Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Paljonko olen tienannut somella ja blogilla?

mennessä | 10.6.2021 | Blogi, Rahabalanssi-blogi

Blogin ja somen aloittaminen, vuosi 1.

Aloin jakamaan oman talouden hallintaan ja säästämiseen painottuvaa sisältöä huhti-toukokuussa 2019 Instagramissa ja niihin aikoihin perustin blogini.

 

Tavoitteenani oli jakaa hyödyllistä ja innostavaa säästämisetä tukevaa sisältöä. Toiveena oli myös kasvattaa kanaviani. Tavoitteellisena ihmisenä asetin itselleni ajatuksen 1000 IG-seuraajasta. Määrä tuntui aivan valtavalta ja sen saavuttaminen kaukaiselta, mutta haasteena kutkuttava. Ajattelin, että joskus olisi huikeaa saada joku oikea yhteistyö.

 

Keskustelin säästämisen teemasta aktiivisesti myös aihepiiriin sopivissa Facebook-ryhmissä. Eräs toimittaja sattuikin bongaamaan minut, kun toteutimme perheessäni ruokakulujen säästöhaastetta. Haasteesta tehtiin TÄMÄ -lehtijuttu. Jutun myötä tavoitteeni täyttyi päivän aikana ja seuraajia oli 300 sijasta yli 1000 yhden päivän aikana.

 

Saman aikaisesti olin saanut ensimmäisen yhteistyön, jossa sain omakseni sekä arvottavaksi tuotteen, yritystä olin lähestynyt itse. Muistan miten uskomattomalta tuo tuntui! Kun seuraajat ylittivät 1000 rajan, avautui mahdollisuus rekisteröityä erilaisille alustoille, joista vaikuttajat ja yritykset voivat löytää toisensa ja edetä yhteistyöhön.

 

Rajan ylittyessä kirmasin rekisteröitymään Somessa.com ja Promoty.fi palveluihin. Jonkin aikaa jaksoin selata yrityksiä, mutta tällöin ei löytynyt mitään omia arvoja tukevaa toimintaa tai yritystä ja kurkkimiseni kuihtui. En ole tehnyt näiden kautta yhteistyötä.

 

Minussa kyti ensimmäisen kerran haave ja ajatus valmentaa ja auttaa muita kohentamaan omaa talouttaan.

 

Sitten pian syntyikin kuopukseni ja jäin sometauolle kokonaan noin puoleksi vuodeksi. En tuottanut sisältöä Instagramiin, en keskustellut aiheista ryhmissä tai päivittänyt blogia. Vuoden 2019 aikana en siis saanut tuloa somesta tai vaikuttajana.

 

 

Puolen vuoden totaalitauko ja jatkaminen, vuosi 2.

 

Keväällä 2020 monen maailma ja työnteko muuttui. Mieheni jäi etätyöhön (ja on etätyössä edelleen). Koronan tulo pysäytti kaiken, perhekerhot, äititreffailut ja sosiaaliset tilanteet. Piiri pieni pyöri oman kodin ympärillä ja kävin jälleen jonkinlaista pohdintaa itseni ja tulevaisuuteni kanssa.

 

Mieheni jäi kotiin ja nähdessäni hänen työtään, mietin miten vapaalta se näytti. Ja se mahdollisuus, että voi olla etänä. Minussa alkoi herätä ajatus työstä, jota voisin tulevaisuudessa tehdä itselleni ja perheellemme sopivassa ryhmissä. Halusin mahdollisuuden määrittää itse loma-aikani tai tehdä kesät työtä kotoa käsin, mikä ei palkkasuhteessani olisi mahdollista. Jos alkaisin opiskella koodaamista, voisin toimia kotona. Torppasin ajatuksen pian, sillä suurpiirteinen ja ihmisiä kaipaava luontoni ei nauttisi siitä.

 

Jos lähtisin opiskelemaan kauppatieteitä tai tradenomiksi? Halusin jakaa osaamistani ja auttaa muita. Jos työllistäisinkin itse itseni yrittäjänä? Mutta podin ammatillisen itsetunnon vajetta. En minä ole vakavasti otettava talousihminen. Aloin kaipaamaan valtavasti aikuista seuraa ja someen palaaminen alkoi tuntua ajankohtaiselta. Aloin taas tuottaa somesisältöä.

 

Paluu someen

 

Nopeasti someen palaamiseni jälkeen muistin mistä nautin ja miksi sitä teen. Palautteet, joita sain olivat todella merkityksellisiä. Aloin uskomaan, että minulla voisi olla annettavaa talousvalmentajana. Aloin varovasti listaamaan asioita mitä tulee tehdä. Päädyin lisäkouluttautumisen sijaan kirjoittaa kirjan. Kirjoitin käsikirjoitusversion kesällä 2020. Ajattelin saavani kirjan avulla uskottavuutta, jotta voin saavuttaa joskus tavoitteeni valmentamisesta. Lisäksi olin niin täynnä ajatuksia, ideoita ja annettavaa, että asiat vaan pursusivat minusta ulos. Pääasiassa tekstin kirjoitin kirjan käsikirjoitukseen vain kahdessa viikossa.

 

Kirjaa kirjoittaessani vahvistui sana sanalta ja pala palalta se mikä on minun tehtäväni ja mitä minulla on muille annettavaa. Taloudellinen hyvinvointi osana merkityksellistä elämää! Tuolloin ajattelin tekeväni kirjasta omakustanteen. Tarvitsisin pääomaa noin 2 000 €. Olin juuri jäänyt hoitovapaalle, joten pohdin olisiko minulla mahdollisuus saada lisätuloja blogin tai somen avulla.

 

Muistin nähneeni *(mainoslinkki) Nordnet.fi* kaupallisen yhteistyön Instagramissa jollain vaikuttajalla, niinpä lähestyin Nordnet:ia. Itsellä oli ennestään osa osakeomistuksista Nordnet:ssa. Heiltä sain ohjeet Affiliate-ohjelmaan, eli kumppanuusmarkkinointiin, jossa saisin tulospohjaista palkkiota. Tutustuin Adtraction.com affiliate-verkkoon, jossa on valmiita affiliate-mainosohjelmia vaikuttajille. Rekisteröidyin Adtraction.com käyttäjäksi ja sain ihan ensimmäisen affiliate-linkin, jolla voin saada tuloa.

 

Löysin mainosohjelmista Nordnet:n lisäksi muitakin palveluita ja yrityksiä, joiden toiminta on omien arvojen mukaista, auttaa joko aidosti säästämään tai saaman pientä lisätuloa ja joita muutenkin käytän. Sain myös vaikuttajakollegalta vinkin boksi.app palvelusta, joka alustana yhdistää vaikuttajia ja yrityksiä. Boksin kautta olen toteuttanut vuoden 2020 aikana kolme kaupallista yhteistyötä Instagramissa.

 

Syyskuun ja joulukuun 2020 välillä olen saanut tuloja blogista tai Instagramista joko suoraa kaupallisen yhteistyön kautta tai affiliate-ohjelmassa yhteensä 673 €. 

 

Totesin itsestäni, että kaupalliset yhteistyöt vaikuttajaroolissa eivät ole itselle sopiva tapa. Huomasin ottavani paineita ja kokevani somen työksi, vaikka se ei ole sen tarkoitus. Se tuntui rajoittavalta ja epämukavalta. Jollain on odotuksia sisältööni. Sain paineita ja tarpeetonta stressiä siitä. Lisäksi koin, että en voi tehdä kaupallista yhteistyötä tahon X kanssa ja sitten hetken kuluttua puhua esimerkiksi kilpailevasta toimijasta Y, enkä halua sitoutua muihin tahoihin kuin itseeni.

 

Vuoden 2020 aikana, tarkemmin syyskuussa, perustin kuitenkin yritykseni, joka vielä kesällä tuntui kaukaiselta haaveelta. Sain kuitenkin seuraajien keskusteluista rohkeutta ja uskoa itseeni. Uskalsin aloittaa olematta lainkaan valmis.

 

Vaikka suorat some ja blogitulot olivat vähäiset, välillisesti ne ovat mahdollistaneet yritykseni perustamisen, jonka liikevaihto tuona aikana oli noin 3700 € (summassa mukana some/blogitulot).

 

 

Valmentaudu rahataidoissa avullani:

RAHABALANSSI® TASAPAINOON

(juttu jatkuu kuvan jälkeen)

 

Enemmän tuloja vähemmän yhteistöitä, vuosi 3.

 

Siitä on kaikkiaan reilu 2 vuotta, kun aloin jakamaan somessa intohimoani, taloudellista hyvinvointia tukevaa ja edistävää sisältöä. Välissä oli myös kuuden kuukauden täysihiljaisuus sekä yrityksen perustaminen.

 

Vuonna 2021 olen saanut affiliate-mainostuloja 245,92 €

 

Miksi en ole tienannut enempää? Eikös blogin pitäisi tuottaa satasia kuussa ja yli 4000 seuraajan Instagram tili vähintään kymppejä? En tavoittele blogituloja, enkä tavoittele sometuloja. Affiliate-tulot ovat kiva pieni lisä, jolla saan katettua verkkosivujen kuluja tällä hetkellä.

 

Sitoutuminen tekemiseen vaaditaan, minun aikani ja energiani menee oman liiketoiminnan kehittämiseen ja edistämiseen. Jos en ole sitoutunut kasvattamaan ja kehittämään blogiani tässä hetkessä ja panostamaan aikaa ja vaivaa siihen, tuloskin jää varsin laihaksi. Jos käyttäisin oman aikani toisin, lopputuloskin olisi korkeampi.

 

Itselleni blogi ja some ovat kanavia jakaa ajatuksiasi, antaa vinkkejä ja auttaa voimaan taloudellisesti hyvin tai vieläkin paremmin. Mutta sen sijaan, että kehittäisin näitä tulolähteinä kehitän liiketoimintaani. Ja voin ilokseni todeta, että heinäkuussa nostan ihan ensimmäisen palkan yrityksestäni. Ilman somea ei olisi brändiäni, Rahabalanssia ja omaa yritystäni, eli some on mahdollistanut minulle valtavasti, vaikka sen eteen olen tehnyt satoja, tuhansia tunteja ilmaista työtä.

 

Jatkossa uskon välttäväni kaupalliset yhteistyöt vaikuttajana. Ne eivät tunnu omilta, sillä en halua kenenkään  muun voivan vaikuttaa sisältööni tai joutuvani sensuroimaan mitään. Koen myös paremmaksi yrittäjälle tukea toimintaa maksamalla rahaa tuotteesta ja palvelusta ja mainitsevani hyvistä ja hyödyllisistä asioista edelleen.

 

Tapa tämäkin siis nähdä some tulolähteenä. Onko sinulla haaveena sometulot?

 

  • Jenna

 

Ps. Jos et vielä ole ladannut itsellesi Pihistelijän Check -listaa, eli yli 100 keinoa säästää arjessa, lunasta se itsellesi veloituksetta täältä.

0 kommenttia

Jenna Mattila

Taloudellisen hyvinvoinnin asiantuntija, tietokirjailija ja kouluttaja, jonka missiona on saada taloudellisen hyvinvoinnin näkökulma osaksi kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin määritelmää ja tarjota tukea ja keinoja vahvistaa tätä yhteiskuntatasolla.

Uutta blogissa

Miksi veroista pitäisi kiinnostua?

Miksi veroista pitäisi kiinnostua?

Verot ovat mielikuvassa monesti kankea, tylsä ja pakollinen paha. Samalla verotus on aihe, joka koskettaa aivan jokaista ja jokaisen arkea niin tuloverotuksen, pääomatuloverotuksen kuin arvonlisäveronkin puolesta. Kaikkeen missä raha liikkuu liittyy verotus.  ...

lue lisää

Arkisto

Onko sinulla kysyttävää, lähetä viestiä!

14 + 1 =

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!