Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Velka haltuun -työkalu velkaantuneen hallinnan lisäämisen avuksi

mennessä | 2.12.2021 | Blogi, Rahabalanssi-blogi | 0 Kommenttia

Miten Velka haltuun- paketti syntyi?

 

Rahabalanssi vietti syyskuussa 1-vuotissyntymäpäivää, jonka kunniaksi annoin oman talouden kartoitukseen apuvälineen uutiskirjeen tilaajille.

 

Minttu otti minuun yhteyttä ja kysyi, miten työkaluun saisi muokattua lisää tilaa veloille. Minttu kertoi, että hänellä on kaikkiaan 38 velkaa, joista osa on ulosotossa ja osaa hän maksaa ulosoton ulkopuolella. Velkaa oli ollut pidempään ja tuntui tärkeältä voida tarkastella omaa taloutta hieman pidempijänteisesti, jotta voisi nähdä sen velkamäärän vähenemisen lähitulevaisuudessa.

 

Mintun pyyntö sai minut aloittamaan Velka haltuun -työkalun rakentamisen, jonka tarkoitus on auttaa saamaan omaa taloutta hallintaan, huolimatta tämän hetken velkatilanteesta. Lisäksi halusin voida näyttää, että vaikka tilanne olisi tällä hetkellä mikä, pienilläkin asioilla on pitkällä aikavälillä merkitystä. Lähdimme Mintun kanssa keskustellen pohtimaan, miten työkalu voisi auttaa parhaalla mahdollisella tavalla velkaantuneita. Minttu jakoi tarinaansa ja havaintojaan, joita pyrin soveltamaan ja rakentamaan osaksi työkalua.

 

Mintun kokemusasiantuntijuus yhdistyy Jennan kykyyn nähdä pientenkin asioiden kerrannaisvaikutukset.

 

Vuosina 2015-2019 Minttu oli huonossa suhteessa, jossa häntä kohtaan kohdistettiin moninaista hyväksikäyttöä ja väkivaltaa, mukaan lukien taloudellista väkivaltaa. Entisen kumppanin toiminnan vuoksi Mintun yritystoiminta jouduttiin lopettamaan, talous velkaantui ja luottotiedot menivät 2016. Myöhemmin suhde päättyi, mutta yritykseltä jäänyt velkataakka jäi. Jossain vaiheessa terveydentila oli niin heikko, että talouden hoitamiseen ja velkatilanteen selvittämiseen ei riittänyt voimavaroja. Laskut ja velat alkoivat kasaantua kuukauden tai kahden ajalta, kunnes Minttu oli saanut voimia kohdata ja ottaa tilannetta haltuun kesällä 2019.

 

Veloista osasta saatiin neuvoteltua kuluja pois, osalle järjestyi maksusuunnitelma ja osa on maksussa ulosotossa. Vuonna 2019 Minttu sai voimia alkaa tavoitteellisesti työstää velkatilannettaan, sillä oma perhe toimi isona kannattimena, joka motivoi velattomuuteen. Velkaa on maksettu pidemmän aikaa osa on lyhentynyt

 

Työkalun ollessa vielä vaiheessa, sain tärkeitä ajatuksia Mintulta, muun muassa ulosottovelan kirjaamiseen sekä satunnaisempaan velan lyhennyserien maksuun liittyen. Saimme hiottua työkalun palvelemaan velkaantuneita itse työkalun ja videomateriaalin avulla.

 

Minttu oli jo ennen työkalua tietoinen laskujensa määrästä ja seurannut omaa velkatilannettaan säntillisesti, hän kokee saavansa mielenrauhaa, kun tulojen mukaan kaikki menot ja velat budjetoidaan ennakkoon, eikä vasta jälkikäteen. Raha ei pääse kulumaan huomaamatta, joka auttaa pitämään taloutta hallinnassa ja ehkäisee ylikulutusta ja siten lisävelkaantumista.

 

Matkaa Mintulla on vielä velattomuuteen, joten hän hakee itselleen voimaa ja hyvää oloa muun muassa luonnossa liikkumisesta, lapsista, lemmikistä ja omasta kodista. Minttu kannustaakin  pohtimaan asioita, jotka lisäävät voimavaroja ja tuovat hyvää oloa. Arkeen on tärkeää löytää hyvää olo tuottavia ja voimavaroja vahvistavia asioita, jotta vastoinkäymisistäkin huolimatta elämä tuntuu itselle merkitykselliseltä tässä hetkessä.

 

Minttu ei koe häpeää veloistaan. Raha ei määritä meitä ihmisinä. Hän kannustaa omasta velkaantumisesta puhumiseen ja vertaistukeen. Puhumisen hän uskoo helpottavan omiin ajatuksiin ja tilanteeseen. Veloista Minttu haluaa eroon tehokkaasti, mutta ei kuitenkaan koe niiden hallitsevan elämää.

 

Minttu on myös jakanut omia ajatuksiaan työkalusta:

”Kehitimme Rahabalanssin kanssa mahtavan työkalun meille velallisille. Tämän työstöä olen tässä jo aloitellutkin. Itselläni on velkoja kaiken kaikkiaan 38kpl ja työkalun avulle pystyn tekemään seuraavalle viidelle vuodelle hahmotelman miten haluaisin tuloni ja menoni menevän. Miten saan kartutettua varallisuuttani ja näen paljon velkojeni korot ovat. Suosittelen lämpimästi käymään rahabalanssi.fi sivuilla ja ottamaan työkalun käyttöön. Jenna oli ihana ja laittoi tuon pohjan hinnankin todella alas, että ei jää siitä kiinni. Käytöstä löytyy videoita ja autamme tarvittaessa käytössä.” -Hattaroita ja hunajaa @ Instagram: lue koko postaus

 

 

Mintun ajatuksia voit seurata Hattaroita ja hunajaa-tilillä Instagramissa.

 

Velka haltuun -työkaluun voit tutustua TÄSTÄ

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Jenna Mattila

Mottoni on "ei ne isot tulot vaan tietoiset menot". Olen 32-vuotias vaimo, yrittäjä ja sijoittaja sekä hifisti pihi kotiäiti.

Uutta blogissa

Arkisto

Raha on resurssi, jota tietoisesti ohjaamalla saat elämääsi aidosti merkityksellisiä asioita lisää. Oli se sitten vapaa-aikaa tai unelmiesi ura! 

Raha on väline, sinulle merkityksellisiin asioihin!

Raha on resurssi elämässämme, emme voi kiistää sen tärkeyttä, mutta raha itsessään on väline, joka käsissämme oikein ohjattuna muuttuu mahdollisuuksiksi ja lisääntyväksi merkityksellisyydeksi omassa elämässä.

Olen selvittänyt ajatusten, tunteiden sekä toimintamme vaikutuksia talouteen ja vastaavasti taloudellisen tilanteen vaikutuksia hyvinvointiimme.  Taustani ansiosta minulla on erinomainen ymmärrys muutoksen tukemisen keinoista ja mitä aidosti mielessämme ja toiminnassamme tulee tapahtua, jotta muutos onnistuu.

Taustani ansiosta työterveyteen erikoistuneena hyvinvoinnin asiantuntijana käsittelen talouden teemoja inhimilliset lähtökohdat, tilanteet ja arvot huomioiden. Se mikä on tuottavin, ei läheskään aina ole inhimillisesti paras, eli sinulle merkityksellisin!

Taustani työterveyshoitajana on näyttänyt myös talouden moninaiset roolit elämässämme ja sen haastekokemusten haittavaikutukset aina perhevapaiden, opiskelun, työkyvyn, alanvaihdon kuin eläkkeenkin suhteen. 

Pääkanavani vaikuttajana on Instagram, joissa jaan ajatuksiani päivittäin taloudellisen hyvinvoinnin kokonaisuudesta oman kasvun ja heikkouksienikin kautta sekä tietoa talouden hallinnasta ja taloudellisen hyvinvoinnin kehittämisestä erityisesti ruohonjuuritasolla ja arkitalouden kautta.

Olen myös konkreettisesti tukemassa ja luomassa toimivia yksilötalouden ratkaisuja ja keinoja sopeuttaa omaa toimintaa erilaisiin, muuttuviinkin elämäntilanteisiin. Esimerkiksi asiakkaani ovat onnistuneet maksamaan valmennusten avulla velkoja tuhansia euroja muutamissa kuukausissa olemassa olevilla tulovirroilla. Muutoksella on edetessään valtava voima.

Olen muun muassa kouluttanut alanvaihtoa suunnittelevia oman talouden muovaamiseen tavoitteille sopivalle tasolle sekä kannustanut ja auttanut satoja ihmisiä kokemaan taloudellista mielenrauhaa ja suunnittelemaan omaa talouttaan paremmin. Talouden hallinnalla on työtäni tarkastellen positiivisia vaikutuksia aina omaan hyvinvointikokemukseen saakka. Lisäksi peilaan toimintaani vahvasti näyttöön perustuvaan tietoon muun muassa muutoksesta, voimavarakeskeisestä toiminnasta ja vahvuuksista. Jokainen ansaitsee vahvan taloudellisen itsetunnon.

Esikoiskirjani on tulossa kesäkuussa 2022 MoneyMindfulness -muutoksen työkirja, joka pureutuu tutkittuja menetelmiä hyödyntäen muutokseen ja sen edistämiseen. Tieto yksin ei sitouta muutokseen.

Vaikka pidän sijoittamista ja säästämistä erittäin tärkeänä kokonaisuutena, oman talouden hallinta alkaa oman toiminnan tunnistamisesta ja kulutussuhteen sekä rutiinien muuttamisesta.

Säästäminen tai sijoittaminen eivät teknisenä toimintana takaa sitä, että raha voidaan pitää säästössä tai sijoituksissa. Kakku tulee leipoa ensin, jotta se voidaan kuorruttaa, sen vuoksi painotan perusasioiden viilaamiseen, oman toiminnan ymmärtämiseen sekä ajattelun ja toiminnan muutokseen kokonaisvaltaisesti.

Mitä tahansa tunteita raha sinussa herättääkään, autan sinua saavuttamaan toivomasi ja tavoittelemasi taloudellisen hyvinvoinnin tilan. Kehitetään yhdessä taitojasi niin, että voit säästää ja kokea taloudellista vahvaa itsetuntoa, valjastaa taloutesi mahdollistamaan merkityksellisiä asioita ja unelmiesi toteutumista, riippumatta missä olet nyt.

Rahataidoilla on suurempi merkitys taloudelliseen tasapainoon, kuin pelkillä tuloilla. Autan sinua lähemmäs MoneyMindfulness, hyvinvoivan talouden tilaa. 

Autan sinua näkemään mahdollisuuksia ja rakentamaan vahvan väylän merkityksellisempää elämää ja arkea kohti!

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!