Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Miten juhlia pyhät ilman lompakkolovea?

mennessä | 10.11.2020 | Blogi, Rahabalanssi-blogi

Sain Instagramissa toiveen kirjoittaa blogipostausta ”Miten selvitä juhlapäivistä ja pyhistä ilman satasten laskua”.

Rahankäytössä ja kulutuksessa on aina hyvä pysähtyä ostopäätösten äärelle. Ja oikeastaan jo ostoaikeen äärelle. Mikä tuottaa itselle hyvän juhlapäivän?

Kenelle juhlaa järjestät?

Tuottaako hyvän juhlapäivän selkä vääränä kannetut paketit, jääkaapista pursuavat ruuat, yhdessäolo vai tunnelma? Jos itselle merkityksellistä on viettää aikaa lähteisten ja ystävien kanssa, nauttia tietystä tunnelmasta ja rentoutua, tukeeko rahankäyttö näitä asioita?

Etenkin joulu on markkinoiden kulutusjuhla, ”pitää” olla pakettia ja lelua, joka viittaa kiltteyteen. Jos lahjat jätetään pois, onko ollut huono ja kelvoton? Voiko pysähtyä tarkastelemaan lahja ja ruokaperinteitä? Teetkö ruokia koko suvulle, koska näin on aina tehty ja tämä on oman lapsuutesi perinne, mutta et saa tästä iloa? Voisitko rakentaa itsellesi ja perheellesi omannäköiset perinteet, josta sinäkin saat rauhaa ja tunnelmaa? Joulun järjestäminen luottokortin turvin lienee kasvattavan stressiä, viimeistään joulun jälkeen. Voisiko perheen aikuiset jättää lahjomatta tai tehdä jotain itse tai antaa aikaa?

Pysähdy tulevien juhlien ja pyhien äärelle. Mieti mitkä näistä ovat sinulle tärkeitä ja miksi. Kirjoita itsellesi ylös asioita, joita haluat saada ja joista nautit. Päätä valita panostaa merkityksellisiin asioihin ja antaa luvan jättää muut huomiotta tai vähemmälle. Ei ole helppoa sanoa äidille tai anopille, että tänä vuonna juhlimme perheen kesken. Jos tämä on kuitenkin se mitä itse aidosti haluaa, on päätös hyvä tehdä. Kertakirpaisu pettymyksen tuottamisesta on kuitenkin kevyempi, kuin monen päivän stressi.

Päätä mihin panostat. Tee budjetti, eli suunnitelma ja pysy suunnitelmassa, myös ruuassa.

joulu

Kustannuksia voi laskea asioiden karsimisen lisäksi vastuuta ja kustannuksia jakamalla, sekä itse ajoissa valmistelemalla. Pystytkö arvioimaan, mitä viime jouluna kulutit ruokaan ja lahjoin? Voiko näistä kuluista karsia? Onko tämä summa säästössä vai miten rahoitat joulun?

7.12.2019 julkaistun Aamulehden artikkelin mukaan suomalainen kuluttaa keskimäärin 530 euroa joulumenoihin aikuista kohden. Summasta keskimäärin 330 euroa menee joululahjoihin ja 200 euroa muihin menoihin.

Yhden aikuisen taloudessa 530 euroa kuukauden aikana ylimääräiseen kulutukseen on suuri summa. Jos esimerkiksi lahjahankintoja tekee jo marraskuun aikana, voi kustannuksia jaksottaa parillekin kuukaudelle. Pidä tänä vuonna kirjaa joulumenoistasi ja tee ensivuodelle säästösuunnitelma koko vuoden ajalle. On huomattavasti helpompi säästää kuukaudessa n 45 euroa joulukassaan, kuin käyttää yhden palkkajakson aikana kyseinen summa.

Jos kuitenkin jokainen lahja on vielä kaupassa ja ruokaakin pitäisi valmistaa isolle joukolle, voisiko joulupöydän antimista jokainen kantaa oman osansa? Jos kestitään oman perheen lisäksi muita, voisiko jouluaterian koota ”nyyttärimeiningillä”? Toiveeksi voi esittää ruokaa lahjatuomisten sijaan?

Olemme jo vuosia sitten tehneet aikuisten kanssa päätöksen olla ostamatta toisillemme joululahjoja. Ostamme joululahjat vain lapsille (omat lapset, kummilapset sekä sisarusten lapset). Nämäkin ovat maltillisia. Tuttavapiirissä on aikuisia, jotka arpovat aikuisten kesken kuka ostaa yhden lahjan kenellekin. Näin voidaan panostaa yhteen lahjaan useamman sijaan. Lahjaan voi myös panostaa rahallisesti enemmän.

Ruuan suhteen itse valmistamalla alennuksia ja tarjouksia hyödyntämällä voi säästää kokonaiskustannuksissa. Voi myös panostaa pyhien ruokaan ja suunnitella muuten edullisempia ruokia, jotta kokonaiskulut ovat maltillisemmat. Mieti ne tärkeimmät tarjottavat ja ruuat, joita haluat saada, panosta niihin ja rakenna tarjoilupöydästä muutoin omannäköinen. Minä stressaan joulua, jos joudun valmistelemaan tarjoiluja muille. Tunne siitä, että en halua tuottaa tarjoilulla pettymystä ja huomioin kaikkien mieltymykset saavat vain stressikäyrän nousemaan. Tällöin pyhistä nauttiminen ja rauhoittuminen väistyy stressin ja suorittamisen alle. Viime jouluna teimme päätöksen mennä viettämään omalla perheellä joulua hotelliin. Söimme hotellissa joulumenun ja yövyimme. Päätös oli paras joululahja, eikä kokonaiskulut olleet stressitasoon ja muuten ostettavaan ruokamäärään nähden edes korkeat.

-Jenna

 

PS. Jos kaipaat läheisellesi tukea taloudellisen hyvinvoinnin kehittämiseen, saatavilla lahjakortti tuotteisiin ja palveluihin.

0 kommenttia

Jenna Mattila

Taloudellisen hyvinvoinnin asiantuntija, tietokirjailija ja kouluttaja, jonka missiona on saada taloudellisen hyvinvoinnin näkökulma osaksi kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin määritelmää ja tarjota tukea ja keinoja vahvistaa tätä yhteiskuntatasolla.

Uutta blogissa

Miksi veroista pitäisi kiinnostua?

Miksi veroista pitäisi kiinnostua?

Verot ovat mielikuvassa monesti kankea, tylsä ja pakollinen paha. Samalla verotus on aihe, joka koskettaa aivan jokaista ja jokaisen arkea niin tuloverotuksen, pääomatuloverotuksen kuin arvonlisäveronkin puolesta. Kaikkeen missä raha liikkuu liittyy verotus.  ...

lue lisää

Arkisto

Onko sinulla kysyttävää, lähetä viestiä!

9 + 3 =

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!