Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Lukijan tarina: tavoitteena velkataakan purku

mennessä | 17.6.2019 | Blogi, Rahabalanssi-blogi | 2 Kommentit

Olen saanut tilaisuuden tukea ja jakaa erään perustamani Rahabalanssi– Facebook-ryhmäläisen tarinaa hänen tavoitteessaan tasapainoisempaan talouteen.

 

Hän päätti tarttua velkavyörytystekniikkaan velkojensa maksamiseen, sillä elämäntilanteessa tulevan muutoksen myötä hän toivoi myös saavansa säästettyä rahaa. Velkoja oli kertynyt useampaan kohteeseen.

 

Autoin häntä tekemään veloista takaisinmaksusuunnitelmaa siten, että kaikista veloista maksetaan minimilyhennystä ja vyörytystekniikalla maksetaan laina kerrallaan velkoja pois. Tein kolme eri esimerkkilaskelmaa.

 

* mainoslinkki. Palvelun ikäraja 15 vuotta.

Alla hänen omaa tarinaansa ja ajatuksiaan:

 

”Veloista en ole puhunut kenellekkään, koitan piilottaa ne itseltänikin. Ikinä en voi sanoa ettei ole rahaa, aina sitä jostakin järjestyy jos tulee tarve. Usein olen se joka maksaa.

 

Miksi tarvii näyttää ulospäin tältä? Miksi rahasta ei voi puhua? Miksi pitää pärjätä itse? -Pärjäänkö sittenkään?

 

Veloista lyhentelen mitä sattuu, korko ja käsittelykulut ovat lähes samat mitä lyhennän.

 

Onneksi nyt sain apua ja silmäni avattiin. Haluan muutoksen ja teen kaikkeni että onnistun!

Lähtötilanne:

Lukijan oma kuva

 

Luottokorttivelkaa tappiin asti, pankin tyrkyttämää käyttöluottoa, ”osta nyt maksa maaliskuussa”- nettiostoksia, uusi telkkari 49e/kk, uusi puhelin pari kymppiä kuussa- miksi ei? Tätä listaa voisi jatkaa vielä vaikka miten pitkään ja pahaa velkaa on 8030 e.

 

Törmäsin Fb:ssä Rahabalanssi-ryhmään ja päätin kurkata millainen se olisi. Pitkään oli ollut tunne, että tienaan ihan hyvin ja rahaa ei ikinä ole mihinkään. Mietin rahaa taukoamatta ja lista on pitkä mitä ostan,kun tulee palkka. 

 

Elämäntilanne muuttumassa, tulot tippumassa huomattavasti. Pakko tehdä jotakin – Jos vielä voi.

 

Rahabalanssi ryhmästä luin velkavyörytyksestä ja päätin itsekin kirjata kaikki velkani ylös, jotta näkisin miten paha tilanne oikeasti on. Pelästyin itse, en edes kaikesta tiennyt. Olin maksellut pitkään minimilyhennyksiä ja sulkenut ne pois mielestä, vaikka rahaa mietin joka hetki. Todella ahdistavaa.

 

Käytännön muutokset ryhmästä saamieni neuvojen perusteella: 

 

Ensin laskin kaikki tuloni, ne oli kyllä hyvin tiedossa jo aiemmin.
Sitten laskin pakollisia menojani ja listasin ne paperille, näiden erotus oli reilu 1000 e. Ja miten on mahdollista että minulla ei ole ikinä rahaa? 

 

Aloin kirjaamaan kaikki muut mihin rahaa kuluu, myös ne minimilyhennykset mitkä aiemmin tuntui mitättömiltä. 20e sinne ja 49e tuonne jne. 

 

Lukuja tuntui olevan valtavasti ja selkeytin arkeani luomalla verkkopankkiini uusia tilejä:
-ruoka-muut hankinnat-asuminen-auto-velan lyhentäminen 

 

Palkasta siirrän budjetoidut summat joka kuussa tileille, enempää ei saa käyttää. Eikä niitäkään ole pakko kaikkea käyttää. Summat ovat todellista tarvetta reilummat, jotta tileillä on vähän puskuria. 

 

Kaiken muun mikä jää tuloista yli siirrän velan lyhentämisen tilille ja sieltä maksan velkoja pois tarkan velkavyörytys-suunnitelman mukaan. Summa lyhentämiseen tämän vuoden loppuun asti 1010 e, sen jälkeen 710 e.

 

Seuraa mukana, miten pääsen eroon velkahelvetistä, ainaisen rahan ajattelemisesta!

 

Lukijan kuva

Nyt olisi tavoitteet asetettu. Suunnitelmat tehty ja ne toteutetaan. Pahaa velkaa 8030e ja velattomaksi tammikuun loppuun mennessä!

 

Maksusuunnitelmia noudattaen pahimmassa tapauksessa menisi yli 4vuotta, minimilyhennyksilläkin yli 2vuotta. 

 

Nyt otetaan tavoitteeksi maksaa nämä seitsemässä kuukaudessa, velkavyörytyksellä.

 

Järjestys on suunniteltu korkojen ja summien pohjalta. Suunnitelmassa ei ole huomioitu korkojen kasvua, mutta tarvittaessa pystyy lyhentämään vähän enemmän, jotta näistä päästään eroon. Perinteisesti suunnitelmat kynällä ja paperilla.”

 

Lukijalla on todella kova halu ja motivaatio muutokseen. Annan hänelle tukea ja tsemppiä matkan varrella ja sovimme, että raportoimme teille miten hänen tavoitteensa etenee.

 

Pahan velan kertyminen ei ole vain pienempituloisten haaste, vaan kuten lukijankin kertomasta voidaan arvioida, tämä koskee eri tuloluokkia. Velkamäärät voivat olla suhteessa vielä suurempia, mitä korkeammat tulot ovat. Olen valtavan onnellinen, että lukija löysi voiman ja energian ryhmän kautta!

 

Kaikkien ongelmien käsittely vaatii aina ensimmäisenä niiden myöntämistä ja kohtaamista. Sitä ei kannata siirtää enää huomiseksi, vaan tarttua asiaan jo tänään. Yleensä apuakin löytyy, kun sitä vain uskaltaa pyytää.

 

 

Tarvitsetko apua velkojen selätykseen? Tutustu: Velka haltuun- velanmaksusuunnitelma

 

– Jenna

2 Kommentit

  1. Nimetön

    Vaatii jonkin verran pitkäpinnaisuutta myös itse toteutus. Toivottavasti kaikki menee just nappiin ja ensi vuonna olisi velaton!

  2. Jenna.ma.ma

    Kyllä nyt ollaan päästy ensimmäinen askel eteenpäin ja kohdattu tilanne sekä tehty suunnitelma.

    Tällä hetkellä motivaatio on erittäin korkea ja asian hahmottaminen paperilla auttaa myös paremmin kuukausittain pysymään tavoitteessa, kun pääsee jonkin velan vetämään yli ja rastimaan maksettuja eriä.

Jenna Mattila

Taloudellisen hyvinvoinnin asiantuntija, tietokirjailija ja kouluttaja, jonka missiona on saada taloudellisen hyvinvoinnin näkökulma osaksi kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin määritelmää ja tarjota tukea ja keinoja vahvistaa tätä yhteiskuntatasolla.

Uutta blogissa

Miksi veroista pitäisi kiinnostua?

Miksi veroista pitäisi kiinnostua?

Verot ovat mielikuvassa monesti kankea, tylsä ja pakollinen paha. Samalla verotus on aihe, joka koskettaa aivan jokaista ja jokaisen arkea niin tuloverotuksen, pääomatuloverotuksen kuin arvonlisäveronkin puolesta. Kaikkeen missä raha liikkuu liittyy verotus.  ...

lue lisää

Arkisto

Onko sinulla kysyttävää, lähetä viestiä!

10 + 6 =

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!