Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Vieraskynäkirjoitus: Lukija ”Tavoitteena velkataakan purku” – sarjan takaa.

mennessä | 7.5.2021 | Blogi, Rahabalanssi-blogi, Vieraskynäkirjoitus

Taloudellinen muutosmatkani on esiintynyt Jennan Rahabalanssi-blogissa Lukijan tarina: tavoitteena velkataakan purku juttusarjassa.

 

Lue postaukset: Lähtötilanne velkataakan purkuun sekä  kuulumisia ja maali saavutettu.

 

Velkataakan purku sijoittui vuodelle 2019, mutta sitä ennen seitsemän vuotta elin velkakierteessä (vuosina 2012 – 2018). Nuo vuodet olivat stressiä, ahdistusta ja jatkuvaa pahaa oloa.

 

Pahaa velkaa kertyi 30 000 euroja, jonka lisäksi oli auto- & asuntolainaa. Velkakierre alkoi vuonna 2012, kun olin juuri eronnut ja halusin laittaa kodin kivaksi, remontoin siis kodin velkarahalla. Rahaongelmia aiheutti etenkin kausityö ja puskurin puuttuminen. Tili meni laskuihin ja pikkuhiljaa elinkulut katettiin velalla.

 

Päivin kuva: Vuonna 2014, olin 27 -vuotias yksinhuoltajaäiti, sinkku ja velkaantunut. Panostin ripsipidennyksiin ja kampaajalle, olin todella ahdistunut ja jaksamisen äärirajoilla. Nyt vuonna 2021 elän kiireetöntä kotiäitiarkea. Tuloni ovat alle puolet vuoden 2014 tuloista, mutta elän täyttä elämää ja säästän satasia.

 

Velkamäärä kasvoi jatkuvasti. Äkkiä oltiin tilanteessa, että lyhennän minimieriä eikä velka enää lyhene. Korot ja kulut pitävät velkasumman samana. Kesäkuussa 2016 otin yhdistelmälainan, mutta tuosta ei ollut apua, kun velkaantumiseen johtaneet syyt eivät muuttuneet. Olin riippuvainen nettishoppailuun ja tilasin tavaraa osa-maksuilla.

 

Muutos tilanteessani tapahtui loppuvuodesta 2018 kun erosin, muutin omaan kotiin, lopetin toisen työn ja päätin muuttaa koko elämäntyylini. Tarkastelin kulutusta, aloitin budjetoinnin ja aloin ihannoimaan minimalismia. Yksinkertaistin elämääni ja ostin vain tarpeeseen. Lisämotivaatiota velan maksuun toi vauvauutinen.

 

Kesäkuussa 2019 olin jäämässä äitiyslomalle ja etsin säästövinkkejä ja apua tehostaakseni loppuvelanmaksua. Löysin Jennan ja minulle tehtiin velkavyörytyssuunnitelma. Tuolloin minulla oli vielä yhdistelmälaina ja pahaa velkaa jäljellä 8030 €. Vuoden 2019 aikana sain maksettua suunniteltua nopeammin velat, jäljelle jäi vaan yhdistelmälaina.

 

Nyt elämme vuotta 2021. Yhdistelmälainakin on maksettu ja olen alkanut kertomaan Instagramissa velkatarinaani. Annan vinkkejä siitä, mikä minua auttoi tällä matkalla ja mitä olen oivaltanut käydessäni läpi noita vuosia. Tili on minulle terapiaa. Ota Instagramissa seurantaan tilini @kolmiokuudelle.

 

Lämmin kiitos Jennalle, sait minut kiinnostumaan rahasta. Sisälläni on rauha ja hyvää oloa tuo kun hallitsen itse rahojani. Muutos on mahdollista!

 

 

0 kommenttia

Jenna Mattila

Mottoni on "ei ne isot tulot vaan tietoiset menot". Olen 32-vuotias vaimo, yrittäjä ja sijoittaja sekä hifisti pihi äiti.

Uutta blogissa

Arkisto

Raha on resurssi, jota tietoisesti ohjaamalla saat elämääsi aidosti merkityksellisiä asioita lisää. Oli se sitten vapaa-aikaa tai unelmiesi ura!

 

 

Raha on väline, sinulle merkityksellisiin asioihin!

 

 

Raha on resurssi elämässämme, emme voi kiistää sen tärkeyttä, mutta raha itsessään on väline, joka käsissämme oikein ohjattuna muuttuu mahdollisuuksiksi ja lisääntyväksi merkityksellisyydeksi omassa elämässä.

 

Olen selvittänyt ajatusten, tunteiden sekä toimintamme vaikutuksia talouteen ja vastaavasti taloudellisen tilanteen vaikutuksia hyvinvointiimme.  Taustani ansiosta minulla on erinomainen ymmärrys muutoksen tukemisen keinoista ja mitä aidosti mielessämme ja toiminnassamme tulee tapahtua, jotta muutos onnistuu.

 

Taustani ansiosta työterveyteen erikoistuneena hyvinvoinnin asiantuntijana käsittelen talouden teemoja inhimilliset lähtökohdat, tilanteet ja arvot huomioiden. Se mikä on tuottavin, ei läheskään aina ole inhimillisesti paras, eli sinulle merkityksellisin!

 

Taustani työterveyshoitajana on näyttänyt myös talouden moninaiset roolit elämässämme aina perhevapaiden, opiskelun, työkyvyn, alanvaihdon kuin eläkkeenkin suhteen.

 

Pääkanavani vaikuttajana on Instagram, joissa jaan ajatuksiani päivittäin taloudellisen hyvinvoinnin kokonaisuudesta oman kasvun ja heikkouksienikin kautta sekä tietoa talouden hallinnasta ja taloudellisen hyvinvoinnin kehittämisestä erityisesti ruohonjuuritasolla ja arkitalouden kautta.

 

Olen myös konkreettisesti tukemassa ja luomassa toimivia yksilötalouden ratkaisuja ja keinoja sopeuttaa omaa toimintaa erilaisiin, muuttuviinkin elämäntilanteisiin. Esimerkiksi asiakkaani ovat onnistuneet kehittämään valmennusten avulla nettovarallisuuttaan tuhansia euroja muutamissa kuukausissa olemassa olevilla tulovirroilla. Muutoksella on edetessään valtava voima.

 

Olen muun muassa kouluttanut alanvaihtoa suunnittelevia oman talouden muovaamiseen tavoitteille sopivalle tasolle sekä kannustanut ja auttanut satoja ihmisiä kokemaan parempaa taloudellista hyvinvointia ja suunnittelemaan omaa talouttaan paremmin. Talouden hallinnalla on työtäni tarkastellen positiivisia vaikutuksia aina omaan hyvinvointikokemukseen saakka. Lisäksi peilaan toimintaani vahvasti näyttöön perustuvaan tietoon muun muassa muutoksesta, voimavarakeskeisestä toiminnasta ja vahvuuksista. Jokainen ansaitsee vahvan taloudellisen itsetunnon.

 

Esikoiskirjani ilmestyi kesäkuussa 2022. MoneyMindfulness -muutoksen työkirja pureutuu tutkittuja menetelmiä hyödyntäen muutokseen ja sen edistämiseen nimenomaan talouden näkökulmasta. Tieto yksin ei sitouta muutokseen.

 

Vaikka pidän sijoittamista ja säästämistä erittäin tärkeänä kokonaisuutena, oman talouden hallinta alkaa oman toiminnan tunnistamisesta ja kulutussuhteen sekä rutiinien muuttamisesta. Oman itsetunnon vahvistamisella ja tarpeiden tunnistamisella on niin ikään keskeinen rooli toiminnassamme ja tavoitteiden saavuttamisessa.

 

Säästäminen tai sijoittaminen eivät teknisenä toimintana takaa sitä, että raha voidaan pitää säästössä tai sijoituksissa. Kakku tulee leipoa ensin, jotta se voidaan kuorruttaa, sen vuoksi painotan perusasioiden viilaamiseen, oman toiminnan ymmärtämiseen sekä ajattelun ja toiminnan muutokseen kokonaisvaltaisesti.

 

Mitä tahansa tunteita raha sinussa herättääkään, autan sinua saavuttamaan toivomasi ja tavoittelemasi taloudellisen hyvinvoinnin tilan. Kehitetään yhdessä taitojasi niin, että voit säästää ja kokea taloudellista vahvaa itsetuntoa, valjastaa taloutesi mahdollistamaan merkityksellisiä asioita ja unelmiesi toteutumista, riippumatta missä olet nyt.

 

 

Rahataidoilla on suurempi merkitys taloudelliseen tasapainoon, kuin tuloilla. Autan sinua lähemmäs MoneyMindfulness, hyvinvoivan talouden tilaa.

Onko sinulla kysyttävää, lähetä viestiä!

13 + 7 =

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!