Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Velka haltuun -työkalu velkaantuneen hallinnan lisäämisen avuksi

mennessä | 2.12.2021 | Blogi, Rahabalanssi-blogi

Miten Velka haltuun- paketti syntyi?

 

Rahabalanssi vietti syyskuussa 1-vuotissyntymäpäivää, jonka kunniaksi annoin oman talouden kartoitukseen apuvälineen uutiskirjeen tilaajille.

 

Minttu otti minuun yhteyttä ja kysyi, miten työkaluun saisi muokattua lisää tilaa veloille. Minttu kertoi, että hänellä on kaikkiaan 38 velkaa, joista osa on ulosotossa ja osaa hän maksaa ulosoton ulkopuolella. Velkaa oli ollut pidempään ja tuntui tärkeältä voida tarkastella omaa taloutta hieman pidempijänteisesti, jotta voisi nähdä sen velkamäärän vähenemisen lähitulevaisuudessa.

 

Mintun pyyntö sai minut aloittamaan Velka haltuun -työkalun rakentamisen, jonka tarkoitus on auttaa saamaan omaa taloutta hallintaan, huolimatta tämän hetken velkatilanteesta. Lisäksi halusin voida näyttää, että vaikka tilanne olisi tällä hetkellä mikä, pienilläkin asioilla on pitkällä aikavälillä merkitystä. Lähdimme Mintun kanssa keskustellen pohtimaan, miten työkalu voisi auttaa parhaalla mahdollisella tavalla velkaantuneita. Minttu jakoi tarinaansa ja havaintojaan, joita pyrin soveltamaan ja rakentamaan osaksi työkalua.

 

Mintun kokemusasiantuntijuus yhdistyy Jennan kykyyn nähdä pientenkin asioiden kerrannaisvaikutukset.

 

Vuosina 2015-2019 Minttu oli huonossa suhteessa, jossa häntä kohtaan kohdistettiin moninaista hyväksikäyttöä ja väkivaltaa, mukaan lukien taloudellista väkivaltaa. Entisen kumppanin toiminnan vuoksi Mintun yritystoiminta jouduttiin lopettamaan, talous velkaantui ja luottotiedot menivät 2016. Myöhemmin suhde päättyi, mutta yritykseltä jäänyt velkataakka jäi. Jossain vaiheessa terveydentila oli niin heikko, että talouden hoitamiseen ja velkatilanteen selvittämiseen ei riittänyt voimavaroja. Laskut ja velat alkoivat kasaantua kuukauden tai kahden ajalta, kunnes Minttu oli saanut voimia kohdata ja ottaa tilannetta haltuun kesällä 2019.

 

Veloista osasta saatiin neuvoteltua kuluja pois, osalle järjestyi maksusuunnitelma ja osa on maksussa ulosotossa. Vuonna 2019 Minttu sai voimia alkaa tavoitteellisesti työstää velkatilannettaan, sillä oma perhe toimi isona kannattimena, joka motivoi velattomuuteen. Velkaa on maksettu pidemmän aikaa osa on lyhentynyt

 

Työkalun ollessa vielä vaiheessa, sain tärkeitä ajatuksia Mintulta, muun muassa ulosottovelan kirjaamiseen sekä satunnaisempaan velan lyhennyserien maksuun liittyen. Saimme hiottua työkalun palvelemaan velkaantuneita itse työkalun ja videomateriaalin avulla.

 

Minttu oli jo ennen työkalua tietoinen laskujensa määrästä ja seurannut omaa velkatilannettaan säntillisesti, hän kokee saavansa mielenrauhaa, kun tulojen mukaan kaikki menot ja velat budjetoidaan ennakkoon, eikä vasta jälkikäteen. Raha ei pääse kulumaan huomaamatta, joka auttaa pitämään taloutta hallinnassa ja ehkäisee ylikulutusta ja siten lisävelkaantumista.

 

Matkaa Mintulla on vielä velattomuuteen, joten hän hakee itselleen voimaa ja hyvää oloa muun muassa luonnossa liikkumisesta, lapsista, lemmikistä ja omasta kodista. Minttu kannustaakin  pohtimaan asioita, jotka lisäävät voimavaroja ja tuovat hyvää oloa. Arkeen on tärkeää löytää hyvää olo tuottavia ja voimavaroja vahvistavia asioita, jotta vastoinkäymisistäkin huolimatta elämä tuntuu itselle merkitykselliseltä tässä hetkessä.

 

Minttu ei koe häpeää veloistaan. Raha ei määritä meitä ihmisinä. Hän kannustaa omasta velkaantumisesta puhumiseen ja vertaistukeen. Puhumisen hän uskoo helpottavan omiin ajatuksiin ja tilanteeseen. Veloista Minttu haluaa eroon tehokkaasti, mutta ei kuitenkaan koe niiden hallitsevan elämää.

 

Minttu on myös jakanut omia ajatuksiaan työkalusta:

”Kehitimme Rahabalanssin kanssa mahtavan työkalun meille velallisille. Tämän työstöä olen tässä jo aloitellutkin. Itselläni on velkoja kaiken kaikkiaan 38kpl ja työkalun avulle pystyn tekemään seuraavalle viidelle vuodelle hahmotelman miten haluaisin tuloni ja menoni menevän. Miten saan kartutettua varallisuuttani ja näen paljon velkojeni korot ovat. Suosittelen lämpimästi käymään rahabalanssi.fi sivuilla ja ottamaan työkalun käyttöön. Jenna oli ihana ja laittoi tuon pohjan hinnankin todella alas, että ei jää siitä kiinni. Käytöstä löytyy videoita ja autamme tarvittaessa käytössä.” -Hattaroita ja hunajaa @ Instagram: lue koko postaus

 

 

Mintun ajatuksia voit seurata Hattaroita ja hunajaa-tilillä Instagramissa.

 

Velka haltuun -työkaluun voit tutustua TÄSTÄ

0 kommenttia

Jenna Mattila

Taloudellisen hyvinvoinnin asiantuntija, tietokirjailija ja kouluttaja, jonka missiona on saada taloudellisen hyvinvoinnin näkökulma osaksi kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin määritelmää ja tarjota tukea ja keinoja vahvistaa tätä yhteiskuntatasolla.

Uutta blogissa

Miksi veroista pitäisi kiinnostua?

Miksi veroista pitäisi kiinnostua?

Verot ovat mielikuvassa monesti kankea, tylsä ja pakollinen paha. Samalla verotus on aihe, joka koskettaa aivan jokaista ja jokaisen arkea niin tuloverotuksen, pääomatuloverotuksen kuin arvonlisäveronkin puolesta. Kaikkeen missä raha liikkuu liittyy verotus.  ...

lue lisää

Arkisto

Onko sinulla kysyttävää, lähetä viestiä!

13 + 14 =

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!