Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Puskurin turvin uuteen tulevaisuuteen

mennessä | 28.12.2020 | Rahatietoisuus -blogi | 0 Kommenttia

Ensimäistä kertaa elämässäni jouduin käyttämään kerryttämääni puskuria muutama vuosi sitten, kun elämäntilanteeni muuttui yllättäen. Eteen tuli monia odottamattomia muutoksia, jotka vaikuttivat merkittävästi arkeen, talouteen ja jaksamiseen. Koin terveydellisiä haasteita, muutoksia työssä ja parisuhteeni päättyi. Moni muutos oli itsestäni riippumaton, enkä osannut ennakoida niitä lainkaan. Lisäksi kaikki tulivat tietysti yhdessä rytäkässä. Kuinkas muutenkaan. Luojan kiitos turvana kaiken myllerryksen keskellä oli puskuri. Tuo reilu 4 kk kokoinen taloudellinen turva oli sillä hetkellä korvaamaton apu, kun pohjalaisella sisulla ja päämäärätietoisuudella tallasin eteenpäin kohti uutta ja tuntematonta tulevaisuutta.

Miksi puskuri on niin tärkeä?

Puskuri tuo turvaa ja joustoa yllättävissä tilanteissa. Kun tulotasoni muuttui, ei säästäminen ja sijoittaminen luonnollisestikaan olleet enää samoissa määrin mahdollisia. Sijoittaminen muuttui epäsäännölliseksi ja jäi lopulta tauolle joksikin aikaa, kunnes taas tänä vuonna aloin aktiivisemmin sijoittamaan. Onnistuin kuitenkin säästämään, ja vaikka summat olivat toisinaan hyvinkin pieniä, olivat ne silti tärkeitä. Pienetkin summat kumuloituvat ajan myötä suuremmiksi summiksi, joten älä vähättele muutamien eurojen tai kymppien säästöjä.

Talouden kriittinen piste

Puskurin suuruuden kartoittamisessa auttaa, kun tietää mikä on oman talouden kriittisen pisteen. Yksinkertaisimmillaan kriittinen piste tarkoittaa sitä rahasummaa, joka sinulta on löydyttävä kuukausittaisten menojen ja kuluerien kattamiseksi. Tällöin taloutesi ei ole yli- eikä alijäämäinen.

Kriittistä pistettä laskiessa on oiva mahdollisuus miettiä mikä on itselle tärkeää ja mihin haluaa kuluttaa rahaa. Esimerkiksi omassa tilanteessani, kun tulotasoni tippui ja ei-niin-välttämättömiä kuluja oli karsittava, oli kuitenkin selvää, että terveyshaasteiden vuoksi oli välttämätöntä laskea mukaan terveydenhoitoon liittyviä kuluja. Toisaalta säästöjen ja puskurin avulla mahdollistin myös matkustelun kaiken keskellä, sillä koin sen juuri silloin välttämättömäksi. Se tarjosi vapautta ja perspektiiviä sekä mahdollisuutta tutustua itseeni paremmin. Sain myös haastaa itseäni sekä tuttuja toiminta- ja ajattelutapojani, kun asetin itseni täysin uusiin tilanteisiin mukavuusalueideni ulkopuolelle. Matkustin yksin uusiin kohteisiin ilman sen suurempaa suunnitelmaa ja se jos jokin on ollut vastinetta rahoilleni, oppimiani asioita ei voi mitata rahassa. Jossain muussa elämäntilanteessa välttämättömät kulut voisivat olla täysin erilaiset.

Talouden välttämättömiä kuluja on aika ajoin hyvä pysähtyä tarkastelemaan ja päivittämään etenkin muutosten keskellä tai mahdollisuuksien mukaan ennakoiden.

Omien arvojen kirkastuminen

Haasteiden keskellä arvot kirkastuvat. Vaikka mieli voi olla kaikkea muuta kuin kirkas ja ajatukset yhtä puuroa, pikkuhiljaa kaiken keskellä alkavat selkeytymään ne itselle tärkeät asiat elämässä. Ne, joiden ansioista valoa näkyy tunnelin päässä, ja ne luovat sinulle hyvän olon tunteen ja onnellisuutta. Nämä itselle tärkeät ja merkitykselliset asiat ovat mitä mahtavimpia elämän peruskiviä, joiden päälle on hyvä rakentaa kestävä tulevaisuus.

Mikä tekee minut onnelliseksi?

Mikä on minulle merkityksellistä?

Mistä asiasta en ole valmis joustamaan tai luopumaan, miksi?

Arvoristiriidat luovat jännitettä, stressiä ja tyytymättömyyttä elämään. Joskus ihminen ei edes tiedosta elävänsä arvojensa vastaista elämää, vaan elää jatkuvassa tyytymättömyydessä tietämättään miksi. Tällaisen tilanteen jatkuessa pitkään, voi koko korttipakka yhtäkkiä romahtaa. Älä kuitenkaan huoli. Jos näin käy, on tästäkin mahdollista löytää paljon positiivista. Nyt jos koskaan sinulla on täydellinen mahdollisuus aloittaa puhtaalta pöydältä ja rakentaa sellainen tulevaisuus kuin haluat.

Uskon, etten olisi omassa elämässäni kokenut niin paljon huolta, murhetta ja ahdistusta muutosten keskellä, jos olisin alun perinkin elänyt täysin arvojeni mukaista elämään. Huomasin olevani tilanteessa, jossa korttipakkani oli romahtanut, enkä ymmärtänyt miksi. Jälkiviisaana on helppo todeta, että tietysti näin olisi tullut tapahtumaan ennemmin tai myöhemmin. Tietysti tähän olisi pitänyt osata varautua. Elinhän elämää joustamalla keskeisistä arvoistani.

Oppimiskokemus

Tästä kaikesta opin ja paljon. Vaikka aina olen ollut säästeliäs ihminen, eikä opintolainaa suurempaa lainarahaa ole, opin silti tarkastelemaan syvällisemmin talouttani. Olen jo aiemmin pitänyt kulupäiväkirjaa. Tiesin suunnilleen mihin rahani kuukausittain kuluvat ja miten paljon halusin ja pystyin säästämään tiettyä asiaa varten. Nyt syvensin budjetointitaitoja entuudestaan. Tiesin tarkalleen paljonko rahaa kului kategorioittain, sekä tein tarkemmat säästö- ja sijoitusstrategiat. Tiedän mitkä ovat välttämättömiä menojani, mitä asioita elämässä arvostan ja mitkä asiat ovat minulle tärkeitä.

Edellisessä blogikirjoituksessani kerroinkin, että minulla on käytössä useampi säästötili käyttötilin lisäksi. Linkin kirjoitukseen löydät tästä: https://rahabalanssi.fi/saastamisen-ilo/. Nämä tilit ovat osa oppimiskokemustani, sillä perustin ne vasta tänä vuonna, kun huomasin että rahojen korvamerkitseminen ja säilyttäminen erillään helpottaa ainakin omaa rahankäyttöni ja talouden suunnittelua. Se ei ehkä toimi kaikille, mutta itselleni on toistaiseksi ollut hyvä kokemus.

Tietoisuus avainasemassa.

Kaikista tärkein oppi tästä kaikesta on kuitenkin ollut se, että nyt tunnen ja ymmärrän itseäni paremmin. Arvostan sitä kuka olen. Opin itsemyötätuntoa ja itsekunnioitusta. Nämä oivallukset ovat ohjanneet myös käsitystäni rahasta, kuluttamisesta ja taloudellisesta hyvinvoinnista.

Elämä on yhtä oppimista, eikä siinä koskaan pääse loppuun saakka. Nykyään otan kiitollisena vastaan asian kuin asian, sillä jokaisesta haasteesta ja ongelmastakin löytyy jotain positiivista, kun tarpeeksi kauan sitä jaksaa tutkia. Jokaisessa epäonnistumisessa piilee mahdollisuus onnistua.

Fail early, fail often, fail forward.

Mahdollisuuksien täyteistä viikkoa juuri sinulle!

Susanna

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Susanna

Säästäjä, sijoittaja, ensiasunnon ostaja. 30-vuotias nuori sinkkunainen, jonka unelmoi isoja ja nauttii arjen pienistä iloista.

Uutta blogeissa

Neljässä vuodessa + 70 000 € sijoituksiin?

Neljässä vuodessa + 70 000 € sijoituksiin?

Disclaimer: Kirjoituksen mainittuja sijoituskohteita ei tule tulkita sijoitussuosituksiksi, eli kehotuksesi, merkitä tai myydä mainittuja kohteita. Sijoittaja vastaa aina itse sijoituspäätöksistään. Kirjoitus sisältää myös mainoslinkin, joka on merkitty *-tunnisteella...

lue lisää

Arkisto

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!