Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Neljä koota budjetoinnin aloittamiseen

mennessä | 22.12.2020 | Tavallinen talous -blogi | 0 Kommenttia

Joulun ostostelu on voinut saada monet miettimään, että uuden vuoden tullen raha-asiat voisi laittaa uudelle tolalle. Ensimmäisiä askeleita on budjetin tekeminen.

Ensimmäisiä kertoja budjettia tehdessä useimmilla meistä on halu löytää jostain säästöjä. Usein viivan alle ei jää juuri mitään, velkaa pitäisi saada lyhennettyä tai oma kulutus on alkanut jostain muusta syystä mietityttää. Mistä ja miten niitä säästöjä voisi siis alkaa metsästää?

Kuluseuranta

Budjetointia on hyvä pohjustaa kirjaamalla kulutustaan ylös muutaman viikon tai koko kuukauden ajan. Omaa rahatilannetta on vaikea hahmottaa, jollei tiedä mihin tulot hupenevat. Itselleni oli pysäyttävää nähdä tietyt luvut Excelin riveillä, ja suhteuttaa ne tuloihin. Samalla sain syytä miettiä kaikkien pienien, mitättömiltäkin tuntuvien ostosten tarpeellisuutta. Lounaat, karkit ja kertakäyttömuoti veivät salakavalasti melko paljon rahaa.

Kirjaamalla kulut ylös näkee, tuleeko rahat kulutettua omien arvojen, tai realiteettien, mukaisesti.

Karsinta

Karsinta kuluissa voi alkaa samalla tavalla kuin tavaroiden karsinta – ensin selkeästi turhat menot pois. Ne kenties pistävät tuskallisen selvinä silmään kuluseurannan myötä. Edellisessä postauksessani puhuin myös siitä mihin asioihin en kuluta rahojani, löytyisikö siltä listalta joitakin selkeästi turhia kulutuksen kohteita myös sinun taloudessasi?

Onko kotiin hankittu nettiyhteys, vaikka jokainen käyttää sitä vain oman puhelinliittymänsä kautta? Onko puhelinliittymä järeämpi kuin mitä tarvitset? Onko suoratoistopalveluita, äänikirjaäppejä tai kuukausimaksullisia palveluita kertynyt enemmän kuin ehdit oikeasti edes käyttää?

Toki tilanne on joskus myös se, ettei karsittavaa yksinkertaisesti ole. Mikä sitten avuksi?

Kilpailutus

Oli talous tiukalla tai ei, on aina syytä kilpailuttaa ne palvelut, joita on pakko hankkia.

Tuskin kukaan haluaa tinkiä esimerkiksi keskeisimmistä vakuutuksista, mutta niiden hinnassa voi olla suurikin ero eri toimijoiden välillä. Vakuutuksia kannattaa tarkastella jopa vuosittain.

Sama koskee myös puhelinliittymiä, joiden kanssa helposti käy niin että houkuttelevan tarjouksen päätyttyä jäädään tottumuksesta käyttämään samaa liittymää, vaikka parempi hinta ja palvelu voisi löytyä toisaalta. Tähän olen syyllistynyt itsekin. Myös sähkösopimusten osalta kannattaa olla tarkkana.

Mitä muita kilpailutuksen kohteita keksit omasta budjetistasi?

Kirppistely

En aina ole ollut ahkera kirppistelijä, mutta viime vuosina olen mieluiten hankkinut paljon käytettynä. Tämä sopii budjetin lisäksi myös maailmantuskaa potevalle sielulle – maailmaan on tuotettu niin paljon tavaraa, että voisimme koettaa hyödyntää olemassa olevaa tehokkaammin jatkuvan uuden haalimisen sijaan.

Toinen tapa piristää budjettia kirppistelyn avulla on tietysti myynti. Moni haluaa säästää tietyn puskurisumman tilille, ennen kuin ryhtyy vyöryttämään velkoja pois suurella prosentilla tuloista. Myymällä turhaksi nurkkiin jäänyttä tavaraa voi saada kartutettua puskuritiliä tehokkaammin tai taklattua velkaa nopeammin.

Ja mikä tuskaisinta, yritys myydä itselle tarpeetonta tavaraa voi osoittautua turhaksi. Itse en ole saanut edes annettua pois kaikkea mistä haluaisin eroon. Tämä on avannut silmiäni kuluttamiselle, ja pistänyt kyseenalaistamaan tavaroiden hankkimisen tarpeellisuutta – säästökeino tämäkin.

Näillä neljällä koolla olen itse etsinyt lisää liikkumatilaa budjettiin. Kerro kommentteihin, mitä keinoja olet itse käyttänyt?

Iloa Jouluusi, ja onnea vuodelle 2021!
Johanna

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Johanna

Kolmekymppinen perheenäiti pyörittää ihan tavallista tasapainoista taloutta. Mies, kaksi lasta ja omakotitalo – vain koira puuttuu.

Uutta blogeissa

Neljässä vuodessa + 70 000 € sijoituksiin?

Neljässä vuodessa + 70 000 € sijoituksiin?

Disclaimer: Kirjoituksen mainittuja sijoituskohteita ei tule tulkita sijoitussuosituksiksi, eli kehotuksesi, merkitä tai myydä mainittuja kohteita. Sijoittaja vastaa aina itse sijoituspäätöksistään. Kirjoitus sisältää myös mainoslinkin, joka on merkitty *-tunnisteella...

lue lisää

Arkisto

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!