Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Mistä minä pihistän?

mennessä | 10.12.2020 | Tavallinen talous -blogi | 0 Kommenttia

Kun talouden tulot ja menot on kirjattu vaikkapa Exceliin näkyville, on hyvä hetki katsoa totuutta silmiin. Syökö jokin turhuus rahani, jotka voisin mieluummin säästää, sijoittaa tai käyttää velkojen lyhentämiseen? Saisinko suunnitelmallisella otteella lisää liikkumavaraa talouteeni?

Viimeistään aikanaan opintovapaalle jäädessäni tarkastelin kulutustani tarkkaan. Taakse jäivät aikakauslehtiostokset ja suunnittelemattomat ruokakauppareissut! Mitä muita säästökeinoja käytän nyt?

Ei tilauksia tai kuukausiveloituksia

Siis ei lehtiä, kuntosalimaksuja tai kuukausittain lähetettäviä kauneusbokseja. Ei mitään kuukausiveloitteista sitoumusta, joka ei tuota minulle oikeasti arvoa. Jos vaikkapa salilla käy parhaimmillaankin muutaman kerran kuussa, on hyvä laskea onko sitoumuksesta taloudellista hyötyä, vai kannattaisiko kuntoa hoitaa kertamaksuilla. Kuukausimaksu kun katoaa tililtä siitä riippumatta, saatko tavoiteltua hyötyä.

Kauneusboksit ja vastaavat tietyin väliajoin lähetettävät tuotepakkaukset voivat kuulostaa kivalta piristykseltä arkeen, mutta saatko niistä todellista hyötyä? Kuinka moni tuotteista päätyy käyttöön, ja olisitko kokenut tarvetta hankkia niitä jos ne eivät olisi tulleet automaattisesti kotiisi? Tässä myös sisäinen minimalistini nostaa päätään – turhan tavaran kertyminen kotiin on myös henkisesti kuormittavaa!

Lasten vaatteet ja tarvikkeet käytettyinä

Mikä onkaan ihanampaa kuin hipelöidä pienen ihmisen suloisia vaatteita kaupassa. Ja tarvitseehan lapsi turvallisen sängyn, leikkimaton ja sitterin – uudet kaupasta siis?

Hyvää harkintaa käyttäen käytetyillä tuotteilla voi säästää pitkän pennin, kun puhutaan lasten tarvikkeista. Pihistän siis surutta vaatteista, välineistä ja vaunuista, joiden käyttöaika perheessä on usein lyhyt mutta käyttöikä sinänsä pitkä, jolloin saatavuus käytettynä on hyvä. Turvakaukalot ja -istuimet ovat eri asia, ja niiden kohdalla käyttäisin tarkkaa harkintaa käytetyn hankkimisessa. Kaikessa ei kannata mennä säästö edellä.

Hankin mielelläni paljon muutakin käytettynä, autotkin, mutta kategoriana lastentarvikkeet ovat erityisesti sellainen, jossa käytetty tavara liikkuu hyväkuntoisena ja hyvään hintaan – ilmaiseksikin!

Ruoka

Ruuan kohdalla on jotain mistä en säästä – laatu. Hinnasta säästän kuitenkin mielelläni. Silmäilen siis alennukset, ja metsästän punaisia lappuja. Kun lihaosasto helottaa punaisena, on aika tankata pakastinta. Punalaputettunakaan ei kannata kuitenkaan ostaa jotain mitä ei tule syötyä – jätän siis suosiolla maksapihvit hyllyyn, vaikka hinta olisi kohdallaan.

Kaikista aletuotteistakin kannattaa muistaa vahtia kilohintaa – jos lähtöhinnaltaan yli 30€/kilo maksava tuote on 30% alennuksessa, kannatta hinnan puolesta kuitenkin ostaa 15€/kilo maksavaa tuotetta normaalihinnalla. Jos tavoitteena on halvan hinnan sijaan ekoteko, kannattaa toki aina suosia punalappuja.

Usein ns. perustuotteet ovat kuitenkin hinnaltaan aina huokeita, ja ruokaostokset kannattaa rakentaa niiden ympärille. Porkkanat, perunat ja puurohiutaleet eivät hinnallaan huimaa, ja ovat monipuolisesti keittiössä hyödynnettävissä. Myös esimerkiksi soijarouhe jauhelihan sijaan tai kaverina venyttää pennin pidemmälle.

Toisaalta pihistämällä yhtäältä voi panostaa toisaalle – paremman lihan, kalan tai herkuttelutuotteen hintaa voi kompensoida juurikin keskittämällä pääosan ostoksista edullisiin tuotteisiin.

 

Tässä siis joitakin asioita, joita ei budjetissani nähdä tai joiden kohdalla kiristän pihistelyruuvia. Miten siis päätän, mistä säästäminen on merkityksellistä tai mistä edes voisin saada säästöjä aikaan? Seuraavassa postauksessa luvassa budjetoinnin neljä koota, jotka pureutuvat juuri tähän aiheeseen.

Johanna

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Johanna

Kolmekymppinen perheenäiti pyörittää ihan tavallista tasapainoista taloutta. Mies, kaksi lasta ja omakotitalo – vain koira puuttuu.

Uutta blogeissa

Saako äidillä olla ihan omaa rahaa?

Saako äidillä olla ihan omaa rahaa?

Vanhemmuus on teema, joka puhuttaa ja herättää tunteita. Jokainen vastuullinen aikuinen pyrkii olemaan paras mahdollinen vanhempi ja tekee varmasti parhaansa. Vanhempana kohtaa monta eri mielipidettä ja tapaa olla vanhempi, sekä mahdollisesti painetta olla...

lue lisää
Olet mitä syöt – syöt mitä valitset

Olet mitä syöt – syöt mitä valitset

Mikä ihmeen ruokabudjetti? Lainojen ja asumiskulujen jälkeen ruokalasku näyttelee budjetoinnissa suurta roolia. En uskalla edes arvailla, kuinka paljon olen kuluttanut kuukausittain rahaa ruokaan ennen Rahabalanssin valmennusta. Nykyään olen onnistunut vakiinnuttamaan...

lue lisää

Arkisto

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!