Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Täydelliset taloustaidot – onko niitä?

mennessä | 20.11.2020 | Rahatietoisuus -blogi | 0 Kommenttia

Mun oli todella vaikea miettiä blogille nimi. Siis TODELLA vaikea. Pyörittelin eri nimivaihtoehtoja kauan eikä oikein mikään tuntunut hyvältä. Tässä kohtaa myös perfektionistinen puoli itsessäni huuteli, ettei mikään vaihtoehto ollut hyvä vaan kaikissa oli jotain parannettavaa. Niinpä niin. Täydellisyyttä ei ole olemassakaan, se on vain mielen keksimä harhakuvitelma, joka antaa mahdollisuuden verrata todellisuutta siihen ja miettiä mitä kaikkea meiltä puuttuu ja mikä kaikki voisi olla paremmin, tai jopa täydellisesti. Ansa on valmis. Niinpä lopetin tässä kierteessä pyörimisen ja päädyin kaikista ”huonoista” vaihtoehdoista siihen parhaimpaan eli Rahatietoisuus, enkä voisi olla tyytyväisempi.

Mikään ei ole koskaan täydellistä ja kaikesta löytyy aina parannettavaa, älä siis soimaa itseäsi liikaa vaan hyväksy tämä tosiasia.

Mikä ihmeen rahatietoisuus

Mitä rahatietoisuus sitten oikein tarkoittaa? Siihen tuskin löytyy yhtä ja ainoaa oikeaa vastausta, vaan se varmastikin tarkoittaa jokaiselle meistä hieman eri asiaa kuin toiselle. Itselleni rahatietoisuudessa on pohjimmiltaan kyse nimenmukaisesti rahasta ja tietoisuudesta – rahan tiedostamisesta sekä tietoisesta rahankäytöstä. Se kuvastaa sitä käsitystä, miten tietoisuus ja ymmärrys rahasta vaikuttaa laaja-alaisesti kaikkeen elämässä. Rahatietoisuus heijastuu muun muassa tuloihin ja tulonlähteisiin, välttämättömiin ja muihin kuluihin, kulutukseen, kulutustottumuksiin, rahakasvatukseen, rahapuheeseen, varallisuuteen, laina- ja velkarahan käsitykseen sekä niihin suhtautumiseen, taloudelliseen hyvinvointiin, suhtautumiseen rahasta, rahaan vallankäyttövälineenä ja niin edelleen. Lista voi jatkua aina rahan syvällisimpään olemukseen, historiaan ja maailmanpankin toimintaan asti, jos se tuntuu itsestä luontevalta.

Vaikka raha ei ole yhtä kuin elämä, on hyvä tiedostaa millainen merkitys ja vaikutus rahalla on omassa elämässä.

Rahatietoisuus on budjetoinnin perusta

Kun on tietoinen oman talouden raha-asioista, on niihin liittyviä asioita helpompi hahmottaa ja hallita. Näin ollen tiedostaa mitkä kaikki asiat liittyvät rahaan, mihin kaikkeen ne vaikuttavat, ja mikä tärkeintä miten kyseisiin asioihin voi vaikuttaa. Kun on tietoinen tuloistaan, on helpompi myös hallita kulujaan. Tulot (tulon lähteet ja suuruuden) tiedostaessaan on myös mahdollisuus miettiä, mitä saatu palkka itselle merkitsee ja miten siihen voisi vaikuttaa. Kulut tiedostaessaan pystyy näkemään kokonaiskulurakenteensa, välttämättömät ja vapaaehtoiset kulut sekä pohtia onko kulurakenne itselle ja omaan elämään sopiva mahdollistaen omien kulutustottumuksien tarkastelun ja kriittisen arvioinnin. Jos ylimääräistä rahaa jää, kulu- ja rahatietoinen ihminen pystyy tällöin vaikuttamaan erityisesti siihen mihin ylimääräistä rahaa ohjaa, käyttää tai kuluttaa ja miksi juuri näihin. Tämä palvelee myös eri elämäntilanteissa ja tavoitteiden asettamisessa, jolloin pystyy itse määrittämään sen mikä on missäkin elämäntilanteessa itselle tärkeintä: säästääkö, sijoittaako vai kuluttaako. Rahatietoisuus onkin budjetoinnin perusta. Älä kuitenkaan pelästy, jos tuntuu ettei sinulla ole vielä kaikkia vastauksia ja rahatietoisuutesi on vielä hakusessa. Vaikka olen jo tovin näitä asioita pohtinut, en itsekään osaa määritellä jokaista rahaan liittyvää asiaa ja sen merkitystä elämässäni, lisäksi rahatietoisuus elää elämäntilanteiden muuttuessa. Siksi koenkin, ettei täydellistä rahatietoisuutta olekkaan vaan se on taito, jota kehittää ja ylläpitää ajan kuluessa.

Armollisuus ennen kaikkea

Täydellisyyden tavoittelu on turhaa, niin talousasioissa kuin muissakin elämän osa-alueissa. Kenelläkään ei ole täydellistä vedenpitävää suunnitelmaa rahankäytölleen, vaurastumiselleen tai kulujen hallinnalle, saati elämälle. Se riittää, kun tekee parhaansa tilanteessa kuin tilanteessa ja hyväksyy sen. Olemalla itselleen armollinen voi saavuttaa uskomattomiakin asioita, joita ei olisi koskaan osannut kuvitella tapahtuvan tai saavuttavan. Armollisuus on myötätuntoa itseään kohtaan, se on sekä epätäydellisyyden että epävarmuuden sietämistä ja hyväksymistä. Se antaa luvan hyväksyä keskeneräisyyden luoden tilaa mahdollisuuksille ja ohjaten voimavarat olennaisiin asioihin. Niinpä kirjoitan tätä blogia myös osittain itselleni opetellakseni armollisuutta ja käydäkseni kehityskeskusteluita perfektioinistisen puoleni kanssa.

Susanna

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Susanna

Säästäjä, sijoittaja, ensiasunnon ostaja. 30-vuotias nuori sinkkunainen, jonka unelmoi isoja ja nauttii arjen pienistä iloista.

Uutta blogeissa

Velallinen taloustaitojen oppikoulussa

Velallinen taloustaitojen oppikoulussa

Ensimmäinen yksilövalmennus purkissa Rahataidot ja talouden tasapaino ovat yksi tärkeä osa hyvää elämää. Nimenomaan ne taidot eikä se, että tienaa loputtomasti rahaa. Niillä on loppujen lopuksi aika vähän yhteistä. Lupasin viimeksi palata viime vuoden merkittäviin...

lue lisää

Arkisto

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!