Rahabalanssi™

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Tunnista tilanteet, jolloin ostohousut pukeutuvat päälle huomaamatta

18.10.2020

Hektisen arjen tuoma tyhjä ja hiljainen hetki voi olla oivallinen aika ajautua verkkokauppojen viidakkoon. Vaativa ja ärsyketulvaa tuova arki on tätä päivää. Tyhjät toimettomuuden hetket voivat tuntua vierailta, jopa epämukavilta. Aikaa kulutetaan kauppakeskuksissa tai kotoa käsin nettikaupoissa.

Kyselin muutamia päiviä sitten Instagramin storyssa sitä, lisääntyykö kuluttaminen toimettomana. Vastaajista 89 % piti toimettomuutta kuluttamiselle suurempana riskinä. Minäkin lukeudun enemmistöön. Pohdinta nousi oikeastaan siitä havainnosta, etten ole kuluttanut kuluneen kuukauden aikana rahaa muuhun kuin ruokaan. Olen yrityksen perustamisen jälkeen tehnyt töitä ja hoitanut perustamiseen liittyviä asioita. Lisäksi on pienet lapset hoidettavana.

ostaminen

Jos tavoitteena on muuttaa omaa ostokäyttäytymistä, on omien kulutusriskien havainnointi tärkeää. Kun tiedostat, mitkä tilanteet tai tekijät ajavat kuluttamaan on helpompi blokata itse tilanne kuin vasta kassalla taklata itsensä pois ostohuumasta.

Peruuta postituslistat ja pidä nettiselain kiinni, jos verkkokaupat kutsuvat herkästi.

Opettele siis tiedostamaan omat kulutusriskisi ja vähentämään näiden tilanteiden ilmenemistä. Tässä vaiheessa ydin ei ole puuhata jatkuvasti, vaan tehdä kuluttamisesta työläämpää ja olemisesta mielekkäämpää. Lue jotain kirjaa, selaa lehteä, käy kirjastossa, joogaa, leivo jne. Jos toimettomuus saa ostohousut hiipimään jalkaan. Kiinnitä tilanteeseen huomiota ennalta ja pohdi, millä taloudellisesti kestävällä tavalla ja kokonaisvaltaista hyvinvointia paremmin tukevalla tavalla voisit ohittaa tilanteen ja saada ostohousut pysymään kaapin perällä?

0 kommenttia

Jenna Mattila

Mottoni on "ei ne isot tulot vaan tietoiset menot". Olen 30-vuotias vaimo, yrittäjä ja piensijoittaja sekä hifisti pihi kotiäiti.

Uutta blogissa

Q & A Live tallennettu Instagramiin

Q & A Live tallennettu Instagramiin

Pidin eilen to 8.10. Instagramissa liven sijoittamiseen liittyvistä aiheista. Livessä vastaan aiemmin esittämiinne kysymyksiin sijoittamiseen liittyen, muun muassa sijoituksien verotuksesta sekä vastuullisen sijoittamisen ajatuksista. Käykää kurkkimassa (kevyt) 60...

Täytyykö ostaa uutta, jotta voi pitää talouden kiertoa yllä?

Täytyykö ostaa uutta, jotta voi pitää talouden kiertoa yllä?

Tänä vuonna talouden elvytys ja elvytyspaketit ovat olleet kansan huulilla. Elvytystoimilla pyritään pitää rahaa kierrossa, jotta kuluttaminen pysyy yllä haasteellisessa taloustilanteessa. Olen seurannut keskusteluja ostolakkojen ja säästämisen ympärillä. Olen kuullut...

Miten vuosihuollan talouteni?

Miten vuosihuollan talouteni?

Oman talouden numeroiden äärelle olisi hyvä pysähtyä joka kuukausi ja miettiä, mihin tulevan kuukauden menot menevät ja mistä tulot koostuvat. Kuitenkin, itse kannatan pidemmän tähtäimen suunnittelua. Vuosikin on oikeastaan lyhyt aika oman talouden osalta. Vuosi on...

Arkisto

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!