Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Edullista arkiruokaa -sarja: soodaleipä

mennessä | 1.6.2019 | Blogi, Edullista arkiruokaa, resepti, ruoka | 0 Kommenttia

Tästä soodaleipä ohjeesta on toukokuun aikana muodostunut suosikkiohjeitani sen helppouden ja nopeuden vuoksi. Lisäksi se on oivallinen tapa saada hävikkirahkaa/ -jogurttia/ -piimää käytettyä fiksusti. Jos päiväys alkaa rahkapurkissa tai piimätölkissä lähentyä uhkaavasti niin laitan soodaleivän tulille.

Uunissa taitaa olla kuukauden sisään nyt neljäs leipäni ja ohjeessa parasta on sen monipuolinen sovellettavuus. Olen käyttänyt ohjeen piimän tilalta rahka-vesi seosta sekä nyt käytin 125 g rahkaa ja loput 2,25 g maitoa. Leivän lopulliseen hintaan vaikuttavat käytetyt nesteet. Tänään rahka + maito -nesteellä leivän hinnaksi tulee karkeasti 0,9 e.
Myös leseet ovat loppu, joten niiden tilalle laitoin saman määrän kaurahiutaleita.

Soodaleipä
Yksi leipä
(piimällä tehtynä 0,8 e)

1,5 dl leseitä (kaura, vehnä)
5 dl sämpyläjauhoja
1 tl suolaa
1 tl soodaa
3,5 dl piimää (tai piimää+maitoa/ jogurttia / rahkaa + maitoa / rahkaa + vettä)

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen

Sekoita kuivat aineet keskenään. Painele keskelle kuoppa.

Kaada neste kuoppaan.
Huom. jos käytät maidolla tai vedellä ohennettua rahkaa sekoita nämä ensin keskenään tasaiseksi. Seoksen tulee olla juoksevaa. Enint. 250 g rahkaa, loput vettä/maitoa.

Sekoita esimerkiksi nuolialla tasaiseksi. Taikina on tarttuvaa.

Kaada taikina leivinpaperilla päälystetylle pellille ja sirottele jauhoja päälle. Jauhota myös käsiä tarpeen mukaan.

Muotoile pyöreäksi käsin leivinpaperilla. Leivän kuuluu olla paksu, se ei kohoa juurikaan.

Tee terävällä veitsellä ristiviilto ja laita heti uuniin toiseksi alimmalle tasolle.

Paista 180-200 asteisessa uunissa 30-40 minuuttua. Leipä on valmis kun pohjaan kopauttaessa ääni on kopsahtava.

Jäähdytä ritilän päällä.

Leivän voi pakastaa sen jäähdyttyä tuoreeltaan. Leipä säilyy n 2-3 päivää mehevänä huoneenlämmössä suljetussa pussissa.

Vinkkinä:
Olen korvannut leseet vastaavalla määrällä soijapapuhiutaleita tai kaurahiutaleita. Voi myös korvata muilla hiutaleilla.

Sämpyläjauhoja olen korvannut 2 dl vehnäjauhoilla + 2 dl kaurahiutaleilla + 1 dl ruisjauhoilla ja tämäkin toimi. Jauhoina siis käynee hyvin moni vaihtoehto.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Jenna Mattila

Mottoni on "ei ne isot tulot vaan tietoiset menot". Olen 31-vuotias vaimo, yrittäjä ja sijoittaja sekä hifisti pihi kotiäiti.

Uutta blogissa

Olet mitä syöt – syöt mitä valitset

Olet mitä syöt – syöt mitä valitset

Mikä ihmeen ruokabudjetti? Lainojen ja asumiskulujen jälkeen ruokalasku näyttelee budjetoinnissa suurta roolia. En uskalla edes arvailla, kuinka paljon olen kuluttanut kuukausittain rahaa ruokaan ennen Rahabalanssin valmennusta. Nykyään olen onnistunut vakiinnuttamaan...

lue lisää
Vaurauden monet kasvot

Vaurauden monet kasvot

Robin Sharman mukaan vaurautta on kahdeksaa erilaista: 1. Maallinen vauraus (raha) 2. Henkinen  (sielu) 3. Fyysinen  (keho) 4. Mentaalinen (mieli) 5. Ihmissuhteet (perhe, ystävät) 6. Ura (teet mitä rakastat) 7. Seikkailut (kokemukset) 8. Vaikuttaminen (jakaminen...

lue lisää

Arkisto

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!