Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Ensimmäinen tilikausi yrittäjänä: Tavoitteena kuukausi palkallista kesälomaa ja kannattava toiminta.

mennessä | 2.11.2021 | Blogi, Rahabalanssi-blogi

Oman yrityksen perustaminen onnistui 2467,77 € säästöjen turvin, ilman ulkopuolista rahoitusta. Tästä todellisia kuluja oli 1167,77 € ja yrityksen kassaan siirrettyä puskuria 1300 €.
Yrittäjyyteen on sisäänrakennettu tietty epävarmuus taloudesta. Sen ei kuitenkaan tarvitse hallita tai ohjata toimintaa. Suunnitelmallisuudella ja oikeilla asioilla taloudellista epävarmuutta voi alusta saakka minimoida. Vaikka liikeideaa ja bisnestä aloittaessa on hienoa kantaa mukanaan optimismia ja uskoa toiminnan kannattavuuteen, rahan suhteen on syytä olla realisti.

Mihin liikeidean tulot perustuvat, mistä kassaan virtaa rahaa, jolla kattaa kuluja ja saada tuottoa?

 

Oma vastaus tuloihin oli yrityksen perustamisvaiheessa rehellisesti ”no clue”. Mitä kuluihin tuli, asia oli erittäin selkeä. Tämä auttoi luomaan raamit ja realiteetit. Mitä tulee tapahtua, jotta vähintään kulut jäävät peittoon?

 

Millaiset ovat aloituskulut?

  • Yrityksen rekisteröinti tmi vai oy (vai jokin muu)
  • Pankkipalvelut
  • Kirjanpito (ulkoistettu vai itse? Tähän suosittelen ehdottomasti ottamaan alusta saakka osaavan kirjanpitäjän, ellei tämä satu olemaan osaamistasi. Trust me, se maksaa itsensä vähintään säästyneessä stressissä ja oikein menevissä verovähennyksissä)
  • Vakuutukset: YEL (4 kk yrityksen aloittamisesta), muiden vakuutusten tarpeellisuus?
  • Toimintaympäristö (toimitilakulut kuten vuokra, sähkö, vesi jne, verkkosivut?)
  • Ohjelmistokulut
  • Tarvikekulut
  • Hankintakulut / alkuinvestoinnit (mm mahdolliset myytävät tuotteet)
  • Oma palkka
  • Lainat ja lyhennykset
  • Puhelin, netti
  • Muut kulut

 

Kesällä 2020 päätin perustavani yrityksen talousvalmennuspalveluiden ja konsultaation ympärille. Itse tankkasin Yrityksen perustamisoppaan kannesta kanteen ja varmistin ymmärtäväni, mitä asiat tarkoittavat. Sain tämän avulla myös haarukoitua, millaisia asioita perustamiseen liittyy, jolloin pystyin arvioimaan mitä itse tarvitsen ja millaisia kuluja nämä tuovat.

 

Kun tiesin mitä yritykseni tulee tekemään ja millaisia kuluja tähän karkeasti liittyy, pystyin haarukoida perustamisesta aiheutuvia kuluja sekä alusta saakka toteutuvia kiinteitä kuluja.   Tiesin perustavani heti alkuun osakeyhtiön, joten perustamiskulu verkossa oli 275 €, toiminimen perustaminen olisi kustantanut verkossa 60 €. (Katso hintatietoja, PRH) Tänä päivänä osakeyhtiön perustaminen ei vaadi osakepääomaa, joten kustannuksiltaan kynnys perustaa Oy on matalampi. Kuitenkin jokaisen yrittäjän on tärkeää huomioida, että kassa vaatii katetta, jossa kulut voidaan kattaa alusta saakka.

 

Perustamisen lisäksi tuotemerkin (eli Rahabalanssi®) hakeminen kustansi 225 €. Lisäksi kuluja tuli muun muassa verkkosivuihin, domainiin ja markkinointimateriin liittyen yhteensä 665,77 €. Perustamista varten kokonaiskulut olivat siis 1167,77 €.

 

Kiinteät kulut olivat vuokra (yritykseni maksaa vuokraa minulle, työtilani on kotona), puhelin ja netti, kirjanpito, pankin palvelumaksut ja ohjelmistokulut (laaja Microsoft Officen paketti) nämä kulut olivat 335 € / kk.

 

Tähän lisäksi syys-joulukuun 2020 välillä tuli kulukorvauksia (nostin itse maksamiani perustamiskuluja takaisin), koulutuskuluja (yrittäjän ammattitutkinto 590 €), ammattikirjallisuutta (kauppalehti), sekä markkinointikuluja. Kaikkiaan syys-joulukuun välillä kulut olivat 3767 € perustamiskuluineen.

 

YEL vakuutuksen otin tammikuussa 2021, joka lisäsi kiinteiden kulujen  määrää noin 460 euroon. Tämä tarkoitti, että tuloa tulee olla kuukausittain vähintään 460 €, jotta kulut tulevat peitetyksi. Vuoden 2020 aikana tuloja oli 4 211 €, joka ei sisällä omia siirtojani vaan on puhtaasti myyntiä (alv 0). Sain siis 2020 puolella 444 € voittoa, siirtämäni 1300 € puskuri osoittautui siis turvaksi, mutta onneksi tarpeettomaksi.

 

Tällä hetkellä liikevoittoa näyttää tulevan ensimmäisellä tilikaudella noin 2000 €. 

 

Ratkaisu ei ole hätiköidä myyntiä vaan lisätä tietoa ja ratkaista tekijät, joista lisääntynyt tulovirta on seuraus.

 

Minulle ei sovi taloudellinen epävarmuus. Kun aloitin yrittäjänä, tavoitteet oli vaatimattomat. Aloitin sivutoimisesti kotiäitinä ja tarkoitus oli saada kulut peittoon. Laskin sauhusi jo hyvän aikaa ennen firman perustamista, kuten yltä huomaat. Minkä verran tuli säästää, jossa saa alkukassaa. Ja miten saada tulovirtaa jo ensimmäisestä kuukaudesta alkaen.

Olen kiitollinen, että taloudellinen paine on ollut todella vähäistä, kulut sain peittoon jo ensimmäisestä kuukaudesta, joskaan palkkaa en nostanut, kulukorvauksia kylläkin. Menot oli tiedossa jo koko ensimmäiselle tilikaudelle (joka jatkuu 2021 joulukuuhun, sittemmin kulujen osuus 2000-2500 €/ kk sisältäen tämän hetken palkkakulut).

 

Minua stressasi, kun jokainen kuukausi tuntui, että pitää alkaa nollasta. Aina saada tietty määrä tuloa, jotta toiminta rullaa. Vaikka pikkuhiljaa yritykselle kertyi puskuria, noin 2-3 kk kuluihin, oma alkusijoitukseni huomioiden, se ei helpottanut koettuun stressiin.

 

Jatkuvasti tuli kuitenkin myydä tai markkinoida, jotta tulovirta on jatkuvaa. Myynti ja markkinointi oli aikaa vievää ja kuormittavaa. Tahtotilani oli vain kehittää itse toimintaa eli taloudellista hyvinvointia lisääviä tuotteita tai palveluita. Halusin keskittyä siihen mitä rakastan ja missä olen hyvä, valmentamiseen.

 

Olin rakennellut itselleni oman budjetin, jotta näen jatkuvasti nollapisteeni, eli milloin tilivarat loppuisivat, jos uusia asiakkaita ei tulisi tai verkkotuotteiden myynti loppuisi kokonaan. Se piste oli liian pian. Aloin viime keväänä muotoilla palveluita uudelleen. Mietin mikä aidosti palvelee sekä asiakasta, että omaa toimintaani. Päätin panostaa jatkuvuuteen yksittäisten myyntien sijaan.

 

Vaikka yrittäjyyteni on vasta hiljan viettänyt yksivuotissynttäreitään, ja vaikka liikevaihto on varsin maltillista, voin käsi sydämellä todeta olevani ylpeä itsestäni. Siirryin kesällä täysipäiväiseksi ja siitä päivästä saakka olen maksanut itselle palkkaa. Viivan alle jää jatkuvasti rahaa. Tiedän, että vaikka hoitaisin vain olemassa olevat asiakkaan loppuun, tulovirtaa on useammalle kuukaudelle. Vaikka en tekisi mitään muuta. Sen sijaan, että jokainen kuukausi tarvitsen useamman tuhannen euron myynnin, varmistaakseni kasvun ja kehityksen, riittää nykytilanne joksikin aikaa. Se jos mikä tuo taloudellista mielenrauhaa.

 

Vaikka henkilökohtainen talouteni on yritykseni varassa, eikä lomarahoja tai loma-ajanpalkkaa tule vakiona, tulen viettämään ensi kesänä koko heinäkuun lomalla. Näen ja tiedän jo nyt sen olevan täysin mahdollista, oman taloudellisen hyvinvoinnin suunnitelman avulla.

 

Jos sinulla on tarvetta lisätä omaa taloudellista hyvinvointiasi, vielä joulukuuhun on saatavilla todella edullisia konsultaatiota.
Voit varata tapaamisen kanssani: Yrittäjän taloudellisen hyvinvoinnin tapaaminen ja suunnitelmatyökalu

 

PS. Muista, että tapaaminen on vähennyskelpoinen kulu

0 kommenttia

Jenna Mattila

Taloudellisen hyvinvoinnin asiantuntija, tietokirjailija ja kouluttaja, jonka missiona on saada taloudellisen hyvinvoinnin näkökulma osaksi kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin määritelmää ja tarjota tukea ja keinoja vahvistaa tätä yhteiskuntatasolla.

Uutta blogissa

Miksi veroista pitäisi kiinnostua?

Miksi veroista pitäisi kiinnostua?

Verot ovat mielikuvassa monesti kankea, tylsä ja pakollinen paha. Samalla verotus on aihe, joka koskettaa aivan jokaista ja jokaisen arkea niin tuloverotuksen, pääomatuloverotuksen kuin arvonlisäveronkin puolesta. Kaikkeen missä raha liikkuu liittyy verotus.  ...

lue lisää

Arkisto

Onko sinulla kysyttävää, lähetä viestiä!

8 + 4 =

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!