Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Vieraskynäkirjoitus: Talous tasapainoon kotia järjestelemällä

mennessä | 11.3.2021 | Blogi, Rahabalanssi-blogi, Vieraskynäkirjoitus | 0 Kommenttia

Talous tasapainoon kotia järjestelemällä

– kuinka säästää miettimättä tilitietoja ja budjetointia

 

Jos koet, että raha-asiasi kaipaavat ryhtiliikettä, mutta niihin tarttuminen tuntuu tuskatuttavalta ja aloittaminen jopa ylitsepääsemättömältä, minulla on hyviä uutisia! Voit aloittaa rahamatkasi myös aivan toisesta näkökulmasta, nimittäin omista kaapeistasi ja tavaroistasi!

Kuinka tämä toimii käytännössä ja miksi turhan tavaran karsiminen kotoa vaikuttaa tai edes liittyy oman talouden hallintaan?

Välttelystä toimintaan

Mikään ei ole niin helppoa, kuin ikävän asian välttely. Aina tulee mielekkäämpää tekemistä, tärkeämpää tekemistä ja puolivillaisia tekosyitä, joiden myötä on helppoa siirtää kenties jo aiottua aloituskohtaa sinne jonnekin tulevaisuuteen.

Jos tiedät, että rahan käyttö ei ole hallinnassasi ja jo ajatuskin tilitietojen tsekkaamisesta saati budjetin laatimisesta puistattaa, vaihda lähestymistapaa. Starttaa siitä, mitä jo omistat. Valitse huone ja tavaralaji, joka ei aivan kipeimmin osu eli jos vaatteiden shoppailu on heikkoutesi, aloita keittiön kaapeista. Jos taas sorrut usein ostamaan kauniita astioita, valitse kylppäri tai eteinen.

Aloita tavaroiden läpikäyminen valitsemassasi tilassa ja pohdi,

 • onko tavaraa sopivasti vai liikaa säilytystilaan nähden
 • onko seassa asioita, joita et ole käyttänyt pitkään aikaan
 • kuinka monta on riittävä määrä
 • säilytänkö useimmin käytettäviä parhailla paikoilla
 • pääseekö tavaroihin helposti käsiksi
 • pärjäisinkö ilmankin.

Aloita helposta ja innostu

Aloita turhan karsiminen asioista, joiden kohdalla et joudu sen liiemmin miettimään, onko se tarpeellinen. Selkeitä poistoja voit löytää esim. kuivahtaneesta kosmetiikasta, päiväyksen ylittäneistä kuiva-aineista, virahtaneista tai reikäisistä vaatteista tai rikkoutuneesta elektroniikasta.

Karsimalla turhaa luot tilaa ja selkeyttä kotiisi ja loogisesti järjestelemällä saat kokemuksen siitä, että hallitset tavaraasi ja onnistut! Jo yhden laatikon tai hyllyn järjestely tuo iloa ja voit katsahtaa tuohon järjesteltyyn kohtaan aina, kun tulet tilaan. Keskity onnistumisiin ja etene omaan tahtiisi!

Mitä tavara sinulle kertoo?

Kun innostut jatkamaan myös enemmän harkintaa vaativien poistojen ääreen, pysähdy miettimään, miten tavara on sinulle päätynyt. Ostitko kenties kosmetiikkaa tarjouksesta tai vähän huonosti istuvan vaatteen alerekistä? Ostitko kolme t-paitaa kahden hinnalla, vaikka olisit pärjännyt yhdelläkin?

Mieti myös, millaisissa tilanteissa päädyit ostamaan tuotteen. Ajauduitko selailemaan nettikauppoja ajanvietteeksi tai kyseisen liikkeen uutiskirjeen kautta? Oliko taustalla kenties turhautumista, ärsyyntymistä tai jopa kiukkua, mikä sai aikaan tarpeen lähteä ostoksille? Käytkö kirppareilla (tai selaat nettikirppiksiä) harrastuksenomaisesti? Näitkö tuotteen somevaikuttajan postauksessa ja pian koitkin tarvetta saada samanlainen?

 

Tunnista kipupisteesi ja toimi

Kun alat tiedostaa tavaran matkaa kotiisi ja elämääsi, olet jo ottanut ison askeleen kohti taloutesi hallintaa! Tunnistamalla omat kipupisteesi löydät myös vastakeinot:

 • laita Ei mainoksia -tarra postilaatikkoosi/ -luukkuusi
 • välttele mainosten selailua myös netissä ja laita mieluummin viesti ystävälle
 • harjoittele tietoisesti alerekkien kiertämistä kaukaa: olipa alennus tai tarjous mikä tahansa, säästät 100 %, kun jätät ostamatta
 • peru uutiskirjetilauksia
 • lopeta sellaisten sometilien seuraaminen, jotka eivät palvele tavoitettasi taloudellisesta tasapainosta
 • tunnista ikävät tunteet ja soita ystävälle shoppailun sijaan
 • vaihda kirppiksillä pyöriminen aineettomaan harrastukseen kuten liikuntaan tai lukemiseen.

 

Lisää aiheesta

Lisävinkkejä talouden tasapainoon kuulet Täyttä tavaraa podcastin jaksosta #9, jossa vieraana oli nainen Rahabalanssin takana.

>> kuuntele jakso >>

Karsimisen, järjestelyn ja kierrättämisen maailmaan pääset www.tavaravalmentaja.fi sivun blogeista ja Täyttä tavaraa -podcasteista sekä Tavaravalmentajan Instagramista  ja Facebookista. Tervetuloa mukaan innostumaan turhan karsimisesta!

>> Tavaravalmentajan blogi  >>

>> Tavaravalmentaja Instagramissa >>

>> Tavaravalmentaja Facebookissa >>

 

Terkuin Tavaravalmentaja

Sanna Koskinen

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Jenna Mattila

Mottoni on "ei ne isot tulot vaan tietoiset menot". Olen 32-vuotias vaimo, yrittäjä ja sijoittaja sekä hifisti pihi kotiäiti.

Uutta blogissa

Arkisto

Raha on resurssi, jota tietoisesti ohjaamalla saat elämääsi aidosti merkityksellisiä asioita lisää. Oli se sitten vapaa-aikaa tai unelmiesi ura! 

Raha on väline, sinulle merkityksellisiin asioihin!

Raha on resurssi elämässämme, emme voi kiistää sen tärkeyttä, mutta raha itsessään on väline, joka käsissämme oikein ohjattuna muuttuu mahdollisuuksiksi ja lisääntyväksi merkityksellisyydeksi omassa elämässä.

Olen selvittänyt ajatusten, tunteiden sekä toimintamme vaikutuksia talouteen ja vastaavasti taloudellisen tilanteen vaikutuksia hyvinvointiimme.  Taustani ansiosta minulla on erinomainen ymmärrys muutoksen tukemisen keinoista ja mitä aidosti mielessämme ja toiminnassamme tulee tapahtua, jotta muutos onnistuu.

Taustani ansiosta työterveyteen erikoistuneena hyvinvoinnin asiantuntijana käsittelen talouden teemoja inhimilliset lähtökohdat, tilanteet ja arvot huomioiden. Se mikä on tuottavin, ei läheskään aina ole inhimillisesti paras, eli sinulle merkityksellisin!

Taustani työterveyshoitajana on näyttänyt myös talouden moninaiset roolit elämässämme ja sen haastekokemusten haittavaikutukset aina perhevapaiden, opiskelun, työkyvyn, alanvaihdon kuin eläkkeenkin suhteen. 

Pääkanavani vaikuttajana on Instagram, joissa jaan ajatuksiani päivittäin taloudellisen hyvinvoinnin kokonaisuudesta oman kasvun ja heikkouksienikin kautta sekä tietoa talouden hallinnasta ja taloudellisen hyvinvoinnin kehittämisestä erityisesti ruohonjuuritasolla ja arkitalouden kautta.

Olen myös konkreettisesti tukemassa ja luomassa toimivia yksilötalouden ratkaisuja ja keinoja sopeuttaa omaa toimintaa erilaisiin, muuttuviinkin elämäntilanteisiin. Esimerkiksi asiakkaani ovat onnistuneet maksamaan valmennusten avulla velkoja tuhansia euroja muutamissa kuukausissa olemassa olevilla tulovirroilla. Muutoksella on edetessään valtava voima.

Olen muun muassa kouluttanut alanvaihtoa suunnittelevia oman talouden muovaamiseen tavoitteille sopivalle tasolle sekä kannustanut ja auttanut satoja ihmisiä kokemaan taloudellista mielenrauhaa ja suunnittelemaan omaa talouttaan paremmin. Talouden hallinnalla on työtäni tarkastellen positiivisia vaikutuksia aina omaan hyvinvointikokemukseen saakka. Lisäksi peilaan toimintaani vahvasti näyttöön perustuvaan tietoon muun muassa muutoksesta, voimavarakeskeisestä toiminnasta ja vahvuuksista. Jokainen ansaitsee vahvan taloudellisen itsetunnon.

Esikoiskirjani on tulossa kesäkuussa 2022 MoneyMindfulness -muutoksen työkirja, joka pureutuu tutkittuja menetelmiä hyödyntäen muutokseen ja sen edistämiseen. Tieto yksin ei sitouta muutokseen.

Vaikka pidän sijoittamista ja säästämistä erittäin tärkeänä kokonaisuutena, oman talouden hallinta alkaa oman toiminnan tunnistamisesta ja kulutussuhteen sekä rutiinien muuttamisesta.

Säästäminen tai sijoittaminen eivät teknisenä toimintana takaa sitä, että raha voidaan pitää säästössä tai sijoituksissa. Kakku tulee leipoa ensin, jotta se voidaan kuorruttaa, sen vuoksi painotan perusasioiden viilaamiseen, oman toiminnan ymmärtämiseen sekä ajattelun ja toiminnan muutokseen kokonaisvaltaisesti.

Mitä tahansa tunteita raha sinussa herättääkään, autan sinua saavuttamaan toivomasi ja tavoittelemasi taloudellisen hyvinvoinnin tilan. Kehitetään yhdessä taitojasi niin, että voit säästää ja kokea taloudellista vahvaa itsetuntoa, valjastaa taloutesi mahdollistamaan merkityksellisiä asioita ja unelmiesi toteutumista, riippumatta missä olet nyt.

Rahataidoilla on suurempi merkitys taloudelliseen tasapainoon, kuin pelkillä tuloilla. Autan sinua lähemmäs MoneyMindfulness, hyvinvoivan talouden tilaa. 

Autan sinua näkemään mahdollisuuksia ja rakentamaan vahvan väylän merkityksellisempää elämää ja arkea kohti!

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!