Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Uskomuksia ulosotosta

mennessä | 4.12.2020 | Vauras velallinen -blogi | 2 Kommentit

Ulosottoon liittyy paljon vääristyneitä mielikuvia. Muutenkin hyvä muistaa, että ulosottovelkaiset on vain se jäävuoren huippu ylivelkaantuneista. Ylivelkaantumista voi jatkua vuosikaudet ilman, että kukaan huomaa mitään. Joskus rohkeutta on päästää velat ulosottoon, eikä se tee ihmisestä mitenkään sen huonompaa tai arvottomampaa.  Eikä velkaantunut ihminen ole yhtä kuin velkansa.

Alla olevat uskomukset on suurin osa sellaisia, joita minulla itselläni on ollut ennen ulosottoa.
Ei kannata muuten eksyä selaamaan mitään keskustelupalstojen juttuja ulosotosta. Niissä tälläiset vääärät uskomukset usein saa alkunsa. Jos joku on joskus sanonut jossain jotain, se ei tarkoita että se on totta.  Ole avoin, tutki, kysy, ole kiinnostunut veloistasi. Näin moni mahdottomaltakin tuntunut asia on onnistunut. Toki helppo itse jo puhua, kun tätä asiaa on jo työstänyt vuosia.

Uskomus #1

Ei ole järkeä käydä töissä, jos olet ulosotossa

Tämä on ehkä yksi hassuimmista ja nurinkurisimmista asioista, mitä olen kuullut asiaan liittyen. Miten ihmeessä se töiden lopettaminen auttaisi asiaa?
Kuulemma ei ole järkeä työskennellä, koska “vouti vie melkein kaiken”.  Vähemmän sitä rahaa kuitenkin jää käteen, jos ei käy töissä ollenkaan.  Ymmärrän kyllä, että se vetää maihin, jos velkaa on niin paljon ettei sitä elinikänään saisi maksettua. MUTTA, kun olet sitkeästi näyttänyt maksukykysi muutaman vuoden on mahdollista hakea velkajärjestelyyn, mikä on hyvä vaihtoehto silloin jos velkataakka on ns. mahdoton. Etsi työ, joka on mielekästä ja tuo samalla rytmiä elämään. Työn  motivaatiotekijöinä on hyvä olla muitakin asioita kun pelkkä raha.

Uskomus #2

Ulosotto vie kaikki rahani

Ulosotto ei vie kaikkia rahojasi. On olemassa suojaosuus, joka käyttöösi tulee joka tapauksessa. Tähän vaikuttaa lapset esimerkiksi nostavasti. Jos palkkasi ylittää suojaosuuden, siitä ylittävästä osuudesta maksat 2/3 velkoihin.  Tulojen ollessa 2 kertaa oman suojaosuuden verran, maksat 1/3 tilistä. Itseä tämä motivoi nykyään lisäämään tuloja, koska saan velkoja nopeammin pois ja se näkyy myös käteen jäävänä rahana.

Uskomus #3

Ulosotossa ei voi säästää

Moni, luulee (itsekin ennen) ettei ulosotossa oleva voi tai saa säästää. Nimenomaan pitää ja saakin säästää. Mieti, jos jotain yllättävää tapahtuu et voi hätäpäissään ottaa mistään velkarahalla esimerkiksi pesukonetta. Tämähän on tietty hyväkin asia.
Ensin kannattaa kuitenkin selvittää omalta ulosottomieheltä paljon juuri sinulla saa olla tilillä rahaa. Säästämisestä täytyy kirjoittaa paremmin vielä myöhemmin.

Uskomus #4

En saa töitä maksuhäiriömerkinnällä

Luulin tosiaan itsekin, että töitä ei saa. Monissa työhakemuksissa saattaa lukea maininta, että luottotiedot tarkistetaan. Voi olla että ne tarkistetaankin, mutta onko se työllistymiselle este on eria asia. Tässä on ainakin yksi elävä esimerkki, joka on saanut töitä merkinnästä huolimatta. Olen sitä mieltä, että työ tekijänsä löytää ja tekijä töitä. Itseasiassa pääsin työhön, jollaisesta olin haaveillut jo jonkin aikaa. Jouduin siis vaihtamaan aiemman työn fyysisesti kevyempään. Perjaatteessa se tapahtuma, mikä ajoi minut viimeistään ulosottoon, ajoi myös uuteen työpaikkaan. Merkityksiä ja tarkoituksia voi nähdä joka paikassa, jos vain haluaa. Taas, jos joku jossain ei ole saanut töitä tästä syystä se ei tarkoita samaa joka kerta, joka tilanteessa. Tässäkin avoimuus asiasta alusta asti on yleensä hyvä.

Uskomus #5

Ulosottomies on paha mies, joka ajaa vain omaa etuaan

Panttasin omaa yhteydenottoa omaan ulosottomieheeni ties kuinka kauan, koska pelkäsin. Ajattelin että siellä on syyllistävä tuomari, joka tivaisi, syyllistäisi ja yrittäisi vielä tuhkatkin pesästä. Kuitenkin ensimmäinen puhelu oli ihan mukava. Käytiin ekalla kertaa yhdessä läpi paljon velkani lyhenee tällä hetkellä, juteltiin mahdollisista maksuvapaista ja miten niitä haetaan. Tämän jälkeen olen ollut yhteydessä milloin mistäkin mietityttävästä asiasta. Olen saanut apua korkoihin liittyen, yrittämiseen ja ulosottoon liittyen (en ole yrittäjä mutta aihe vaan kiinnosti), velkajärjestelyyn liittyen sekä maksuvapaisiin.  Tässä kohtaa keskustelupalstalla minulle sanottaisiin, että sinulla on käynyt vain hyvä tuuri. No se tuuri on käynyt jo useampaan otteeseen, koska kyseessä ei ole ollut sama ihminen koko aikaa.

2 Kommentit

 1. Maria

  Kiitos🙂

 2. Pauli Eskola

  Uskomus #1

  Ei ole järkeä käydä töissä, jos olet ulosotossa

  Totta. Esim 2500 palkka ja 100000 uo:ssa. Käteen jää sama kuin työttömänä ja velka ei lyhene lainkaan, kun kaikki menee pelkkiin korkoihin. Työssäkäynnistä on yleensä lisäksi kuluja ja työtön saa etuisuuksia, mitä työssä käyvä ei saa.

  Uskomus #2

  Ulosotto vie kaikki rahani

  Ei toki kaikkea, mutta useimmilta niin paljon että työssäkäynti ei ole enää kannattavaa.

  Uskomus #3

  Ulosotossa ei voi säästää

  Ei toki taskusta hae säästöjä, mutta tililtä lähtee kaikki yli suojaosuuden.

  Uskomus #4

  En saa töitä maksuhäiriömerkinnällä

  Toki risusavottakin lasketaan työksi ja siinä ei maksuhäiriömerkinnät vaikuta. Monissa töissä joutuu tänä päivänä käsittelemään rahaa ja valitettavasti suurimpaan osaan tämmöisistä töistä täytyy olla puhtaat luottotiedot.

  Uskomus #5

  Ulosottomies on paha mies, joka ajaa vain omaa etuaan

  Usein juuri näin, koska ulosottomiehen tuloista osa perustuu siihen, miten onnistuu velalliselta ulosmittaamaan. Tämä vaikuttaa usein myös siihen, miten mm. vapaakuukausia ja ulosmittauksen rajoituksia myönnetään. Taisi olla lähipäivinä syytettynäkin joku uo mies joka oli tietoisesti aiheuttanut velalliselle vahinkoa saadakseen itse mahdollisimman suuren hyödyn.

  Harmittaa että tämmöisiä uutisia kirjoittelevat usein semmoiset ihmiset joilla ei omakohtaista kokemusta vastaavista asioista ole. Omaa kokemusta löytyy n. 30v ajalta, joten tiedän melko tarkkaan mistä kirjoitan.

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Jenni

Olen 34- vuotias ulosottovelallinen nainen, jolla on suuria unelmia tulevaisuudelle. Tavoitteena matkallani maksaa tehostetusti velkoja, säästää ja kokea samalla vaurautta.

“Muuta ajatuksesi, voit muuttaa koko maailmasi”

Uutta blogeissa

Neljässä vuodessa + 70 000 € sijoituksiin?

Neljässä vuodessa + 70 000 € sijoituksiin?

Disclaimer: Kirjoituksen mainittuja sijoituskohteita ei tule tulkita sijoitussuosituksiksi, eli kehotuksesi, merkitä tai myydä mainittuja kohteita. Sijoittaja vastaa aina itse sijoituspäätöksistään. Kirjoitus sisältää myös mainoslinkin, joka on merkitty *-tunnisteella...

lue lisää

Arkisto

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!