Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Lapset ja raha. Miksi lapsiperheessä rahapuhe on erityisen tärkeää?

mennessä | 5.11.2022 | Blogi, Rahabalanssi-blogi

Sain vuoden 2021 lopussa erittäin kiinnostavan työtarjouksen. Minuun otettiin yhteyttä Taloustaito -mediasta, joka on monipuolisesti talousasioita käsittelevä Suomen suurin talousaikakausilehti. Lukijoita on yli 400 tuhatta! (lähde). Taloustaito on tuottanut omalle Youtube -kanavalleen sisältöä jonkin aikaa ja 2021 kanavalla aloitti myös ulkopuolisia sisällön tuottajia. Minulta toivottiin omaa Vlogia Taloustaidon Youtubeen.

 

Työtarjoukseen halusin tarttua ja pohtia aihetta, joka olisi sekä hyödyllistä, että omassa tilanteessani kiinnostavaa toteuttaa. Koska sisältöä ei ollut tarkoitus tehdä niinkään omassa kouluttaja tai valmentaja roolissa, vaan enemmän sisällöntuottajana halusin tarttua teemoihin, joissa pääsen kehittämään omaa osaamistani niin videon tekijänä, suunnittelijana, käsikirjoittajana, editoijana kuin erityisesti haastattelijana ja tiedon kerääjänä. Halusin opetella tekemään riittävän huoletonta mutta samalla hyvää asiasisältöä omalla luontevalla tavallani.

 

Yhdessä keskustelun kautta valikoitui aiheeksi ”Lapset ja Raha”. Aihe tuntui luontevalta omassakin elämäntilanteessa, eikä vastaavaa aihetta oltu käsitelty aiemmin tilaajan kanavalla. Aluksi toive haastatteluista tuntui itsestä vieraalta, vaikealta ja pelottavalta, mutta päätin tarttua haasteeseen. Keskustelimme tilaajan toiveista sisältöjen suhteen ja sain hyviä vinkkejä ja ajatuksia. Samalla sain hyvin vapaat kädet toteuttaa omannäköisellä tavalla. Videoiden ohjepituus oli noin 5 minuuttia ja tässä tavoitteessa pärjäsin pääasiassa heikosti, siinäkin kuitenkin kehityin (aika ylittyi monelta osin kaksin- jopa kolminkertaiseksi).

 

Vuoden 2022 aikana olen tehnyt Taloustaidon kanavalle kaikkiaan 10 videota, lisäksi olen tekemässä vielä videon lapsen harrastamisesta sekä taloustaitoja lisäävistä joululahjavinkeistä lapselle. Lisäksi voin kiitollisena todeta asiakkaan olleen tyytyväinen yhteistyöhön, sillä se tulee tämän hetken tietojen mukaan jatkumaan vielä 2023 vuonna. Aihe muuttuu ja pääsen laajentamaan teemaa koskettamaan erilaisia talouksia!

 

Halusin ottaa huomioon myös oman yleisöni ajatuksia ja toiveita aihepiiristä. Instagramini kautta toivotuimpia aiheita olivat lapselle rahankäytön opettaminen, harrastuskustannukset sekä lapsen säästämään oppiminen.

 

Nyt haluankin tuoda tarinaa teille sekä videoiden tekemisen takaa että käsitellä omalta osaltani vielä lisää videoiden aiheista. Alkuvuonna suurin haaste oli itse kuvaamistilanteen  aikaansaaminen ja rauhoittaminen. Teimme töitä kotoa käsin ja jaoimme puolison kanssa työhuoneen. Lisäksi lapset sairastelivat enemmän ja vähemmän, joten päädyin menemään arkena muutamaksi päiväksi hotelliin tekemään töitä ja kuvaamaan ensimmäisen videon. Videota katsoessa saattaa huomata, että olen tavanomaista vuorovaikutustani jäykempi, vaikka kohtuu luontevasti videon teko sujui. Kuten huomaat, minulla oli halu tuoda mukaan leikkisyyttä ja huumoria sekä kuvauksellista vaihtelua. Toki tämän olisi voinut toteuttaa muutenkin kuin hotellihuoneen lattialla istumalla, mutta en halunnut että hotellimaisuus näkyy videossa liikaa. Jälkikäteen huomaan itse videoissa monia monia kehityskohteita, mutta jostain täytyi lähteä.

 

Tämän ensimmäisen videon tekeminen ja laittaminen tilaajalle jännitti todella paljon. Itseasiassa ikinä aiemmin ei ole videon tekeminen jännittänyt yhtä paljoa. Halu ja tavoite siitä, että tilaaja saa aidosti arvoa ja hyötyä oli suuri, joten se asetti painetta ja jännitystä toimintaan. Samalla kuitenkin muistan ja muistelen, että omaa persoonaani ei ollut tavoite ja tarvekaan peitellä tai ”laimentaa”.

 

Valikoin tietoisesti aiheen, joka on samalla sekä äärimmäisen tärkeä että tunteita herättävä.

 

Aiheena ”lapset ja raha” on teema joka kirvoittaa mielipiteitä ja tunteita. Kaikki eivät halua lapsia. Jotkut eivät saa, vaikka se olisi sydämen suuri toive. Taloudella ei välttämättä ole vaikutusta päätöseen tai toiveeseen, mutta sillä on vaikutuksia elämässä eri hetkissä ja osa-alueissa.

 

On heitä, joilla lapsia on useampi. On heitä, joilla lapsia on yksi. On heitä, jotka tarvitsevat lääketiedettä saadakseen lapsia. On heitä, jotka ajattelevat, että talouden suunnittelu esimerkiksi perhevapaan ajalle olisi lapsen ”mittaamista rahana”. On heitä, joilla toinen vanhemmista velkaantuu ja toinen saa säästettyä, koska talouden aikuiset eivät käy keskenään keskustelua talouden muutoksista ja tulojen supistumisesta johtuvasta yhteisen menorakenteen tarkastelun tarpeesta. On heitä, jotka saavat hyvin pientä eläkettä, sillä ovat olleet kotona työurallaan pitkän aikaa ja ovat puolisoaan heikommassa taloudellisessa asemassa. On heitä, jotka hoitavat koko arjen yksin ja pyrkivät kattamaan yhden ihmisen tuloilla kaikki tarpeet. On heitä, joiden lapsilla on erityisiä tarpeita esimerkiksi terveydellisistä syistä. On heitä jotka säästävät lapsilisät suoraa lapsille rahastoon. On heitä, joilla lapsilisät menevät kaikki elinkuluihin. Lisäksi on heitä, jotka keskustelevat taloudessaan rahasta ja jakavat asiat tietoisesti mahdollisimman reilusti. On myös lukuisia ja taas lukuisia muita ajatuksia ja tilanteita!

 

Riippumatta perhekoosta, vanhemmuuden muodosta, lapsen iästä tai lasten määrästä, raha koskettaa aivan jokaista perhettä ja perhemuotoa länsimaisessa yhteiskunnassa. Raha tuo valtaa valita, miten aikamme käytetään. Raha tuo mahdollisuuksia hankkia ja kuluttaa. Raha tuo mahdollisuuksia omistaa ja vaurastua. Rahapuhe lapsikontekstissa ei poissulje lasten merkitystä perheessä, tai sitä, etteikö päätöksiä tehtäisi muiden, kuin rahan tai tuoton maksimoinnin näkökulmasta. Raha on keskeinen resurssi ja tietoisuus taloudesta ja talouden vaikutuksista avaa lisää mahdollisuuksia ja ainakin vähentää sitä tilannetta, jossa tulevaisuuden mahdollisuudet ovat hyvin pienet, koska taloutta ei ole tullut huomioitua. Taloustaidot ovat arjessamme äärimmäisen tärkeitä kansalaistaitoja!

 

Rahapuhe kotona auttaa myös lasta kehittämään realistista suhdetta rahaan ja talouteen. Lapsi toimii ennemmin saadun mallin kuin annettujen ohjeiden mukaan. Meidän oma tapamme toimia taloudessa on lapselle muodostuva normi.

 

Tervetuloa ensimmäisen jakson pariin, käsittelen tulevia jaksoja jakso kerrallaan blogissani ja tuon hieman lisää esimerkkejä ja laskelmia videoiden aiheiden takaa!

 

Katso ensimmäinen videoni Miksi aiheesta tulee puhua? (kesto 4:19)

 

Jos haluat ottaa varaslähdön videoiden aiheiden tarkastelun pariin, se onnistuu alla olevasta jaksoluettelosta:

  1. Miksi aiheesta tulee puhua? (kesto 4:19)
  2. Pikavippi lapsen säästöpossusta. Ethän tee näin! (kesto 13:20)
  3. Lapsella on varoja. Apua, saammeko toimeentulotukea? (kesto 12:00)
  4. Korjataan käsitys: Ei kannata sijoittaa lapselle, ettei hän menetä opiskelijan etuuksia. (kesto 6:18)
  5. Miksi äitiyspakkaus oikeasti on olemassa? (kesto 9:18)
  6. Etuus, jota ei leikattu uudistuksessa. (kesto 7:41) 
  7. Miten annan lapselle 20 000 euroa ilman veroja? (kesto 5:38)
  8. Hox aikuiset! Miten nuori innostuu taloudesta? (kesto 10:43)
  9. Millainen on tyypillinen alaikäinen sijoittaja? (kesto 8:54)
  10. Lapset ja raha: Lapsella on etulyöntiasema isoihin varoihin! (kesto 4:55)

 

0 kommenttia

Jenna Mattila

Taloudellisen hyvinvoinnin asiantuntija, tietokirjailija ja kouluttaja, jonka missiona on saada taloudellisen hyvinvoinnin näkökulma osaksi kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin määritelmää ja tarjota tukea ja keinoja vahvistaa tätä yhteiskuntatasolla.

Uutta blogissa

Miksi veroista pitäisi kiinnostua?

Miksi veroista pitäisi kiinnostua?

Verot ovat mielikuvassa monesti kankea, tylsä ja pakollinen paha. Samalla verotus on aihe, joka koskettaa aivan jokaista ja jokaisen arkea niin tuloverotuksen, pääomatuloverotuksen kuin arvonlisäveronkin puolesta. Kaikkeen missä raha liikkuu liittyy verotus.  ...

lue lisää

Arkisto

Onko sinulla kysyttävää, lähetä viestiä!

2 + 10 =

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!