Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Budjettivapaalla, viikko 1

mennessä | 27.7.2020 | Blogi | 0 Kommenttia

Olin mukana MeNaisten Viikko kukkarossa- juttusarjassa. Viikon aikana pohdin paljon budjetoimista ja tajusin eläneeni aika tavoitteellistenkin budjettien kanssa jo kolme vuotta.

Koko ajan on ollut selkeät tarpeet ja tavoitteet säästää, joten olen pilkkonut käyttövaraa erinäisiin käyttöbudjetteihin. Minulle alkoi viikon aikana tulla ähky. Päätin antaa itselleni kuukauden mittaisen budjettiloman ja katsoa millaisia vaikutuksia tällä olisi – vai onko minkäänlaisia.

Päätin ottaa kuukauden vapaan budjetoinnista. Ajanjakso on 17.7-16.8.2020.

Noin viikko on takana, kun kirjasin ajatuksiani ylös instagramissa. Tilanne oli se, että heinäkuun loppuun oli rahaa käytettävissä 380 euroa. Riisuin siis budjetit ja laitoin rahani könttäsummaksi. Rahan tulee riittää 31.7 saakka sekä ruokaan että huvituksiin. Kaikki laskut ja muut kiinteät menot oli summasta jo maksettu.

Ensimmäinen ajatus oli, kun riisuin budjetit, että onpas minulla käytettävissä älyttömän paljon rahaa. Kun on tottunut pitämään budjetteja ruokaan, lapsiin, itseensä ja muihin tarpeellisiin kodin hankintoihin, ovat budjetit pilkottu kokonaisrahamäärästä. Nyt se kokonaismäärä on siinä. Tuntuu erilaiselta ajatella rahaa 380 eurona, kuin 200 € ruoka + 50 € lapset + 50 € muut menot + 80 € kesäloma ja humputtelu. Ruokaan meillä on budjetoitu tavanomaisesti ja sitä menee noin 100 euroa viikossa, eli tiesin, että “vapaata” rahaa jää 180 euroa.

Laskin arvion päivätason kulutuksesta, jotta minun on helpompi hahmottaa kulutusta suhteessa käytettävään rahaan. Alkuun se oli noin 25 euroa/päivä.

Lauantaihin 25.7. mennessä rahaa on kulutettu 190 euroa ja sama määrä kuun loppuun jäljellä. Kulutus tuntuu kokonaissummana valtavalta.

Mihin rahaa on mennyt (pyöristettynä):

  • Jäätelöauto 15 €
  • Marjapoimuri ja -puhdistin 12 €
  • Mansikat 25 €
  • Extrasiirto unelmarahastoon 50 €
  • Fiksuruoka-tilaus 25 €
  • Ruokakauppa ja herkut (sekä 1 takeaway) 63 €

Kokonaissumma pilkottuna hankintoihini, ei tunnu enää niin mahdottomalta. Tuo extrasiirto on ylimääräinen, mutta rahahan meni itselleni säästöön. Muuten 140 eurosta on kulunut syötävään 85 % eli n. 120 euroa. Sehän on lähellä ruokabudjettia ja sisältää kesäherkkujakin.

Voisin siis sanoa, että ensimmäisen viikon osalta kulutus pysynyt talouden kannalta kestävällä tasolla ja minusta on tuntunut, että olen hassannut rahaa ihan älyttömästi. Joka päivä melkein jotain. Tämän viikon perusteella voi siis ainakin sanoa, että kulutukseni on luontaisesti tätä tasoa. Mutta seuraava viikko näyttää taas lisää.

Mitä mieltä olette ensimmäisestä budjetittomasta viikostani? Pysyykö kulutus hanskassa?

Ps. Suosittelen kuitenkin budjetontia, jos tuntuu, ettei säästöä tule tai “tili tuli, tili meni” tai jos oma kulutus ei ole ihan selvillä. Tämä on oma “ihmiskokeeni”.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Jenna Mattila

Mottoni on "ei ne isot tulot vaan tietoiset menot". Olen 31-vuotias vaimo, yrittäjä ja sijoittaja sekä hifisti pihi kotiäiti.

Uutta blogissa

Neljässä vuodessa + 70 000 € sijoituksiin?

Neljässä vuodessa + 70 000 € sijoituksiin?

Disclaimer: Kirjoituksen mainittuja sijoituskohteita ei tule tulkita sijoitussuosituksiksi, eli kehotuksesi, merkitä tai myydä mainittuja kohteita. Sijoittaja vastaa aina itse sijoituspäätöksistään. Kirjoitus sisältää myös mainoslinkin, joka on merkitty *-tunnisteella...

lue lisää

Arkisto

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!