Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Huonot valinnat numeroina

mennessä | 2.12.2020 | Ohjat omissa käsissä -blogi | 0 Kommenttia

Tähän tekstiin valitsemani valokuva symboloi tämänhetkistä taloudellista olotilaani; stressitön, rauhallinen, ja aurinkokin vähän jo pilkahtelee. Tämä ei ole ollut minulle raha-asioissa se itsestäänselvä perustila, koska raha ei ole yksinkertaisesti pysynyt käsissä. Ymmärrän nyt sen, että mikään asia ei vain tapahdu. Kaikki on seurausta valinnoista; tiedostetuista ja tiedostamattomista. Valinnat tehdään niillä tiedoilla ja taidoilla, joita sillä hetkellä on.

 

Lähtötilanne numeroina

Ennen valmennuksen aloitusta tilanne oli karkeasti tämä: autolaina 7600e, luottokortti 2000e, joustoluotto 10000e (jolla oli kustannettu mm. asuntolainan varainsiirtovero, asuntolainan maksullisen takauksen maksu, uuden asunnon investoinnit sekä kuukauden matka Intiaan). Palkkatulot pankin laskelmien mukaan bruttona 3450e/kk (keskitulo). Säästöjä 78e (s-bonukset). Asunnon arvo oli 155t, ja asuntolainaa jäljellä 153577e. Luvut kertoivat karun totuuden.

 

Mitä tarkoittaa nettovarallisuus?

Nettovarallisuus saadaan vähentämällä varoista velat. Käytännössä nettovarallisuuteni oli siis valmennuksen alkaessa -18158e. Tuntuu ihan hullulle, etten ennen tätä edes tiennyt mitä nettovarallisuus tarkoittaa. Nyt se on koko taloudenhallintani ytimessä. On tehtävä valintoja niin, että se tukee nettovarallisuuden ohjaamista plussalle. Rahabalanssin valmennusta on takana vain 3kk, ja nettovarallisuuteni on kasvanut noin 7t. En olisi koskaan uskonut, että saisin tällaisia muutoksia aikaan näin lyhyessä ajassa.

 

Miten tilannetta lähdettiin purkamaan?

Olemassa olevat paskavelat yhdistettiin yhdistelmälainalla, jonka koron kilpailuttamiseen kannatti nähdä vaivaa. Koin yhdistelmälainan vakauttavan tilannettani merkittävästi, koska velat olivat nyt hallitusti yhdessä osoitteessa, ja kuukausittainen lyhennyssumma pieneni 650e->408e. Erityisen tärkeä asia oli myös ymmärtää, ettei lisää velkaa saa enää missään tapauksessa kertyä. On pystyttävä tekemään elämässä sellaisia päivittäisiä valintoja, ettei lisävelan ottamiselle tule minkäänlaista tarvetta. Keskiössä oli myös heti lähteä tunnistamaan omassa käyttäytymisessä niitä vääristyneitä ajatus- ja toimintamalleja, jotka johtivat tarpeettomaan kuluttamiseen. Ostanko haluun, vai tarpeeseen? Mitä haavaa ostaminen minussa lääkitsee? Tunnistanko ostoimpulssia?

 

Julkaisen nämä luvut, vaikka se jännittää. Toivon tästä postauksesta olevan apua sellaiselle, joka kamppailee samankaltaisten asioiden kanssa. Pidin omaa tilannettani katastrofaalisena, mutta olin väärässä. Koskaan ei ole liian myöhäistä muuttaa suuntaa, oppia, ja Vaurastua. Voit kerryttää puskuria ja säästää hankintoihin, vaikka sinulla olisi paskavelkaa.

 

-Tiina

 

P.s Tätä julkaisua ei ole tehty yhteistyössä Rahabalanssin kanssa. Maksan valmennukseni kokonaisuudessaan itse.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tiina

Olen 32v keskituloinen sinkkunainen. Asun pk-seudulla omistusasunnossa, ja olen vakituisessa työsuhteessa.

Taloudenhallintataitojen puuttumiseen olen havahtunut avioeron jälkeen. On tullut aika ottaa ohjat omiin käsiin; kun ohjat ovat omissa käsissä, tietää minne on menossa.

Ohjat omissa käsissä-blogi

Uutta blogeissa

Neljässä vuodessa + 70 000 € sijoituksiin?

Neljässä vuodessa + 70 000 € sijoituksiin?

Disclaimer: Kirjoituksen mainittuja sijoituskohteita ei tule tulkita sijoitussuosituksiksi, eli kehotuksesi, merkitä tai myydä mainittuja kohteita. Sijoittaja vastaa aina itse sijoituspäätöksistään. Kirjoitus sisältää myös mainoslinkin, joka on merkitty *-tunnisteella...

lue lisää

Arkisto

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!