Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Miksi sijoitan?

mennessä | 19.2.2021 | Rahatietoisuus -blogi | 0 Kommenttia

Aloitin sijoittamisen kahdeksan vuotta sitten. En ymmärtänyt sijoittamisesta paljoakaan, mutta sen verran että pitkällä tähtäimellä se kannattaa. Ja kyllähän se kannatti. Nyt 8 vuoden jälkeen nuo sijoitukset ovat jo yli 20 % voitolla. Matkan varrella on tullut opittua yhtä jos toista. Olen saanut kirkastettua omaa sijoitusstrategiaani sekä parantuneen itsetuntemuksen kautta oppinut myös enemmän siitä mihin ja miksi haluan sijoittaa.

Inflaatio ja korkoa korolle -ilmiö

Rahan makuuttaminen säästötilillä ei ole pitkällä tähtäimellä järkevää. Korkotuottoa ei ole nimeksikään ja inflaatio syö rahan arvoa. Siispä raha kannattaa laittaa tekemään töitä, jottei kovalla työllä ansaittu raha valu hukkaan.

Inflaatiota kuvastaa hyvin esimerkiksi se, miten jo pelkästään euroaikana rahan arvo on laskenut useamman prosentin. Vuonna 2005 rahamääränä 5 000 € vastasi arvoltaan vuonna 2020 rahamäärää 6 185 €, mikä tarkoittaa sitä että 15 vuoden aikana 5 000 € maksava asia oli viime vuonna 1 185 € kalliimpi. Tarvittaisiin siis 1 185 € enemmän rahaa, jotta voit ostaa saman arvoisen asian.

Inflaatio eli rahan arvon lasku sekä säästötilien matalat korot eivät houkuta laittamaan kaikkea rahaa säästöön, vaan motivoivat sijoittamaan.

Korkoa korolle -ilmiö puolestaan havainnollistaa hyvin sen, miten exponentiaalisesti pääoma kasvaa, kun jo tuottuneelle korollekin tulee tuottoa. Esimerkiksi 500 € alkupääoma ja 15 € kuukausittaiset sijoitussummat 30 vuoden ajan 7 % tuotto-odotuksella mahdollistavat 22 105,69 € pääoman kertymisen, josta korkotuoton osuus on huimat 16 205,69 € eli 73,3 %. Tuo 73,3 % osuus on siis korkoa korolle -ilmiön ansiosta kertynyt tuotto! Mitä suurempi summa ja pidempi sijoitushorisontti, sitä suuremmat tuotot.

Korkoa korolle -ilmiön ansiosta jo ansaittu korko kasvaa edelleen korkoa.

Jos siis sijoittaisin pelkästään 500 € 30 vuoden ajan 7 % tuotto-odotuksella, olisi kertynyt pääoma 3 806,12 €. Vastaavasti jos olisin säästänyt 500 € matalakorkoiselle säästötilille 0,1 % korkoprosentilla, olisi kertynyt pääoma 30 vuoden kuluttua 515,22 €. On sanomattakin selvää, että ero on merkittävä. Suuremmissa summissa vielä merkittävämpi. Huomioitavaa on myös se, että tuosta säästötilille kertyneestä 15,22 € korosta käytännössä olisi inflaatio syönyt kaiken ja vielä enemmänkin.

Korkoa korolle -ilmiö on työkalu inflaatiota vastaan.

Jos sinua kiinnostaa tutkia asiaa enemmän, niin muun muassa näiden linkkien kautta pääset kokeilemaan rahan arvon muuttumista Rahamuseon Rahanarvolaskurissa sekä Tilastokeskuksen Rahanarvomuuntimessa. Täältä puolestaan löydät korkoa korolle -laskurin. Kokeile eri sijoitussummia eri sijoitushorisontilla ja huomaat miten koukuttava ilmiö on kyseessä!

Tulevaisuuden turva

Sijoittamalla turvaa tulevaisuutta – sitä aikaa, jolloin elämäntilanne voi olla erilainen. Meistä jokaiselle on melko selvää, että tuskin kukaan meistä on samassa elämäntilanteessa koko ikäänsä. Työt ja työtehtävät vaihtuvat, tulotaso muuttuu, huolehdittavaksi voi tulla itsensä lisäksi muitakin tai eteen voi tulla sairastumisia. Ennakoivana ihmisenä näihin kannattaa varautua ja miettiä millaista elämää haluaa elää nyt ja tulevaisuudessa.

Yksinään oman eläkekertymän tarkastaminen on ollut jo hyvin silmiä avaava havainto siihen, että tulevaisuus on hyvä olla turvattuna muutenkin kuin säästöin ja (mahdollisten) tulevin eläkkein. Oman eläkepottini kerryttäminen sijoittamalla on siksi ajankohtaista, koska korkoa korolle -ilmiö mahdollistaa 30-40 vuoden sijoitushorisontilla mukavat tuotot.

Unelmien mahdollistaminen

Rahalla ei voi ostaa onnea, mutta rahalla voi mahdollistaa monia asioita, jotka tuovat yksilölle onnea. Säästämällä ja sijoittamalla mahdollistan sen, että allokoin rahaa itselleni tärkeisiin kohteisiin elämässä. Lyhyen tähtäimen tai pienemmät unelmat ja haaveet voi mainiosti toteuttaa säästämällä, mutta suuriin ja pitkän tähtäimen unelmiin kannattaa varautua sijoittamalla.

Elämä on täynnä mahdollisuuksia!

Kun ajattelen elämää vaikkapa 10, 20 tai 30 vuotta eteenpäin, piirtyy mieleeni monenlaisia haaveita. Yhtenä niistä on, että joku päivä voisin tehdä esimerkiksi kuusi tuntista työpäivää tai neljä päivästä työviikkoa, jolloin vapaa-aikaa jää enemmän nauttia työn ulkopuolisista asioista. Ja mikä ettei, miksei sitä voisi vaikka jäädä eläkkeellekin jo aiemmin tai pitää sapattivapaata matkustellen.

Vaikuttamisen mahdollisuus

Sijoittamisessa kulminoituu itselleni myös yksi hyvin tärkeä näkökulma. Kuten jokapäiväisessä elämässämme ja arjen valinnoissa meillä on mahdollisuus vaikuttaa muihin ja ympärillä olevaan elämään, niin myös sijoittamisessa. Sijoittamalla omia arvoja resonoiviin kohteisiin, on mahdollisuus antaa tukensa niille, joiden toimintaa tukee. Yksinkertaisena esimerkkinä on vaikkapa se, että sijoittamalla uusiutuvaan energiaan on mukana ilmastonmuutoksen torjunnassa ja mahdollistaa ilmastonmuutosta hidastamista tukevia toimia.

Sijoittaminen on keino vaikuttaa muuttuvassa maailmassa.

Sijoittaminen on tapa vaikuttaa.

Miksi sinä sijoitat?

Susanna

 

Avaa maksuton asiakkuus Nordnetiin – Säästä ja sijoita, Sijoita rahastoihin alk. 15 eur/kk *mainoslinkki

”Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.”

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Susanna

Säästäjä, sijoittaja, ensiasunnon ostaja. 30-vuotias nuori sinkkunainen, jonka unelmoi isoja ja nauttii arjen pienistä iloista.

Uutta blogeissa

Paljonko olen tienannut somella ja blogilla?

Paljonko olen tienannut somella ja blogilla?

Blogin ja somen aloittaminen, vuosi 1. Aloin jakamaan oman talouden hallintaan ja säästämiseen painottuvaa sisältöä huhti-toukokuussa 2019 Instagramissa ja niihin aikoihin perustin blogini.   Tavoitteenani oli jakaa hyödyllistä ja innostavaa säästämisetä tukevaa...

lue lisää

Arkisto

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!