Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Voinko olla vauras olematta rikas?

mennessä | 6.6.2019 | Blogi, Rahabalanssi-blogi | 0 Kommenttia

Vuonna 2015 Talouselämän julkaisun mukaan suomalaiset kokevat vaurauden olevan vapautta rahahuolista sekä mahdollisuutta toteuttaa unelmiaan.

*mainos

Itse näen vaurauden nimen omaan kokonaisvaltaisesti vapautena ja mahdollisuutena toteuttaa unelmiaan ja itseään sekä elää omien arvojen mukaista omannäköistä elämää!

 

Tämä ajatus antaa mielestäni jokaiselle mahdollisuuden tavoitella vaurautta, eikä se ole suoraa sidoksissa pankkitilin saldoon tai tilipussin paksuuteen. Vaurauteen vaikuttavat ne omat haaveet ja unelmat sekä elämän arvot.

 

Omaisuuden ja rahan näkökulmasta tavoitteeni on eläkeiässä eläkkeestä taloudellinen riippumattomuus. Tähän keinona säästäminen ja rahan sijoittaminen. Myös oman asunnon lunastaminen itselle lainan maksun myötä tekee asumiskuluista jossain vaiheessa edullisia.

 

Toivon myös taloudellisen tilanteeni takaavan itselleni sekä perheelleni vakavaraisuutta mahdollisissa elämän muutoksissa ja kriiseissä. Toivon voivani jäädä halutessani pois perinteisetä palkkatyöstä ennen eläkeikää ja tehdä omannäköistäni työtä oli se palkkatyössä tai muuten. Näihin on aikaa 30-40 vuotta siihen saakka toivon voivani rahoittaa sellaista elämää joka antaa minulle mahdollisuuksia kehittyä tavoitteissani.

 

Vaikka nämä ovat tulevaisuuden varallisuuden tavoitteita, koen tälläkin hetkellä vaurautta pienistä tuloistani huolimatta, sillä minulla on mahdollisuus edetä askel kerrallaan kohti taloudellisiakin tavoitteita ja päämääriä.

 

Kuitenkin tässä hetkessä koen todellista vaurautta elää arvojeni ja unelmieni mukaista elämää. Minulla on aidosti tahtotila olla lapseni kanssa kotona ja antaa hänelle tukea ja turvaa elämän ensivuosina. Pienistä tuloista huolimatta tämä on mahdollista, joten koen itseni vauraaksi. Vauraus on vapautta toteuttaa itseään ja unelmiaan, mutta myös valtavasti henkistä pääomaa ja osaamista. Äitiys ja vanhemmuus on joka hetki uuden oppimista, asioiden hyväksymistä sellaisenaan ja mahdollisuutta kehittyä myös niissä ominaisuuksissa, joista työelämässä on hyötyä.

 

Vaikka kotiäitinä oleminen katkaiseekin eläkkeen kerryttämisen, enkä opiskele mitään konkreettista, väitän olevani työelämään palatessani paljon aiempaa vauraampi, nimenomaan henkisen pääoman myötä. Kotona oleminen on opettanut minulle muun muassa stressinsietoa, asioiden hyväksymistä, joustavuutta sekä kykyä myöntää jonkin toiminnan tai ajatuksen toimimattomuus. Olen aiempaa parempi priorisoimaan ja myös keskittymään olennaiseen.

 

Kerrytän siis tietynlaista pääomaa, vaikkei nettovarallisuuteni juuri kehitykään. Koen elämäni tällä hetkellä hyvin antoisaksi ja mielekkääksi. Elämänlaatuni on hyvää, jopa parempaa kuin työelämässä ollessani, sillä pystyn elämään arvojeni mukaista ja itseni näköistä elämää.

 

Vauraus on ehkä jollekin matkustelua, seitsemän numeroinen summa omaisuutta tai vapaaehtoistyön tekemistä ja minimalistista kuluttamista. Se millaisena vaurauden näkee ja kokee ja millaista vaurautta tavoittelee on yhtä yksilöllinen kuin elämäkin. Se on mielestäni vapauttavaa ajatella, että se ajatus on meistä itsestämme kiinni ja jokainen voimme elää näköistämme ainakin kokemuksellisesti vaurastuttavaa elämää riippumatta siitä olemmeko hyvätuloisia tai rikkaita.

 

*mainos

– Jenna

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Jenna Mattila

Mottoni on "ei ne isot tulot vaan tietoiset menot". Olen 32-vuotias vaimo, yrittäjä ja sijoittaja sekä hifisti pihi kotiäiti.

Uutta blogissa

Arkisto

Raha on resurssi, jota tietoisesti ohjaamalla saat elämääsi aidosti merkityksellisiä asioita lisää. Oli se sitten vapaa-aikaa tai unelmiesi ura! 

Raha on väline, sinulle merkityksellisiin asioihin!

Raha on resurssi elämässämme, emme voi kiistää sen tärkeyttä, mutta raha itsessään on väline, joka käsissämme oikein ohjattuna muuttuu mahdollisuuksiksi ja lisääntyväksi merkityksellisyydeksi omassa elämässä.

Olen selvittänyt ajatusten, tunteiden sekä toimintamme vaikutuksia talouteen ja vastaavasti taloudellisen tilanteen vaikutuksia hyvinvointiimme.  Taustani ansiosta minulla on erinomainen ymmärrys muutoksen tukemisen keinoista ja mitä aidosti mielessämme ja toiminnassamme tulee tapahtua, jotta muutos onnistuu.

Taustani ansiosta työterveyteen erikoistuneena hyvinvoinnin asiantuntijana käsittelen talouden teemoja inhimilliset lähtökohdat, tilanteet ja arvot huomioiden. Se mikä on tuottavin, ei läheskään aina ole inhimillisesti paras, eli sinulle merkityksellisin!

Taustani työterveyshoitajana on näyttänyt myös talouden moninaiset roolit elämässämme ja sen haastekokemusten haittavaikutukset aina perhevapaiden, opiskelun, työkyvyn, alanvaihdon kuin eläkkeenkin suhteen. 

Pääkanavani vaikuttajana on Instagram, joissa jaan ajatuksiani päivittäin taloudellisen hyvinvoinnin kokonaisuudesta oman kasvun ja heikkouksienikin kautta sekä tietoa talouden hallinnasta ja taloudellisen hyvinvoinnin kehittämisestä erityisesti ruohonjuuritasolla ja arkitalouden kautta.

Olen myös konkreettisesti tukemassa ja luomassa toimivia yksilötalouden ratkaisuja ja keinoja sopeuttaa omaa toimintaa erilaisiin, muuttuviinkin elämäntilanteisiin. Esimerkiksi asiakkaani ovat onnistuneet maksamaan valmennusten avulla velkoja tuhansia euroja muutamissa kuukausissa olemassa olevilla tulovirroilla. Muutoksella on edetessään valtava voima.

Olen muun muassa kouluttanut alanvaihtoa suunnittelevia oman talouden muovaamiseen tavoitteille sopivalle tasolle sekä kannustanut ja auttanut satoja ihmisiä kokemaan taloudellista mielenrauhaa ja suunnittelemaan omaa talouttaan paremmin. Talouden hallinnalla on työtäni tarkastellen positiivisia vaikutuksia aina omaan hyvinvointikokemukseen saakka. Lisäksi peilaan toimintaani vahvasti näyttöön perustuvaan tietoon muun muassa muutoksesta, voimavarakeskeisestä toiminnasta ja vahvuuksista. Jokainen ansaitsee vahvan taloudellisen itsetunnon.

Esikoiskirjani on tulossa kesäkuussa 2022 MoneyMindfulness -muutoksen työkirja, joka pureutuu tutkittuja menetelmiä hyödyntäen muutokseen ja sen edistämiseen. Tieto yksin ei sitouta muutokseen.

Vaikka pidän sijoittamista ja säästämistä erittäin tärkeänä kokonaisuutena, oman talouden hallinta alkaa oman toiminnan tunnistamisesta ja kulutussuhteen sekä rutiinien muuttamisesta.

Säästäminen tai sijoittaminen eivät teknisenä toimintana takaa sitä, että raha voidaan pitää säästössä tai sijoituksissa. Kakku tulee leipoa ensin, jotta se voidaan kuorruttaa, sen vuoksi painotan perusasioiden viilaamiseen, oman toiminnan ymmärtämiseen sekä ajattelun ja toiminnan muutokseen kokonaisvaltaisesti.

Mitä tahansa tunteita raha sinussa herättääkään, autan sinua saavuttamaan toivomasi ja tavoittelemasi taloudellisen hyvinvoinnin tilan. Kehitetään yhdessä taitojasi niin, että voit säästää ja kokea taloudellista vahvaa itsetuntoa, valjastaa taloutesi mahdollistamaan merkityksellisiä asioita ja unelmiesi toteutumista, riippumatta missä olet nyt.

Rahataidoilla on suurempi merkitys taloudelliseen tasapainoon, kuin pelkillä tuloilla. Autan sinua lähemmäs MoneyMindfulness, hyvinvoivan talouden tilaa. 

Autan sinua näkemään mahdollisuuksia ja rakentamaan vahvan väylän merkityksellisempää elämää ja arkea kohti!

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!