Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Uuden edessä

mennessä | 12.11.2020 | Ohjat omissa käsissä -blogi | 4 Kommentit

Tervehdys!

Olen pohtinut oman blogin kirjoittamista jo vuosia, mutta en ole ollut tarpeeksi rohkea päästämään ihmisiä iholle. Nyt ajattelen, että olen mennyt läpi suuremmistakin peloista. Haluan kirjoittaa tätä blogia itseni lisäksi kaikille niille, jotka ovat joutuneet aikuisena etsimään elämälleen kokonaisvaltaisesti uutta suuntaa. En kirjoita pelkästään taloudenhallinnasta, vaan myös siitä miten elämän eri osa-alueet ohjaavat toisiaan. Kun ohjat ovat omissa käsissä, tietää minne on menossa.

Olen 32v pohjoisen tyttö. Perhetaustaltani olen keskituloisen suurperheen vanhin lapsi. Menin naimisiin hyvin nuorena, ja kävin läpi kipeän avioeron noin kaksi vuotta sitten. Avioeron myötä myös oman talouden hallinta siirtyi automaattisesti pelkästään omille harteille, eikä minulla ollut siihen tarvittavia taitoja. Tämä oli varmasti ollut itselleni heikkoa aluetta jo menneen parisuhteen aikana, mutta tasapainoa oli pitänyt yllä puolison säntillinen taloudenhallinta. Havahduin heikkoihin taloudenhallintataitoihin noin vuosi eron jälkeen, jolloin olin alkanut pikkuhiljaa velkaantua. Olin elänyt yli varojeni, ja tunsin häpeää. Yritin tehdä muutoksia itsenäisesti, mutta vailla ymmärrystä aiheesta epäonnistuin yhä uudelleen.

Olen luonteeltani tunnollinen. Se on onnekseni näyttäytynyt taloudenhallinnassani niin, että olen aina maksanut laskuni ajallaan. Laskujen jälkeen jäljelle jääneen kaiken rahan olen kuitenkin elänyt, ja lähes aina ennen seuraavaa palkkaa joutunut turvautumaan luottokorttiin. Kaikki isommat hankinnat olen aina tehnyt luottokortilla, koska en ole osannut säästää etukäteen. Luottokortin käyttämisestä oli siis jo tullut itselleni uusi normaali. Sen lisäksi koin rahasta puhumisen kiusallisena, koska olin oppinut jo lapsena siihen ettei rahasta puhuta. En ollut tähän ikään mennessä oppinut rahankäyttötaitoja, enkä ole luontaisesti lahjakas numeroiden kanssa. Voisin jopa kuvailla itseäni matemaattisesti lahjattomaksi. En ollut myöskään koskaan aiemmin budjetoinut palkkaani, tai seurannut kulutustottumuksiani tarkemmin. Taloudellinen tasapainottomuus aiheutti itselleni jatkuvaa stressiä, eikä minulla tahtotilasta huolimatta ollut taitoja yksin kääntää talouteni suuntaa.

Suunnan muutos

Hakeuduin Rahabalanssin henkilökohtaiseen valmennukseen, koska halusin opetella hallitsemaan raha-asioitani niin, etten enää tarvitsisi luottokorttia kuukausittaiseen taloudenhallintaan. Tavoitteenani oli myös oppia säästämään, estää lisävelkaantuminen, sekä maksaa jo olemassa olevat velat kokonaisuudessaan pois. Rahabalanssin valmennus antoi siihen työkalut, mutta motivaatio muutokseen oli silti lähdettävä 100% itsestä. Oli uskallettava olla rehellinen, vaikka hävetti. Oli opeteltava puhumaan raha-asioista ääneen, ja tunnistettava omasta käyttäytymisestään vääristyneet toimintamallit. Olen ollut Rahabalanssin henkilökohtaisessa valmennuksessa nyt noin 2kk. Jo pelkästään näin lyhyessä ajassa on toimintamalleissani tapahtunut huomattavia muutoksia. Palkan budjetoinnista on tullut uusi normaali. Olen saanut säästöön hieman puskuria, enkä ole enää turvautunut laisinkaan luottokorttiin. Tie ei ole kuitenkaan ollut mutkaton tai helppo, ja tiedostan tämän olevan vasta alkua kohti pysyviä muutoksia.

Lopputulos on valintojen summa

Olen kokenut Rahabalanssin valmennuksen vaikuttaneen elämääni kokonaisvaltaisesti. Avioeron jälkeen koin ajelehtivani vailla suuntaa, enkä oikein tiennyt mihin elämässä tarttua. Valmennuksen aikana olen saanut rohkeutta ottaa oman elämäni ohjat taas omiin käsiini, ja pitämään fokuksen unelmissa. Tekemällä pieniä päätöksiä joka päivä, menen kohti tavotteitani. Lopputulos on yksinkertaisesti valintojen summa.

-Tiina

 

4 Kommentit

 1. Jenna Mattila

  Matkasi on ollut huikea. Ja ajatella, mitä voit vielä saavuttaa!

 2. Marjo Ivaska-Sergeant

  Ihmiset on kylla kummia otuksia.Oppii vaikka mita kun “ aika on oikea”.Hienoa Tiina .Inspiroit monia.
  Raha ei ole se juttu- vain valine joka kontroilloi.Tai sita voi kontrolloida.
  Terveisin, Ikuinen elaman opiskelija

 3. Raino Pänttäjä

  Olen ylpeä sinusta!
  Vähän päivässä, paljon viikossa, niin se mummo ja pappakin sanoo.

 4. Annastiina

  Kiitos ♥️ Jenna

  Sait ajattelemaan asiaa uudelta kantilta.
  Taidan tarvita itsekkin apua.

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tiina

Olen 32v keskituloinen sinkkunainen. Asun pk-seudulla omistusasunnossa, ja olen vakituisessa työsuhteessa.

Taloudenhallintataitojen puuttumiseen olen havahtunut avioeron jälkeen. On tullut aika ottaa ohjat omiin käsiin; kun ohjat ovat omissa käsissä, tietää minne on menossa.

Ohjat omissa käsissä-blogi

Uutta blogeissa

Neljässä vuodessa + 70 000 € sijoituksiin?

Neljässä vuodessa + 70 000 € sijoituksiin?

Disclaimer: Kirjoituksen mainittuja sijoituskohteita ei tule tulkita sijoitussuosituksiksi, eli kehotuksesi, merkitä tai myydä mainittuja kohteita. Sijoittaja vastaa aina itse sijoituspäätöksistään. Kirjoitus sisältää myös mainoslinkin, joka on merkitty *-tunnisteella...

lue lisää

Arkisto

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!