Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Suunnan muutos

mennessä | 19.11.2020 | Ohjat omissa käsissä -blogi | 2 Kommentit

Tulokulma

” Luulisi sinkkuuden olevan se perustila, eikä sellainen elämänhallinnallinen ongelma”.

Ensimmäiseen blogipostaukseen tulleiden kommenttien määrä yllätti. Sain yksityisviestejä, jotka kertoivat suurin osa juuri samankaltaista tarinaa kuin itselläni. Sen lisäksi moni kommentoi, että raha-asiat ovat kääntyneetkin eron jälkeen päinvastoin, eli positiiviseen nousuun. Yksi kommentti kuitenkin jäi erityisesti mieleeni: ” Luulisi sinkkuuden olevan se perustila, eikä sellainen elämänhallinnallinen ongelma”. Tämä kommentti osui asian ytimeen kahdella tavalla: kun ihminen on koko aikuisikänsä parisuhteessa, siitä tulee se perustila, ja sinkkuudesta taas uusi vieras asia. Ja taloudenhallinta on nimenomaan osa elämänhallintaa, ellei jopa elämänhallinnan yksi peruspilari. Tähän aiheeseen on niin monta tulokulmaa kuin on ihmistäkin, ja nyt kirjoitan nimenomaan siitä lähtökohdasta, että eron jälkeen elämähallintaa on joutunut opettelemaan ja pohtimaan ihan uudella tavalla.

 

Muutosvoima

Olin eron jälkeen nollatilanteessa, jossa minulla ei ollut velkaa, mutta ei myöskään säästöjä tai varallisuutta. Velkaantuminen alkoi luottokortin limiitin korottamisesta, joka tuntui poikkeuksellisessa tilanteessa normaalilta. Sen lisäksi pankki tarjosi asunnon ostamisen yhteydessä joustoluottoa ratkaisuksi varainsiirtoveron, ja maksullisen takauksen kulujen kattamiseen. Käytännössä ostin siis asunnon ilman käsirahaa, tai säästöjä. Ja kyllä, tämä on tänä päivänä täysin mahdollista. Uuteen asuntoon tein pienen remontin ja investoinnin, joiden kulut katettiin niin ikään joustoluotolla. Tietysti ostin myös auton lainarahalla, eikä kyseinen auto ollut hankintahintansa lisäksi myöskään käyttökustannuksiltaan järkevä. Tein virheellisiä valintoja, joiden summana velkaannuin.

 

Minä päätän

“Salailu vahvisti epäonnistumisen tunnetta”

Velkaantumiseen havahtuminen, ja korjausliikkeen tekeminen eivät tapahtuneet yhdessä yössä. Olin liian kykenemätön ymmärtämään talouteni numeroita, joten konkreettisesti havahtuminen oli voimakas epäonnistumisen tunne. Epäonnistumisen tunne aiheutti häpeää. Häpeä aiheutti salailua. Salailu vahvisti epäonnistumisen tunnetta. En osannut arvioida tilanteeni vakavuutta numeroina, mutta ymmärsin tarvitsevani ulkopuolista apua. Minä päätin kääntää talouteni suunnan, ja olin valmis tekemään töitä pysyvän muutoksen saavuttamiseksi. Löysin Rahabalanssin Jennan sosiaalisen median kautta, ja otin häneen yhteyttä. Ensimmäinen konkreettinen askel oli otettu.

 

“Opetellaan alusta aloittamaan, opetellaan anteeksi antamaan.” -Raaka-Aine, Miehen työ

 

-Tiina

P.s Tätä blogia ei ole toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Rahabalanssin kanssa. En saa taloudellista hyötyä kertomalla Rahabalanssin valmennuksen vaikutuksista tilanteeseeni.

2 Kommentit

 1. Kirsi

  Täydellinen aihe tähän päivään 🙏 Ihana rohkea Tiina kun avaat omaa tarinaasi, se tulee auttamaan vielä monia.

  Itse näen myös, että parisuhteessa olo on myös perustila. Eron jälkeen elämä muuttuu totaalisesti muutenkin tunnepäivityksineen. Tulee enemmän juhlia ja ehkä vaatehankintojakin autoista & asunnoista puhumattakaan. On uusia huonekaluja ja kodinkoneita. Matkustaninenkin tulee periaatteessa kallimmaksi kun yksin bensat makselee pitkille matkoille.

  Balanssia nimenomaan tarvitaan🙏 Ja varsinkin kun naisen euro palkassa on vieläkin se 70 senttiä vai miten se oli🙈

 2. Seppälä Jatta

  Aivan huippua Tiina!
  Oon todella ylpeä sinusta mutta saat olla itsekin!
  Teit elämääsi suuren ryhtiliikkeen, joka kantaa pitkälle❤️

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tiina

Olen 32v keskituloinen sinkkunainen. Asun pk-seudulla omistusasunnossa, ja olen vakituisessa työsuhteessa.

Taloudenhallintataitojen puuttumiseen olen havahtunut avioeron jälkeen. On tullut aika ottaa ohjat omiin käsiin; kun ohjat ovat omissa käsissä, tietää minne on menossa.

Ohjat omissa käsissä-blogi

Uutta blogeissa

Neljässä vuodessa + 70 000 € sijoituksiin?

Neljässä vuodessa + 70 000 € sijoituksiin?

Disclaimer: Kirjoituksen mainittuja sijoituskohteita ei tule tulkita sijoitussuosituksiksi, eli kehotuksesi, merkitä tai myydä mainittuja kohteita. Sijoittaja vastaa aina itse sijoituspäätöksistään. Kirjoitus sisältää myös mainoslinkin, joka on merkitty *-tunnisteella...

lue lisää

Arkisto

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!