Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Vieraskynäkirjoitus: Talous tasapainoon kotia järjestelemällä

mennessä | 11.3.2021 | Blogi, Rahabalanssi-blogi, Vieraskynäkirjoitus | 0 Kommenttia

Talous tasapainoon kotia järjestelemällä

– kuinka säästää miettimättä tilitietoja ja budjetointia

 

Jos koet, että raha-asiasi kaipaavat ryhtiliikettä, mutta niihin tarttuminen tuntuu tuskatuttavalta ja aloittaminen jopa ylitsepääsemättömältä, minulla on hyviä uutisia! Voit aloittaa rahamatkasi myös aivan toisesta näkökulmasta, nimittäin omista kaapeistasi ja tavaroistasi!

Kuinka tämä toimii käytännössä ja miksi turhan tavaran karsiminen kotoa vaikuttaa tai edes liittyy oman talouden hallintaan?

Välttelystä toimintaan

Mikään ei ole niin helppoa, kuin ikävän asian välttely. Aina tulee mielekkäämpää tekemistä, tärkeämpää tekemistä ja puolivillaisia tekosyitä, joiden myötä on helppoa siirtää kenties jo aiottua aloituskohtaa sinne jonnekin tulevaisuuteen.

Jos tiedät, että rahan käyttö ei ole hallinnassasi ja jo ajatuskin tilitietojen tsekkaamisesta saati budjetin laatimisesta puistattaa, vaihda lähestymistapaa. Starttaa siitä, mitä jo omistat. Valitse huone ja tavaralaji, joka ei aivan kipeimmin osu eli jos vaatteiden shoppailu on heikkoutesi, aloita keittiön kaapeista. Jos taas sorrut usein ostamaan kauniita astioita, valitse kylppäri tai eteinen.

Aloita tavaroiden läpikäyminen valitsemassasi tilassa ja pohdi,

 • onko tavaraa sopivasti vai liikaa säilytystilaan nähden
 • onko seassa asioita, joita et ole käyttänyt pitkään aikaan
 • kuinka monta on riittävä määrä
 • säilytänkö useimmin käytettäviä parhailla paikoilla
 • pääseekö tavaroihin helposti käsiksi
 • pärjäisinkö ilmankin.

Aloita helposta ja innostu

Aloita turhan karsiminen asioista, joiden kohdalla et joudu sen liiemmin miettimään, onko se tarpeellinen. Selkeitä poistoja voit löytää esim. kuivahtaneesta kosmetiikasta, päiväyksen ylittäneistä kuiva-aineista, virahtaneista tai reikäisistä vaatteista tai rikkoutuneesta elektroniikasta.

Karsimalla turhaa luot tilaa ja selkeyttä kotiisi ja loogisesti järjestelemällä saat kokemuksen siitä, että hallitset tavaraasi ja onnistut! Jo yhden laatikon tai hyllyn järjestely tuo iloa ja voit katsahtaa tuohon järjesteltyyn kohtaan aina, kun tulet tilaan. Keskity onnistumisiin ja etene omaan tahtiisi!

Mitä tavara sinulle kertoo?

Kun innostut jatkamaan myös enemmän harkintaa vaativien poistojen ääreen, pysähdy miettimään, miten tavara on sinulle päätynyt. Ostitko kenties kosmetiikkaa tarjouksesta tai vähän huonosti istuvan vaatteen alerekistä? Ostitko kolme t-paitaa kahden hinnalla, vaikka olisit pärjännyt yhdelläkin?

Mieti myös, millaisissa tilanteissa päädyit ostamaan tuotteen. Ajauduitko selailemaan nettikauppoja ajanvietteeksi tai kyseisen liikkeen uutiskirjeen kautta? Oliko taustalla kenties turhautumista, ärsyyntymistä tai jopa kiukkua, mikä sai aikaan tarpeen lähteä ostoksille? Käytkö kirppareilla (tai selaat nettikirppiksiä) harrastuksenomaisesti? Näitkö tuotteen somevaikuttajan postauksessa ja pian koitkin tarvetta saada samanlainen?

 

Tunnista kipupisteesi ja toimi

Kun alat tiedostaa tavaran matkaa kotiisi ja elämääsi, olet jo ottanut ison askeleen kohti taloutesi hallintaa! Tunnistamalla omat kipupisteesi löydät myös vastakeinot:

 • laita Ei mainoksia -tarra postilaatikkoosi/ -luukkuusi
 • välttele mainosten selailua myös netissä ja laita mieluummin viesti ystävälle
 • harjoittele tietoisesti alerekkien kiertämistä kaukaa: olipa alennus tai tarjous mikä tahansa, säästät 100 %, kun jätät ostamatta
 • peru uutiskirjetilauksia
 • lopeta sellaisten sometilien seuraaminen, jotka eivät palvele tavoitettasi taloudellisesta tasapainosta
 • tunnista ikävät tunteet ja soita ystävälle shoppailun sijaan
 • vaihda kirppiksillä pyöriminen aineettomaan harrastukseen kuten liikuntaan tai lukemiseen.

 

Lisää aiheesta

Lisävinkkejä talouden tasapainoon kuulet Täyttä tavaraa podcastin jaksosta #9, jossa vieraana oli nainen Rahabalanssin takana.

>> kuuntele jakso >>

Karsimisen, järjestelyn ja kierrättämisen maailmaan pääset www.tavaravalmentaja.fi sivun blogeista ja Täyttä tavaraa -podcasteista sekä Tavaravalmentajan Instagramista  ja Facebookista. Tervetuloa mukaan innostumaan turhan karsimisesta!

>> Tavaravalmentajan blogi  >>

>> Tavaravalmentaja Instagramissa >>

>> Tavaravalmentaja Facebookissa >>

 

Terkuin Tavaravalmentaja

Sanna Koskinen

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Jenna Mattila

Mottoni on "ei ne isot tulot vaan tietoiset menot". Olen 31-vuotias vaimo, yrittäjä ja sijoittaja sekä hifisti pihi kotiäiti.

Uutta blogissa

Neljässä vuodessa + 70 000 € sijoituksiin?

Neljässä vuodessa + 70 000 € sijoituksiin?

Disclaimer: Kirjoituksen mainittuja sijoituskohteita ei tule tulkita sijoitussuosituksiksi, eli kehotuksesi, merkitä tai myydä mainittuja kohteita. Sijoittaja vastaa aina itse sijoituspäätöksistään. Kirjoitus sisältää myös mainoslinkin, joka on merkitty *-tunnisteella...

lue lisää

Arkisto

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!