Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Velallinen taloustaitojen oppikoulussa

mennessä | 23.2.2021 | Vauras velallinen -blogi | 0 Kommenttia

Ensimmäinen yksilövalmennus purkissa

Rahataidot ja talouden tasapaino ovat yksi tärkeä osa hyvää elämää. Nimenomaan ne taidot eikä se, että tienaa loputtomasti rahaa. Niillä on loppujen lopuksi aika vähän yhteistä.
Lupasin viimeksi palata viime vuoden merkittäviin tärkeisiin tapahtumiin. Vuoden loppupuolella törmäsin Jenna Mattilan instastooriin, jossa hän puhui ulosottovelkaisista. Rohkaisin mieleni ja laitoin viestiä.  Kynnys oli tosi suuri, koska olin kerran aiemmin kysynyt toista talousvalmentajaa apuun, enkä ikinä saanut viestiini vastausta. Todennäköisesti viesti oli vain mennyt ohi silmien. Siinä mielentilassa otin sen niin että ”ei tuollaiselle hommansa kuseneelle velkaiselle kannata edes vastata. Millä se edes maksaisi valmennusmaksunsa”.

Jenna vastasi viestiini ja kartoiteltiin tilannettani ennen, kun päätin että lähden mukaan.

Valmennusta Jennan kanssa vedettiin tällä kertaa 3 kuukauden jakso. Vaikka olin koittanut omin avuin saada taloudesta koppia, näpertänyt erinäisiä omia laskelmia, homma avautui kuitenkin ihan eri tavalla. Valmennukseen kuului omien menojen ruotiminen,  mahtava työkirja taloudenhallintaan, omien kulutustottumusten syvällisempi pohdinta, kestävän budjetin rakentaminen ja jatkuva taustatuki kun mieleen juolahti itseä mietityttäviä asioita ja  paljon muuta.

No mitäs valmennuksesta jäi käteen?

Motivaatio

Yksi mulle vaikea asia on ollut löytää motivaatiota säästämiseen ellei siihen liity esimerkiksi lomamatka palkintona. Nykyään ei tarvitse kuin käydä omassa työkirjassa katsomassa, miksi se 200 euroa nyt on siellä laskutilillä makaa tai miksi puskuritilillä rahaa lojumassa.  Nyt laskutilillä on jemmassa rahaa jo tuleviin laskuihin ja esimerkiksi auton remppaan. Ei tämä mitenkään täydellisesti ole sujunu, mutta koko ajan parempaan menossa.  Puskurin kasvattaminen oli oma juttunsa ja vaati tietenkin isomman summan ja miettimisen mihin kaikkeen se on tarkoitettu.  Heti alkuvuodesta pääsin kokemaan tunnetta kun tulee yhtäkkinen oikeasti itselle yllättävä kulu. Ensin tuli pieni järkytys, sitten tajusin että pystyisin maksamaan oman osuuteni tuosta menosta puskurin turvin. Mielenrauha ja turvallisuuden tunne, ne on ehdottomasti nyt ne isoimmat motivaatiotekijät.

Häpeän ja epäonnistumisen pelon poistuminen

Yksi itselle tosi tärkeä asia oli puhua jonkun kanssa ääneen tilanteestani ilman häpeää. Tämän johdosta uskalsin esimerkiksi hakea itselleni puhelinliittymää, jonka luulin olevan mahdotonta. Lisäksi olen uskaltanut kirjoittaa ja puhua aiheesta enemmän. Koen itseni koko ajan vahvemmaksi asian suhteen. Lisäksi tajuan että vaikka itseasiassa joka kuukausi on tullut joku “epäonnistuminen” tai takapakki ei se maailma kaadu siihen. Siitä vaan jatketaan mihin jäätiin parhaansa mukaan.

Ulosottovelan haltuunotto

Voin nyt sanoa, että tulen olemaan velaton joskus. Se on aika iso juttu, kun olen ollut ajatuksessa, että velat tulee roikkumaan mukana aina.
Nyt on selkeä päivämäärä velkojen loppuunmaksusta. Maksan siis ylimääräisiä maksuja, joka kuukausi sen mukaan mitä budjetissa on löysää. Ylimääräisten maksujen maksaminen mahdollistaa nopeamman ulospääsyn velasta ja toi kivan hallinnan tunteen mukana. Nyt helmikuussa meni muuten ensimmäinen velka nolliin. <3  On niinku voittajafiilis! Vaikka velkoja vielä 12 jäljellä..

Valmennus lukuina (valmennusaika loka,marras,joulu 2020)

-Valmennuksen aikana kerrytin 1000 € puskurin+ maksoin valmennusmaksut
-Ylimääräisiä maksuja ulosottoon tänä vuonna tammi ja helmi 595 € (tilistä menee suoraan n. 700 €)
-Laskuihin odottamassa suunniteltu summa rahaa

 

Pointtina ehkä se että kyllä se opiskelu todellakin kannattaa ja sijoittaminen oikeisiin asioihin. Avun pyytäminen ja myöskin vertaistuki on todella tärkeää.  Tästä eteenpäin nyt mennään pienin askelin ainakin kesään asti ja katsotaan, miten omin neuvoin osaan jatkaa hyvin alkanutta matkaa.  Kesällä voi olla että kaipaan taas ulkopuolisen apua, jos tuntuu että pakka ei pysy kasassa. Nyt näyttää kuitenkin ihan kohtuu hyvältä tilanne kaikkinensa.

Omien lukujen kohtaaminen on rankkaa, mutta se palkitsee kyllä myöhemmin!

Ai niin mun kirjoitukset ei ole yhteistyössä Rahabalanssin kanssa, enkä ole hyötynyt tästä rahallisesti. Jaan vain omia kokemuksiani 🙂

 

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Jenni

Olen 34- vuotias ulosottovelallinen nainen, jolla on suuria unelmia tulevaisuudelle. Tavoitteena matkallani maksaa tehostetusti velkoja, säästää ja kokea samalla vaurautta.

“Muuta ajatuksesi, voit muuttaa koko maailmasi”

Uutta blogeissa

Neljässä vuodessa + 70 000 € sijoituksiin?

Neljässä vuodessa + 70 000 € sijoituksiin?

Disclaimer: Kirjoituksen mainittuja sijoituskohteita ei tule tulkita sijoitussuosituksiksi, eli kehotuksesi, merkitä tai myydä mainittuja kohteita. Sijoittaja vastaa aina itse sijoituspäätöksistään. Kirjoitus sisältää myös mainoslinkin, joka on merkitty *-tunnisteella...

lue lisää

Arkisto

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!