Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Ostolakko vai aikavaraslakko?

mennessä | 13.7.2020 | Blogi, Rahabalanssi-blogi

Ostolakko auttaa monia hahmottamaan oman ostamisensa taustalta tarpeen ja halun eron. Parhaimmillaan ostolakko auttaa ymmärtämään mitä aidosti tarvitaan ja mikä kuluttaminen on aidosti arvoista pohjautuvaa ja siten elämänlaatua tai sen mielekkyyden kokemusta lisäävää. Ostolakko auttaa usein säästämään rahaa ja loppupeleissä myös vapauttaa aikaa ja energiaa ostoajatusten väistyessä ja kaupassa kiertelyn vähentyessä.

Oletko kokeillut ostolakkoa koskaan? Mä olen ollut kahdesti: vuoden 2019 heinäkuussa sekä syyskuussa. Se tuntui helpolta. Olin karsinut 2018 valtavasti tavaraa ja myynyt tarpeetonta pois. Se ajan ja vaivan määrä oli aivan valtava, vaikka nettosin noin 3000 euroa. Osasta tavarasta ei tahtonut päästä eroon edes ilmaiseksi. Olen sen jälkeen oppinut näkemään tavaran todellisen hinnan. Se on rahan lisäksi aikaa ja vaivaa. Huoltaminen ja luopuminen käy työstä. Näin ollen mietin onko tavara tai hankinta oikeasti sen kaiken ajan ja vaivan arvoista. Harva nykyisin läpäisee seulani.

Tällä hetkellä ostolakko näkyy jälleen kerävään osallistujia ainakin instagramissa. Ajatus alkoi taas kutkuttaa. Toisaalta koen olevani kuluttajana jo niin tietoinen, että voisin aivan hyvin ostolakkoilla. Toisaalta taas hankinnat ovat niin läpikotaisin mietittyjä, että voin hankinnan aivan hyvin tehdä. Enpä juurikaan muutenkaan ostele mitään.

Hoitovapaa on alkanut, eikä siltä osin ole pahitteeksi olla vielä tarkempi pohtimaan tarpeen ja halun eroa. Kuukausituloni ovat nettona kaikkiaan alle 550 euroa.

Kuitenkin juurikin kahden pienen lapsen kanssa ollessa kotona, kirjoittaessa kirjaa ja opiskellessa yrittäjyyttä aikakin on rahaa ja energian käyttö se vasta tärkeä onkin ohjelmoida oleelliseen. Jos jokin hankinta auttaa minua jaksamaan tai voimaan aidosti paremmin, se on sen arvoinen. Muuten aion olla vieläkin kriittisempi itselle vaatteiden tai tavaran ostamisen suhteen. Käytän nekin rahat ennemmin unelmieni rahoittamiseen ja hyvinvointini sekä elämänlaatuni parantamiseen.

Niinpä voisin haastaa itseni loppuvuodeksi aikavaraslakkoon. Eli pyrin karsimaan turhaa pläräilytä ja häsäilyä ja keskittymään tehokkaammin asiaan mitä olen tekemässä (koska multitaskaaja nro 1 ilmoittauttuu). Keskittyminen olennaiseen auttaa fokusoitumaan oikein ja tekeminen on tehokkaampaa. Näin ollen energiaa ei kulu niin paljoa eikä loppupeleissä aikaakaan.

Omalta osltani siis minimalismia kohti keskittymisen ja läsnäolemisen suhteen.

Mikä on sun ostolakkotarve? Vai oletko myös aikavaraslakkotarpeessa?

0 kommenttia

Jenna Mattila

Mottoni on "ei ne isot tulot vaan tietoiset menot". Olen 32-vuotias vaimo, yrittäjä ja sijoittaja sekä hifisti pihi äiti.

Uutta blogissa

Kuinka paljon ruuan hinta on oikeasti noussut?

Kuinka paljon ruuan hinta on oikeasti noussut?

Inflaatio on ollut vuodessa 8,8 % helmikuulta mitattuna (Lähde: stat 2023), mutta ruoan hinnan nousu on ollut jopa tuplat! Olen tehnyt hinnan seurantaa elintarvikkeista vuonna 2019, vuoden vaihteessa 2021-2022, keväällä 2022 sekä tänään 24.3.2023. Miltä seurannan...

lue lisää
Kannattaako nyt ostaa asunto?

Kannattaako nyt ostaa asunto?

Korkojen voimakas nousu on herättänyt huolta ja epävarmuutta. Päivitin aiemman kirjoitukseni Kestääkö taloutesi korkojen nousun? Tarkista nämä asiat! tällä viikolla. Suosittelen lämpimästi tutustumaan, jos sinua kiinnostaa tietää, miten korkotason muuton omaan...

lue lisää

Arkisto

Onko sinulla kysyttävää, lähetä viestiä!

5 + 5 =

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!