Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Tule tutustumaan kirjani käsikirjoitukseen!

mennessä | 23.4.2021 | Blogi, Rahabalanssi-blogi | 0 Kommenttia

Muistatko, että kerroin kirjoittavani rahataitoja kehittävää kirjaa?

Ensimmäinen kustantamo oli käsikirjoituksesta kiinnostunut, muttei se sopinutkaan heidän kustannusohjelmaansa. Toisestakin paikasta tuli hylky. Useampaan paikkaan en lähtenyt ajatustani tarjoamaan. Hylkäykset tuntuivat todella karvailta siinä hetkessä. Valtava epäonnistumisen tunne ja kuinka nololta tuntuikaan.

 

Tulen vielä kokomaan ajatukseni ja osaamiseni kirjan muotoon, sillä haluan saada tietotaitoani jakoon kaikille saatavaan muotoon. Haluan saada ajatukseni selkeäksi poluksi, jota kulkemalla voit kehittää omia rahataitojasi.

 

Nyt kuitenkin koen, että olen saanut vajaassa vuodessa valtavasti lisää ymmärrystä ja kokemusta eri ihmisiä ohjaamalla ja valmentamalla, joten minun on myöhemmin mahdollisuus tuottaa vieläkin syvempää tietoa ja ohjausta tuottava teos. Niinpä pistän käsikirjoitukseni osittain hetkeksi pöytälaatikkoon.

 

Kuitenkin vain osittain. Sillä haluan jakaa siihen kirjoittamiani ajatuksia ja havaintoja sinulle jo nyt. Tulen kuljettamaan sinut uutiskirjeissäni pienin paloin läpi kirjan käsikirjoituksen pääteemojen ja tehtävien. Jos et siis vielä ole tilannut uutiskirjettä, tee se nyt tästä.

 

Miksi alun perin lähdin sellaiseen projektiin, kuin kirjan kirjoittamiseen?

 

Olen kolmekymppinen vaimo ja kahden pienen lapsen äiti. Taustaltani olen sairaanhoitaja/terveydenhoitaja ja työuraani olen luonut työterveyshoitajana. Olen ollut kotona syyskuusta 2017 äitiyslomalla ja hoitovapaalla sekä jälleen äitiyslomalla ja hoitovapaalla. Mistä siis ammentaa ajatusta riittävästi?

 

Oman talouden hyvä hoito on aina ollut osa elämäntyyliäni. Budjetointi ja säästäminen antavat minulle jonkinlaista kipinää. Aloin puhua rahasta ja säästämisestä julkisesti sosiaalisessa mediassa, kun olin esikoisestani hoitovapaalla 2019. Sitä ennen olin puhunut muun muassa säästämisestä kavereiden kanssa, mutta en vielä ymmärtänyt, missä määrin selkeää rahapuhetta tarvitaankaan.

 

Sosiaalisessa mediassa rahasta puhuessani aloin huomata sen suuren tarpeen ja kävin todella paljon keskustelua aiheesta. Koska minussa on vahva halu auttaa lisäämään oman elämän mielekkyyttä ja omaa hyvinvointia, tajusin että tämä on se juttuni.

 

Tuli tunne, että oma osaaminen ja ymmärrys numeroista on saatava jakoon kaikille. Niinpä aloin kirjoittaa kirjaa kesällä 2020. Olen ollut hoitovapaan ajan hyvin pienituloinen. Ensimmäisen hoitovapaan aikana koko taloutemme tulot verojen jälkeen olivat noin 2200 euroa. Tästä summasta 2000 euroa meni menoihin ja loput 200 euroa säästimme. Lyhensimme myös asuntolainaa koko hoitovapaani ajan.

 

Mottoni on, ei ne suuret tulot, vaan tietoiset menot!

 

Kirjan tarkoitus on opastaa sinua siihen, miten hyvä rahabalanssi luodaan. Opastan, miten talous saadaan plussalle rahataitojen kehittämisen, tarpeeseen perustuvan kuluttamisen ja säästämisen keinoin. Näitä taitoja voi jokainen itsessään kehittää, jonka jälkeen on vain ajan kysymys, että rahahuolet vaihtuvat rahabalanssiksi.

 

Lisätuloja hankkimalla voi lisätä omia tulojaan, jotta saa laajennettua esimerkiksi vaurastumisen mahdollisuuksiaan. Se ei ole kuitenkaan pääasia. Rahataitojen kehittämisen tarve tai niiden oppiminen ei ole tulosidonnaista.

 

Minulle sydäntä lähellä on kokonaisvaltainen hyvinvointi. 

 

Hyvinvointinäkökulmassa keskeistä on talous. Rahaa ei tarvitse olla paljoa elääkseen itsensä näköistä hyvää elämää tai ollakseen taloudellisesti vakaalla pohjalla. Kuitenkin raha luo monelle stressiä tulotasosta riippumatta, eikä arki kestä pieniä tai isompia odottamattomia menoja.

 

Rahataitojen edistämisellä minun on tarkoitus auttaa sinua etenemään kohti rahatilannetta, jossa sinun ei tarvitse olla huolissaan pesukoneen hajoamisesta tai vaikka sairastumisesta. Rahabalanssin saavuttaminen vaatii aikaa ja vaivannäköä, mutta se on mahdollista.

 

Loppujen lopuksi kyse on myös hyvin yksinkertaisista asioista, kun ne ensin oppii ja oivaltaa.

 

Mikä minua alun perin ajoi kirjoittamaan kirjan käsikirjoitusta?

 

Tarve.

 

Suomessa maksuhäiriömerkinnän saaneet ovat kasvussa. Rahasta pitää puhua ja talousosaamista lisätä, mutta aihe on samanaikaisesti jossain määrin edelleen tabu. Etenkin palkkakeskustelu on kiusallista ja velkaantumisesta puhuminen voi olla vaikeaa muun muassa siihen liittyvien asenteiden ja negatiivisten tunteiden vuoksi. Meillä ei vielä puhuta riittävästi ja riittävän laajasti rahasta, eivätkä kaikki ole samalla tasolla rahataitojen kanssa.

 

Vaikka talousosaaminen on otettu osaksi opetussuunnitelmaa 2016, se on edelleen sisällytetty eri oppiaineisiin ja opetus painottuu yläkouluun. Rahataidoissa päävastuu on aina lasten vanhemmilla ja lähipiirillä ja kaikille ei kotona opeteta rahankäyttöä. Haluan auttaa lisäämään ymmärrystä omaan talouteen sekä innostaa ja sysätä sinut matkallesi oman rahasi hallitsijaksi.

 

Olen käynyt paljon keskustelua erilaisten ihmisten kanssa rahasta, taloudesta, budjetoinnista, säästämisestä ja oikeastaan kaikesta oman talouden teeman ympäriltä. Toivon esimerkkien olevan sinulle konkreettisia ja selkeitä. Jos omat voimavarat eivät riitä talouden hallintaan saamiseksi, panosta voimavarojesi lisäämiseen ensin.

 

Oletko kiinnostunut vahvistamaan talouden tulkinnan taitoja ja kirkastamaan omia tavoitteita? Rahataitokoulutus touko-heinäkuussa.

Huhtikuun loppuun early bird tarjous, jopa -150 € koulutuksen hinnasta.

Lue lisää

 

Uutiskirjeen kautta kuljetan sinua kirjaan laatimieni tehtävien avulla paremmaksi rahankäyttäjäksi sekä autan lisäämään osaamistasi. Blogissa tulen myös julkaisemaan koosteita aiheista

 

Oma tavoitteeni on elää hyvää itseni näköistä elämää, jossa raha mahdollistaa itselle tärkeiden asioiden toteuttamisen.  Lähde sinäkin matkalle kanssani!

 

Tilaa uutiskirje tästä ja lähde matkaan.

 

 

-Jenna

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Jenna Mattila

Mottoni on "ei ne isot tulot vaan tietoiset menot". Olen 32-vuotias vaimo, yrittäjä ja sijoittaja sekä hifisti pihi kotiäiti.

Uutta blogissa

Arkisto

Ajatteletko, ettet osaa säästää? Elätkö palkkapäivästä seuraavaan? Onko vaikea nähdä omien unelmien toteutuvan?

Raha on väline, sinulle merkityksellisiin asioihin!

Raha on resurssi elämässämme, emme voi kiistää sen tärkeyttä, mutta raha itsessään on väline, joka käsissämme oikein ohjattuna muuttuu mahdollisuuksiksi ja lisääntyväksi merkityksellisyydeksi omassa elämässä.

Olen selvittänyt ajatusten, tunteiden sekä toimintamme vaikutuksia talouteen ja vastaavasti taloudellisen tilanteen vaikutuksia hyvinvointiimme.  Taustani ansiosta minulla on erinomainen ymmärrys muutoksen tukemisen keinoista ja mitä aidosti mielessämme ja toiminnassamme tulee tapahtua, jotta muutos onnistuu.

Taustani ansiosta työterveyteen erikoistuneena hyvinvoinnin asiantuntijana käsittelen talouden teemoja inhimilliset lähtökohdat, tilanteet ja arvot huomioiden. Se mikä on tuottavin, ei läheskään aina ole inhimillisesti paras, eli sinulle merkityksellisin!

Taustani työterveyshoitajana on näyttänyt myös talouden moninaiset roolit elämässämme ja sen haastekokemusten haittavaikutukset aina perhevapaiden, opiskelun, työkyvyn, alanvaihdon kuin eläkkeenkin suhteen. 

Pääkanavani vaikuttajana on Instagram, joissa jaan ajatuksiani päivittäin taloudellisen hyvinvoinnin kokonaisuudesta oman kasvun ja heikkouksienikin kautta sekä tietoa talouden hallinnasta ja taloudellisen hyvinvoinnin kehittämisestä erityisesti ruohonjuuritasolla ja arkitalouden kautta.

Olen myös konkreettisesti tukemassa ja luomassa toimivia yksilötalouden ratkaisuja ja keinoja sopeuttaa omaa toimintaa erilaisiin, muuttuviinkin elämäntilanteisiin. Esimerkiksi asiakkaani ovat onnistuneet maksamaan valmennusten avulla velkoja tuhansia euroja muutamissa kuukausissa olemassa olevilla tulovirroilla. Muutoksella on edetessään valtava voima.

Olen muun muassa kouluttanut alanvaihtoa suunnittelevia oman talouden muovaamiseen tavoitteille sopivalle tasolle sekä kannustanut ja auttanut satoja ihmisiä kokemaan taloudellista mielenrauhaa ja suunnittelemaan omaa talouttaan paremmin. Talouden hallinnalla on työtäni tarkastellen positiivisia vaikutuksia aina omaan hyvinvointikokemukseen saakka. Lisäksi peilaan toimintaani vahvasti näyttöön perustuvaan tietoon muun muassa velkaantumisen ja mielenterveyden yhteisvaikutuksista.

Esikoiskirjani on tulossa kesäkuussa 2022 MoneyMindfulness -muutoksen työkirja, joka pureutuu tutkittuja menetelmiä hyödyntäen muutokseen ja sen edistämiseen. Tieto yksin ei sitouta muutokseen.

Vaikka pidän sijoittamista ja säästämistä erittäin tärkeänä kokonaisuutena, oman talouden hallinta alkaa oman toiminnan tunnistamisesta ja kulutussuhteen sekä rutiinien muuttamisesta.

Säästäminen tai sijoittaminen eivät teknisenä toimintana takaa sitä, että raha voidaan pitää säästössä tai sijoituksissa. Kakku tulee leipoa ensin, jotta se voidaan kuorruttaa, sen vuoksi painotan talouden hallintaan, oman toiminnan ymmärtämiseen sekä ajattelun ja toiminnan muutokseen kokonaisvaltaisesti.

Mitä tahansa tunteita raha sinussa herättääkään, autan sinua saavuttamaan toivomasi ja tavoittelemasi taloudellisen hyvinvoinnin tilan. Kehitetään yhdessä rahataitojasi niin, että voit säästää ja kokea taloudellista mielenrauhaa, riippumatta missä olet nyt.

Rahataidoilla on suurempi merkitys taloudelliseen tasapainoon, kuin pelkillä tuloilla. Autan sinua lähemmäs MoneyMindfulness, hyvinvoivan talouden tilaa. 

Ota siis ohjat käsiin! autan kyllä.

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!