Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Olet mitä syöt – syöt mitä valitset

mennessä | 14.1.2021 | Ohjat omissa käsissä -blogi | 1 Kommentti

Mikä ihmeen ruokabudjetti?

Lainojen ja asumiskulujen jälkeen ruokalasku näyttelee budjetoinnissa suurta roolia. En uskalla edes arvailla, kuinka paljon olen kuluttanut kuukausittain rahaa ruokaan ennen Rahabalanssin valmennusta. Nykyään olen onnistunut vakiinnuttamaan kuukausittaisen ruokalaskuni noin 200e/kk tässä yhden aikuisen taloudessa. Pienimmillään ruokalasku on ollut 134e/kk, mutta silloin todella pihisteltiin. Liian tiukaksi tätäkään budjetoinnin osa-aluetta ei kannata linjata, jotta tekeminen pysyy mielekkäänä. Paljonko teidän talouden kuukausittainen ruokabudjetti on?

 

Olemme mitä syömme

Ruokabudjetti on vaikea aihe, koska todella olemme mitä syömme ja maksamme mitä valitsemme. Ruokakaupassa valintoihin vaikuttavat niin monet asia (satunnaisessa järjestyksessä)t: eettisyys, hinta, ravintosisältö, henkilökohtaiset ruokarajoitteet, mieltymykset, tottumukset, suunnitelmallisuus, tarjoukset, hetkelliset mielihalut, tunteet, vireystila. Yritä siinä sitten onnistua tekemään järkeviä valintoja, ei mikään helppo rasti!

 

Vaurastu vähentämällä ruokahävikkiä

Ruokahävikki on huomion arvoinen asia, jota ei voi tarpeeksi alleviivata. Me kirjaimellisesti heitämme RAHAA roskiin aina, kun jossakin ehtii mennä päiväykset tai muutoin jää syömättä. Olen kiinnittänyt oman talouteni ruokahävikin määrään erityistä huomiota, ja koenkin tämän ryhtiliikkeen yhtenä vaurastumisen keinona. Yritän esimerkiksi hyödyntää kasviksista ja vihanneksista kaiken; Rahabalanssin Jennalta saadun vinkin myötä raastan parsakaalen kannat makaroonilaatikon sekaan, ja oman oivalluksen kautta nykyään pesen ja sekoitan porkkanankuoret koiralle nappuloiden sekaan (kyllä, hän rakastaa porkkanaa!). Perunankuorista voi kuulemma paahtaa älyttömän hyviä sipsejä lisäämällä tilkan oliiviölyä ja suolaa, mutta tätä en ole vielä kokeillut. Ja hei, kahvin kaataminen lavuaariin on myös ruokahävikkiä, huomio tämä! Keinoja ruokahävikin vähentämiseen on niin paljon kuin on mielikuvitusta! Miten teillä vähennetään ruokahävikkiä?

 

Kaikessa muussa voin säästää, paitsi ruoassa

 

Säästämisestä puhuttaessa olen kuullut usean ihmisten sanovan, että “kaikessa muussa voin säästää, paitsi ruoassa“. Se kuulostaa hassulta, koska mielestäni juuri siellä ruokakaupassa on mahdollisuus pienilläkin muutoksilla säästää pitkällä tähtäimellä merkittävä summa. Ruoassa säästäminen ei tarkoita automaattisesti tinkimistä ravintosisällöstä tai monipuolisuudesta, tai edes herkuttelusta. Olen pyrkinyt rakentamaan oman arkiruokailuni helpoksi ja yksinkertaiseksi, mutta samalla myös monipuoliseksi ja ravintosisällöltään riittäväksi. Painotan ruokavaliossani kasviksia, ja pyrin hankkimaan proteiinin kalasta tai esimerkiksi soijarouheesta, sillä en syö laisinkaan punaista lihaa. Liha on myös erittäin arvokasta, joten ruokalaskua voi ihan jokainen halutessaan helposti pienentää vaihtamalla osan lihasta kasviksiin. Kannattaa kokeilla millainen vaikutus esimerkiksi viikon kasvisruokailulla per kuukausi on koko kuukauden ruokabudjettiin. Saatat yllättyä! 🙂

 

“On priorisoitava se oma henkilökohtainen talous ennen muita”

 

Yksi viisas ystäväni totesi, että “ennen avioeroa en edes tiennyt maitolitran hinnassakin oleva niin suuria eroja“. Samaistun tähän! Sitä halvinta maitolitraa ostaessani toki punnitsen myös valinnan eettisyyttä, koska jokainenhan meistä haluaa myös tuottajan saavan osuutensa. On kuitenkin aivan selvää, että on priorisoitava se oma henkilökohtainen talous ennen muita, jotta on varaa ostaa edes se halvin tuote.

 

-Tiina

 

P.s En saa taloudellista hyötyä blogin kirjoittamisesta, eikä tätä blogia ole kirjoitettu yhteistyössä Rahabalanssin kanssa.

1 Kommentti

  1. Mia

    See How You Eat ruokapäiväkirja sovellus auttaa näkemään ja budjetoimaan ja suunnittelemaan omaa syömistään. Kannataa ladata ja kokeilla.

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tiina

Olen 32v keskituloinen sinkkunainen. Asun pk-seudulla omistusasunnossa, ja olen vakituisessa työsuhteessa.

Taloudenhallintataitojen puuttumiseen olen havahtunut avioeron jälkeen. On tullut aika ottaa ohjat omiin käsiin; kun ohjat ovat omissa käsissä, tietää minne on menossa.

Ohjat omissa käsissä-blogi

Uutta blogeissa

Neljässä vuodessa + 70 000 € sijoituksiin?

Neljässä vuodessa + 70 000 € sijoituksiin?

Disclaimer: Kirjoituksen mainittuja sijoituskohteita ei tule tulkita sijoitussuosituksiksi, eli kehotuksesi, merkitä tai myydä mainittuja kohteita. Sijoittaja vastaa aina itse sijoituspäätöksistään. Kirjoitus sisältää myös mainoslinkin, joka on merkitty *-tunnisteella...

lue lisää
Paljonko olen tienannut somella ja blogilla?

Paljonko olen tienannut somella ja blogilla?

Blogin ja somen aloittaminen, vuosi 1. Aloin jakamaan oman talouden hallintaan ja säästämiseen painottuvaa sisältöä huhti-toukokuussa 2019 Instagramissa ja niihin aikoihin perustin blogini.   Tavoitteenani oli jakaa hyödyllistä ja innostavaa säästämisetä tukevaa...

lue lisää

Arkisto

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!