Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Tarinani lapsuudenkodista omaan kotiin: Lukiolaisen unelmasta omistusasunnon ostajaksi

mennessä | 12.6.2019 | Blogi, Rahabalanssi-blogi | 0 Kommenttia

 

Olen aina ollut itsenäinen (ja itsepäinen) oman tieni kulkija ja tehnyt asioita omien ajatusteni ja arviointikykyni pohjalta. Vaikka ihmissuhteissa kaikissa elämänvaiheissa ei oma arvostelu kyky ole ollut priimaa, niin organisoinnissa ja suunnittelussa on. Lieneekö vaikutusta, että jo ennen kouluikää laskin isosiskon matematiikan koulukirjaa huvikseni. Kumitin oikeat vastaukset ja laskin ne itse.

 

Kuten luultavasti lähes kaikilla, myös minulla oli täysi-ikäisyyden kolkutellessa halu aloittaa se oma itsenäinen elämä. Kuinka monta kertaa tekikään mieleni kinatessa äidin tai pikkusiskon kanssa pakata kamat ja ilmoittaa lähtevänsä sillä silmänräpäyksellä. Kuitenkin se vakautta vaativa suunnittelija minussa esti lähtemästä. Tiesin haluavani isona työterveyshoitajaksi, (joka vaatisi terveydenhoitajaopinnot alleen) kun olin lukion toisella luokalla. Halusin kuitenkin vielä kovemmin elämään vapaata omaa elämää.

 

Lukion viimeisellä luokalla aloin hakea töitä, jotka oli ajatus aloittaa heti kirjoitusten lukuloman alkaessa. Minä onnistuin osumaan hyvään saumaan ja pääsinkin varastotöihin vakituiseksi, vaikka kerroin aikovani vuoden kuluttua hakea opiskelemaan. Töiden alettua aloin myös miettimään mitä omilleen muuttaminen tarkoittaisi kuluina.

 

Monessa vuokra-asunnossa takuuvuokra saattaa olla kahden kuukauden vuokran suuruinen. Lisäksi tulisi muuttokuukautena olla mahdollisuus maksaa vuokra, vakuutus, vesimaksu, sähkö, internet, puhelin, ruokakulut, taloustarvikemenot, omat harrastukset, vaatteet, terveydenhuoltokustannukset (lääkeet ym), jäsenmaksut, suoratoistopalvelut (tuolloin tv-lupamaksu) sekä muu vapaa-aika ja huvittelu. Myös olisi hyvä jäädä vähän pelivaraa. Lisäksi laskeskelin, että tulevan kaksion sisustamiseksi tarvitsisin lukuisia keittiötarvikkeita (kahvinkeitin, vedenkeitin, paahdin, mikro, ruuan teko välineet kuten kattilat, lastat ym), ruokapöydän, pyykkikoneen, lamppuja ainakin keittiöön, makuuhuoneeseen, olohuoneeseen ja eteiseen, sängyn, mattoja huoneisiin, lipastoa/hyllyjä, television ja niin edelleen. Selailin kuvastoja ja kirjoittelin tarvikelistaa sekä laitoin näille arvioituja hintoja. Monelle omilleen muuttaminen voi tulla menoeränä suurena yllätyksenä, jos sille ei ole antanut aikaa ja ajatusta, mutta itse halusin varautua kaikkeen. Laskin kaikki budjetit yläkanttiin ja tuloni alakanttiin, niin kuin teen tänäkin päivänä.

 

Pohdin ja laskin näitä menoja ollessani 18 -vuotias. Minulla ei ollut painetta muuttaa lapsuudenkotoa, vaan katto oli pääni yllä, kunnes itse halusin muuttaa. Elämiseen minulla ei mennyt rahaa juurikaan, jääkapista sain syödäkseni eikä mitään vuokraa peritty. Omat menoni maksoin itse hygieniatarvikkeista puhelinlaskuihin. Aloin tuolloin laskemaan eri laskureita apuna käyttäen ja omia hankintojani peilaten, minkä verran kuukausitasolla menoni olisivat yksin asuessani. Laskin kaikki muut menot, paitsi vuokran, jotta näin minkä verran vuokraa olisi mahdollisuus maksaa. Äkkiä havahduin ajatukseen oman asunnon ostamisesta. Asuinkaupungissani olisi mahdollisuus saada jopa edullisemmalla maksettua asuntolainaa sekä yhtiövastiketta kuin maksaa samankokoisesta asunnosta vuokraa. Aloin laskemaan ja budjetoimaan kaiken. Laskin muun muassa kalusteet ja keittiötarvikkeet, joille laadin budjetit ja tein mielessäni säästötavoitteen, jotta saan asunnon kalustettua, sekä lainan nostettua. Jossain vaiheessa muistan sanoneeni ajatuksistani äidille, joka piti minua luultavimmin naiivina, etten ymmärtäisi mitä tämä rahana tarkoittaa. Myöhemmin kyllä saadessani rahaa säästettyä hän ymmärsi, että olen tosissani ja tiedän tarkalleen mitä asia tarkoittaa ja sain valtavasti kannustusta.

 

Koska tiesin aikovani opiskelemaan, laskin myös tuet mitä saisin ja miten se vaikuttaisi sallittuihin elinkuluihin. Huomioin myös tulorajat, minkä verran töitä voisin (ja mitä täytyisi) tehdä. Selvitin nämä tulot nimenomaan omistusasunnolle.

 

Aloin selvittää ja laskea mitä asunnon ostaminen muuten vaatisi. Välivuoden aikana säästin yli puolet tuloistani, jolloin sain kasaan asettamani tavoitesumman, joka kattaisi asunnon kalustamisen, lainan saamiseksi tarvittavat vakuudet sekä ensimmäisen kuukauden menot. Itselleni oli alusta saakka selvää, että lainan saamiseksi käytän vakuutena omia säästettyjä rahojani. Asetin itse asunnon hinnaksi enintään 70 t euroa, jolloin vakuuksia tarvittiin tällöin noin 3500 e. En valitettavasti muista tarkkoja summia, sillä nämä asiat ovat tapahtuneet 2009, mutta muistelen että tavoitesummani kaiken kattamiseksi oli 10 000 e. Sain vuoden aikana säästettyä tarvitsemani potin, vaikka palkkani oli ennen veroja n 1500 – 1600 euroa kuukaudessa. Vaikka kaikki rahallinen panostus oli omaani, tietysti lapsuudenkodissa asuminen mahdollisti näin nopean säästämisen.

 

Selailin ahkerasti asuntojen myynti-ilmoituksia, jotka sopivat omiin kriteereihini, eli budjettini, enintään tietyn suuruinen yhtiövastike, kävelymatka keskustaan sekä muuttovalmis kunto. Olin jo tässä vaiheessa pankkeihin yhteydessä saadakseni lopullisen tuomion lainan mahdollisuudesta. Pankkien tarjouksissa oli eroja jonkin verran, joten laina kannattaa ehdottomasti aina kilpailuttaa. Valitsin pankin, jonka laina sopi parhaiten omaan tilanteeseeni. Olin hakemassa seuraavaksi syksyksi opiskelemaan, joten halusin mahdollisimman pienen lyhennyserän lainalle, vaikka se tarkoittikin pidempää laina-aikaa ja sen myötä tietysti korkojen suurempaa suhteellista osuutta. Kuitenkin lainan maksaminen oli rahan laittamista pankkiin vuokra-asumiseen verrattuna, vaikka lyhennysmäärä olikin maltillinen.

 

Löydettyäni haluamani asunnon, olin saanut useammalta pankilta jo alustavasti vihreää valoa lainan saamiseksi, joten pystyin heti tekemään asunnosta tarjousta. Ostin ensimmäisen asuntoni, johon muutin lapsuuden kodistani 19 -vuotiaana.

 

Uskon monien asioiden olevan mahdollisia, kun uskaltaa unelmoida ja tehdä sen suuntaisia valintoja. Oman unelmani toteuttaminen oli paljon kiinni pitkäjänteisestä säästämisestä, paljosta suunnittelusta ja budjetoinnista sekä rohkeudesta toteuttaa ja tavoitella unelmiaan, vaikka se oli tuossa iässä ”poikkeava”. Joskus unelmien saavuttaminen vie aikaa enemmän, joskus se voi tapahtua nopeammin myös onnekkaiden ja oikea-aikaisten tapahtumien siivittämänä. Koskaan ei ole myöskään liian myöhäistä!

 

Haluatko apua tai tukea omille asuntohaaveillesi? Minulta saat tukea ja apua RAHABALANSSI® Täysteho -valmennuksella, jossa voimme esimerkiksi tarkastella talouttasi jo ennakkoon ja valistella hyvä pohja asuntolainaneuvottelua varten.

 

-Jenna

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Jenna Mattila

Mottoni on "ei ne isot tulot vaan tietoiset menot". Olen 32-vuotias vaimo, yrittäjä ja sijoittaja sekä hifisti pihi kotiäiti.

Uutta blogissa

Arkisto

Raha on resurssi, jota tietoisesti ohjaamalla saat elämääsi aidosti merkityksellisiä asioita lisää. Oli se sitten vapaa-aikaa tai unelmiesi ura! 

Raha on väline, sinulle merkityksellisiin asioihin!

Raha on resurssi elämässämme, emme voi kiistää sen tärkeyttä, mutta raha itsessään on väline, joka käsissämme oikein ohjattuna muuttuu mahdollisuuksiksi ja lisääntyväksi merkityksellisyydeksi omassa elämässä.

Olen selvittänyt ajatusten, tunteiden sekä toimintamme vaikutuksia talouteen ja vastaavasti taloudellisen tilanteen vaikutuksia hyvinvointiimme.  Taustani ansiosta minulla on erinomainen ymmärrys muutoksen tukemisen keinoista ja mitä aidosti mielessämme ja toiminnassamme tulee tapahtua, jotta muutos onnistuu.

Taustani ansiosta työterveyteen erikoistuneena hyvinvoinnin asiantuntijana käsittelen talouden teemoja inhimilliset lähtökohdat, tilanteet ja arvot huomioiden. Se mikä on tuottavin, ei läheskään aina ole inhimillisesti paras, eli sinulle merkityksellisin!

Taustani työterveyshoitajana on näyttänyt myös talouden moninaiset roolit elämässämme ja sen haastekokemusten haittavaikutukset aina perhevapaiden, opiskelun, työkyvyn, alanvaihdon kuin eläkkeenkin suhteen. 

Pääkanavani vaikuttajana on Instagram, joissa jaan ajatuksiani päivittäin taloudellisen hyvinvoinnin kokonaisuudesta oman kasvun ja heikkouksienikin kautta sekä tietoa talouden hallinnasta ja taloudellisen hyvinvoinnin kehittämisestä erityisesti ruohonjuuritasolla ja arkitalouden kautta.

Olen myös konkreettisesti tukemassa ja luomassa toimivia yksilötalouden ratkaisuja ja keinoja sopeuttaa omaa toimintaa erilaisiin, muuttuviinkin elämäntilanteisiin. Esimerkiksi asiakkaani ovat onnistuneet maksamaan valmennusten avulla velkoja tuhansia euroja muutamissa kuukausissa olemassa olevilla tulovirroilla. Muutoksella on edetessään valtava voima.

Olen muun muassa kouluttanut alanvaihtoa suunnittelevia oman talouden muovaamiseen tavoitteille sopivalle tasolle sekä kannustanut ja auttanut satoja ihmisiä kokemaan taloudellista mielenrauhaa ja suunnittelemaan omaa talouttaan paremmin. Talouden hallinnalla on työtäni tarkastellen positiivisia vaikutuksia aina omaan hyvinvointikokemukseen saakka. Lisäksi peilaan toimintaani vahvasti näyttöön perustuvaan tietoon muun muassa muutoksesta, voimavarakeskeisestä toiminnasta ja vahvuuksista. Jokainen ansaitsee vahvan taloudellisen itsetunnon.

Esikoiskirjani on tulossa kesäkuussa 2022 MoneyMindfulness -muutoksen työkirja, joka pureutuu tutkittuja menetelmiä hyödyntäen muutokseen ja sen edistämiseen. Tieto yksin ei sitouta muutokseen.

Vaikka pidän sijoittamista ja säästämistä erittäin tärkeänä kokonaisuutena, oman talouden hallinta alkaa oman toiminnan tunnistamisesta ja kulutussuhteen sekä rutiinien muuttamisesta.

Säästäminen tai sijoittaminen eivät teknisenä toimintana takaa sitä, että raha voidaan pitää säästössä tai sijoituksissa. Kakku tulee leipoa ensin, jotta se voidaan kuorruttaa, sen vuoksi painotan perusasioiden viilaamiseen, oman toiminnan ymmärtämiseen sekä ajattelun ja toiminnan muutokseen kokonaisvaltaisesti.

Mitä tahansa tunteita raha sinussa herättääkään, autan sinua saavuttamaan toivomasi ja tavoittelemasi taloudellisen hyvinvoinnin tilan. Kehitetään yhdessä taitojasi niin, että voit säästää ja kokea taloudellista vahvaa itsetuntoa, valjastaa taloutesi mahdollistamaan merkityksellisiä asioita ja unelmiesi toteutumista, riippumatta missä olet nyt.

Rahataidoilla on suurempi merkitys taloudelliseen tasapainoon, kuin pelkillä tuloilla. Autan sinua lähemmäs MoneyMindfulness, hyvinvoivan talouden tilaa. 

Autan sinua näkemään mahdollisuuksia ja rakentamaan vahvan väylän merkityksellisempää elämää ja arkea kohti!

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!