Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Kolme tarinaa, kolme ongelmaa, kolme ratkaisua.

mennessä | 9.4.2021 | Blogi, Rahabalanssi-blogi

Saan paljon yhteydenottoja sosiaalisen median kanavissani sekä sähköpostiin ihmisiltä, jotka pohtivat sitä, onko heidän tilanteeseensa muutoksen mahdollisuuksia. Olen kohdannut hyvin erilaisissa taloudellisissa tilanteissa eläviä ja olevia ihmisiä, joissa on kuitenkin yksi yhteinen tekijä, mahdollisuus muutokseen ja ratkaisuun. Usein viestin lopussa on saate, ”tämä on varmaan jo ihan epätoivoinen tilanne”. Moni myös pitää omaa tilannettaan poikkeuksellisen vaikeana ja häpeällisenä. Usein voin todeta, että et ole yksin. Muutkin ovat saaneet apua, sinäkin saat.

 

Helpottaakseni sinua pohtiessasi, onko sinun saatavissa apua ja tukea tai muutosta, haluan kertoa sinulle kolme erilaista lähtökohtaa, joka on usein syy valmennukseeni hakeutumisessa. Tarinat eivät ole suoria kuvauksia, mutta olen kerännyt niihin yhtymäkohtia, joita esiintyy yhteydenotoissa.

 

Lue myös: Taloudellisen tilanteen muuttaminen voi olla vaikeaa, muttei lainkaan mahdotonta.

 

Umpikuja.

Pauliina on 40 -vuotias perheellinen nainen, jolla on kaksi pientä lasta ja sosiaalisesti kuormittava työ. Pauliina on uhrautuva ja tunnollinen, jonka vuoksi oman ajan ja tilan ottaminen voi olla hankalaa. Työ on tyydyttävää, mutta muutosta ei lähdetä hakemaan. Elämässä ei ole ”mitään vikaa”, silti Pauliina on tunnepohjainen rahankäyttäjä ja siksi velkaantunut.

 

Pauliina pitää itseään vastuullisena aikuisena, hoitaa asiat tunnollisesti, siksi häpeä heikoista rahankäyttötaidoista on voimakasta ja velkakuorma paisuu. Pauliinalla ei ole osaamista ratkaista tilannetta ja häpeä estää puhumasta.

 

Pauliina havahtuu tilanteeseensa vasta, kun maksukykyä välttämättömiin kuluihin ei tahdo enää riittää. Raha stressaa päivittäin, laskut saattavat jäädä jo avaamatta. Pauliinalla on autolainaa ja kiva koti. Pauliina ei mielestään käytä rahaa oikein mihinkään, silti sitä ei ole. Hän ei huomaa elävänsä yli varojen, sillä ei huomaa sitä, että kaikkea mitä ”pitää” hankkia, ei tarvitse. Palkkapäivää ennen tili on tyhjä. Lisäksi kiinteät kulut ovat kertyneet niin suureksi, että pelivaraa ei oikein jää.

 

Pauliinan tilanteessa tulee listata kaikki kulut ja lähteä tarkastelemaan isoimpia kulueriä, velkoja, laskuja, asumiskuluja ja autokuluja. Pauliina tarvitsee välitöntä pelivaraa arkeensa, joten hänen täytyy tarkastella kulut kriittisesti siten, että etsitään pienennysmahdollisuuksia. Edullisempi asunto, autottomuus tai lisätyö voivat olla tarpeellisia ratkaisuja.

 

Asioita täytyy alkaa ratkomaan yksi velka kerrallaan ja selvittää mahdollisuutta uuteen maksujärjestelyyn. Pauliinalle yhdistelmälaina voi olla mahdollinen ratkaisu, mikäli hän sitoutuu oman talouden haltuunottoon ja muutokseen. Muuten Pauliinalla on suuri lisävelkaantumisen vaara, jos rahaa jää enemmän käyttöön, ilman oman toiminnan ja ajatusten muutoksia.

Pauliina rakentaa valmennuksen ohella 1000 € hätäpuskurin noin vuodessa.

Pauliina pyytää tilannekartoitusta, jolla saadaan suuntaviivat hänelle. Pauliina tekee muutoksia, joiden avulla saa arkeensa pelivaraa, sen jälkeen hän hakeutuu henkilökohtaiseen valmennukseen pysyvän muutoksen käynnistämiseksi ja taloudellisen mielenrauhan lisäämiseksi. Pauliina saa valmennuksen osallistumisen lisäksi kerrytettyä noin vuodessa 1000 € hätäpuskurin, sekä oppii hallinnoimaan talouttaan siten, että ennakoi menoja pitkällä aikavälillä, eikä hätäpuskuriin tarvitse kajota laskujen vuoksi.

 

Rahabalanssi® Tasapainoon

 

Ahdistus.

Riikka on kolmekymppinen sinkkunainen, jolla on epäselvää tyytymättömyyttä ja muutoksen halua, mutta muutosta ei saa käynnistettyä. Riikka asuu maksaa kohtuullisen kalliita elinkuluja. Riikka on jatkuvasti kehittämässä itseään erilaisilla verkkovalmennuksilla, jotka jäävät usein kesken. Riikka on vakituisessa työssä, joka on ihan ok, mutta joku kärki puuttuu.

 

Riikka kokee stressiä 3000 € luottokorttivelasta. Hän maksaa sitä aina palkkapäivänä mahdollisimman paljon pois, mutta niin paljon, ettei raha riitäkään laskujen jälkeen loppukuun ruokaan. Niinpä korttia joutuu käyttämään jälleen ruokakaupassa puolen kuun jälkeen. Riikalla on Elloksen, Klarnan ja HM:n osamaksuja, mutta ne ovat ”vain” kymppejä kuussa. Epämääräinen muutostarve saa aikaan halua uudistaa ja uudistua, mutta uudet asiat hillitsevät tunteen vain hetkeksi.

 

Riikkaa ahdistaa oma velkatilanne, vaikka se on määränä enintään kahden kuukauden nettotulot. Riikka syyllistää itseään joka kuisesta luottokortin käytöstä ja hän pitää velkaa epäonnistumisena. Riikka on ollut aina mielestään huono käyttämään rahaa. Elämäntilanteen muutos on keikauttanut tilannetta lähivuosina.

 

Riikka oppii uskomaan itseensä ja saa itseluottamusta.

Riikka haluaa muutosta epäonnistumisen tunteeseen sekä stressiin ja huoleen. Riikka kokee, että hän tarvitsee puskurin, koska on yksin vastuussa taloudestaan, mutta ei saa sitä säästettyä. Riikka on aloittanut sijoittamisen, koska sen sanotaan olevan järkevää. Riikka ei mielestään osaa säästää.

 

Riikka turhautuu ja päättää ottaa ohjat käsiinsä henkilökohtaisen valmennuksen avulla. Riikka on yksilövalmennusasiakas 6 kk valmennuksessa, jonka aikana saa vahvistettua uskoa itseensä ja omaan toimintaansa. Riikka saa vahvistettua itsetuntoa ja elämänhallinnan tunnetta kirkastettua tavoitteitaan ja säästämällä puskurin. Mielenrauha korvaa nopeasti huolen. Riikka maksaa huonot velkansa keskimäärin vuoden aikana ja säästää alle puolessa vuodessa 1000 € hätäpuskurin.

 

Rahabalanssi® Askeleet vaurauteen

 

Fokus.

Maija on 28- vuotias nainen, joka inspiroituu itsensä kehittämisestä ja nauttii työelämänhaasteita. Maija on vakituisessa työsuhteessa ja luo uraa. Maija ei pelkää tarttua haasteisiin ja hänellä on selkeitä tavoitteita. Maijalla on vaurastumiseen liittyvä suunnitelma, mutta sen toteuttaminen ja konkreettinen eteneminen tuntuu haastavalta.

 

Maija painii perhehaaveen ja taloudellisten tavoitteiden toteuttamisen äärellä ja pohtii, voiko molemmat toteutua. Maijan taloudellinen tilanne on hyvä ja hän haluaa nauttia elämästä. Maijalla ei ole huonoa velkaa ja hänellä on puskuria. Maija kuitenkin on hieman huoleton ja fiilistelevä rahan käyttäjä, raha on aina riittänyt tarpeelliseen, siksi muutos pienemmistä tuloista ja kasvavista menoista huolettaa. Elämänlaadusta ei haluaisi tinkiä.

 

Maija kaipaa ajatuksiinsa jäsentelyä ja konkreettisia laskelmia, miten eri tilanteen vaikuttavat taloudellisiin suunnitelmiin ja tulevaisuuteen aina eläkeikään saakka. Maija haluaa saada tukea ja näkökulmia ajatustensa tueksi. Maija hakeutuu henkilökohtaiseen valmennukseen tavoitteiden saavuttamisen tueksi, jossa käsitellään eri vaihtoehtoja ja ammatillisia tavoitteita sekä yrittäjyyden aloittamista.

 

Maija tavoittelee vähän kaikkea, eikä siksi etene kunnolla vaurastumisen suuntaan. Maija saa fokuksen kohdennettua niin, että näkee miten omaa taloutta johtamalla on mahdollista saada kaikki tärkeimmät asiat.

 

Maijalle rakennetaan oma vaurastumisen suunnitelma sekä tarkastellaan, miten voidaan taloudellisesti turvata perhevapaan aika sekä omilla toimilla paikata syntyvää eläkevajetta.

 

Löydätkö sinä itseäsi kuvauksista? Kartoitusta varten, laita minulle viestiä [email protected], lähdetään kulkemaan tavoitettasi kohti yhdessä.

 

 

-Jenna

0 kommenttia

Jenna Mattila

Taloudellisen hyvinvoinnin asiantuntija, tietokirjailija ja kouluttaja, jonka missiona on saada taloudellisen hyvinvoinnin näkökulma osaksi kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin määritelmää ja tarjota tukea ja keinoja vahvistaa tätä yhteiskuntatasolla.

Uutta blogissa

Miksi veroista pitäisi kiinnostua?

Miksi veroista pitäisi kiinnostua?

Verot ovat mielikuvassa monesti kankea, tylsä ja pakollinen paha. Samalla verotus on aihe, joka koskettaa aivan jokaista ja jokaisen arkea niin tuloverotuksen, pääomatuloverotuksen kuin arvonlisäveronkin puolesta. Kaikkeen missä raha liikkuu liittyy verotus.  ...

lue lisää

Arkisto

Onko sinulla kysyttävää, lähetä viestiä!

8 + 9 =

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!