Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Miten vuosihuollan talouteni?

mennessä | 2.8.2020 | Blogi, Rahabalanssi-blogi

Oman talouden numeroiden äärelle olisi hyvä pysähtyä joka kuukausi ja miettiä, mihin tulevan kuukauden menot menevät ja mistä tulot koostuvat. Kuitenkin, itse kannatan pidemmän tähtäimen suunnittelua. Vuosikin on oikeastaan lyhyt aika oman talouden osalta. Vuosi on aika hyvä tarkastelujakso, sillä useimmat harvemminkin tulevat laskut tulevat kuitenkin vuosittain

Jos et vielä budjetoi menojasi ja tulojasi, aloita se viimeistään nyt.

Taloudelle kannattaa siis tehdä määräaikaishuolto vähintäänkin vuosittain tai puolivuosittain. Aloita kirjaamalla jokaikinen menosi vuositasolla. Pysähdy miettimään, milloinkas ne vakuutusmaksut menevät, milloin auto pitikään katsastaa ja koskahan pitäisi taas käydä hammaslääkärissä, uusia silmälasit?

Kerää siis vuositasolle kaikki menoeräsi, jotta voit laatia realistisen suunnitelman rahankäytölle, toisin sanoen siis budjetin.

Viimeistään tässä vaiheessa, kun listaat menojasi, pysähdy tarkastelemaan maksatko jostain, mitä et oikeastaan käytä. Maksatko kuukausimaksua tuotteesta tai palvelusta, joka on vähän varmuudeksi? Peruuta tilaukset ja palvelut, joita pidät vain siksi, että saatat innostua käyttämään. Maksa mieluummin täsmämaksuna, jos ja kun käytät satunnaisesti.

Mieti myös tulojasi. Ovatko ne stabiilit vai vaihtelevat? Onko sinulle tulossa odetettavia muutoksia elämässäsi, jotka vaikuttavat tuloihisi? Oletko vastaavasti tekemässä hankintaa, joka lisää menojasi?

Eli kilpailuta lainat, vakuutukset, liittymät jne. Peruuta myöskin palvelut ja tuotteet, jotka ovat vähäisellä käytöllä. Voit aina ottaa nämä käyttöösi uudelleen vaikka kuukaudenkin kuluttua. Käy läpi tulosi ja menosi suhde, säästö- ja sijoitustavoitteesi sekä velkojesi tilanne. Onko suunnitelma edelleen ajan tasalla, vai kannattaako sitä päivittää?

Suosin säästötavoitteen pohtimista kokonaissummana. Esimerkiksi tavoitteeni oli kasvattaa hoitovapaata varten puskuria 2000 euroa ja säästöaika oli 10 kuukautta. Laskin siis summan kuukausitasolle ja säästötavoite oli 200 euroa, joka kuukausi, jotta tavoiteltu puskuri saadaan kasattua ennen deadlinea, eli uuden hoitovapaan alkua.

Tavoitetta kannattaa siis ajatella pitkällä tähtäimellä ja pilkkoa kokonaistavoite sopiviin osiin.

Oletko vuosihuoltanut taloutesi?

0 kommenttia

Jenna Mattila

Mottoni on "ei ne isot tulot vaan tietoiset menot". Olen 32-vuotias vaimo, yrittäjä ja sijoittaja sekä hifisti pihi äiti.

Uutta blogissa

Kuinka paljon ruuan hinta on oikeasti noussut?

Kuinka paljon ruuan hinta on oikeasti noussut?

Inflaatio on ollut vuodessa 8,8 % helmikuulta mitattuna (Lähde: stat 2023), mutta ruoan hinnan nousu on ollut jopa tuplat! Olen tehnyt hinnan seurantaa elintarvikkeista vuonna 2019, vuoden vaihteessa 2021-2022, keväällä 2022 sekä tänään 24.3.2023. Miltä seurannan...

lue lisää
Kannattaako nyt ostaa asunto?

Kannattaako nyt ostaa asunto?

Korkojen voimakas nousu on herättänyt huolta ja epävarmuutta. Päivitin aiemman kirjoitukseni Kestääkö taloutesi korkojen nousun? Tarkista nämä asiat! tällä viikolla. Suosittelen lämpimästi tutustumaan, jos sinua kiinnostaa tietää, miten korkotason muuton omaan...

lue lisää

Arkisto

Onko sinulla kysyttävää, lähetä viestiä!

5 + 1 =

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!