Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Lukijan tarina: tavoitteena velkataakan purku

mennessä | 17.6.2019 | Blogi, Rahabalanssi-blogi | 2 Kommentit

Olen saanut tilaisuuden tukea ja jakaa erään perustamani Rahabalanssi– Facebook-ryhmäläisen tarinaa hänen tavoitteessaan tasapainoisempaan talouteen.

 

Hän päätti tarttua velkavyörytystekniikkaan velkojensa maksamiseen, sillä elämäntilanteessa tulevan muutoksen myötä hän toivoi myös saavansa säästettyä rahaa. Velkoja oli kertynyt useampaan kohteeseen.

 

Autoin häntä tekemään veloista takaisinmaksusuunnitelmaa siten, että kaikista veloista maksetaan minimilyhennystä ja vyörytystekniikalla maksetaan laina kerrallaan velkoja pois. Tein kolme eri esimerkkilaskelmaa.

 

* mainoslinkki. Palvelun ikäraja 15 vuotta.

Alla hänen omaa tarinaansa ja ajatuksiaan:

 

”Veloista en ole puhunut kenellekkään, koitan piilottaa ne itseltänikin. Ikinä en voi sanoa ettei ole rahaa, aina sitä jostakin järjestyy jos tulee tarve. Usein olen se joka maksaa.

 

Miksi tarvii näyttää ulospäin tältä? Miksi rahasta ei voi puhua? Miksi pitää pärjätä itse? -Pärjäänkö sittenkään?

 

Veloista lyhentelen mitä sattuu, korko ja käsittelykulut ovat lähes samat mitä lyhennän.

 

Onneksi nyt sain apua ja silmäni avattiin. Haluan muutoksen ja teen kaikkeni että onnistun!

Lähtötilanne:

Lukijan oma kuva

 

Luottokorttivelkaa tappiin asti, pankin tyrkyttämää käyttöluottoa, ”osta nyt maksa maaliskuussa”- nettiostoksia, uusi telkkari 49e/kk, uusi puhelin pari kymppiä kuussa- miksi ei? Tätä listaa voisi jatkaa vielä vaikka miten pitkään ja pahaa velkaa on 8030 e.

 

Törmäsin Fb:ssä Rahabalanssi-ryhmään ja päätin kurkata millainen se olisi. Pitkään oli ollut tunne, että tienaan ihan hyvin ja rahaa ei ikinä ole mihinkään. Mietin rahaa taukoamatta ja lista on pitkä mitä ostan,kun tulee palkka. 

 

Elämäntilanne muuttumassa, tulot tippumassa huomattavasti. Pakko tehdä jotakin – Jos vielä voi.

 

Rahabalanssi ryhmästä luin velkavyörytyksestä ja päätin itsekin kirjata kaikki velkani ylös, jotta näkisin miten paha tilanne oikeasti on. Pelästyin itse, en edes kaikesta tiennyt. Olin maksellut pitkään minimilyhennyksiä ja sulkenut ne pois mielestä, vaikka rahaa mietin joka hetki. Todella ahdistavaa.

 

Käytännön muutokset ryhmästä saamieni neuvojen perusteella: 

 

Ensin laskin kaikki tuloni, ne oli kyllä hyvin tiedossa jo aiemmin.
Sitten laskin pakollisia menojani ja listasin ne paperille, näiden erotus oli reilu 1000 e. Ja miten on mahdollista että minulla ei ole ikinä rahaa? 

 

Aloin kirjaamaan kaikki muut mihin rahaa kuluu, myös ne minimilyhennykset mitkä aiemmin tuntui mitättömiltä. 20e sinne ja 49e tuonne jne. 

 

Lukuja tuntui olevan valtavasti ja selkeytin arkeani luomalla verkkopankkiini uusia tilejä:
-ruoka-muut hankinnat-asuminen-auto-velan lyhentäminen 

 

Palkasta siirrän budjetoidut summat joka kuussa tileille, enempää ei saa käyttää. Eikä niitäkään ole pakko kaikkea käyttää. Summat ovat todellista tarvetta reilummat, jotta tileillä on vähän puskuria. 

 

Kaiken muun mikä jää tuloista yli siirrän velan lyhentämisen tilille ja sieltä maksan velkoja pois tarkan velkavyörytys-suunnitelman mukaan. Summa lyhentämiseen tämän vuoden loppuun asti 1010 e, sen jälkeen 710 e.

 

Seuraa mukana, miten pääsen eroon velkahelvetistä, ainaisen rahan ajattelemisesta!

 

Lukijan kuva

Nyt olisi tavoitteet asetettu. Suunnitelmat tehty ja ne toteutetaan. Pahaa velkaa 8030e ja velattomaksi tammikuun loppuun mennessä!

 

Maksusuunnitelmia noudattaen pahimmassa tapauksessa menisi yli 4vuotta, minimilyhennyksilläkin yli 2vuotta. 

 

Nyt otetaan tavoitteeksi maksaa nämä seitsemässä kuukaudessa, velkavyörytyksellä.

 

Järjestys on suunniteltu korkojen ja summien pohjalta. Suunnitelmassa ei ole huomioitu korkojen kasvua, mutta tarvittaessa pystyy lyhentämään vähän enemmän, jotta näistä päästään eroon. Perinteisesti suunnitelmat kynällä ja paperilla.”

 

Lukijalla on todella kova halu ja motivaatio muutokseen. Annan hänelle tukea ja tsemppiä matkan varrella ja sovimme, että raportoimme teille miten hänen tavoitteensa etenee.

 

Pahan velan kertyminen ei ole vain pienempituloisten haaste, vaan kuten lukijankin kertomasta voidaan arvioida, tämä koskee eri tuloluokkia. Velkamäärät voivat olla suhteessa vielä suurempia, mitä korkeammat tulot ovat. Olen valtavan onnellinen, että lukija löysi voiman ja energian ryhmän kautta!

 

Kaikkien ongelmien käsittely vaatii aina ensimmäisenä niiden myöntämistä ja kohtaamista. Sitä ei kannata siirtää enää huomiseksi, vaan tarttua asiaan jo tänään. Yleensä apuakin löytyy, kun sitä vain uskaltaa pyytää.

 

 

Tarvitsetko apua velkojen selätykseen? Tutustu: Velka haltuun- velanmaksusuunnitelma

 

– Jenna

2 Kommentit

  1. Nimetön

    Vaatii jonkin verran pitkäpinnaisuutta myös itse toteutus. Toivottavasti kaikki menee just nappiin ja ensi vuonna olisi velaton!

  2. Jenna.ma.ma

    Kyllä nyt ollaan päästy ensimmäinen askel eteenpäin ja kohdattu tilanne sekä tehty suunnitelma.

    Tällä hetkellä motivaatio on erittäin korkea ja asian hahmottaminen paperilla auttaa myös paremmin kuukausittain pysymään tavoitteessa, kun pääsee jonkin velan vetämään yli ja rastimaan maksettuja eriä.

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Jenna Mattila

Mottoni on "ei ne isot tulot vaan tietoiset menot". Olen 32-vuotias vaimo, yrittäjä ja sijoittaja sekä hifisti pihi kotiäiti.

Uutta blogissa

Arkisto

Raha on resurssi, jota tietoisesti ohjaamalla saat elämääsi aidosti merkityksellisiä asioita lisää. Oli se sitten vapaa-aikaa tai unelmiesi ura! 

Raha on väline, sinulle merkityksellisiin asioihin!

Raha on resurssi elämässämme, emme voi kiistää sen tärkeyttä, mutta raha itsessään on väline, joka käsissämme oikein ohjattuna muuttuu mahdollisuuksiksi ja lisääntyväksi merkityksellisyydeksi omassa elämässä.

Olen selvittänyt ajatusten, tunteiden sekä toimintamme vaikutuksia talouteen ja vastaavasti taloudellisen tilanteen vaikutuksia hyvinvointiimme.  Taustani ansiosta minulla on erinomainen ymmärrys muutoksen tukemisen keinoista ja mitä aidosti mielessämme ja toiminnassamme tulee tapahtua, jotta muutos onnistuu.

Taustani ansiosta työterveyteen erikoistuneena hyvinvoinnin asiantuntijana käsittelen talouden teemoja inhimilliset lähtökohdat, tilanteet ja arvot huomioiden. Se mikä on tuottavin, ei läheskään aina ole inhimillisesti paras, eli sinulle merkityksellisin!

Taustani työterveyshoitajana on näyttänyt myös talouden moninaiset roolit elämässämme ja sen haastekokemusten haittavaikutukset aina perhevapaiden, opiskelun, työkyvyn, alanvaihdon kuin eläkkeenkin suhteen. 

Pääkanavani vaikuttajana on Instagram, joissa jaan ajatuksiani päivittäin taloudellisen hyvinvoinnin kokonaisuudesta oman kasvun ja heikkouksienikin kautta sekä tietoa talouden hallinnasta ja taloudellisen hyvinvoinnin kehittämisestä erityisesti ruohonjuuritasolla ja arkitalouden kautta.

Olen myös konkreettisesti tukemassa ja luomassa toimivia yksilötalouden ratkaisuja ja keinoja sopeuttaa omaa toimintaa erilaisiin, muuttuviinkin elämäntilanteisiin. Esimerkiksi asiakkaani ovat onnistuneet maksamaan valmennusten avulla velkoja tuhansia euroja muutamissa kuukausissa olemassa olevilla tulovirroilla. Muutoksella on edetessään valtava voima.

Olen muun muassa kouluttanut alanvaihtoa suunnittelevia oman talouden muovaamiseen tavoitteille sopivalle tasolle sekä kannustanut ja auttanut satoja ihmisiä kokemaan taloudellista mielenrauhaa ja suunnittelemaan omaa talouttaan paremmin. Talouden hallinnalla on työtäni tarkastellen positiivisia vaikutuksia aina omaan hyvinvointikokemukseen saakka. Lisäksi peilaan toimintaani vahvasti näyttöön perustuvaan tietoon muun muassa muutoksesta, voimavarakeskeisestä toiminnasta ja vahvuuksista. Jokainen ansaitsee vahvan taloudellisen itsetunnon.

Esikoiskirjani on tulossa kesäkuussa 2022 MoneyMindfulness -muutoksen työkirja, joka pureutuu tutkittuja menetelmiä hyödyntäen muutokseen ja sen edistämiseen. Tieto yksin ei sitouta muutokseen.

Vaikka pidän sijoittamista ja säästämistä erittäin tärkeänä kokonaisuutena, oman talouden hallinta alkaa oman toiminnan tunnistamisesta ja kulutussuhteen sekä rutiinien muuttamisesta.

Säästäminen tai sijoittaminen eivät teknisenä toimintana takaa sitä, että raha voidaan pitää säästössä tai sijoituksissa. Kakku tulee leipoa ensin, jotta se voidaan kuorruttaa, sen vuoksi painotan perusasioiden viilaamiseen, oman toiminnan ymmärtämiseen sekä ajattelun ja toiminnan muutokseen kokonaisvaltaisesti.

Mitä tahansa tunteita raha sinussa herättääkään, autan sinua saavuttamaan toivomasi ja tavoittelemasi taloudellisen hyvinvoinnin tilan. Kehitetään yhdessä taitojasi niin, että voit säästää ja kokea taloudellista vahvaa itsetuntoa, valjastaa taloutesi mahdollistamaan merkityksellisiä asioita ja unelmiesi toteutumista, riippumatta missä olet nyt.

Rahataidoilla on suurempi merkitys taloudelliseen tasapainoon, kuin pelkillä tuloilla. Autan sinua lähemmäs MoneyMindfulness, hyvinvoivan talouden tilaa. 

Autan sinua näkemään mahdollisuuksia ja rakentamaan vahvan väylän merkityksellisempää elämää ja arkea kohti!

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!