Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Näin teet taloustavoitteet vuodelle 2023

mennessä | 26.12.2022 | Blogi, Rahabalanssi-blogi

Kyselin Instagramissani seuraajieni tavoitteita vuodelle 2023. Tavoitteissa yleisiä olivat velkojen tehokas ja johdonmukainen poismaksu, tämän vuoden säästösumman korottaminen sekä tiettyjä euromääräisiä, sijoittamisen, säästämisen tai velanmaksun potteja.

 

Moni oli asettanut tai aikeissa asettaa itselleen tavoitteen vuodelle 2023. Moni piti tavoitteen asettamista itseään helpompana kuin siihen pääsemistä.

 

Kohtaan paljon ihmisiä, joilla on tavoitteita taloutensa suhteen, mutta tavoitteen pilkkominen konkreettisiksi arjen valinnoiksi on vähäistä. Jos esimerkiksi tavoitteena on säästää 5 000 euroa vuonna 2023 on keskeinen kysymys se, mistä säästöön ohjautuu joka kuukausi 417 euroa, eli miten onnistuminen varmistetaan?

 

Jos säästät tällä hetkellä 200 euroa kuukaudessa ja tavoitteesi olisi mainittu 417 euroa, tulee 217 euron muutos luoda aktiivisesti olemassa olevasta taloudesta. Kokoa kahden tai kolmen kuukauden ajalta omat kulusi ja maksetut laskut sekä siirretyt säästöt. Mihin rahaa on kulunut minkäkin verran kuukaudessa? Millä muutoksella kulutuksesta ohjautuu säästöön enemmän?

 

Jos 2 500 euron nettotuloista laskukuluihin menee 1 300 euroa, velkoihin 200 euroa, säästöön 200 euroa ja kulutukseen 800 euroa, millä muutoksilla säästö syntyy? 217 euroa enemmän säästöä tarkoittaisi viikkokohtaista kulutusta noin 50 euroa pienemmäksi. Millaisilla valinnoilla tämä säästyy?

 

On tärkeää myös pysähtyä tarkastelemaan kokonaisuutta. Jos esimerkiksi tällä hetkellä tavoite on säästää mahdollisimman paljon, sijoittaa mahdollisimman paljon tai maksaa velkaa mahdollisimman tehokkaasti, pyri suunnitelmallisuuteen. Huomioi tämän hetken tarpeet, sillä pienenkin puskurin puute voi johtaa velan ottoon uudelleen. Sijoitusten myynti heikossa markkinatilanteessa säästöjen puuttumisen takia taas voi johtaa tappiollisiin sijoituksiin. Pidä siis huoli, että perus arjelle ja elämälle on myös pelivaraa omassa suunnitelmassa.

 

Miten tavoite rakennetaan?

 

Kirkasta itsellesi miksi tavoittelet tätä asiaa? Onko se tavoite jokin summa, olotila, muutos tai jotain muuta? Mikä motivoi tekemään valintoja pitkäjänteisesti? Määritä selkeä päätavoite joka on sekä realistinen että mitattava.

 

Jos esimerkiksi haluat kasvattaa vuodessa nettovarallisuuttasi 10 000 euroa, selvitä ensin mikä sen kasvutrendi on tällä hetkellä. Jos se olisi esimerkiksi 6 000 euroa, millaisilla valinnoilla voit kiihdyttää vauhtia 4 000 euroa vuodessa? Maksatko velkoja tehostetusti? Sijoitatko tai säästätkö enemmän? Kasvatatko tuloja, jotta voit säästää enemmän vai karsitko kulutuksesta tai muista menoista?

 

Muuta tavoite konkreettisten viikoittaisten ja päivittäisten valintojen tasolle. Jos tavoite on ohjata 400 euroa keksimäärin varoja toisin kuin aiemmin (joka on asiakkaillani ollut muutos keksimäärin valmennuksessani), tulee tarkastella mistä varat irrotetaan. Oma talous ja kuluttaminen on tärkeää kohdata ja tulla siitä tietoiseksi. Kun mielikuvassa ajattelemme säästävämme ruokaostoista ja samalla shoppailemme 500 eurolla keskimäärin kuussa kaikenlaista, ei se ruokaostojen viilaaminen välttämättä olekaan asia mihin huomio tulee kiinnittää.

 

Tee konkreettinen suunnitelma viikkotasolle omasta kulutusvarasta, jotta toivomasi säästösumma toteutuu. Mihin viikossa raha ohjautuu? Paljonko ruokakuluihin, perustarpeisiin tai mielekkäisiin asioihin? Jotta pienemmällä kulutuksella pystyy toimimaan, mikä vaihtuu edullisempaan, korvautuu muutoin tai jää pois kokonaan hetkeksi tai pysyvästi?

 

Tee myös itsellesi mittari tavoitteen seuraamiseksi. On helpompi seurata miten kuluttaa 150 euroa viikossa, kuin miten kuluttaa 600 euroa kuukaudessa. Lopputulema on sama, mutta pilkottuna hahmottaminen on helpompaa sekä tulemme reflektoineeksi säännöllisesti tilannetta. Jos tällä viikolla kulutus oli 170 euroa, millä valinnoilla ensi viikolla 130 euroa riittää? Viikkoseuranta on armollista, joka viikko on uusi tilanne ja mahdollisuus onnistua!

 

Taloudessa lopulta kyse ei ole niinkään siitä miten laitamme rahan säästöön vaan siitä, miten osaamme toimia kulutukseen jäävällä rahalla ja sillä muodostaa itsellemme mielekkään arjen. Muutos on tehokkain pitkäjänteisesti toteutettuna. Tavoittele siis mieluummin vähemmän kerralla ja kasvata pottia esimerkiksi 5 – 10 % seuraavalle vuodelle kuin asettaisit nollasäästötilasta 10 000 euron säästötavoitteen.

 

Jotta voit säästää tai hallita tuhansia, tulee ensin säästää ja hallita aina euroja ja senttejä!

 

Tavoitteen rakentaminen

  • Kohtaa tilanne missä olet, mitä muutoksia kaipaat ja haluat? Mikä sinua innostaa? Mistä haluat eroon?
  • Tutustu talouteesi tällä hetkellä, jotta tiedät minkä pohjalta muutokset aloitat
  • Määritä realistinen ja konkreettisesti mitattava tavoite
  • Pilko tavoite vuodelta ensin kuukausi ja sitten viikkotasolle
  • Tee muutossuunnitelmat viikkotasolle, joilla varmistat tavoitteen toteutumisen
  • Seuraa ja reflektoi viikoittain matkaasi kohti tavoitetta.
  • Pidä onnistumisista, ajatuksista ja havainnoistasi kirjaa
  • Pidä kirjaa siitä mitä hyviä ajatuksia ja tunteita tavoitteeseen eteneminen ja välitavoitteiden saavuttaminen saa aikaan
  • Muista asettaa itsellesi sopivia palkintoja matkalla

 

Entä omat tavoitteeni?

 

  • Tavata enemmän ihmisiä niin työssä kuin vapaa-ajallakin livenä.
  • Tehdä joka päivä aktiivisesti oman hyvinvointini eteen valintoja.
  • Ylläpitää olemassa olevia henkilökohtaisia sijoitusvaroja.
  • Panostaa omaan yritykseeni ja sen kehittämiseen.

 

Jos alkupääomani oli yritykseni perustamiseen noin 2 000 euroa ja se on tuottanut minulle yli vuoden palkkaa, henkilökohtaista säästöä sekä sijoituksia yritykselleni, on selvää, että noin 500 % – 1 000 % oman pääoman tuotolla kahdelta vuodelta se on se mihin panostaminen kannattaa. Lisäksi maksan asuntolainoja, tavoittelen palkkaa, jolla katan tarpeelliset kuluni.

 

Uskon vahvasti, että panostus yritykseeni on nyt kannattavinta. Kun liikevaihtoni kasvaa esimerkiksi  80 000 euroon, siitä voittoa on yli 20 000 euroa ja 100 000 € liikevaihdosta jo 40 000 €.  Vaikka siis nyt keskittyisin vain pitämään sijoitukseni sijoituksissa on yritykseni potentiaali tuottaa minulle jopa 60 000 euron rahastosalkku joulukuuhun 2025 mennessä. Nykyisten sijoitusteni arvo on 40 000 euron hujakoilla, joten 100 000 euron sijoitussalkku näyttää realistiselta.

 

Toisin sanoen 2023 vuodelle tavoittelen 65 000 euron, 2024 vuodelle 80 000 euron ja 2025 vuodelle 100 000 euron liikevaihtoa. Vuosi 2023 on myös jo konkreettisesti suunniteltu ja työmääräni painottuu kevääseen. Ensi syksynä aion mahdollistaa itselle enemmän kiireetöntä aikaa, sillä talvea kohti alan vaipumaan horrokseen.

 

PS. Muista ilmoittautua maksuttomaan webinaariin 29.12. klo 13.00.

Ilmoittaudu tästä

 

PPS. vain 10 valmennuspaikkaa vuodelle 2023 jäljellä, varaa omasi

0 kommenttia

Jenna Mattila

Taloudellisen hyvinvoinnin asiantuntija, tietokirjailija ja kouluttaja, jonka missiona on saada taloudellisen hyvinvoinnin näkökulma osaksi kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin määritelmää ja tarjota tukea ja keinoja vahvistaa tätä yhteiskuntatasolla.

Uutta blogissa

Miksi veroista pitäisi kiinnostua?

Miksi veroista pitäisi kiinnostua?

Verot ovat mielikuvassa monesti kankea, tylsä ja pakollinen paha. Samalla verotus on aihe, joka koskettaa aivan jokaista ja jokaisen arkea niin tuloverotuksen, pääomatuloverotuksen kuin arvonlisäveronkin puolesta. Kaikkeen missä raha liikkuu liittyy verotus.  ...

lue lisää

Arkisto

Onko sinulla kysyttävää, lähetä viestiä!

13 + 7 =

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!