Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Joulusuru ja raha

mennessä | 14.12.2020 | Ohjat omissa käsissä -blogi | 4 Kommentit

Taloudenhallinnan armollisuus piilee siinä, että uusi kuukausi on aina uusi mahdollisuus.

 

Tuntuu ajankohtaiselta kirjoittaa tunteiden vaikutuksesta taloudenhallintaan, koska eletään itselleni niin haasteellista vuodenaikaa. Joulu aiheuttaa surua, ja suru pakottaa menestymisen sijaan vain selviytymään. Jouluun liittyvä edesmenneiden läheisten muistelu, melankoliset joululaulut, ja yksinäisyyden korostuminen ovat aiheuttaneet haasteita jo ihan lapsena. En ole jouluihminen ollenkaan!

 

“Koen surun olevan energiasyöppö tunne, joka laukaisee herkästi selviytymismoodin.”

 

Koen surun olevan energiasyöppö tunne, joka laukaisee herkästi selviytymismoodin. Suunnitelmallisen budjetoinnin sijaan en jaksakaan niin välittää, mitä pankkitilillä tapahtuu. En kuluta holtittomasti, mutta budjetit eivät pidä suunnitelmallisuuden puuttuessa. Ruokabudjetissa näkyy suurin repsahdus; kun käy lähikaupassa hakemassa väsyneenä mitä sattuu mieli tekemään, ruokalaskulle kertyy herkästi hintaa. Suunnittelin tämän kuukauden ruokabudjetiksi 200e, mutta toteuma on 267e.. Lokakuussa suunnitelma oli 200e, mutta toteuma oli vain 134e. Mitä tein lokakuussa toisin? Suunnittelin viikon ruoat etukäteen, ja kävin vain kerran viikossa ruokakaupassa. En myöskään syönyt lokakuussa kertaakaan ravintoloissa, toisin kuin nyt kuluneen kuukauden aikana.

 

“Ostin esimerkiksi uuden vaatteen tai tavaran, jotta tunsin itseni paremmaksi ja kauniimmaksi. Jotta kelpaisin.”

 

Tunteet vaikuttavat oman kokemukseni mukaan taloudenhallintaan merkittävästi. Olen onnekseni päässyt aika helposti irti vääristyneestä ostoskäyttäytymisestä, jossa paikkasin kelpaamattomuuden tunteita kuluttamalla. Ostin esimerkiksi uuden vaatteen tai tavaran, jotta tunsin itseni paremmaksi ja kauniimmaksi. Jotta kelpaisin. Tekemistä on kuitenkin edelleen kuluttavien tunteiden ja suunnitelmallisen taloudenhallinnan yhteensovittamisessa, kuten kuluvan kuukauden ruokabudjetin ylitys kertoo.

Tämän kuukauden haasteista huolimatta maksoin ensimmäistä kertaa elämässäni auton vakuutukset (liikennevakuutus ja peruskasko) yhdessä erässä. Aina aiemmin on ollut pakko jakaa lasku vähintään kahteen, tai jopa neljään erään. Rasti seinään, budjetointi toimii! Sen lisäksi ostin koiralle 10kg ruokasäkin (86e) hänen omalta tililtään, koska puskuri oli kunnossa. Ja kyllä, olen säästänyt koiralle oman puskurin (500e) hänen kulujaan varten. Näin oman arkeni kulut pysyvät balanssissa, vaikka tulisi esimerkiksi yllättäviä eläinlääkärimenoja. Tässä kuussa koiran puskurista ostettiin hänelle myös ikioma radio, koska 10v mummokoira ilmoitti yhtäkkiä kärsivänsä eroahdistuksesta. Turhaan ei siis puskuri ole kunnossa!

 

“Siinä missä minä ruoskin itseäni joulukuun budjetoinnin epäonnistumisesta, hän muistuttaa tämän olevan elämää eikä epäonnistumista!”

 

Kiitän Rahabalanssin valmentajaa Jennaa armollisuuden opettamisesta, myös raha-asioissa. Siinä missä minä ruoskin itseäni joulukuun budjetoinnin epäonnistumisesta, hän muistuttaa tämän olevan elämää eikä epäonnistumista! Taloudenhallinnan armollisuus piilee siinä, että uusi kuukausi on aina uusi mahdollisuus. Huomenna on tilipäivä, ja saan taas aloittaa puhtaalta pöydältä!

 

“Moka on lahja.”

-Tiina

 

P.s En saa Rahabalanssilta taloudellista hyötyä tämän blogin kirjoittamisesta, vaan maksan valmennuksen kokonaisuudessaan itse.

4 Kommentit

 1. Johanna

  Sillä lailla! Itselläni olisi kyllä budjetti pitänyt ellei verottaja olisi iskenyt kunnon mätkylaskulla! Ja juuri ennen joulua. Eräpäiväkin niin ihana kuin 6.12😂 joten suunnitelmat uusiksi ja kukkaron nyörit tiukemmin kiinni. Harmi…. mutta ei auta ku uuteen nousuun tammikuusstammikuussa .

 2. Seppälä Jatta

  Huippua Tiina 🤩 viisaita asioita ja ilman taloudenhallintaohjelmaa olisitko pohtinut tällaisia asioita 🤷‍♀️ Vaiko porskuttanut vain eteenpäin ja ostellut vain hetken mielijohteesta☝️

 3. Lotten

  Ihana tuo koiran tili <3 Joulukuun menoista ajattelisin, että joulun ajalle olisi hyvä sallia hiukan joustoa ilman omantunnontuskia. Samoin kuin kesälomalle. Perusarki, joka merkkaa, rullaa niiden välissä.

 4. Tiina

  Olen täysin samaa mieltä- tästä opin sen, että ensi jouluna ruokabudjetti saa olla reiluhko.

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tiina

Olen 32v keskituloinen sinkkunainen. Asun pk-seudulla omistusasunnossa, ja olen vakituisessa työsuhteessa.

Taloudenhallintataitojen puuttumiseen olen havahtunut avioeron jälkeen. On tullut aika ottaa ohjat omiin käsiin; kun ohjat ovat omissa käsissä, tietää minne on menossa.

Ohjat omissa käsissä-blogi

Uutta blogeissa

Neljässä vuodessa + 70 000 € sijoituksiin?

Neljässä vuodessa + 70 000 € sijoituksiin?

Disclaimer: Kirjoituksen mainittuja sijoituskohteita ei tule tulkita sijoitussuosituksiksi, eli kehotuksesi, merkitä tai myydä mainittuja kohteita. Sijoittaja vastaa aina itse sijoituspäätöksistään. Kirjoitus sisältää myös mainoslinkin, joka on merkitty *-tunnisteella...

lue lisää

Arkisto

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!