Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Itsenäinen aikuinen nainen

mennessä | 3.3.2021 | Ohjat omissa käsissä -blogi | 0 Kommenttia

Itsenäinen aikuinen nainen tuhlasi viimekuussa 289e turhuuksiin

Kirjaan nykyään Exceliin kaikki ostokset. Hämmästyin todella huomatessani, miten pienistä hankinnoista kertyi valtava summa. Tyrin oikein huolella; 289e turhiin hankintoihin? Kyllä. Tämä oli ensimmäinen kunnon takapakki koko valmennuksen aikana. Pyrin suhtautumaan tähän oppintuntina, mutta kyllä rehellisesti sanottuna harmittaa silti kovasti. Yritän myös tunnistaa ostoimpulssien juurisyitä; tunteet ohjaavat toimintaa. Tunnistan heti ainakin liiallisen tyytyväisyyden tunteen; olen säästänyt niin paljon, että nyt on varaa tuhlata. Palkitsen itseni hyvästä työstä ostamalla. En tarvitse tavaraa, mutta pelkkä halu riittää tekemään ostopäätöksen. Pidätkö sinä kirjaa kuukausittaisista ostoksistasi? Entä tunnistatko ostoimpulssien syitä?

 

Nettovarallisuus on tänään miinuksella 9200e.

Oltaisiin alle 9t, jos en olisi ostanut mm. kylpyammetta. KYLPYAMMETTA?? Miksi ostin muovisen aikuisten kylpyammeen? En todellakkaan tarvinnut, vaan pelkästään halusin. Halusin ostaa. Ostaminen tuo hetkeksi hyvää oloa. Ja tarvitsinko todella ne uudet nilkkurit, jo olemassa olevien kolmen parin lisäksi? Alla vielä rehellinen listaus viimekuun hankinnoista.

Mitä oikeasti tarvitsin?

Paistinpannu 13e, kukkaruukku 5e, paristot 1.5e, ompelulanka 1.25e, silmäneulat 1.25e, kukkamulta 2e, Nexstory 2kk/2e = 26e

Mitä vakuutin itselleni tarvitsevani?

Keittiövaaka 7e, keittiörasiat 4e, paita 15e, rahi 5e, ikea 41e, alusvaatteet 19e, kengät 30e, kylpyamme 50e, Marimekon laukku 57e, treenihousut 35e = 263e

 

Ihminen on itse itselleen selittämisen mestari

Ihminen saa kyllä perusteltua itselleen turhan tarpeelliseksi, kun oikein kovasti tekee mieli ostaa. Joskus turhat hankinnat ovat palkinto tehdystä työstä, ja toisinaan niillä ostetaan itsestä parempi ihminen hetkeksi. Tunneostamista vahvistaa harhakuvitelma siitä, että olen parempi ja rakastettavampi ihminen kun minulla on uusia tavaroita. Itselleni hyvin tyypillinen ajatusmalli on, että minut hyväksytään helpommin, kun minulla on esimerkiksi uudet vaatteet. Myös ahdistukseen ja suruun ostaminen tuo välitöntä lohtua.

Joskus hankinnoilla voi vastata myös muutostarpeeseen; kaipaan muutosta, mutta en tiedä mitä haluan muuttaa. Ostan uutta, joka muuttaa kotia tai omaa ulkonäköä, jolloin tarve tulee täytettyä. Tunneostamista on vaikea hallita, eikä toimintaa ohjaavaa tunnetta aina edes tunnista. Olen tehnyt Rahabalanssin valmennuksessa paljon työtä ostoimpulssia ohjaavan tunteen tunnistamiseen, ja sen lisäksi olen pyrkinyt myös etsimään ratkaisua suuntaamalla tekemistä pois ostamisesta. Olen opetellut valmennuksen aikana esimerkiksi suuntaamaan muutostarpeen vuoksi ostamista siivoamiseen: kaipaan muutosta, mutta en tiedä mitä haluan muuttaa. Uudelleen järjestelty, ja putipuhdas koti tuo riittävästi muutosta täyttämään tuon tarpeen.

Tunneostamisen väistäminen on ainakin tässä kohtaa jatkuvaa kamppailua itsensä kanssa. Virheitä tulee tehtyä jatkossakin varmasti, mutta toivottavasti aina vähemmän ja vähemmän. Onneksi jokainen kuukausi on uusi mahdollisuus onnistua; ylimääräinen raha säästöön, eikä turhiin hankintoihin.

-Tiina

p.s Tätä blogia ei kirjoiteta yhteistyössä Rahabalanssin kanssa. Ajatukset ovat omiani, enkä saa blogin kirjoittamisesta rahallista korvausta. Maksan valmennuksen kokonaisuudessaan itse.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tiina

Olen 32v keskituloinen sinkkunainen. Asun pk-seudulla omistusasunnossa, ja olen vakituisessa työsuhteessa.

Taloudenhallintataitojen puuttumiseen olen havahtunut avioeron jälkeen. On tullut aika ottaa ohjat omiin käsiin; kun ohjat ovat omissa käsissä, tietää minne on menossa.

Ohjat omissa käsissä-blogi

Uutta blogeissa

Neljässä vuodessa + 70 000 € sijoituksiin?

Neljässä vuodessa + 70 000 € sijoituksiin?

Disclaimer: Kirjoituksen mainittuja sijoituskohteita ei tule tulkita sijoitussuosituksiksi, eli kehotuksesi, merkitä tai myydä mainittuja kohteita. Sijoittaja vastaa aina itse sijoituspäätöksistään. Kirjoitus sisältää myös mainoslinkin, joka on merkitty *-tunnisteella...

lue lisää

Arkisto

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!