Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Miten päädyin ulosottoon?

mennessä | 24.11.2020 | Vauras velallinen -blogi | 1 Kommentti

 

 Mitkä ovatkin olleet syitä velkaantumiseen tai jopa ulosottoon joutumiseen, niillä ei ole tässä hetkessä merkitystä. Jokainen voi vaikuttaa, miten tästä eteenpäin korttinsa pelaa. 
Velat on kuitenkin maksettava ja minun kohdalla se tapahtuu ulosoton kautta. Kaikilla on oma tarinansa ja taustansa. 

 

 

Työskentelin henkisesti, sekä fyysisesti vaativassa työssä. Suorittajaluonteellani en osannut yhtään kuunnella omaa jaksamistani.  Ajauduin työuupumukseen joskus 2014-2015. Olin myös fyysisesti melko rikki. Kroonistunut migreeni ja niska- ja hartiaseudun kivut vaivasivat, valvottivat öisin, sekä kävivät mielen päälle.

Ratkaisuna yritin opintovapaa vuotta täysin eri alalle. Tämä tarkoitti lisää lainaa, jotta olisi varaa olla vuosi pois töistä ja maksaa koulutuksen hinta. Toki sain tukea tämän ajan, mutta olin taas tilanteessa, että rahat eivät riittäneet. Uupumuskaan ei helpottanut, koska paikan vaihto ei ollut ratkaisu. Sama ylisuorittaminen jatkui.

Elämä pysäytti minut, kun en itse osannut. Olin onnettomuudessa, jossa minulle jäi pysyvä vamma ja muistakin vaivoista paraneminen vei yli vuoden. Lopputuloksena juuri ennen, kun opintovuosi päättyi, minut todettiin työkyvyttömäksi kyseiseen ammattiin ja vanhaan ammattiinkin palaaminen oli kortilla. Helpotuksen tunne sairaslomalle jäädessäni, sai minut tajuamaan, kuinka väsynyt olinkaan.

Tässä kohtaa olin jo hankkinut uuden ammatin harjoittamista varten välineistön, useita tuhansia euroja taas osamaksulla (tämä olisi ollut yrittäjäpohjaista työtä). Minulta alettiin periä myös koko opiskeluajalta saamani tukia takaisin noin 6000 euroa, koska en valmistunut kyseiseen ammattiin. Olin tippunut rakoon, jossa en ollut oikeutettu saamaan mistään rahaa takautuvasti tuolta ajalta.

Jäin sairaspäivärahalle pitkäksi aikaa, jolloin en mitenkään pystynyt maksamaan velkoja. Tässä kohtaa aloin kuitata uusilla lainoilla vanhoja, mutta eihän se tietenkään ratkaissut mitään. Häpeä ja tarve selvitä itse oli todella suuri.

Ennen, kun päädyin lakki kourassa velkaneuvojalle (jonne jonotus oli yli 3 kk), yritin vielä itse sopia velkojien kanssa maksusuunnitelmia mutta huonoin tuloksin. Käynti oli minulle nöyryyttävä ja melko lyhyt.  Minulle sanottiin suoraan, että velat päästettävä ulosottoon ja maksettava sitä kautta pois. Muuten rahat eivät riittäisi edes peruselämiseen ja velkaantuisin vain lisää.

Sairaslomalla ollessani aloin kuitenkin hitaasti päästä jaloilleni ja aloin systemaattisesti käymään velkojia läpi. Olin jokaiseen yhteydessä ja pahoittelin tilannetta. Kerroin, että alkaisin mahdollisimman pian lyhentämään velkaa ulosoton kautta.  Vastaukset olivat yllättävän ymmärtäväisiä.

Tunne oli samalla helpottunut, sekä ahdistunut. Nyt olin ulosottovelallinen, kakkosluokan kansalainen.  Pääsin sairaslomani jälkeen työvalmennuksen ja harjoittelun kautta uusiin töihin. Palkastani maksan hyvän summan velkoja, mutta kuitenkin niin että elämiseenkin jää rahaa.

Seuraavalla kerralla kerron ulosottoon liittyviä uskomuksia. Luulen, että ainakin osalla on ihan samoja ajatuksia.

1 Kommentti

  1. Maria

    Ihana kun oot noin *tekijämuju* 🙂

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Jenni

Olen 34- vuotias ulosottovelallinen nainen, jolla on suuria unelmia tulevaisuudelle. Tavoitteena matkallani maksaa tehostetusti velkoja, säästää ja kokea samalla vaurautta.

“Muuta ajatuksesi, voit muuttaa koko maailmasi”

Uutta blogeissa

Saako äidillä olla ihan omaa rahaa?

Saako äidillä olla ihan omaa rahaa?

Vanhemmuus on teema, joka puhuttaa ja herättää tunteita. Jokainen vastuullinen aikuinen pyrkii olemaan paras mahdollinen vanhempi ja tekee varmasti parhaansa. Vanhempana kohtaa monta eri mielipidettä ja tapaa olla vanhempi, sekä mahdollisesti painetta olla...

lue lisää
Olet mitä syöt – syöt mitä valitset

Olet mitä syöt – syöt mitä valitset

Mikä ihmeen ruokabudjetti? Lainojen ja asumiskulujen jälkeen ruokalasku näyttelee budjetoinnissa suurta roolia. En uskalla edes arvailla, kuinka paljon olen kuluttanut kuukausittain rahaa ruokaan ennen Rahabalanssin valmennusta. Nykyään olen onnistunut vakiinnuttamaan...

lue lisää

Arkisto

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!