Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Säästämisen ilo

mennessä | 10.12.2020 | Rahatietoisuus -blogi | 0 Kommenttia

Säästöt, oi säästöt! Säästäminen voi tuoda esille kaikenlaisia mielleyhtymiä ja tunteita. Itselle säästäminen on lähinnä positiivinen asia, joka antaa vapautta ja mahdollistaa monia asioita. Niinpä haluan levittää säästämisen ilosanomaa!

Nuuka, pihi, saita, säästeliäs, kitsas, tarkka, taloudellinen…

Rakkaalle lapselle on monta nimeä. Olen aina ollut tarkka ja säästäväinen oikeastaan kaiken suhteen elämässä ja kaikki lähipiirissäni tämän tietävät. He myös tietävät, että harkitsen ja punnitsen päätöksiä pitkään ja hartaasti. Toisinaan jopa aivan liian pitkään. Lempinimiäni ovat muun muassa Tarkan markan likka ja Tarjoushaukka… Jännä kyllä, mutta itselle nämä ovat lähinnä positiivisia nimiä enkä pahoita niistä mieltäni. Onhan se nyt cool olla tarkka rahoistaan!

Rakastan hyviä diilejä ja alennuksia, mutta vain silloin kun ne tulevat tarpeeseen. Vastaavasti vihaan turhanpäiväistä kuluttamista ja turhanpäiväiseen rahaan laittamista. Kuten arvata saattaa, ajan myötä käsitykseni sitä mikä on hyvää ja tarpeellista, mitä arvostan, on muuttunut ja hyvä niin.

Se mihin säästää ja mihin kuluttaa, on jokaiselle henkilökohtaista. Meillä jokaisella on omat arvomme, joiden pohjalta teemme valintoja elämässä. Nämä arvot ja se mikä itselle on missäkin elämäntilanteessa tärkeää heijastuvat myös säästämiseen. Toiselle esimerkiksi tiettyihin laadukkaisiin merkkivaatteisiin säästäminen voi olla omien arvojen mukaista, toisen arvojen pohjalta se taas voi näyttäytyä turhamaisuutena. Toiselle säätäminen kalliiseen kameraan voi olla investointi itseensä ja rakkaaseen harrastukseensa, kun taas toiselle riittäisi halvempikin pokkari tai kännykän kamera. Toiselle kahviloissa käyminen ja ulkona syöminen voi tukea sosiaalisen elämän arvostusta ja olla arjen peruskulmakivi, toiselle tämä voi olla tuhlaavaisuutta.

Älä arvioi ja tuomitse toisen raha-asioita, säästötavoitteita ja kuluttamista omien arvojesi pohjalta.

Miksi ja mihin säästän?

Säästän, jotta tulevaisuus on turvattu. Säästöt tuovat taloudellista turvaa etenkin silloin, kuin jotain ennakoimatonta tapahtuu ja sillä voi olla vaikutus talouteen. Säästöt mahdollistavat myös unelmien ja haaveiden toteuttamista.

Säästökohteen nimeäminen tekee säästämisestä helpompaa ja motivoivampaa. Kun tavoitteet ovat selkeät ja rajatut, on säästäminen vaivattomampaa.

Säästökohteita minulla on useita. Päällimmäisimpänä ja ehkä merkittävimpänä on esiasuntooni säästäminen ASP-tilin kautta. ASP-tilille säästän kuukausittain ja hiljattain olen nostanut säästettävää kuukausisummaa suuremmaksi. Tästä ensiasunnon hankinnasta voisin joskus kertoa enemmän. Ensiasunnon lisäksi säästän muun muassa tuleviin koronan jälkeisiin matkoihin sekä moniin muihin unelmiin.

Useamman säästötilin taktiikka

Olen ottanut käyttöön useita säästötilejä, jotta rahojen korvamerkitseminen on helpompaa. Säästän rahaa puskuriin, hätäpuskuriin, matkakassaan, erilaisiin unelmiin, hankintoihin sekä tulevia menoja varten. Käyttötilin lisäksi käytössä on siis kuusi säästötiliä.

Puskuriin pyrin kerryttämään 3-4 kk menoja vastaavan määrän rahaa, jotta elämän yllättäessä ja esimerkiksi tulojen muuttuessa radikaalisti, on taloudellinen turva edes osittain taattu. Hätäpuskurissa on rahaa esimerkiksi pesukoneen tai muun välttämättömän kodinkoneen/asian yllättävää rikkoutumista tai hankintaa varten. Hätäpuskurista voi kattaa myös esimerkiksi yllättävät terveydenhoitokulut.

Matkakassaan (yllättäen) säästän rahaa tulevia matkoja varten. Rakastan matkustamista! Vaikka matkustaminen tietysti on yksi unelmistani, säästän myös erilliselle Unelmat-tilille, jolla takaan sen, ettei kaikki raha mene matkustamiseen vaan voin toteuttaa myös muita pitkäaikaisia unelmiani.

Omiin unelmiin säästäminen on tärkeää. Se antaa arkeen sitä jotain, mitä odottaa tulevalta.

Hankinnat-tilille siirrän rahaa tulevia hankintoja ajatellen ajatuksella, että ostopäätökset tehdään harkitusti ja tiedostaen. Tällä hetkellä ostoslistalla ovat muun muassa uusi puhelin ja tyyny näiden tullessa tiensä päähän. Tuleviin menoihin eli toisin sanoen laskuihin, säännöllisiin menoihin (esim. bussin 90 vrk kausikortti, vakuutukset) ja suoraveloituksiin (esim. vuosittaiset MS Office ja meditaatioapplikaatio) säästän rahaa, jotta nämäkin tulevat budjetoitua ja huomioitua kuukausitasolla sekä ennakkoon varauduttua. Näin yllätyksiä ei tule. Esimerkiksi monen sadan euron vakuutuslaskut on helpompi maksaa, kun niihin on säästänyt pitkin vuotta eikä laskun maksamiseen tarvitse sitoa isoa summaa rahaa kerralla yhdestä palkasta. Omat vakuutusmaksut tulevat kahdesti vuodessa peräkkäisinä kuukausina ja vieläpä juuri ennen kesää. Muutaman kympin siirtäminen sivuun joka kuukausi on näin paljon mielekkäämpää.

Mihin sinä säästät?

Ihanaa loppuviikkoa!

Susanna

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Susanna

Säästäjä, sijoittaja, ensiasunnon ostaja. 30-vuotias nuori sinkkunainen, jonka unelmoi isoja ja nauttii arjen pienistä iloista.

Uutta blogeissa

Neljässä vuodessa + 70 000 € sijoituksiin?

Neljässä vuodessa + 70 000 € sijoituksiin?

Disclaimer: Kirjoituksen mainittuja sijoituskohteita ei tule tulkita sijoitussuosituksiksi, eli kehotuksesi, merkitä tai myydä mainittuja kohteita. Sijoittaja vastaa aina itse sijoituspäätöksistään. Kirjoitus sisältää myös mainoslinkin, joka on merkitty *-tunnisteella...

lue lisää

Arkisto

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!