Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Miten sijoitan? – Tulevaisuus

mennessä | 17.3.2021 | Rahatietoisuus -blogi | 0 Kommenttia

Aiemmassa kirjoituksessa Miten sijoitan? – Nollasta tähän päivään avasin hieman salkkuni sisältöä ja miten sijoitan. Rahastosijoittajana koen rahastot juuri itselleni omaksi ja sopivaksi tavaksi sijoittaa. Toki mukaan mahtuu myös osakkeita, ja tulevaisuudessa toivottavasti myös ETF-rahastoja. Välillä on tärkeää myös pysähtyä tarkastelemaan jo opittua ja miten sitä hyödyntää tulevaisuudessa.

Mitä olen oppinut?

Vaikka paljon puhutaan siitä, miten kulujen tulisi pysyä matalana ja suosia matalakuluisia indeksirahastoja, on kuitenkin todettava, että omat aktiivisesti hoidetut rahastot ovat kuitenkin kivasti plussalla (+11 %, +29 % ja +23 %). Tärkeintä aktiivisissa rahastoissa on kiinnittää huomiota niiden valintaan, sillä kaikki aktiiviset rahastot eivät kannata tai ole sen parempia tai tuottavampia kuin matalakuluiset passiiviset rahastotkaan. Turha siis maksaa korkeita kuluja, jos siitä ei saa vastinetta.

Nyt kun ymmärrän enemmän sijoittamisesta, ymmärrän myös sen, ettei omaan salkkuuni ja strategiaani enää sovi liian iso paino aktiivisesti hoidetulle yhdistelmärahastolle (tuotto +11 %). Tuotto voittaa niukasti indeksin, mutta kuluja maksan yli 1 %. Se on kuitenkin hyvä matalariskinen kiinnike salkussani tasapainottamaan salkkuni riskiprofiilia muiden korkeariskisten sijoituskohteiden joukossa.

Perehdy siihen mihin sijoitat. Millainen sijoituskohde on, sen sisältö, riskiprofiili ja tuotto-odotus.

Rahastoiden avulla saa helposti hajautettua riskiä, kun taas osakkeita täytyy seurata aktiivisemmin. Osakeostoilla on kuitenkin mahdollisuus poimia juuri ne itselle mielenkiintoiset yhtiöt, kun taas rahastoissa saat haluamasi yhtiöt ja vähän kaikkea muutakin, joista et ehkä olisi niin kiinnostunut. Ennen ensimmäisiä osakeostoja minulla oli hyvin vähän kokemusta tai näkemystä osakkeista. Olin yrittänyt perehtyä asiaan jotenkin, mutta en kyllä voi väittää, että tietotaitoni olisi ollut asiantuntijan tasolla osakkeiden ostoon. Tein ostot perustuen lukemaani ja oppimaani, sekä seuraamalla intuitiotani. Kannattiko se? Sen näkee tulevaisuudessa. Aion jatkossa perehtyä enemmän osakepoimintaan ja laajentaa tietotaitoa.

Sijoitusstrategia

Kun aloitin sijoittamisen, ajatukseni oli ”nämä ovat sitten joskus tulevaisuutta varten”. En sen tarkemmin miettinyt miten pitkälle aikavälille haluaisin rahojen olevan rahastoissa ja mitä varten. Tarkoitukset ja päämäärät olivat hyvin epämääräisiä, kaikkea väliltä ”hajonnutta pesukonetta”, ”häitä ja perhettä” ja ”eläkepäiviä” varten… Sanottakoon, että onneksi näistä päivistä on opittu ja viisastuttu. Nyt sijoitusstrategiaakin on hiottu ja tarkennettu.

Mieti sijoitusstrategiasi. Miksi haluat sijoittaa? Miten ja mihin haluat sijoittaa? Miten pitkällä aikavälillä?

Ajatukseni on se, että voin pitää ostamiani sijoituskohteita salkussani vähintään 5-10 vuotta, mieluiten 30+ vuotta. En myöskään halua aktiivisesti miettiä salkkuni kuntoa ja mitä peliliikkeitä sen suhteen tulisi tehdä. Lähtökohtaisesti kiinnostukseni kohteena ovat kohteet, jotka voi ostaa ja unohtaa. Niinpä koen, ettei aktiivinen osakepoiminta ole salkkuni perusta ja kulmakivi – ainakaan tällä hetkellä.

Vastuullisuus ja muut arvot

Tietyt arvot ja teemat kuten vastuullisuus, läpinäkyvyys, kestävä kehitys, ilmastonmuutos, teknologia ja uusiutuva energia, ovat myös osana sijoitusstrategiaani. Valitessani sijoituskohteita puntaroin näitä arvoja ja teemoja kohteiden välillä ja teen niiden pohjalta päätökset.

Pyrin siihen, että valitsen vastuullisia ja omia arvojani kuvastavia sijoituskohteita. Esimerkiksi kun tein kuukausisäästösopimukset aktiivisiin rahastoihin pankissani, en halunnut valita Aasiaan sijoittavaa rahastoa, sillä koin sen hieman epäeettisemmäksi ja vähemmän vastuulliseksi kuin Eurooppaan sijoittavan rahaston. Tuolloin ei ollut samanlaisia vastuullisuustietoja ja -raportteja saatavilla yhtä helposti tai niitä ei ainakaan tuotu esille siinä määrin missä nykyään. Eipä pankkivirkailijakaan osannut tuolloin tuoda esille vastuullisuuseroja, vaikka niitä kysyin. Onneksi nykyään asiat ovat toisin ja vastuullisuus on noussut yhdeksi isoista tekijöistä myös sijoitusmaailmassa.

Salkun koostumus

Koottuna yhteen, salkustani löytyy niin aktiivisesti kuin passiivisesti hoidettuja rahastoja, osake- ja yhdistelmärahastoja, sekä kotimaisia että ulkomaalaisia osakkeita. Salkkuni painotus on seuraavanlainen:

Aktiiviset rahastot 47,1 % (osakerahastoja 23,9 %, yhdistelmärahasto 23,2 %)

Passiiviset rahastot 26,4 % (kaikki osakerahastoja)

Osakkeet 26,5 % (kotimaisia 19,5 %, ulkomaalaisia 7,0 %)

Kokemuksen karttuessa tietotaidon ja ymmärryksen lisäksi myös riskinsietokyky on kasvanut. Aloittaessani sijoittamisen, noin puolet sijoitussummista meni matalariskiseen yhdistelmärahastoon, kun nykyään tuo matalariskinen kulmakivi salkussani on 23,2 % suuruinen. Tällä hetkellä se on oikein hyvä ja tarkoituksenmukainen. Uskon, että myös passiiviset indeksirahastot tuovat tietynlaisen turvallisuuden tunteen salkkuun, vaikka riskiluokitukseltaan ovatkin suurempia kuin tuo yhdistelmärahasto, mutta näin mahdollistavat riskinottoja esimerkiksi isompien osakepoimintojen edessä.

Millainen on sinun salkkusi?

Susanna

 

Kuukausisäästösopimus Nordetissä:

Nordnet arpoo kaikkien uuden Apua rahastojen valintaan -palvelun kautta kuukausisäästösopimuksen aktivoineiden kesken joka kuukausi (1.2. – 30.4.2021) viisi henkilöä, jotka voittavat itselleen rahastolahjakortin.

Avaa maksuton asiakkuus Nordnetiin – Säästä ja sijoita, Sijoita rahastoihin alk. 15 eur/kk *mainoslinkki

”Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.”

 

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Susanna

Säästäjä, sijoittaja, ensiasunnon ostaja. 30-vuotias nuori sinkkunainen, jonka unelmoi isoja ja nauttii arjen pienistä iloista.

Uutta blogeissa

Paljonko olen tienannut somella ja blogilla?

Paljonko olen tienannut somella ja blogilla?

Blogin ja somen aloittaminen, vuosi 1. Aloin jakamaan oman talouden hallintaan ja säästämiseen painottuvaa sisältöä huhti-toukokuussa 2019 Instagramissa ja niihin aikoihin perustin blogini.   Tavoitteenani oli jakaa hyödyllistä ja innostavaa säästämisetä tukevaa...

lue lisää

Arkisto

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!