Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Täytyykö ostaa uutta, jotta voi pitää talouden kiertoa yllä?

mennessä | 6.10.2020 | arvot, Blogi, hankinnat, minimalismi, ostolakko, Rahabalanssi-blogi, rahataidot, säästäminen, sijoittaminen, taloudellinen hyvinvointi, talouden hallinta

Tänä vuonna talouden elvytys ja elvytyspaketit ovat olleet kansan huulilla. Elvytystoimilla pyritään pitää rahaa kierrossa, jotta kuluttaminen pysyy yllä haasteellisessa taloustilanteessa. Olen seurannut keskusteluja ostolakkojen ja säästämisen ympärillä. Olen kuullut argumenttina kuluttamiselle: ”jos kaikki vain säästäisi, ei maailmantalouden rattaat enää pyörisi”. Kuluttamisessa ei sinänsä ole huono asia, jos se toteutuu oman talouden ja ympäristön kannalta kestävällä tavalla. Kuitenkin olen skeptinen, että koko maailma olisi valmis ostolakkoon ja pitämään kynsin ja hampain rahoistaan kiinni. Enemmänkin uskon tätä perustelua käytettävän siksi, että voidaan itselle perustella ja oikeuttaa kuluttaminen. Ikäänkuin hyvän tekemistä maailmantaloudelle.

Onko kuitenkin niin, että ainut mahdollisuus ylläpitää talouden kiertokulkua on ostaa joka viikko uudet vaatteet verkkokaupasta tai kauniit korut edullisesti kiinasta? Tukeeko tämänkaltainen kuluttaminen toisaan parhaalla mahdollisella tavalla kansantalouttamme?

Onko talouden rattaiden pyörimisen tukeminen mahdollista toteuttaa sekä ekologisesti että säästeliäästi?

Palveluiden ostaminen kiertotalouden tukena

Talouden kiertoa voidaan tukea ekologisesti keskittämällä kulutusta palveluihin ja asiantuntijuuteen pelkän tavaran ostamisen sijaan.

  • Matti on lääkäri, hän käyttää 100 € ruokakauppaan.
  • Ruokakauppias Saija käyttää 100 € kodinsiivouspalveluihin
  • Siivousalan yrittäjä Riitta käyttää 100 € kampaamopalveluihin
  • Kampaaja Tainan imurista hajosi letku ja suutin, hän tilaa uudet osat 100 € ja korjaa imurin, sen sijaan että ostaisi uuden vastaavan imurin 250 € (tässä kohtaa tarinaa voisi yhtälailla olla talousvalmentaja Jenna, sillä tarina on tosi)
  • Imurin varaosia myyvä Lasse menee Aunen ravintolaan ystävänsä lääkäri Matin kanssa tarjoten aterian 100 €
  • Aune käy lastensa kanssa lääkäri Matin vastaanotolla.

 

Vaikka tällä hetkellä voidaan ajatella erityisesti kulttuurin, ravintoloiden sekä matkailupalveluiden tukemisen olevan kansantaloudellisesti tärkeää. On aina tärkein laittaa ensin happinaamari omille kasvoille. Yleinen kannustus kuluttamiseen voi aiheuttaa ahdistusta ja huonommuuden tunnetta, jos oma talous on tiukilla. Jokaisella meillä on vastuu, mutta ensisijainen vastuu on huolehtia omasta taloudesta, jotta voi huolehtia myös muista.

Tietoisuus omasta tilanteesta, omista voimavaroista sekä taloudellisista raameista on aina tärkein lähtökohta.

0 kommenttia

Jenna Mattila

Taloudellisen hyvinvoinnin asiantuntija, tietokirjailija ja kouluttaja, jonka missiona on saada taloudellisen hyvinvoinnin näkökulma osaksi kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin määritelmää ja tarjota tukea ja keinoja vahvistaa tätä yhteiskuntatasolla.

Uutta blogissa

Miksi veroista pitäisi kiinnostua?

Miksi veroista pitäisi kiinnostua?

Verot ovat mielikuvassa monesti kankea, tylsä ja pakollinen paha. Samalla verotus on aihe, joka koskettaa aivan jokaista ja jokaisen arkea niin tuloverotuksen, pääomatuloverotuksen kuin arvonlisäveronkin puolesta. Kaikkeen missä raha liikkuu liittyy verotus.  ...

lue lisää

Arkisto

Onko sinulla kysyttävää, lähetä viestiä!

5 + 12 =

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!