Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Vaurauden monet kasvot

mennessä | 3.1.2021 | Ohjat omissa käsissä -blogi | 2 Kommentit

Robin Sharman mukaan vaurautta on kahdeksaa erilaista:

1. Maallinen vauraus (raha)
2. Henkinen  (sielu)
3. Fyysinen  (keho)
4. Mentaalinen (mieli)
5. Ihmissuhteet (perhe, ystävät)
6. Ura (teet mitä rakastat)
7. Seikkailut (kokemukset)
8. Vaikuttaminen (jakaminen

Vaurautta ei voi mitata pelkästään rahassa. Minulle esimerkiksi pankkitilin saldo ja vauraus eivät ole verrannollisia keskenään. Koen olevani henkisesti vauras, vaikka nettovarallisuus on (vielä) miinuksella. Suurinta henkistä vaurautta on tuonut toisen kotimaan, Intian, saaminen osaksi  sielunmaisemaa. Tämä tarina ei ole ehkä tavanomaisin, mutta näin se minun kuului kulkea.

 

Synnyin tavalliseen keskiluokkaiseen perheeseen vanhimmaksi lapseksi. Tiesin aina, että minulla on eri biologinen isä kuin perheemme muilla lapsilla, mutta asiasta ei koskaan puhuttu. Kukaan ei puhunut, ja jos joku ulkopuolinen kyseli, asia kuitattiin ylimalkaisesti. Toisaalta koin olevani onnekas, että sain kutsua meidän perheen ihanaa iskää isäksi. Minussa oli kuitenkin kova kaipuu johonkin ja jotakin, jo ihan lapsena. En osannut selittää sitä tunnetta, mutta istuin monet illat huoneeni kirjoituspöydällä ikkunan äärellä, ja ikävöin. En tiennyt mitä ikävöin, mutta nyt ymmärrän että sielu suri sitä ettei ollut kokonainen. Olin kuitenkin onnekas, koska huolimatta siitä etten tiennyt kuka olen tai mistä tulen, en joutunut esimerkiksi koulussa kiusatuksi. Minua suojasi pienten kyläkoulujen turvallisuus ja kontrolli.

 

Kipuilin asian suhteen kovasti teinivuosina, mutta vasta vonna 2008 täytettyäni 20v olin tarpeeksi rohkea ja vahva tarttumaan asiaan. Päätin, että selvitän juureni. Päätin, että löydän biologisen isäni, koska ei kukaan tältä maapallolta katoa jälkiä jättämättä. En saanut äidiltä apuja, joten tein salapoliisityötä kiertämällä sukulaisia paperin ja kynän kanssa. Kukaan ei tuntunut tietävän asiasta oikein mitään, mutta pieniä palasia sain silti kerättyä yhteen. Lähestyin myös äidin nuoruuden ystäviä rohkeasti, kunnes lykästi. Yksi nuoruuden ystävä oli avain asian selvittämiseen.

 

Lähdin yhdessä äidin kanssa ulkomaille. Matkustimme kaupunkiin, jossa äiti oli tavannut biologisen isäni yli 20v aiemmin. Elettiin vuotta 2010. Kiersin viikon isäni nimen kanssa kaupunkia ympäri, mutta johtolankoja ei tuntunut löytyvän. En kuitenkaan antanut periksi, ja niinpä poikkesin koruliikkeeseen jota piti intialainen mies. Hän tunsi isäni. Selvisi, että isäni oli muuttanut toiselle paikkakunnallen, ja perheellinen. Tämä koruliikkeen intialainen mies otti minusta valokuvan, ja yhteystietoni. Hän lupasi toimittaa ne isälleni, ja sovimme että mahdollinen yhteydenotto jää isäni päätettäväksi. Niinpä lähdimme äidin kanssa takaisin Suomeen, ja tarina jäi odottelemaan jatkoa.

 

“He ovat minun lihaa ja vertani. Enää en ollut ruma ankanpoikanen.”

 

Kului noin kuukausi, kun puhelimeeni tuli soitto tuntemattomasta numerosta. Vastasin tavalliseen tapaani “Tiina”, ja sieltä vastattiin että “Hey Tiina, this is your father”. En ollut uskoa korviani. Ensimmäisen yhteydenoton jälkeen kului muutama kuukausi, ja hän tuli käymään Suomessa. Löysin isäni lisäksi kaksi nuorempaa sisarusta, sekä serkkuja ja heidän perheensä. He ovat minun lihaa ja vertani. Enää en ollut ruma ankanpoikanen.

 

“Not half but double”

 

Isäksi koen edelleen hänet, joka kulki vierellä koko lapsuuden. Jokaisen tulisi kuitenkin tuntea juurensa, jotta voi olla niistä ylpeä. Jotta voi tuntea itsensä. DNA:lla on muisti – se muistaa mistä olemme tulleet. Ensimmäisen kerran menin käymään Intiassa 2017. Noustessani ulos koneesta, tiesin tulleeni kotiin. Jokin minussa tiesi, että juureni olivat siellä. Sielu tuli ehjäksi. Olin kotona.

 

Minulle vauraus on sitä, että sielu on kokonainen. Mitä  vauraus merkitsee sinulle?

 

-Tiina

2 Kommentit

  1. Kirsi

    Onnellisuutta & sitä kun saa elää omannäköistä elämää, jota ympäröi aidot ystävät 🙏

  2. Jatta Seppälä

    Onnellista ja tasapainoista vointia koko kropassa ja ympäristössä ❤️

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tiina

Olen 32v keskituloinen sinkkunainen. Asun pk-seudulla omistusasunnossa, ja olen vakituisessa työsuhteessa.

Taloudenhallintataitojen puuttumiseen olen havahtunut avioeron jälkeen. On tullut aika ottaa ohjat omiin käsiin; kun ohjat ovat omissa käsissä, tietää minne on menossa.

Ohjat omissa käsissä-blogi

Uutta blogeissa

Neljässä vuodessa + 70 000 € sijoituksiin?

Neljässä vuodessa + 70 000 € sijoituksiin?

Disclaimer: Kirjoituksen mainittuja sijoituskohteita ei tule tulkita sijoitussuosituksiksi, eli kehotuksesi, merkitä tai myydä mainittuja kohteita. Sijoittaja vastaa aina itse sijoituspäätöksistään. Kirjoitus sisältää myös mainoslinkin, joka on merkitty *-tunnisteella...

lue lisää

Arkisto

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!