Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Yli sata tapaa säästää arjessa – Osa 1

mennessä | 14.2.2021 | Blogi, Rahabalanssi-blogi | 3 Kommentit

Juttu sisältää affiliate-mainoslinkkejä, jotka on merkitty *-tunnisteella

Säästämiseen ja pihistelyyn kohdistuu edelleen negatiivista kaikua, ehkä pakon tunnetta tai ajatusta siitä, että se tarkoittaa elämänlaadusta tinkimistä tai kivojen asioiden puutetta. Minä pidän itseäni ”hifisti pihinä” eli avoimesti tietoisena ja tiedostavana kuluttajana, joka tekee aktiivisia valintoja sen suhteen, mihin ja miten rahat haluaa ohjata palvelemaan itselle merkityksellisiä ja tärkeitä asioita. Kannustan jokaista tietoiseen kuluttamiseen ja olen koonnut tämän listan yhdessä teidän vinkkienne kanssa, jotta voit nähdä arjen valintojen merkitystä omassa taloudessasi. Valitse siis reilusti mihin haluat panostaa ja näe muissa valinnoissa nimenomaan se mahdollisuus, jonka tekemällä tärkeisiin asioihin voit panostaa.

 

Tämä lista ei ole mikään kaikenkattava check lista, vaikka kannustan leikkimielisesti käymään valintoja läpi myös ystävän tai lähipiirin kanssa. Tässä ei ole voittajia tai täydellisyyttä, on vain asioita, joissa voi nähdä valinnan mahdollisuuksia. Valinnat on tärkeää tehdä omasta elämäntilanteesta tai arvoista käsin. Listasta tulen tekemään myös ladattavan tietoisen kuluttajan check listan, jotta voit tulostaa listan itsellesi ja seurata säästöjen syntymistä pienten valintojen seurauksena. Tämän tulet saamaan ladattavaksi uutiskirjeen mukana.

 

Tietoisessa kuluttamisessa yksi keskeinen asia on ymmärtää pientenkin arkisten valintojen vaikutuksia pidemmällä aikavälillä. Riippuen tämän hetken tilanteestasi ja kulutustottumuksistasi, tämä lista tarjoaa säästöä aina euroista tuhansiin vuositasolla. Se on valinnoistasi kiinni, mitä teet seuraavaksi. Tässä ensimmäinen osa. Säästöajatukset paisuivat hieman yli 100 kohdan listaksi, joten saat nämä pala kerrallaan.

Säästä ja sijoita Nordnetissa

Sähkömittari.fi on 100 % suomalainen palvelu, jota kautta jo kymmenet tuhannet ovat kilpailuttaneet sähkösopimuksen*

Asuminen

 1. Asuntolainan kilpailutus: kilpailuttamalla asuntolainan voit saada marginaalia pienennettyä. Esimerkiksi 100 000 € asuntolainasta 0,1 % muutos marginaalissa säästää vuodessa n 100 €.
 2. Asuntolainaehtojen muutokset: pidentämällä asuntolainan maksuaikaa, voit saada kuukausi kustannuksia laskettua kymmeniä euroja, eli satoja, jopa tuhansia vuodessa. Kuitenkin tässä on tärkeä muistaa, että korkotason noustessa, voi lainan lyhennyssumma nousta ja tai laina-aika kasvaa edelleen, joka tulee lisäämään lainan kokonaiskustannuksia.
 3. Kierrätä jätteet, kiinteistössä asuttaessa tämän ansiosta voi harventaa sekajätteen hakuväliä, joka luo säästöä muutamista euroista kymppeihin kuukaudessa. Monien kauppojen yhteydessä on kierrätyspisteet.
 4. Vastaako asunnon koko tarpeitasi? Pienempi asunto on sekä käyttökuluiltaan, että osto tai vuokrahinnaltaan edullisempi.

Sähkö (luvut ovat suuntaa antavia, huomioitu myös sähkön siirto)

 1. Älä päästä lämpöä harakoille. Lämmitys on suurimpia sähkönkulueriä. Vähennä lämmön karkaamista taloteknisillä toimilla, jos lämpö karkaa. Sulje verhoja ja sälekaihtimia, se vähentää lämmön haihtumista. Pidä sisätilojen lämpötila n 20 asteessa. Yhden arvion mukaan asteen lämpötilan lasku vähentää sähkönkulutusta n 5 %.
 2. Lämmin vesi tarpeeseen. Suihkussa lämpimän veden alla ajan viettäminen on tehokas tapa kasvattaa sähkölaskua. 30 minuuttia lämpimässä suihkussa päivittäin, voi kustantaa vuodessa jopa 400 €, ajan puolittaminen pienentää myös puolella kulutusta ja laskua.
 3. Kuivaa pyykit narulla, kuivausrumpu kuluttaa sähköä noin 0,45 € per käyttökerta, jos kuivaat rummulla pyykkiä 5 kertaa viikossa, säästät 9 € kuukaudessa.
 4. Harvenna pyykinpesukertaa ja pese vain likaiset vaatteet. Paikallispese pieniä tahroja. Riippuen pesuajasta ja lämpötilasta, yksi pesukerta kustantaa n 0,08 € – 0,3 €. Jos vähennät yhden pesun viikkotasolla, säästät vuodessa 3,6 – 15,6 €. Jos pesukertoja vähentää 2, säästö tuplaantuu. Esim 5 krt viikossa pyykin pesemisen muuttaminen 2 kertaan viikossa säästää vuodessa 20-30 € sähkön kulutuksessa.
 5. Taustalla oleva televisio tai digilaite, jota ei aktiivisesti käytetä tai katsota kannattaa sammuttaa. Päivittäin turha tunti lisää sähkölaskua n 4-5 € vuodessa. Useampi tunti ja useampi laite kasvattaa laskua entisestään.
 6. Kilpailuta sähkö. Jos kulutat sähköä 1500 kwh/ vuodessa, kilpailuttamalla sähkösopimuksen 1 snt hinnan lasku sähkössä, säästää n 15 € vuodessa. Huomioi kuitenkin aina kokonaisuudessa mahdolliset kuukausimaksut.

Vesi

 1. Minuutti suihkussa kuluttaa vettä n 12 litraa. Tämä tarkoittaa jokaisen suihkuminuutin maksavan 0,05-0,1 €. Jos suihkussa käydään päivittäin 30 minuuttia, se kustantaa vuodessa noin 650 € (n 131 kuutiota vettä vuodessa).
 2. Hanavesi on juomakelpoista, kaksi litraa hanavettä kustantaa n 0,01-0,02 €.
 3. Kuutio jätevettä kustantaa parista eurosta ylöspäin. Kierrättämällä jätevettä, voit säästää. Esimerkiksi kastele kukat vihannesten huuhteluvedellä. Lattiapesuveden voit käyttää wc huuhteluun käytön jälkeen, samoin esimerkiksi lasten kylpyveden.

Kokeile BookBeatia 2 viikkoa maksutta* koskee uusia asiakkaita

Liittymät ja palvelut

 1. Kilpailuta vakuutus, puhelinliittymät ja internet. Säästämällä esimerkiksi 5 € kuukaudessa vakuutuksissa, säästöä syntyy vuodessa 60 €.
 2. Netti kotona vai puhelimessa? Arvioi puhelin tai internetliittymää hankkiessa tarvitseeko (rajatonta) internetliittymää molemmissa. Jos olet paljon kotona, käytä wifiä ja ota puhelimeen pienempi nettipaketti tai mahdollisesti kulutuksen mukaan.
 3. Jos et juuri soita tai lähetä tekstiviestejä vaan asioit netin yli (kuten whats app, messenger jne) mieti maksatko turhaa laajoista paketeista. 15 € liittymä vs 25 € liittymä kuukaudessa säästää vuodessa kaikkiaan 120 €.
 4. Tartu tarjouspaketteihin, silloin kun ne ovat selvästi edullisia. Joskus määräaikaisissa tarjouksissa on hyvin alhainen hinta ja palvelun voi irtisanoa heti sen otettua, ettei irtisanominen unohdu. Moni palvelun tarjoaja antaa sinulle myös entistä edullisemman tarjouksen, kun vaihdat tarjoajaa tai peruutat sopimuksen. Se maksaa usein vain vaivaa (ja muistamista peruuttaa/lopettaa tilaus).
 5. Pidä enintään yhtä palvelua kerrallaan. Jos suosikkisarjojasi tulee eri suoratoistopalveluiden kautta, ota yksi kerrallaan, vaikka kuukaudeksi. Päätä aina muut sopimukset. Viihde ja suoratoistopalvelut voivat kerryttää kuussa jopa 100 € laskun, jos palveluja on monia. Suosi siis maksuttomia kanavia ja pidä korkeintaan yhtä maksullista kerrallaan.
 6. Tarkista myös esimerkiksi vakuutuksissa mahdolliset päällekkäisyydet. Esimerkiksi liittoon kuuluminen voi antaa etuja jäsenille, myös työnantajan kautta voi olla saatavissa tai voimassa jokin vakuutus. Hyödynnä mahdollisia etuja.

Loistohinta kampanja DNA*

Liikkuminen

 1. Suosi hyötyliikuntaa. Kävele tai pyöräile alle 2 kilometrin matkat. Yksittäinen noin 2 kilometrin matka autolla kustantaa n 0,32-0,4 €. Päivittäinen 2 km matka edestakaisin autolla kustantaa vuodessa n 233,6 € polttoaineena ja kuukaudessa 19,4 €.
 2. Auton pito maksaa (ajokunnossa pidettynä) vuodessa verojen, vakuutusten ja katsastuksen myötä vähintään 400 €, vaikka se vain seisoisi ajokunnossa pihassa. Todelliset kustannukset ovat vieläkin suuremmat. Autottomuus voi siis auttaa säästämään vähintään 1-2 € päivässä, eli 30-60 € kuukaudessa.
 3. Säästölippujen ja tarjouskampanjoiden hyödyntäminen (pidemmän matkan) juna- ja linja-autoliikenteessä voi mahdollistaa yli 50 % säästön lippuhinnasta.
 4. Jos ajat autolla säännöllisesti pitkiä matkoja, pyri tankkaamaan edullisemmilla hinnoilla. Jos ajat vuodessa esimerkiksi 10 000 km, viiden sentin edullisempi hinta polttoaineessa, voi säästää 3-4 € kuukaudessa. Huomioi kuitenkin kannattaako ajaa kauas tankkaamaan.
 5. Kiinnitä autoillessa huomiota keskikulutukseen. Jos keskikulutus on 7 l /100 km vs 10 l / 100 km, laskee 100 kilometrin hinta n 4,5-5 €. Jos ajat vuodessa 5 000 km, säästö on keskimäärin 250 € vuodessa.
 6. Julkista liikennettä säännöllisesti käytettäessä kannattaa verrata päivälipun, kuukausilipun ja esimerkiksi vuosilipun käyttöön suhteutettuja todellisia hintoja.

 

Muista tilata uutiskirje, niin saat ilmoituksen blogipostauksista sähköpostiisi. Seuraavassa osassa käsittelemme taloustarpeiden ja ruokakulujen säästämisen keinoja.

– Jenna

3 Kommentit

 1. Marja

  Todellakin hanavesi on parasta juomaa. Ei mitään järkeä ostella pullovesiä! Muovia turhassa muodossa.

 2. Lotta

  Jos on oma piha kannattaa kerätä sadevettä talteen. Ei ehkä tule mieleen, että mikäli kastelet puutarhaa vesijohtovedellä maksat kulutetusta vedestä sekä vesi-, että jätevesimaksua.

 3. Jenna Mattila

  Itse olen aina suosinut hanavettä. Jos oikein haluan hifistellä, laitan lohkona hedelmää tai kurkkua ja kannussa jääkaappiin 😀

Jenna Mattila

Taloudellisen hyvinvoinnin asiantuntija, tietokirjailija ja kouluttaja, jonka missiona on saada taloudellisen hyvinvoinnin näkökulma osaksi kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin määritelmää ja tarjota tukea ja keinoja vahvistaa tätä yhteiskuntatasolla.

Uutta blogissa

Miksi veroista pitäisi kiinnostua?

Miksi veroista pitäisi kiinnostua?

Verot ovat mielikuvassa monesti kankea, tylsä ja pakollinen paha. Samalla verotus on aihe, joka koskettaa aivan jokaista ja jokaisen arkea niin tuloverotuksen, pääomatuloverotuksen kuin arvonlisäveronkin puolesta. Kaikkeen missä raha liikkuu liittyy verotus.  ...

lue lisää

Arkisto

Onko sinulla kysyttävää, lähetä viestiä!

9 + 1 =

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!