Rahabalanssi™

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Täytyykö ostaa uutta, jotta voi pitää talouden kiertoa yllä?

6.10.2020

Tänä vuonna talouden elvytys ja elvytyspaketit ovat olleet kansan huulilla. Elvytystoimilla pyritään pitää rahaa kierrossa, jotta kuluttaminen pysyy yllä haasteellisessa taloustilanteessa. Olen seurannut keskusteluja ostolakkojen ja säästämisen ympärillä. Olen kuullut argumenttina kuluttamiselle: “jos kaikki vain säästäisi, ei maailmantalouden rattaat enää pyörisi”. Kuluttamisessa ei sinänsä ole huono asia, jos se toteutuu oman talouden ja ympäristön kannalta kestävällä tavalla. Kuitenkin olen skeptinen, että koko maailma olisi valmis ostolakkoon ja pitämään kynsin ja hampain rahoistaan kiinni. Enemmänkin uskon tätä perustelua käytettävän siksi, että voidaan itselle perustella ja oikeuttaa kuluttaminen. Ikäänkuin hyvän tekemistä maailmantaloudelle.

Onko kuitenkin niin, että ainut mahdollisuus ylläpitää talouden kiertokulkua on ostaa joka viikko uudet vaatteet verkkokaupasta tai kauniit korut edullisesti kiinasta? Tukeeko tämänkaltainen kuluttaminen toisaan parhaalla mahdollisella tavalla kansantalouttamme?

Onko talouden rattaiden pyörimisen tukeminen mahdollista toteuttaa sekä ekologisesti että säästeliäästi?

Palveluiden ostaminen kiertotalouden tukena

Talouden kiertoa voidaan tukea ekologisesti keskittämällä kulutusta palveluihin ja asiantuntijuuteen pelkän tavaran ostamisen sijaan.

  • Matti on lääkäri, hän käyttää 100 € ruokakauppaan.
  • Ruokakauppias Saija käyttää 100 € kodinsiivouspalveluihin
  • Siivousalan yrittäjä Riitta käyttää 100 € kampaamopalveluihin
  • Kampaaja Tainan imurista hajosi letku ja suutin, hän tilaa uudet osat 100 € ja korjaa imurin, sen sijaan että ostaisi uuden vastaavan imurin 250 € (tässä kohtaa tarinaa voisi yhtälailla olla talousvalmentaja Jenna, sillä tarina on tosi)
  • Imurin varaosia myyvä Lasse menee Aunen ravintolaan ystävänsä lääkäri Matin kanssa tarjoten aterian 100 €
  • Aune käy lastensa kanssa lääkäri Matin vastaanotolla.

 

Vaikka tällä hetkellä voidaan ajatella erityisesti kulttuurin, ravintoloiden sekä matkailupalveluiden tukemisen olevan kansantaloudellisesti tärkeää. On aina tärkein laittaa ensin happinaamari omille kasvoille. Yleinen kannustus kuluttamiseen voi aiheuttaa ahdistusta ja huonommuuden tunnetta, jos oma talous on tiukilla. Jokaisella meillä on vastuu, mutta ensisijainen vastuu on huolehtia omasta taloudesta, jotta voi huolehtia myös muista.

Tietoisuus omasta tilanteesta, omista voimavaroista sekä taloudellisista raameista on aina tärkein lähtökohta.

0 kommenttia

Jenna Mattila

Mottoni on "ei ne isot tulot vaan tietoiset menot". Olen 30-vuotias vaimo, yrittäjä ja piensijoittaja sekä hifisti pihi kotiäiti.

Uutta blogissa

Rahabalanssi™ sijoitussuihku – mitä verottaja vie?

Rahabalanssi™ sijoitussuihku – mitä verottaja vie?

Olen aloittanut blogin vanhalla alustalla "tavissijoittaja" juttusarjan, johon olen kirjoittanut osakesijoittamisen aloittamisesta sekä korkoa korolle -ilmiöstä. Lue Tavissijoittaja – starter kit – osakesijoittaminen ja Tavissijoittaja – mikä ihmeen korkoa korolle?...

Tunnista tilanteet, jolloin ostohousut pukeutuvat päälle huomaamatta

Tunnista tilanteet, jolloin ostohousut pukeutuvat päälle huomaamatta

Hektisen arjen tuoma tyhjä ja hiljainen hetki voi olla oivallinen aika ajautua verkkokauppojen viidakkoon. Vaativa ja ärsyketulvaa tuova arki on tätä päivää. Tyhjät toimettomuuden hetket voivat tuntua vierailta, jopa epämukavilta. Aikaa kulutetaan kauppakeskuksissa...

Q & A Live tallennettu Instagramiin

Q & A Live tallennettu Instagramiin

Pidin eilen to 8.10. Instagramissa liven sijoittamiseen liittyvistä aiheista. Livessä vastaan aiemmin esittämiinne kysymyksiin sijoittamiseen liittyen, muun muassa sijoituksien verotuksesta sekä vastuullisen sijoittamisen ajatuksista. Käykää kurkkimassa (kevyt) 60...

Arkisto

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!