Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Miten sijoitan? – Nollasta tähän päivään

mennessä | 9.3.2021 | Rahatietoisuus -blogi | 0 Kommenttia

Kun lähdin kirjoittamaan tätä blogitekstiä, paisui teksti niin pitkäksi, että päätin jakaa sen kahteen osaan. Aiemmin kerroin syitä sille miksi sijoitan, ja nyt haluan hieman avata sitä miten sijoitan. Olen 30-vuotias, 8 vuotta sijoittanut ja vasta reilu vuoden verran aktiivisesti sijoittamista opiskellut nuori nainen, jonka sijoitushorisontti on lähtökohtaisesti pitkä, hyvin pitkä. Pyrin tekemään kaikki ostot sillä ajatuksella, että voin pitää niistä kiinni vähintään 5-10 vuotta, mieluiten 30+ vuotta.

Rahastot

Jos täytyisi identifioida itseni sijoittajana, sanoisin että olen rahastosijoittaja, sillä rakastan rahastoja. Ne ovat ehkäpä helpoin tapa päästä sijoittamisessa alkuun ja jyvälle mistä siinä on kyse. Rakastan rahastojen helppoutta, vaivattomuutta ja matalaa kynnystä sijoittaa. Oma sijoitusurani lähti liikkeelle juuri rahastoista. Päädyin tekemään kuukausisäätösopimukset kahteen aktiivisesti hoidettuun rahastoon oman pankkini kautta kahdeksan vuotta sitten keväällä 2013. Toinen näistä on korkeamman riskiprofiilin omaava osakerahasto, toinen matalariskisempi yhdistelmärahasto eli osake- ja korkorahasto. Näihin siirtyi rahaa säännöllisesti kuukausittain 2019 vuoteen asti, kunnes 2020 tammikuussa laitoin kuukausisäästösopimukset tauolle ja siirsin rahaa aina silloin töllöin.

Rahan siirtyminen sijoituksiin automaattisesti kuukausittain on mitä helpoin tapa vaurastua! Vaivatonta, helppoa ja huomaamatonta. Kun aloin ymmärtämään enemmän sijoittamista ja sen mahdollisuuksia, halusin tietysti laajentaa ja monipuolistaa salkkuni sisältöä. Niinpä halusin aktiivisesti hoidettujen rahastojen rinnalle passiivisia indeksirahastoja pääasiassa näiden matalien kulujen vuoksi. Toukokuussa 2020 tein ensimmäiset ostot passiivisiin indeksirahastoihin. Tällä hetkellä salkusta löytyy kolme aktiivisesti hoidettua rahastoa ja kuusi passiivista indeksirahastoa. Aktiivisesti hoidettujen rahastojen kulut ovat 1,06 % – 1,93 % ja passiivisten rahastojen 0 % – 0,44 %.

+ helppous, vaivattomuus

+ hyvä hajauttaminen

+ matala kynnys, kuka vain voi aloittaa sijoittamisen

+ ei vaadi suurta perehtymistä asiaan

+ passiivisten rahastojen matalat kulut

– aktiivisten rahastojen korkeat kulut voivat syödä tuottoa liikaa

Osakkeet

Ensimmäiset osakkeeni ostin juuri ennen kuin täytin 30 vuotta eli marraskuussa 2020. Olin päättänyt ostaa itselleni 30-vuotislahjaksi osakkeita, vaikken osakepoiminnasta tiennyt paljoakaan. Olin perehtynyt osakepoimintaan jonkin verran, tutkinut sopivia yhtiöitä ja yrittänyt tutustua tunnuslukuihin. Täytyy sanoa, että vieläkin osa tunnusluvuista on hepreaa, mutta hyvään alkuun pääsee kun perehtyy yhtiöön, sen toimialaan, kohderyhmään ja markkinaan, sekä tulevaisuudennäkymiin. Eikä haittaa, jos lukee muutaman analyysin tai kokeneemman sijoittajan näkökulman asiasta.

Jos rahastot ovat salkkuni perusta, osakkeet ovat niin sanotusti se mauste salkussani, joiden kautta voin tehdä osakepoimintaa kohdennettuihin yhtiöhin. Tällä hetkellä salkusta löytyy kolmen yhtiön osakkeita, kahta kotimaista ja yhtä ulkomaalaista yhtiötä.

 + mahdollisuus ylituottoon (indeksiä parempi tuotto)

+ rahojen sijoittaminen tiettyihin yhtiöihin, valinnan mahdollisuus

+ osingot

– vaatii perehtymistä, osaamista ja taitoa poimia ’oikeat’ osakkeet

– hajauttaminen vaatii suurempaa työtä (ja isompaa pääomaa)

Oma hyvinvointi ja osaaminen

Mielestäni on tärkeää puhua myös siitä, miten rahaa sijoittaa itseensä. Elämässä on asioita, joita ei voi mitata rahassa. Terveys ja hyvinvointi ovat avainasemassa oman elämäni rakentamisessa. Budjetoin kuukausittain useamman satasen terveyteni edistämiseen ja ylläpitämiseen, jonka koen tärkeäksi ja välttämättömäksi. Sijoitan rahaa myös itseni kehittämiseen osallistumalla kursseille, lukemalla, meditoimalla ja matkustamalla. Vaikka saman rahan voisi laittaa kiinni pörssiin, koen että tuolla summalla saan enemmän kuin koskaan saisin pörssistä. Haluan olla parempi versio itsestäni, kehittyä, oppia uutta, ymmärtää itseäni ja ympäröivää maailmaa. Laittamalla rahaa tähän, ei kovin usein voi mennä vikaan.

Miten sinä sijoitat?

Susanna

 

Kuukausisäästösopimus Nordetissä:

Nordnet arpoo kaikkien uuden Apua rahastojen valintaan -palvelun kautta kuukausisäästösopimuksen aktivoineiden kesken joka kuukausi (1.2. – 30.4.2021) viisi henkilöä, jotka voittavat itselleen rahastolahjakortin.

Avaa maksuton asiakkuus Nordnetiin – Säästä ja sijoita, Sijoita rahastoihin alk. 15 eur/kk *mainoslinkki

”Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.”

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Susanna

Säästäjä, sijoittaja, ensiasunnon ostaja. 30-vuotias nuori sinkkunainen, jonka unelmoi isoja ja nauttii arjen pienistä iloista.

Uutta blogeissa

Paljonko olen tienannut somella ja blogilla?

Paljonko olen tienannut somella ja blogilla?

Blogin ja somen aloittaminen, vuosi 1. Aloin jakamaan oman talouden hallintaan ja säästämiseen painottuvaa sisältöä huhti-toukokuussa 2019 Instagramissa ja niihin aikoihin perustin blogini.   Tavoitteenani oli jakaa hyödyllistä ja innostavaa säästämisetä tukevaa...

lue lisää

Arkisto

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!