Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 
Haasta trendit ja kyseenalaista kuluttaminen!
Olen ”hifisti pihi” ylpeydellä. En pidä äärimmäistä pihiyttä hyvänä asiana taloudellisen hyvinvoinnin tai oman hyvinvoinnin kannalta, mutta omien arvojen mukaista kuluttamista arvostan ja siihen kannustan. On ihan ok kyseenalaistaa yleiset trendit ja pihtailla rahaa, jotta voi käyttää sitä rahaa itselle merkityksellisellä tavalla. Pihiys ei saa olla hyväksikäyttöä tai wc-paperin varastamista, mutta se saa olla ihan oma päätös miten omat rahasi käytät, vaikka se olisi yleisistä tavoista poikkeavaa! Pihiys ei ole hyvästä, jos rahaa jemmataan pankkitilille, eikä käydä esimerkiksi hammaslääkärillä kipeästä hampaasta huolimatta, vaikka siihen varaa olisikin. 
Jokainen saa käyttää omat rahansa päätöksiensä ja harkintansa mukaan, tai olla käyttämättä (tätä ei tule käyttää ylivarojen elämisen perusteluna, velkaraha ei ole sinun omaa rahaa). Tietoinen kuluttamatta jättäminen tai kuluttaminen on tapa säästää lompakon lisäksi ympäristöä ja edistää omia taloudellisia päämääriä. Jostain tulee säästää, että johonkin voi kuluttaa, etenkin jos tulot ovat maltilliset tai pienet, eikä lisätulojen hankintaan ole resursseja. 
Kun sinulle sanotaan, että tarvitset tätä tai tämä on tärkeää, pysähdy ja kyseenalaista! Tarvitsenko ja onko se todella minulle aidosti tärkeää? Ei ole helppoa uida valtavirtaa vastaan ja saada itaran ”leimaa”, jos on hankkimatta kaverilahjoja kaverisynttäreille tai haluaa ravintolassa maksaa vain oman ruokansa, jos syö edullisempaa kuin muut, ja muut olisivat jakamssa kokonaislaskun tasan. Mutta kumpi edistää paremmin omaa hyvinvointiasi? Oman taloudellisen tilanteesi ja arvojesi mukaan toimiminen vai paineen tunteen vuoksi valtavirrassa uiminen? Etenkin erilainen ajatusmaailma oman lähipiirin kanssa voi aiheuttaa suurtakin painetta.
Opettele olemaan hyvillä mielin hifisti pihi. Opettele ajattelemaan itseäsi ja omaa talouttasi ensin. Terve itsekkyys on hyvinvoinnille tärkeää. Muista, että olet ainoa, jonka seurassa ja valintojen kanssa elät varmuudella koko ikäsi. Olet tilivelvollinen vain itsellesi.
Harjoittele sanomaan ei, harjoittele kyseenalaistamaan. Ajan kanssa tämä on helpompaa. Edelleen koen kiusaantumista ajoittain halutessani jakaa jotain kuluja todellisten kulujen mukaan, jos muu seurue on sitä mieltä, että pistetään kaikki vain tasan. Nämä tilanteet ovat yleensä ravintolaruokailuja, kun itse jätän pääasiassa sen alkoholin juomatta ja muut saattavat ottaa aterialla viiniä. Minimalistinen kuluttaminen ei tarkoita luopumista tai kituuttamista, jos se toteuttaa omia arvoja ja elämä tuntuu mielekkäältä. Elämästä voi aidosti nauttia täysin rinnoin pienelläkin rahalla. Itselle esimerkiksi itseni toteuttaminen ja aika perheen kanssa ovat todella tärkeitä asioita, eikä kuluttaminen vaikuta näihin asioihin. Rahalla päinvastoin saan vapautta ja aikaa ja voin irtautua ”oravanpyörästä”.
Rehellisyyden nimissä on myönnettävä, että suoramainonta tai -markkinointi saa itselle ensimmäisenä nykyään niskavillat pystyyn. Minulla on halu ja tarve olla ja kokea olevani omien kulutuspäätösteni takana. Ajoittain tämä tarve on jopa koomista ja tarpeetonta. En ole auktoriteettivastainen, sääntöjen noudattaminen ei ole minulle ongelmallista, mutta jos joku muu mainostaa tai myy minulle liian tuputtavalla tavalla kuuntelematta tarpeitani, niin käännyn kyllä kannoillani, vaikka jotain olisin saattanut ollakin ostamassa. 
Oma heikkouteni on ollut aikanaan terveysväittämien kanssa markkinoidut hyvinvointituotteet. ”Haluatko voida hyvin ja vaalitko terveyttäsi?”, ”Tottakai”, ”no sitten tämä on juuri sinulle..” Tunnistatko tämän itsessäsi? Tässä vaiheessa aiemmin koin haastavaksi sanoa ei kiitos, minulla on omat tapani hoitaa hyvinvointiani tai terveyttäni ja nyt en kaipaa tätä tuotetta siihen. Kuinka vaikeaa se oli joskus sanoa, juurihan sanoin että hyvinvointini on todella tärkeää. Mainonta vetoaa tunteisiin. Ne vetoavat meihin, ja luovat tarpeen tunnetta. Se on niiden tehtävä. Nykyisin sanon, että en kiitos tilaa mitään puhelimitse vaan selvitä asiaa ja palaan itse, mikäli koen tuotteen tai palvelun itselleni aidosti tarpeelliseksi. 
Olen aina ollut hyväsydäminen ja toivon kaikille hyvää. Hyväntekeväisyydestä minun on edelleen vaikeaa kieltäytyä. Haluaisin kyetä auttamaan kaikkia, mutta se ei ole realiteetti. Olen siis tehnyt itseni takia ennalta rajanvedot, miten minäkin vuonna teen hyväntekeväisyyttä ja panostan pääasiassa muuten kuin rahana. Esimerkiksi luovutan pystyessäni verta, lahjoitan tavaraa/vaatteita, osallistun joulupuukeräykseen, pistän kolikot keräyksiin, ostan roosanauhan ja niin edelleen. Teen ennalta päätettyjä suoria rahalahjoituksia. Minulle on ollut helpompaa päättää tavat ennalta ja sanoa kysyjille, että kiitos, mutta olen jo määritellyt tämän vuoden hyväntekeväisyyskohteeni. Näin en pode niin huonoa omaatuntoa kieltäytymisestä, vaikka se aika ikävältä tuntuukin.
Aikanaan olen lainannut kaverille opiskellessani lähes kaikki säästöni ja oli työn takana saada rahat takaisin. Meinasin olla itse haastavassa rahatilanteessa. Silloin päätin, etten ole kenenkään pankki. Eikä minun tule olla. Se ei poista halua auttaa ja tukea sillä ei empatia ole mihinkään kadonnut. Mutta on helpompaa seistä tiukan rajavedon takana, kuin arpoa mikä tilanne on riittävän tarpeellinen. Totuus on kuitenkin, etten ole valmis muiden vuoksi (en laske alaikäisiä lapsiani tähän) romuttamaan omaa talouttani tai riskeeraamaan taloudellista hyvinvointiani.
Oletko sinä hyvä asettamaan rajat?
Kyseenalaista myös minut, niin saamme keskustelua. 😘

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Jenna Mattila

Mottoni on "ei ne isot tulot vaan tietoiset menot". Olen 32-vuotias vaimo, yrittäjä ja sijoittaja sekä hifisti pihi kotiäiti.

Uutta blogissa

Arkisto

Raha on resurssi, jota tietoisesti ohjaamalla saat elämääsi aidosti merkityksellisiä asioita lisää. Oli se sitten vapaa-aikaa tai unelmiesi ura! 

Raha on väline, sinulle merkityksellisiin asioihin!

Raha on resurssi elämässämme, emme voi kiistää sen tärkeyttä, mutta raha itsessään on väline, joka käsissämme oikein ohjattuna muuttuu mahdollisuuksiksi ja lisääntyväksi merkityksellisyydeksi omassa elämässä.

Olen selvittänyt ajatusten, tunteiden sekä toimintamme vaikutuksia talouteen ja vastaavasti taloudellisen tilanteen vaikutuksia hyvinvointiimme.  Taustani ansiosta minulla on erinomainen ymmärrys muutoksen tukemisen keinoista ja mitä aidosti mielessämme ja toiminnassamme tulee tapahtua, jotta muutos onnistuu.

Taustani ansiosta työterveyteen erikoistuneena hyvinvoinnin asiantuntijana käsittelen talouden teemoja inhimilliset lähtökohdat, tilanteet ja arvot huomioiden. Se mikä on tuottavin, ei läheskään aina ole inhimillisesti paras, eli sinulle merkityksellisin!

Taustani työterveyshoitajana on näyttänyt myös talouden moninaiset roolit elämässämme ja sen haastekokemusten haittavaikutukset aina perhevapaiden, opiskelun, työkyvyn, alanvaihdon kuin eläkkeenkin suhteen. 

Pääkanavani vaikuttajana on Instagram, joissa jaan ajatuksiani päivittäin taloudellisen hyvinvoinnin kokonaisuudesta oman kasvun ja heikkouksienikin kautta sekä tietoa talouden hallinnasta ja taloudellisen hyvinvoinnin kehittämisestä erityisesti ruohonjuuritasolla ja arkitalouden kautta.

Olen myös konkreettisesti tukemassa ja luomassa toimivia yksilötalouden ratkaisuja ja keinoja sopeuttaa omaa toimintaa erilaisiin, muuttuviinkin elämäntilanteisiin. Esimerkiksi asiakkaani ovat onnistuneet maksamaan valmennusten avulla velkoja tuhansia euroja muutamissa kuukausissa olemassa olevilla tulovirroilla. Muutoksella on edetessään valtava voima.

Olen muun muassa kouluttanut alanvaihtoa suunnittelevia oman talouden muovaamiseen tavoitteille sopivalle tasolle sekä kannustanut ja auttanut satoja ihmisiä kokemaan taloudellista mielenrauhaa ja suunnittelemaan omaa talouttaan paremmin. Talouden hallinnalla on työtäni tarkastellen positiivisia vaikutuksia aina omaan hyvinvointikokemukseen saakka. Lisäksi peilaan toimintaani vahvasti näyttöön perustuvaan tietoon muun muassa muutoksesta, voimavarakeskeisestä toiminnasta ja vahvuuksista. Jokainen ansaitsee vahvan taloudellisen itsetunnon.

Esikoiskirjani on tulossa kesäkuussa 2022 MoneyMindfulness -muutoksen työkirja, joka pureutuu tutkittuja menetelmiä hyödyntäen muutokseen ja sen edistämiseen. Tieto yksin ei sitouta muutokseen.

Vaikka pidän sijoittamista ja säästämistä erittäin tärkeänä kokonaisuutena, oman talouden hallinta alkaa oman toiminnan tunnistamisesta ja kulutussuhteen sekä rutiinien muuttamisesta.

Säästäminen tai sijoittaminen eivät teknisenä toimintana takaa sitä, että raha voidaan pitää säästössä tai sijoituksissa. Kakku tulee leipoa ensin, jotta se voidaan kuorruttaa, sen vuoksi painotan perusasioiden viilaamiseen, oman toiminnan ymmärtämiseen sekä ajattelun ja toiminnan muutokseen kokonaisvaltaisesti.

Mitä tahansa tunteita raha sinussa herättääkään, autan sinua saavuttamaan toivomasi ja tavoittelemasi taloudellisen hyvinvoinnin tilan. Kehitetään yhdessä taitojasi niin, että voit säästää ja kokea taloudellista vahvaa itsetuntoa, valjastaa taloutesi mahdollistamaan merkityksellisiä asioita ja unelmiesi toteutumista, riippumatta missä olet nyt.

Rahataidoilla on suurempi merkitys taloudelliseen tasapainoon, kuin pelkillä tuloilla. Autan sinua lähemmäs MoneyMindfulness, hyvinvoivan talouden tilaa. 

Autan sinua näkemään mahdollisuuksia ja rakentamaan vahvan väylän merkityksellisempää elämää ja arkea kohti!

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!