Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Täytyykö ostaa uutta, jotta voi pitää talouden kiertoa yllä?

mennessä | 6.10.2020 | arvot, Blogi, hankinnat, minimalismi, ostolakko, rahataidot, säästäminen, sijoittaminen, taloudellinen hyvinvointi, talouden hallinta

Tänä vuonna talouden elvytys ja elvytyspaketit ovat olleet kansan huulilla. Elvytystoimilla pyritään pitää rahaa kierrossa, jotta kuluttaminen pysyy yllä haasteellisessa taloustilanteessa. Olen seurannut keskusteluja ostolakkojen ja säästämisen ympärillä. Olen kuullut argumenttina kuluttamiselle: ”jos kaikki vain säästäisi, ei maailmantalouden rattaat enää pyörisi”. Kuluttamisessa ei sinänsä ole huono asia, jos se toteutuu oman talouden ja ympäristön kannalta kestävällä tavalla. Kuitenkin olen skeptinen, että koko maailma olisi valmis ostolakkoon ja pitämään kynsin ja hampain rahoistaan kiinni. Enemmänkin uskon tätä perustelua käytettävän siksi, että voidaan itselle perustella ja oikeuttaa kuluttaminen. Ikäänkuin hyvän tekemistä maailmantaloudelle.

Onko kuitenkin niin, että ainut mahdollisuus ylläpitää talouden kiertokulkua on ostaa joka viikko uudet vaatteet verkkokaupasta tai kauniit korut edullisesti kiinasta? Tukeeko tämänkaltainen kuluttaminen toisaan parhaalla mahdollisella tavalla kansantalouttamme?

Onko talouden rattaiden pyörimisen tukeminen mahdollista toteuttaa sekä ekologisesti että säästeliäästi?

Palveluiden ostaminen kiertotalouden tukena

Talouden kiertoa voidaan tukea ekologisesti keskittämällä kulutusta palveluihin ja asiantuntijuuteen pelkän tavaran ostamisen sijaan.

  • Matti on lääkäri, hän käyttää 100 € ruokakauppaan.
  • Ruokakauppias Saija käyttää 100 € kodinsiivouspalveluihin
  • Siivousalan yrittäjä Riitta käyttää 100 € kampaamopalveluihin
  • Kampaaja Tainan imurista hajosi letku ja suutin, hän tilaa uudet osat 100 € ja korjaa imurin, sen sijaan että ostaisi uuden vastaavan imurin 250 € (tässä kohtaa tarinaa voisi yhtälailla olla talousvalmentaja Jenna, sillä tarina on tosi)
  • Imurin varaosia myyvä Lasse menee Aunen ravintolaan ystävänsä lääkäri Matin kanssa tarjoten aterian 100 €
  • Aune käy lastensa kanssa lääkäri Matin vastaanotolla.

 

Vaikka tällä hetkellä voidaan ajatella erityisesti kulttuurin, ravintoloiden sekä matkailupalveluiden tukemisen olevan kansantaloudellisesti tärkeää. On aina tärkein laittaa ensin happinaamari omille kasvoille. Yleinen kannustus kuluttamiseen voi aiheuttaa ahdistusta ja huonommuuden tunnetta, jos oma talous on tiukilla. Jokaisella meillä on vastuu, mutta ensisijainen vastuu on huolehtia omasta taloudesta, jotta voi huolehtia myös muista.

Tietoisuus omasta tilanteesta, omista voimavaroista sekä taloudellisista raameista on aina tärkein lähtökohta.

0 kommenttia

Jenna Mattila

Mottoni on "ei ne isot tulot vaan tietoiset menot". Olen 32-vuotias vaimo, yrittäjä ja sijoittaja sekä hifisti pihi kotiäiti.

Uutta blogissa

Arkisto

Raha on resurssi, jota tietoisesti ohjaamalla saat elämääsi aidosti merkityksellisiä asioita lisää. Oli se sitten vapaa-aikaa tai unelmiesi ura! 

Raha on väline, sinulle merkityksellisiin asioihin!

Raha on resurssi elämässämme, emme voi kiistää sen tärkeyttä, mutta raha itsessään on väline, joka käsissämme oikein ohjattuna muuttuu mahdollisuuksiksi ja lisääntyväksi merkityksellisyydeksi omassa elämässä.

Olen selvittänyt ajatusten, tunteiden sekä toimintamme vaikutuksia talouteen ja vastaavasti taloudellisen tilanteen vaikutuksia hyvinvointiimme.  Taustani ansiosta minulla on erinomainen ymmärrys muutoksen tukemisen keinoista ja mitä aidosti mielessämme ja toiminnassamme tulee tapahtua, jotta muutos onnistuu.

Taustani ansiosta työterveyteen erikoistuneena hyvinvoinnin asiantuntijana käsittelen talouden teemoja inhimilliset lähtökohdat, tilanteet ja arvot huomioiden. Se mikä on tuottavin, ei läheskään aina ole inhimillisesti paras, eli sinulle merkityksellisin!

Taustani työterveyshoitajana on näyttänyt myös talouden moninaiset roolit elämässämme ja sen haastekokemusten haittavaikutukset aina perhevapaiden, opiskelun, työkyvyn, alanvaihdon kuin eläkkeenkin suhteen. 

Pääkanavani vaikuttajana on Instagram, joissa jaan ajatuksiani päivittäin taloudellisen hyvinvoinnin kokonaisuudesta oman kasvun ja heikkouksienikin kautta sekä tietoa talouden hallinnasta ja taloudellisen hyvinvoinnin kehittämisestä erityisesti ruohonjuuritasolla ja arkitalouden kautta.

Olen myös konkreettisesti tukemassa ja luomassa toimivia yksilötalouden ratkaisuja ja keinoja sopeuttaa omaa toimintaa erilaisiin, muuttuviinkin elämäntilanteisiin. Esimerkiksi asiakkaani ovat onnistuneet maksamaan valmennusten avulla velkoja tuhansia euroja muutamissa kuukausissa olemassa olevilla tulovirroilla. Muutoksella on edetessään valtava voima.

Olen muun muassa kouluttanut alanvaihtoa suunnittelevia oman talouden muovaamiseen tavoitteille sopivalle tasolle sekä kannustanut ja auttanut satoja ihmisiä kokemaan taloudellista mielenrauhaa ja suunnittelemaan omaa talouttaan paremmin. Talouden hallinnalla on työtäni tarkastellen positiivisia vaikutuksia aina omaan hyvinvointikokemukseen saakka. Lisäksi peilaan toimintaani vahvasti näyttöön perustuvaan tietoon muun muassa muutoksesta, voimavarakeskeisestä toiminnasta ja vahvuuksista. Jokainen ansaitsee vahvan taloudellisen itsetunnon.

Esikoiskirjani on tulossa kesäkuussa 2022 MoneyMindfulness -muutoksen työkirja, joka pureutuu tutkittuja menetelmiä hyödyntäen muutokseen ja sen edistämiseen. Tieto yksin ei sitouta muutokseen.

Vaikka pidän sijoittamista ja säästämistä erittäin tärkeänä kokonaisuutena, oman talouden hallinta alkaa oman toiminnan tunnistamisesta ja kulutussuhteen sekä rutiinien muuttamisesta.

Säästäminen tai sijoittaminen eivät teknisenä toimintana takaa sitä, että raha voidaan pitää säästössä tai sijoituksissa. Kakku tulee leipoa ensin, jotta se voidaan kuorruttaa, sen vuoksi painotan perusasioiden viilaamiseen, oman toiminnan ymmärtämiseen sekä ajattelun ja toiminnan muutokseen kokonaisvaltaisesti.

Mitä tahansa tunteita raha sinussa herättääkään, autan sinua saavuttamaan toivomasi ja tavoittelemasi taloudellisen hyvinvoinnin tilan. Kehitetään yhdessä taitojasi niin, että voit säästää ja kokea taloudellista vahvaa itsetuntoa, valjastaa taloutesi mahdollistamaan merkityksellisiä asioita ja unelmiesi toteutumista, riippumatta missä olet nyt.

Rahataidoilla on suurempi merkitys taloudelliseen tasapainoon, kuin pelkillä tuloilla. Autan sinua lähemmäs MoneyMindfulness, hyvinvoivan talouden tilaa. 

Autan sinua näkemään mahdollisuuksia ja rakentamaan vahvan väylän merkityksellisempää elämää ja arkea kohti!

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!