Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Tunne hinta vai tunnehinta?

mennessä | 5.2.2021 | Blogi, Rahabalanssi-blogi | 0 Kommenttia

Onko sinulle parempi pitää jääräpäisesti kiinni vähimmäishinta-ajatuksesta vai olisiko tuottavampaa saada tavara liikkeelle ja raha virtaamaan?

Oletko ollut tilanteessa, jossa olet tehnyt kehnon hankinnan. Hankinta ei olekaan vastannut odotuksia tai on osoittautunut huonoksi päätökseksi? Onko tällaisessa tilanteessa sinuun iskenyt ajatus siitä, että ”pitää saada omat pois”, myös silloin kun ’palauttaminen ja rahat takaisin’ ei ole mahdollista? Tappiotko realisoituvat vasta, kun myyt hankinnan eteenpäin halvemmalla?

Meillä on välillä taipumus kokea tarvetta hyvittää tai paikata epäonnistumista, vaikka kyseessä olisi vain kehno kauppa. Ikään kuin tavara tai asia olisi velvollinen korvaamaan aiheuttamaansa mielipahaa ja maksamaan itsensä takaisin aiheuttamastaan ”kivusta ja särystä”. Onhan se usein helpompi sanoa, että tuo hankinta on huono ja syyllinen, eikä todeta peilin ääressä, että olipa kehno ja epäonnistunut valinta.

Mitä pidempään pidämme sitkeästi kiinni siitä ajatuksesta, että omat tulee saada pois ja mielellään korvausta kehnosta ”sijoituksesta”, sitä kauemman annamme potentiaalisen rahan lojua nurkissa ja pysymme omassa ärtymyksen kuplassamme kyseisen päätöksen kanssa. Jos taas toteamme tappiomme ja myymme asian eteenpäin tai luovumme vaikka maksutta se on pois mielestä ja pois tunneilmastomme synkistämisestä. Pahimmillaan epäonninen valinta tuottaa kuluja lisää, jolloin tappiot kasvaa ja entistä enemmän kiinnitymme siihen ’pakkoon saada omat pois’ -ajatukseen.

Auto on klassikko siitä ajatuksesta, ettei sitä kannattaisi myydä pois, kun ei saa omiaan pois.

Onko näin?

Vaikka huoltaisit sitä 500 eurolla joka kuukausi, sen arvo ei nouse 500 eurolla joka kuukausi. Päinvastoin, menetät rahaa. Hieman väritetty kustannus, mutta idea on sama, oli kyseessä sitten 50 euroa tai 500 euroa. Auto tuppaa yleisesti olemaan asia, jonka arvonkehitys muistuttaa leikkipuiston liukumäkeä. Lisäksi sen omistaminen ja käyttö maksaa vähintään vakuutusten ja verojen verran. Jos odotettavissa on huoltoja ja huoltokuluja, onko parempi saada autosta 3000 €, olla huoleton vai maksaa 500 € ja hinta nousee ehkä 3300 € arvoon?

Otetaan ajatus vielä esimerkin kautta. Olet maksanut autosta vuosi sitten 8000 € ja ostit sen rahoituksella, uusit renkaat ja teit huoltoja, joten kaikkineen se tuli maksamaan sinulle 9500 €. Auton markkinahinta on noin 6500 € nyt, mutta et halua myydä sitä, koska sinulle tulisi 3000 € ”tappiota” sen ostohintaan, huoltoon ja lisähankintoihin verraten. Samanaikaisesti maksat vuodessa veroja ja vakuutuksia 1000 € sekä huolto ja katsastuskuluja 300 €. Tankkiin menee 150 € / kk, sillä kun se auto on olemassa, sitä tulee käytettyä, vaikkei se olisi välttämätöntä. Autosta on velkaa jäljellä 6000 €. Auton omistaminen maksaa kaikkine kuluineen sinulle noin 5500 € vuodessa.

  • A) Päädyt myymään auton nyt 6000 €, jolla saat velat kuitattua loppuun, jotta saat sen myytyä heti. Saat jäljellä olevan lainan kuitattua, käteen jää 0 €.
  • B) Päädyt odottamaan, että saat myytyä auton 8000 € hintaan, sinulla menee vuosi. Saat ostohinnan takaisin, lainaa tällöin on jäljellä 4000 €, saat siis 4000 € käteen.

Kummalla keinolla varallisuutesi kasvaa tehokkaammin?

 

  • A) Sinä luovut autosta, oletetaan, että hankintaan liittyvät lisäkulut olit maksanut jo. Saat myyntihinnalla kuitattua lainan. Jatkossa päädyt säästämään autoilun viemät kulut, eli säästät vuodessa n 5500 €. Varallisuutesi on siis kasvanut 5500€ vuoden aikana vaikka ”kotiutit tappiot”. 

 

  • B) Myyt autoa vuoden ja saat sen myytyä 8000 € hintaan. Tällöin lainaa on jäljellä 4000 €. Samalla sinulla on kulunut autoon vuoden aikana 3500 €, kun huomioi huollot, vakuutukset, verot, katsastukset, polttoaineen sekä rahoituksen korot. Tienaat siis 4000 €, mutta auton omistaminen on kuluttanut 3500 €, eli ”voittoa” tulee 500 €. Kun lopulta olet myynyt auton, on sinulla 5000  € vähemmän rahaa, mitä sinulla olisi ollut, jos olisit tehnyt ratkaisut nopeammin ja isommalla ”tappiolla”.

 

Tunnista siis valintojen taustalla tunnehinta ja todellinen hinta. Haluatko maksaa sitkeydestä? Näetkö valinnoissa kokonaiskuvan?

 

Ps. Kannattaako pitää jääräpäisesti kiinni? Jos haluat selvittää autosi todellista hintaa, voit ladata Rahabalanssi® Autokulutyökirjan ”tunnehinta” -koodilla 9,90 € hintaan (norm 13,90 €) sunnuntaihin 7.2.2021 saakka.

Rahabalanssi Autokulu työkirja

 

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Jenna Mattila

Mottoni on "ei ne isot tulot vaan tietoiset menot". Olen 32-vuotias vaimo, yrittäjä ja sijoittaja sekä hifisti pihi kotiäiti.

Uutta blogissa

Arkisto

Raha on resurssi, jota tietoisesti ohjaamalla saat elämääsi aidosti merkityksellisiä asioita lisää. Oli se sitten vapaa-aikaa tai unelmiesi ura! 

Raha on väline, sinulle merkityksellisiin asioihin!

Raha on resurssi elämässämme, emme voi kiistää sen tärkeyttä, mutta raha itsessään on väline, joka käsissämme oikein ohjattuna muuttuu mahdollisuuksiksi ja lisääntyväksi merkityksellisyydeksi omassa elämässä.

Olen selvittänyt ajatusten, tunteiden sekä toimintamme vaikutuksia talouteen ja vastaavasti taloudellisen tilanteen vaikutuksia hyvinvointiimme.  Taustani ansiosta minulla on erinomainen ymmärrys muutoksen tukemisen keinoista ja mitä aidosti mielessämme ja toiminnassamme tulee tapahtua, jotta muutos onnistuu.

Taustani ansiosta työterveyteen erikoistuneena hyvinvoinnin asiantuntijana käsittelen talouden teemoja inhimilliset lähtökohdat, tilanteet ja arvot huomioiden. Se mikä on tuottavin, ei läheskään aina ole inhimillisesti paras, eli sinulle merkityksellisin!

Taustani työterveyshoitajana on näyttänyt myös talouden moninaiset roolit elämässämme ja sen haastekokemusten haittavaikutukset aina perhevapaiden, opiskelun, työkyvyn, alanvaihdon kuin eläkkeenkin suhteen. 

Pääkanavani vaikuttajana on Instagram, joissa jaan ajatuksiani päivittäin taloudellisen hyvinvoinnin kokonaisuudesta oman kasvun ja heikkouksienikin kautta sekä tietoa talouden hallinnasta ja taloudellisen hyvinvoinnin kehittämisestä erityisesti ruohonjuuritasolla ja arkitalouden kautta.

Olen myös konkreettisesti tukemassa ja luomassa toimivia yksilötalouden ratkaisuja ja keinoja sopeuttaa omaa toimintaa erilaisiin, muuttuviinkin elämäntilanteisiin. Esimerkiksi asiakkaani ovat onnistuneet maksamaan valmennusten avulla velkoja tuhansia euroja muutamissa kuukausissa olemassa olevilla tulovirroilla. Muutoksella on edetessään valtava voima.

Olen muun muassa kouluttanut alanvaihtoa suunnittelevia oman talouden muovaamiseen tavoitteille sopivalle tasolle sekä kannustanut ja auttanut satoja ihmisiä kokemaan taloudellista mielenrauhaa ja suunnittelemaan omaa talouttaan paremmin. Talouden hallinnalla on työtäni tarkastellen positiivisia vaikutuksia aina omaan hyvinvointikokemukseen saakka. Lisäksi peilaan toimintaani vahvasti näyttöön perustuvaan tietoon muun muassa muutoksesta, voimavarakeskeisestä toiminnasta ja vahvuuksista. Jokainen ansaitsee vahvan taloudellisen itsetunnon.

Esikoiskirjani on tulossa kesäkuussa 2022 MoneyMindfulness -muutoksen työkirja, joka pureutuu tutkittuja menetelmiä hyödyntäen muutokseen ja sen edistämiseen. Tieto yksin ei sitouta muutokseen.

Vaikka pidän sijoittamista ja säästämistä erittäin tärkeänä kokonaisuutena, oman talouden hallinta alkaa oman toiminnan tunnistamisesta ja kulutussuhteen sekä rutiinien muuttamisesta.

Säästäminen tai sijoittaminen eivät teknisenä toimintana takaa sitä, että raha voidaan pitää säästössä tai sijoituksissa. Kakku tulee leipoa ensin, jotta se voidaan kuorruttaa, sen vuoksi painotan perusasioiden viilaamiseen, oman toiminnan ymmärtämiseen sekä ajattelun ja toiminnan muutokseen kokonaisvaltaisesti.

Mitä tahansa tunteita raha sinussa herättääkään, autan sinua saavuttamaan toivomasi ja tavoittelemasi taloudellisen hyvinvoinnin tilan. Kehitetään yhdessä taitojasi niin, että voit säästää ja kokea taloudellista vahvaa itsetuntoa, valjastaa taloutesi mahdollistamaan merkityksellisiä asioita ja unelmiesi toteutumista, riippumatta missä olet nyt.

Rahataidoilla on suurempi merkitys taloudelliseen tasapainoon, kuin pelkillä tuloilla. Autan sinua lähemmäs MoneyMindfulness, hyvinvoivan talouden tilaa. 

Autan sinua näkemään mahdollisuuksia ja rakentamaan vahvan väylän merkityksellisempää elämää ja arkea kohti!

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!