauppakeskuksia ja mainoksia, jos tiedät haksahtavasi helposti. Jos sinulla on tiedossa jotain todella tarpeellista, voit pyytää jotain lähipiiristä pitämään silmällä kyseistä tuotetta, jotta saat hankinnan tehtyä hyvällä hintaa. Voit myös mennä tekemään täsmä-hankinnan listasi kanssa ja ottaa mukaan kyseisen summan vain käteisenä. Jos teet hankintasi netissä, jätä tilille vain hankinnan mukainen summa tai muuta kortin ostoraja hankinnan suuruiseksi. Vaikka rahaa sinulla olisikin, tämä ostotapahtuman monimutkaistaminen voi auttaa irtautumaan ostoimpulssista, sillä hankinta vaatii enemmän aikaa ja vaivaa.

Mieti millä on merkitystä

Kun energiaa ja ajatuksia suuntaa itselle tärkeään sisältöön ja asiaan, voi nähdä paremmin lähelle ja kyetä nauttimaan asioista ilman uuden ostamisen viehätystä. Tee siis marraskuun viimeisestä perjantaista itsellesi erityisen mieluisa muilla tavoin. Järjestä olohuoneeseen piknik, kokoa perhe elokuvapäivään tai ystävät vaatteidenvaihtobileisiin. Täytä päiväsi asioilla, joilla on merkitystä ja pysähdy tarkastelemaan sitä mitä tarvitset. Ohita ostokanavat ja aikeet sinnikkäästi ja muista, että ostaminen ei tapahdu itsestään.

Ole hintatietoinen

Iltasanomissa julkaistiin artikkeli 11/2019 joka nosti esiin hintakikkailua. Osa mainosti korkeita alennusprosentteja, sillä tuotteiden hintaa oli nostettu tavanomaisesta. Selvitä siis mitä hankinta kohde maksaa normaalisti.

Ostaminen ja kuluttaminen on valinta, vaikka se tuntuisikin autopilottina tehdyltä valinnalta. Ja koska se on valinta, sinulla on vapaus ja valta valita myös toisin.

Mitä hankintalistaasi jää,  vai onko se tyhjä, kuten omani?

-Jenna

0 kommenttia

Jenna Mattila

Mottoni on "ei ne isot tulot vaan tietoiset menot". Olen 32-vuotias vaimo, yrittäjä ja sijoittaja sekä hifisti pihi kotiäiti.

Uutta blogissa

Arkisto

Raha on resurssi, jota tietoisesti ohjaamalla saat elämääsi aidosti merkityksellisiä asioita lisää. Oli se sitten vapaa-aikaa tai unelmiesi ura! 

Raha on väline, sinulle merkityksellisiin asioihin!

Raha on resurssi elämässämme, emme voi kiistää sen tärkeyttä, mutta raha itsessään on väline, joka käsissämme oikein ohjattuna muuttuu mahdollisuuksiksi ja lisääntyväksi merkityksellisyydeksi omassa elämässä.

Olen selvittänyt ajatusten, tunteiden sekä toimintamme vaikutuksia talouteen ja vastaavasti taloudellisen tilanteen vaikutuksia hyvinvointiimme.  Taustani ansiosta minulla on erinomainen ymmärrys muutoksen tukemisen keinoista ja mitä aidosti mielessämme ja toiminnassamme tulee tapahtua, jotta muutos onnistuu.

Taustani ansiosta työterveyteen erikoistuneena hyvinvoinnin asiantuntijana käsittelen talouden teemoja inhimilliset lähtökohdat, tilanteet ja arvot huomioiden. Se mikä on tuottavin, ei läheskään aina ole inhimillisesti paras, eli sinulle merkityksellisin!

Taustani työterveyshoitajana on näyttänyt myös talouden moninaiset roolit elämässämme ja sen haastekokemusten haittavaikutukset aina perhevapaiden, opiskelun, työkyvyn, alanvaihdon kuin eläkkeenkin suhteen. 

Pääkanavani vaikuttajana on Instagram, joissa jaan ajatuksiani päivittäin taloudellisen hyvinvoinnin kokonaisuudesta oman kasvun ja heikkouksienikin kautta sekä tietoa talouden hallinnasta ja taloudellisen hyvinvoinnin kehittämisestä erityisesti ruohonjuuritasolla ja arkitalouden kautta.

Olen myös konkreettisesti tukemassa ja luomassa toimivia yksilötalouden ratkaisuja ja keinoja sopeuttaa omaa toimintaa erilaisiin, muuttuviinkin elämäntilanteisiin. Esimerkiksi asiakkaani ovat onnistuneet maksamaan valmennusten avulla velkoja tuhansia euroja muutamissa kuukausissa olemassa olevilla tulovirroilla. Muutoksella on edetessään valtava voima.

Olen muun muassa kouluttanut alanvaihtoa suunnittelevia oman talouden muovaamiseen tavoitteille sopivalle tasolle sekä kannustanut ja auttanut satoja ihmisiä kokemaan taloudellista mielenrauhaa ja suunnittelemaan omaa talouttaan paremmin. Talouden hallinnalla on työtäni tarkastellen positiivisia vaikutuksia aina omaan hyvinvointikokemukseen saakka. Lisäksi peilaan toimintaani vahvasti näyttöön perustuvaan tietoon muun muassa muutoksesta, voimavarakeskeisestä toiminnasta ja vahvuuksista. Jokainen ansaitsee vahvan taloudellisen itsetunnon.

Esikoiskirjani on tulossa kesäkuussa 2022 MoneyMindfulness -muutoksen työkirja, joka pureutuu tutkittuja menetelmiä hyödyntäen muutokseen ja sen edistämiseen. Tieto yksin ei sitouta muutokseen.

Vaikka pidän sijoittamista ja säästämistä erittäin tärkeänä kokonaisuutena, oman talouden hallinta alkaa oman toiminnan tunnistamisesta ja kulutussuhteen sekä rutiinien muuttamisesta.

Säästäminen tai sijoittaminen eivät teknisenä toimintana takaa sitä, että raha voidaan pitää säästössä tai sijoituksissa. Kakku tulee leipoa ensin, jotta se voidaan kuorruttaa, sen vuoksi painotan perusasioiden viilaamiseen, oman toiminnan ymmärtämiseen sekä ajattelun ja toiminnan muutokseen kokonaisvaltaisesti.

Mitä tahansa tunteita raha sinussa herättääkään, autan sinua saavuttamaan toivomasi ja tavoittelemasi taloudellisen hyvinvoinnin tilan. Kehitetään yhdessä taitojasi niin, että voit säästää ja kokea taloudellista vahvaa itsetuntoa, valjastaa taloutesi mahdollistamaan merkityksellisiä asioita ja unelmiesi toteutumista, riippumatta missä olet nyt.

Rahataidoilla on suurempi merkitys taloudelliseen tasapainoon, kuin pelkillä tuloilla. Autan sinua lähemmäs MoneyMindfulness, hyvinvoivan talouden tilaa. 

Autan sinua näkemään mahdollisuuksia ja rakentamaan vahvan väylän merkityksellisempää elämää ja arkea kohti!

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!