Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Tavallisen talouden tarina alkaa

mennessä | 12.11.2020 | Tavallinen talous -blogi | 1 Kommentti

Tätä blogia kirjoittaa kolmekymppinen kahden lapsen äiti. Oma tiedostavampi rahamatkani on alkanut vuonna 2015. Talouteni on kuitenkin aina pyörinyt ilman velkaa, ja säästäväisyyteni ansiosta puskuria on ollut tilillä opiskeluajoista saakka.

Kaikki on siis ollut pääasiassa aina oikein hyvin. Mitä siis tapahtui vuonna 2015? Jäin tuolloin hetkeksi opintovapaalle työstäni, ja sinä aikana sain aikuiskoulutustukea. Tuloni tippuivat noin puoleen normaalista. Jostain syystä sain päähäni etten halua käyttää tänä aikana säästöjäni, vaan koetan kiristellä kuluja siten, että tuki riittää elämiseen.

Pistin Googlen laulamaan. Etsin budjettipohjia ja toivoin myös löytäväni konkreettisia ohjeita; kuinka paljon tarvitsen rahaa mihinkin, mikä on oikea prosentti tuloista käytettäväksi ruokaan ja niin edelleen. Sainkin kasattua jonkinlaisen budjettipohjan Exceliin, ja totesin ettei kukaan voi kovin täsmällisiä ohjeita omaan yksilölliseen talouteeni antaa. Yrityksen ja erehdyksen kautta löysin kuitenkin itselleni sopivat summat budjettini riveille. Opintovapaan jälkeen jatkoin talouteni lukujen pyörittämistä Excelissä yhtä innostuneena, eikä paluuta menneeseen enää ollut.

Paljon on muuttunut tämän jälkeen. Tapasin puolisoni, muutimme yhteen, menimme naimisiin, ja saimme kaksi lasta. Onnekseni sain rinnalleni puolison, jonka kanssa avoin rahapuhe on aina ollut erittäin helppoa. Yhdessä olemme suunnitelleet meille sopivan hätäpuskurin, hankkineet omakotitalon, uskaltautuneet sijoittamaan ja pyörittäneet perheemme arjen pienet ja suuremmat menot ilman luottoja ja muuta velkaa asuntolainaa lukuunottamatta.

Google löysi minulle myös laajan kattauksen yksilötalouteen liittyviä vaikuttajia, joiden seuraamisesta on tullut tärkeä osa arkeani. Suomalaisia vaikuttajia ei vuonna 2015 ollut mainittavasti. Ensimmäisenä aloinkin seurata alan isoa nimeä Dave Ramsey’a podcastin merkeissä. Vaikka en baby stepsejä orjallisesti seuraakaan, sovellan niitä ohjenuorana omaan tekemiseeni.

Jennan matkaa lähdin seuraamaan vuonna 2019 Iltalehden artikkelin myötä. Ja nyt olen tässä, bloggamassa tuoreen yrittäjän sivustolla!

Tervetuloa seuraamaan tavallista talouttani. Seuraavassa postauksessa kerron hieman lisää rakkaudestani Exceliin ja miten se pitää talouteni raiteillaan.

Johanna

1 Kommentti

  1. Jenna Mattila

    Ihanaa Johanna, että lähdit mukaan!

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Johanna

Kolmekymppinen perheenäiti pyörittää ihan tavallista tasapainoista taloutta. Mies, kaksi lasta ja omakotitalo – vain koira puuttuu.

Uutta blogeissa

Velallinen taloustaitojen oppikoulussa

Velallinen taloustaitojen oppikoulussa

Ensimmäinen yksilövalmennus purkissa Rahataidot ja talouden tasapaino ovat yksi tärkeä osa hyvää elämää. Nimenomaan ne taidot eikä se, että tienaa loputtomasti rahaa. Niillä on loppujen lopuksi aika vähän yhteistä. Lupasin viimeksi palata viime vuoden merkittäviin...

lue lisää

Arkisto

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!