Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Mitä pieni lapsi voi opettaa taloudenhallinnasta?

mennessä | 20.12.2020 | Blogi, Rahabalanssi-blogi | 0 Kommenttia

Lapsi oppii ja omaksuu valtavasti asioita kasvuympäristöstään ja vanhemmiltaan. Lapsen suhde rahaan ja rahankäyttöön muodostuu jo varhain mallintamalla aikuisten toimintaa ja seuraamalla ympäröivää toiminta- ja puhekulttuuria.

Mitä, jos pieni lapsi voisikin opettaa meille jotain rahasta?

Pieni lapsi on ikään kuin tyhjä taulu, joka alkaa kasvaessaan heijastella kasvuympäristöään. Lapsille kuitenkin on ominaista uteliaisuus ja kiinnostus maailmaan ja ilmiöihin, sekä valtava halu oppia ja oivaltaa. Jos aikuisena käyttäisimme edes puolet lapsenomaista kiinnostusta ja avoimuutta uusiin asioihin oppisimme ja omaksuisimme vaikka mitä!

Olen sanonut omaavani lapsenomaisen uskon itseeni ja tekemiseeni, joka on kantanut minua raha- ja talousvaikuttajasta aina puhujaksi, valmentajaksi ja yrittäjäksi saakka. Lapsenomainen uskoni tekemiseeni on nostanut minut kerta toisensa jälkeen jaloilleen ja opettelemaan uudelleen. Jos pieni vuoden ikäinen tyttöni on oppinut kommunikoimaan, liikkumaan ja ilmaisemaan tunteitaan sekä tarpeitaan, niin enköhän minäkin aikuisen viisaudella ole kykenevä. Lapsenomainen usko on kykyä nähdä onnistumisia ja mahdollisuuksia hieman epätodennäköisemmässäkin tilanteessa. Jos pieni tyttäreni on oppinut kiipeämään lähes itsensä korkuiselle sohvalle kymmenien epäonnistumisen jälkeen, niin kyllähän minäkin parit karikot selätän. Tyttärenikin kiipeää taitavasti vaikka ruokapöydälle, jos hänellä on riittävästi portaiksi soveltuvia huonekaluja tai leikkirekkoja. Lapsi näkee loputtomasti mahdollisuuksia.

Jos pieni ihminen voi oppia vuodessa syömään itse, kommunikoimaan ja liikkumaan, niin kyllä aikuinen voi oppia ottamaan omaa talouttaan haltuun. Aikuinenkin voi saada apua ja tukea, jos asiat tuntuvat vaikeilta ja ylitsepääsemättömiltä. Jo alle vuoden ikäinen lapsi kykenee ilmaisemaan avuntarvettaan, sen voi siis aikuinenkin oppia.

Siinä missä aikuisen olisi hyvä opetella yksivuotiaan itsetuntoa, kannattaa ottaa myös kolmevuotiaan kyselyikäisen lapsen uhmakkuudesta ja loputtomasta tiedonjanosta mallia. Yksivuotias on ihan päällikkö omassa maailmassaan, sohvalta on täysin ok heittäytyä selälleen tai päälleen, koska joku kuitenkin nappaa kiinni. Luottamus siihen, että elämä kantaa on kadehdittavankin syvää. Ja näin tuleekin olla. Myös yksivuotias osaa kaivella omaa napaansa, koska se tuntuu kiinnostavalta ja tärkeältä siinä hetkessä. Uhmaikäinen osaa heittäytyä kaupan lattialle ilmaisemaan pielipidettään välittämättä tippaakaan kulkeeko ohi presidentti tai pääministeri. Tarpeiden ja toiveiden ilmaiseminen on toki tunnesäätelyltään vielä kehittymässä, mutta se anteeksipyytelemättömyys omien tarpeiden ilmaisusta on ominaisuus, jota aikuistenkin olisi hyvä oppia. Jokaisella meistä on väliä, jokainen olemme tärkeitä, eikä ympäristö tai historiamme sitä määritä.

Kolmevuotiaan kyselyikä on oivallinen työkalu ostohalujen ja -tarpeiden tunnistamisessa. Itselleen on helppo perustella moni ostohalu aivan välttämättömänä ”tarpeena”, mutta jos otamme kyselyikäisen lapsen aidon uteliaisuuden ja loputtoman kyselyn osaksi ostotarpeen tunnistamisstrategiaa, voi moni osto jäädä toteutumatta. Seuraavaksi, kun olet hankkimassa tai tarvitsemassa jotain, kysy itseltäsi miksi tämän ostan? Onko juuri tämä tarpeen? Eikö tällaista jo ole? Miten tästä voi luopua oikein kierrättämällä? Mistä olen valmis luopumaan, jotta tämän hankin? Hyödynnä siis vanhemman strategiaa perustella lapselle uuden lelun tarpeettomuus yhdessä lapsen loputtoman miksi- kyselyn kanssa. Kun olet esittänyt itsellesi edellä mainittuja kysymyksiä, kysy jokaisen kohdalla ainakin viisi kertaa miksi. Jos kykenet perustelemaan itsellesi vakuuttavasti vielä 39. kerran miksi olet hankkimassa, niin luultavasti tarve on aito.

Jos pieni ihminen voi oppia valtavasti maailmasta ja elämästä, niin sinussakin rahataidot voivat kasvaa ja kehittyä. Joskus siihen tarvitsee tukea ja apua, mutta miten rahataidot sinussa voisivatkaan olla huipussaan, jos kukaan ei ole opettanut uimaan tai sinulle on aina opetettu pukemaan paita väärinpäin?

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Jenna Mattila

Mottoni on "ei ne isot tulot vaan tietoiset menot". Olen 32-vuotias vaimo, yrittäjä ja sijoittaja sekä hifisti pihi kotiäiti.

Uutta blogissa

Arkisto

Raha on resurssi, jota tietoisesti ohjaamalla saat elämääsi aidosti merkityksellisiä asioita lisää. Oli se sitten vapaa-aikaa tai unelmiesi ura! 

Raha on väline, sinulle merkityksellisiin asioihin!

Raha on resurssi elämässämme, emme voi kiistää sen tärkeyttä, mutta raha itsessään on väline, joka käsissämme oikein ohjattuna muuttuu mahdollisuuksiksi ja lisääntyväksi merkityksellisyydeksi omassa elämässä.

Olen selvittänyt ajatusten, tunteiden sekä toimintamme vaikutuksia talouteen ja vastaavasti taloudellisen tilanteen vaikutuksia hyvinvointiimme.  Taustani ansiosta minulla on erinomainen ymmärrys muutoksen tukemisen keinoista ja mitä aidosti mielessämme ja toiminnassamme tulee tapahtua, jotta muutos onnistuu.

Taustani ansiosta työterveyteen erikoistuneena hyvinvoinnin asiantuntijana käsittelen talouden teemoja inhimilliset lähtökohdat, tilanteet ja arvot huomioiden. Se mikä on tuottavin, ei läheskään aina ole inhimillisesti paras, eli sinulle merkityksellisin!

Taustani työterveyshoitajana on näyttänyt myös talouden moninaiset roolit elämässämme ja sen haastekokemusten haittavaikutukset aina perhevapaiden, opiskelun, työkyvyn, alanvaihdon kuin eläkkeenkin suhteen. 

Pääkanavani vaikuttajana on Instagram, joissa jaan ajatuksiani päivittäin taloudellisen hyvinvoinnin kokonaisuudesta oman kasvun ja heikkouksienikin kautta sekä tietoa talouden hallinnasta ja taloudellisen hyvinvoinnin kehittämisestä erityisesti ruohonjuuritasolla ja arkitalouden kautta.

Olen myös konkreettisesti tukemassa ja luomassa toimivia yksilötalouden ratkaisuja ja keinoja sopeuttaa omaa toimintaa erilaisiin, muuttuviinkin elämäntilanteisiin. Esimerkiksi asiakkaani ovat onnistuneet maksamaan valmennusten avulla velkoja tuhansia euroja muutamissa kuukausissa olemassa olevilla tulovirroilla. Muutoksella on edetessään valtava voima.

Olen muun muassa kouluttanut alanvaihtoa suunnittelevia oman talouden muovaamiseen tavoitteille sopivalle tasolle sekä kannustanut ja auttanut satoja ihmisiä kokemaan taloudellista mielenrauhaa ja suunnittelemaan omaa talouttaan paremmin. Talouden hallinnalla on työtäni tarkastellen positiivisia vaikutuksia aina omaan hyvinvointikokemukseen saakka. Lisäksi peilaan toimintaani vahvasti näyttöön perustuvaan tietoon muun muassa muutoksesta, voimavarakeskeisestä toiminnasta ja vahvuuksista. Jokainen ansaitsee vahvan taloudellisen itsetunnon.

Esikoiskirjani on tulossa kesäkuussa 2022 MoneyMindfulness -muutoksen työkirja, joka pureutuu tutkittuja menetelmiä hyödyntäen muutokseen ja sen edistämiseen. Tieto yksin ei sitouta muutokseen.

Vaikka pidän sijoittamista ja säästämistä erittäin tärkeänä kokonaisuutena, oman talouden hallinta alkaa oman toiminnan tunnistamisesta ja kulutussuhteen sekä rutiinien muuttamisesta.

Säästäminen tai sijoittaminen eivät teknisenä toimintana takaa sitä, että raha voidaan pitää säästössä tai sijoituksissa. Kakku tulee leipoa ensin, jotta se voidaan kuorruttaa, sen vuoksi painotan perusasioiden viilaamiseen, oman toiminnan ymmärtämiseen sekä ajattelun ja toiminnan muutokseen kokonaisvaltaisesti.

Mitä tahansa tunteita raha sinussa herättääkään, autan sinua saavuttamaan toivomasi ja tavoittelemasi taloudellisen hyvinvoinnin tilan. Kehitetään yhdessä taitojasi niin, että voit säästää ja kokea taloudellista vahvaa itsetuntoa, valjastaa taloutesi mahdollistamaan merkityksellisiä asioita ja unelmiesi toteutumista, riippumatta missä olet nyt.

Rahataidoilla on suurempi merkitys taloudelliseen tasapainoon, kuin pelkillä tuloilla. Autan sinua lähemmäs MoneyMindfulness, hyvinvoivan talouden tilaa. 

Autan sinua näkemään mahdollisuuksia ja rakentamaan vahvan väylän merkityksellisempää elämää ja arkea kohti!

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!