Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Puskuri suojaa isommilta vaurioilta

mennessä | 31.5.2020 | Blogi, budjetointi, elämänhallinta, fiksuraha, säästäminen, talouden hallinta, velka | 0 Kommenttia

Jotta minulle ei iskisi writers block, menen suoraa aiheeseen. 

Puskuri. Pehmentää törmäyksiltä ja auttaa pitämään kuskin kunnossa. Taloudellisen puskurin tehtävä on oikeastaan sama, mutta ajoneuvo onkin oma talous. Tässä maailman tilassa moni ihminen on kodannut täysin odottamatomia muutosia elämässään, joilla on merkittäviä vaikutuksia talouteen. Lomautukset, irtisanomiset, yrittäjän tulonmenetykset jne. Ja vaikka valtion tasolta koitetaan elvyttää taloutta, vievät tukitoimetkin aikaa. Puskuri on monella ollut pelastava tekijä ja sen puuttuessa ollaan nähty sen tarpeellisuus.
Puskuri antaa turvaa taloudelle myös odottamattomissa tilanteissa, joiden kestokin voi olla mysteeri. Puskurissa on hyvä olla ainakin kahden (suosin 3) kuukauden menojen suuruinen summa rahaa, jotta taloudessa on joustovaraa ja menot voidaan kattaa myös tulojen puuttuessa. Työttömyyskassat antavat korvausta kassastaan työntekijöille (karenssin jälkeen, jossa nyt poikkeustilassa muutos), jotka kassaan kuuluvat. Korvaus ei kuitenkaan ole palkan suuruinen ja käsittelyaikoineen voi kulua tavanomaista pidempi aika ”palkkapäivään”.
Itselle puskuri on etenkin henkistä turvaa. Ikäänkuin vakuutus omalle taloudelle. Jos elämässä kohtaa suuria muutoksia tai ison kriisin, jolla on vaikutusta myös talouteen, on suuri voimavara ja helpotus, ettei rahan riittävyyttä tarvitse miettiä heti! 
Välillä puskurin sijainnista herää keskustelua. Tilillä rahan makuuttamista pidetään ”huonona”, sillä inflaation vuoksi arvo heikkenee. Kuitenkin kuluvan kevään odottamaton pörssiromahdus herättänee myös kriittisempiäkin siihen, että rahan olisi hyvä olla riskittömässä paikassa. Tili (mahdollisimman korkeakorkoinen) on turvallinen, eikä mahdollisia tappioita sijoituksista joudu ”pakkolunastamaan”.
Jos useamman kuukauden menojen suuruinen summa tuntuu mahdottomalta saada säästettyä, on syytä lähteä liikkeelle jostain. Esimerkiksi 500 euroa auttaa jo kattamaan ennakoimattomia eläinlääkärikuluja ja välttämään korkea korkoiset kulutusluotot. 
Voin ilokseni todeta, että olen vihdoin saanut omat puskurini täyteen. Olin asettanut tavoitesummaksi 8000 euroa (4000 e perus puskuriin ja sama ns kotihoidon puskurille). Summa auttaa kattamaan n 8 kk ajalta oman osuuden välttämättömistä menoista tai vastaavasti 4 kk ajalta koko taloutemme. Normaalisti pitäisin puskurin pienempänä, mutta olen jälleen jäämässä hoitovapaalle, eikä niillä tuloilla kateta kuin neljännes talouden välttämättömistä menoista. Minulle on todella tärkeää taloudellinen turvallisuudentunne ja kokemus vakavaraisuudesta, vaikka tulot ovatkin jäämässä hyvin pieniksi. 

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Jenna Mattila

Mottoni on "ei ne isot tulot vaan tietoiset menot". Olen 32-vuotias vaimo, yrittäjä ja sijoittaja sekä hifisti pihi kotiäiti.

Uutta blogissa

Arkisto

Raha on resurssi, jota tietoisesti ohjaamalla saat elämääsi aidosti merkityksellisiä asioita lisää. Oli se sitten vapaa-aikaa tai unelmiesi ura! 

Raha on väline, sinulle merkityksellisiin asioihin!

Raha on resurssi elämässämme, emme voi kiistää sen tärkeyttä, mutta raha itsessään on väline, joka käsissämme oikein ohjattuna muuttuu mahdollisuuksiksi ja lisääntyväksi merkityksellisyydeksi omassa elämässä.

Olen selvittänyt ajatusten, tunteiden sekä toimintamme vaikutuksia talouteen ja vastaavasti taloudellisen tilanteen vaikutuksia hyvinvointiimme.  Taustani ansiosta minulla on erinomainen ymmärrys muutoksen tukemisen keinoista ja mitä aidosti mielessämme ja toiminnassamme tulee tapahtua, jotta muutos onnistuu.

Taustani ansiosta työterveyteen erikoistuneena hyvinvoinnin asiantuntijana käsittelen talouden teemoja inhimilliset lähtökohdat, tilanteet ja arvot huomioiden. Se mikä on tuottavin, ei läheskään aina ole inhimillisesti paras, eli sinulle merkityksellisin!

Taustani työterveyshoitajana on näyttänyt myös talouden moninaiset roolit elämässämme ja sen haastekokemusten haittavaikutukset aina perhevapaiden, opiskelun, työkyvyn, alanvaihdon kuin eläkkeenkin suhteen. 

Pääkanavani vaikuttajana on Instagram, joissa jaan ajatuksiani päivittäin taloudellisen hyvinvoinnin kokonaisuudesta oman kasvun ja heikkouksienikin kautta sekä tietoa talouden hallinnasta ja taloudellisen hyvinvoinnin kehittämisestä erityisesti ruohonjuuritasolla ja arkitalouden kautta.

Olen myös konkreettisesti tukemassa ja luomassa toimivia yksilötalouden ratkaisuja ja keinoja sopeuttaa omaa toimintaa erilaisiin, muuttuviinkin elämäntilanteisiin. Esimerkiksi asiakkaani ovat onnistuneet maksamaan valmennusten avulla velkoja tuhansia euroja muutamissa kuukausissa olemassa olevilla tulovirroilla. Muutoksella on edetessään valtava voima.

Olen muun muassa kouluttanut alanvaihtoa suunnittelevia oman talouden muovaamiseen tavoitteille sopivalle tasolle sekä kannustanut ja auttanut satoja ihmisiä kokemaan taloudellista mielenrauhaa ja suunnittelemaan omaa talouttaan paremmin. Talouden hallinnalla on työtäni tarkastellen positiivisia vaikutuksia aina omaan hyvinvointikokemukseen saakka. Lisäksi peilaan toimintaani vahvasti näyttöön perustuvaan tietoon muun muassa muutoksesta, voimavarakeskeisestä toiminnasta ja vahvuuksista. Jokainen ansaitsee vahvan taloudellisen itsetunnon.

Esikoiskirjani on tulossa kesäkuussa 2022 MoneyMindfulness -muutoksen työkirja, joka pureutuu tutkittuja menetelmiä hyödyntäen muutokseen ja sen edistämiseen. Tieto yksin ei sitouta muutokseen.

Vaikka pidän sijoittamista ja säästämistä erittäin tärkeänä kokonaisuutena, oman talouden hallinta alkaa oman toiminnan tunnistamisesta ja kulutussuhteen sekä rutiinien muuttamisesta.

Säästäminen tai sijoittaminen eivät teknisenä toimintana takaa sitä, että raha voidaan pitää säästössä tai sijoituksissa. Kakku tulee leipoa ensin, jotta se voidaan kuorruttaa, sen vuoksi painotan perusasioiden viilaamiseen, oman toiminnan ymmärtämiseen sekä ajattelun ja toiminnan muutokseen kokonaisvaltaisesti.

Mitä tahansa tunteita raha sinussa herättääkään, autan sinua saavuttamaan toivomasi ja tavoittelemasi taloudellisen hyvinvoinnin tilan. Kehitetään yhdessä taitojasi niin, että voit säästää ja kokea taloudellista vahvaa itsetuntoa, valjastaa taloutesi mahdollistamaan merkityksellisiä asioita ja unelmiesi toteutumista, riippumatta missä olet nyt.

Rahataidoilla on suurempi merkitys taloudelliseen tasapainoon, kuin pelkillä tuloilla. Autan sinua lähemmäs MoneyMindfulness, hyvinvoivan talouden tilaa. 

Autan sinua näkemään mahdollisuuksia ja rakentamaan vahvan väylän merkityksellisempää elämää ja arkea kohti!

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!