Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Yli sata tapaa säästää arjessa – Osa 2

mennessä | 3.3.2021 | Blogi, Rahabalanssi-blogi

Otsikoinninkin mukaisesti, tämä kirjoitus on jatkoa. Ensimmäisessä osiossa käsittelin säästämistä laskujen, asumisen ja liikkumisen kannalta. Lue: Yli sata tapaa säästää arjessa – Osa 1.

Jatkan aihetta ruuan ja yleisten talousmenojen kannalta. Keskeisintä on olla ostamatta tarpeetonta, vaikka se olisi alennuksessa. Ruoka on yksi yleisimpiä pihistelykohteita, mitä erilaisiin vinkkilistoihin tulee, mutta samalla sen pihistelykeinot on mahdoton saada muotoiltua jokaiselle toimivaksi. Ruokakaupassa valintoihin vaikuttavat niin arvot, kilohinnat, ruokavalio, tottumukset kuin allergiatkin.

Vinkkilistojen kommentointeja lukiessa huomaa välillä kommentoinnin keskittyvän siihen, miksi vinkit ovat omaan tilanteeseen huonoja tai toimimattomia. Muistutan siis tässäkin postauksessa, että kaikki eivät välttämättä toimi sinulle, mutta toivottavasti saat käyttökelpoisia ajatuksia.

* mainoslinkki. Palvelun ikäraja 15 vuotta.

Talousmenot

 

26. Käytä omia kestokasseja. Yksi muovikassi maksaa kaupasta riippuen n 0,2 – 0,25 €. 3 muovikassia joka viikko kustantaa kuukausitasolla keskimäärin 2,6 – 3 €, eli vuositasolla 30-36 €.

27. Kierrätä roskilla. Hyödynnä mahdolliset pakkausmateriaalit roskien lajitteluun ja roskien keräämiseen (tarkista paikalliset lajitteluohjeet). Leipäpussiin voi kerätä sekajätettä tai muoviroskia. Sanomalehtipaperista (ei liukaspintaisesta, vaan ”perinteisestä”) voi taitella bioroskapussin. Roskapussin ostaminen kaupasta on kirjaimellisesti rahan viemistä roskiin. Säästöä voi syntyä 1-5 € kk. Roskien hyödyntäminen kierrätyksessä voi vaatia tiheämpää viemistä.

28. Tee kestopyyhkeitä kulahtaneista ja rikkinäisistä trikoovaatteista (voit vain leikata ne, et tarvitse edes ompelukonetta) ja/tai lakanoista sekä pyyhkeistä. Käytä kestopyyhkeet talouspaperin tapaan ja pese 60 asteen pyykin mukana.

29. Kemikaalikuorman pienentäminen auttaa usein myös säästämään. Perunajauhoja voi käyttää kuivashampoon tavoin ja kookosöljyä hiusöljynä. Ihokuorintaan voi käyttää käytettyjä kahvipuruja.

30. Harvenna hiusten pesuväliä. Riippuu monesta tekijästä, voiko shampoopesujen väliä harventaa kuinka paljon, mutta edes päivän pitkittäminen nykyisestä vähentää shampoon kulutusta. Kiinnitä myös oikeaan annosteluun huomiota. Voisiko joka toisen hiustenpesukerran toteuttaa vesipesulla?

31. Hiusten värjäysvälin pitkittäminen yhdellä viikolla auttaa säästämään. Jos värjäät esimerkiksi neljän viikon välein kotiväreillä värjäyskerran hinta voi olla noin 10 €-15 €, tällöin värjäyskulut ovat noin 130 – 195 € vuodessa. Harventamalla viidenviikon värjäysväliin, kulut ovat noin 104 – 156 € vuodessa. Kampaamossa värjääminen voi maksaa 50 – 200 € kerta, eli kerran kuussa käynnin harventaminen viiden viikon välein käynniksi voi säästää vuodessa noin 100-400 €.

Soodaleipä maitorahkan ja jogurtin lopuista. Resepti: Edullista arkiruokaa -sarja: soodaleipä

 

 

32. Suosi monikäyttöisiä tuotteita ja puhdistus/pesuaineita. Esimerkiksi etikka ja sooda voivat korvata useita kodin puhdistusaineita.

33. Korvaa valmis pyykkietikka kotitekoisella. Kolme litraa väkiviinaetikkaa 5,4 € hinnalla riittää noin 30 – 60 huuhtelukertaan. Luomuappelsiinin tai -sitruunan kuoria etikassa liottamalla voi korvata eteeriset öljyt tuoksun antajana. Tämä käy myös muuhun puhdistukseen.

34. Käytä kaapista. Jos sinulla on useita kosmetiikkatuotteita kokeilussa, jotka päätyvät eltaantumaan, harkitse ennen uuden ostoa, onko se kokeilun arvoinen? Käytä olemassa olevat loppuun.

35. Käytä tarpeeseen, esimerkiksi saippuaa vain likaisille iho-alueille sekä käsille. Vartalo ei välttämättä tarvitse lainkaan saippuapesua, vaan sitä kannattaa käyttää vain tarpeen mukaan.

36. Hävikin minimoiminen on aina yksi konkreettisimmista säästötoimenpiteistä. Leikkaa lopuillaan olevat rasvatuubit, hammastahnat ja muut auki, niin saat kaiken käytettyä.

37. Kestovanulaput voivat korvata niin kertakäyttövanulaput. Voit myös virkata vanulappuja itse.

38. Kuukautissuojien tai inkontinenssisuojien vuosikustannuksilla voi panostaa kestositeisiin ja/ tai kuukuppiin, jotka maksavat itsensä takaisin ensimmäisenä käyttövuotenaan.

39. Vauvan vaippa kustantaa noin 0,13-0,30 € kappaleelta, vaippakulut ovat kuukaudessa noin 25-60 euroa. Korvaamalla yhden kertakäyttövaipan päivittäin kestovaipalla vuoden ajan, voi säästää 20-50 € vuodessa (jos kestovaippa ostetaan uutena n 20 € hintaan, käytettynä näitä saa useamman kappaleen ko hinnalla).

40. Kestohöylä ihokarvojen ajeluun kertakäyttöisten sijaan. Kestohöylä maksaa muutaman kertakäyttöhöyläpaketin verran, mutta säästää pitkällä aikavälillä. Kestohöylä ja viisi terää kustantaa n 20-25 €, joka maksaa itsensä takaisin vuoden kertakäyttöhöylien hinnalla.

41, Keitä kertakäyttöinen kirurginmaski (vähintään 5 minuuttia), niin voit käyttää samaa suojamaskia uudelleen. Suojausteho on edelleen kangasmaskin luokkaa (VTT testien mukaan.)

42. Puolita tiskiainetabletti ja pese täysiä koneellisia.

43. Käytä lasipurkit ruuan säilytykseen ja pakastamiseen (muista jättää laajenemisvaraa pakastaessa).

44. Käytä leipäpussit, makaronipussit ja muut pienet pussit koirankakkapusseina.

45. Käytä keittiö- ja siivousrätteinä kestorättejä ja kestoliinoja.

46. Käytä ”kestokelmua” kuten mehiläisvahakäärettä sekä ”kestoleivinpaperia”.

 

*mainos

 

Ruoka

 

Lentääkö rahaa roskiin ruuan muodossa? Yksi pilaantunut maitopurkki maksaa noin euron ja leipäpussin pohjat 0,5 €, nämä toistuessa viikoittain maksavat sinulle 78 € vuodessa. Älä siis heitä ruokaa roskiin. Itse tekemällä ja hyvin suunnittelemalla on helpoin muodostaa säästöä.

Olen aiemminkin kirjoittanut ruokakuluista ja niissä säästämisestä. Lue Askelia ruokakulujen karsimiseen ja 200 eurolla terveellistä kotiruokaa kuukaudeksi kolmelle

 

47. Omat eväät töissä on klassisimpia säästövinkkejä, mutta se on kelpo tapa säästää, jos aiemmin on käynyt ulkona lounaalla. Kotitekoisen lounaan salaatteineen saa 2-4 € annoshintaan, jolloin kertasäästöä voi syntyä 4-8 €. Tämä valinta kerran viikossa säästää noin 200 – 350 € vuodessa. Mitä useammin vaihdon tekee, sen enemmän säästää.

48. Toinen toimiva säästöklassikko on oma vesipullo, hanavesi on juomakelpoista, joten täydentämienkin on mahdollista monessa paikassa. Säästö riippuen vaihtoehdosta 1-2 € / kerta.

49. Kolmas klassikko on oma termari (tai termoskuppi) kahville tai teelle, jolloin voi keittää lämpimän juoman kotona ja välttää 2 – 5 € hintaisia noutokahveja.

50. Kilohinnat ja kappalehinnat on se mihin kannattaa kiinnittää huomiota. Aina kilo-/kappalehinta ei ole edullisin isommassa annoskoossa. Monesti markettimerkin tuote on myös edullisempi kuin tarjouksessa oleva merkkivalmiste/ tuote.

51. Tarjoukset ovat hyvä tapa säästää, silloin kun ostettava tuote on aidosti edullisin, tarpeellinen ja tulee kokonaan hyödynnettyä.

52. Edullista hävikkiruokaa saa sovelluksista ja verkkosivuilta (Matsmart, Fiksuruoka, ResQ) sekä kaupasta laputettuna tai valmiina hävikki laatikoina. Osassa kaupoissa on ”ilta-aleja”, jolloin – 30 % hävikkiuhan alla olevat tuotteet ovat kaksinkertaisessa alennuksessa, eli -60 %.

 

Uusille asiakkaille ensimmäisestä Fiksuruoka tilauksesta 5 € alennus.

 

53. Minimoi hävikki! Jämäpäivät ja ruuan pakastaminen voivat auttaa hyödyntämään viimeisetkin raaka-aineiden rippeet. Yleisesti kaikki toimenpiteet, millä vältetään ruuan pilaantumista tai muuten roskiin päätymistä säästävät myös rahaa. Tee sosekeittoa tai smoothieta. Esim juuston ja monia juureksia voi raastaa pakastimeen, mustuneet banaanit pilkkoa jne.

54. Sesonki-/satokausituotteet ovat usein edullisimmillaan ja parhaimmillaan omana kasvukautenaan. Esimerkiksi kesällä suomalainen tomaatti maksaa noin 1,5 €/ kg, talvella 4 €/kg, suosi siis kesäaikaa ja vaihda talviaikaan esimerkiksi porkkanaan, punajuureen tai punakaaliin.

55. Tämä on edelleen monelle kynnyskysymys, mutta varsin toimiva tapa saada ilmaista ja syömäkelpoista ruokaa. Eli dyykkaa kauppojen roskiksia.

56. Korvaa jauhelihaa soijarouheella. Kilo jauhelihaa edullisimmillaan noin 5 € / kg, soijarouhepussi maksaa noin 3 €, josta saa turvotettuna ja valmistettuna 2–3 jauhelihakilon edestä proteiinia. Säästö ruokalaskussa 7–12 €.

57. Korvaa (tai täydennä) linsseillä osa lihasta, 1 ltk kuivia linssejä (1,5 €/pkt) vastaa keitettynä n 1 kg lihaa (4-10 €/kg). Säästö 2,5 – 6,5 € per vaihto.

58. Vaihda leipä kaurapuuroon. Kilo kaurahiutaleita vastaa noin 25 puuroannosta (0,75 €/kg). Yksi puuroannos korvaa yhden leipäannoksen. 25 leipäannosta (sämpylä, ruisleipä, 2 siivua leikattavaa leipää) maksaa n 3,5 – 8 €. Säästö 25 annokselle 2,75 – 7,25 €.

59. Joko leikkele tai juusto leivälle, voit vaihdella viikoittain, säästö n 1,5 – 5 €.

60. Tee itse leipää, mysliä, leivoksia jne.

Kotitekoinen voisilmäpulla valmistuu murto-osalla kaupan valmiin hinnasta

 

61. Veden juominen janojuomana on edullisin (ja hammasystävällisin) valinta.

62. Annostele isommista lihapakkauksista osa pakastimeen.

63. Sulata leipää pakastimesta tarpeen mukaan, jos leipä meinaa homehtua. Tiivis leipälaatikko lämpimässä tilassa on oiva tapa homehduttaa leipä.

64. Kysy saatko lemmikille lihakaupoista, teurastamoista tai metsästysseuroista puruluita tai ruokaa?

65. Hyödynnä kesä ja syksy keräten ruokaa luonnosta pakastimeen. Myös kuivaamalla nokkosta, sieniä jne saa ruuan säilymään pitkään.

66. Suunnittele etukäteen ruokalista, joka perustuu olemassa oleviin tarvikkeisiin. Käy jääkaappi ja pakastin läpi ennen kauppareissua ja varmista, että kaapin perältäkin tuotteet tulevat käytettyä loppuun. (lataa Rahabalanssi® ostoslista)

67. Resepteissä korvaa ja sovella olemassa olevilla tai yksinkertaisemmilla raaka-aineilla/ mausteilla erilaisia maustetahnoja ja raaka-aineita.

68. Salli paheesi, mutta nipistä määrästä. Arjen luksus voi olla se arvokkaampi suklaa tai kahvilaatu. Voit edelleen hemmotella itseäsi, eikä kaikkea tarvitse vaihtaa edullisimpaan. Voit kuitenkin tehdä itsellesi erityisen juhlahetken ja hemmotella itseäsi jatkossakin. Tee se tyylillä, pysähtyen ja nauttien, tällöin vähempi voi riittää ja säästöä syntyy sitä kautta. Etenkin askel kerrallaan alkoholin ja nikotiinituotteiden vähentäminen kannattaa!

69. Älä mene nälkäisenä tai kiukkuisena kauppaan. Tällöin ostat hyvin suurella todennäköisyydellä jotain, mitä et tarvitse tai mitä et muuten ostaisi. Mene kauppaan kauppalistan kanssa.

70. Punnitse tuleeko kokonaiskuluissa kaupan keräys ja toimitus edullisemmaksi kuin kaupassa käynti. Etenkin jos peilaat säästyvää aikaa omaan kalenteriisi.

71. Osta pitkällä päivämäärällä olevia tuotteita kuten maitoja, jolloin ei tarvitse täydennyskauppareissuja.

72. Kasvata ruokaa parvekkeella, ikkunalla, ulkona (Etenkin kesällä tuoreyrtit ja salaatit viihtyvät ikkunalla, tomaatti ruukussa myös sisällä jne.)

73. LISÄVINKKI TOSI PIHISTELIJÄLLE: Jos kahvin tai teen vahvuus ei ole sinulle tärkeää. Kahvia voi keittää samoilla puruilla uudelleen, kun laittaa joukkoon uusia. Myös teepussia voi käyttää uudelleen. Yhdestä pussista voi juoda kaksi kertaa, kolmannen kupin voi tehdä kahdesta jo kahdesti käytetystä pussillisesta.

 

Saitko uusia vinkkejä? Jaa oma vinkkisi kommentteihin.

 

Muista tilata uutiskirje, niin saat ilmoituksen blogipostauksista sähköpostiisi. Seuraavassa osassa käsittelemme vapaa-ajan ja lahjojen säästämisen keinoja sekä tapoja saada hieman enemmän rahaa käyttöön.

– Jenna

0 kommenttia

Jenna Mattila

Taloudellisen hyvinvoinnin asiantuntija, tietokirjailija ja kouluttaja, jonka missiona on saada taloudellisen hyvinvoinnin näkökulma osaksi kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin määritelmää ja tarjota tukea ja keinoja vahvistaa tätä yhteiskuntatasolla.

Uutta blogissa

Miksi veroista pitäisi kiinnostua?

Miksi veroista pitäisi kiinnostua?

Verot ovat mielikuvassa monesti kankea, tylsä ja pakollinen paha. Samalla verotus on aihe, joka koskettaa aivan jokaista ja jokaisen arkea niin tuloverotuksen, pääomatuloverotuksen kuin arvonlisäveronkin puolesta. Kaikkeen missä raha liikkuu liittyy verotus.  ...

lue lisää

Arkisto

Onko sinulla kysyttävää, lähetä viestiä!

8 + 11 =

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!