Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Vieraskynäkirjoitus: Onko minulla aikaa säästää? Katso, miten voit laatia laskelmat

mennessä | 8.6.2021 | Blogi, Rahabalanssi-blogi, Vieraskynäkirjoitus

Säästäminen vaatii ainakin kahta asiaa: suunnitelmallisuutta ja aikaa.

 

Säästäminen on pitkäjänteistä toimintaa, mutta tarkoitan myös sitä, että säästääkseen rahaa joutuu tekemään monet asiat itse. Tästä päästäänkin siihen kysymykseen, onko minulla aikaa säästää.

 

Tässä tekstissä pohdin sitä, milloin kannattaa tehdä itse ja säästää, ja milloin kannattaa suosiolla maksaa enemmän.

 

Kotiruoka on edullista, mutta kokkaaminen vie aikaa

Yksi parhaimmista säästövinkeistä on ruoan tekeminen itse. 

 

Valmisruoat, ravintola-annokset, noutoruoat ja työmaalounaat eivät ole erityisen edullisia, kotiinkuljetetusta ruoasta puhumattakaan. Pizzat, hampurilaiset tai makkarat eivät ole terveellisiäkään.

 

Kuka tahansa voi oppia kokkaamaan. Maksullisten kokkikurssien sijaan voit etsiä ruokaohjeita netistä tai kirjastosta lainatuista keittokirjoista.

 

Viikon ruokien suunnittelu tuntuu monesta työläältä. Tee kerran hyvä ruokalista pariksi viikoksi, niin sinun ei tarvitse jatkuvasti miettiä, mitä tänään tai huomenna syötäisiin.

 

Toinen kokkaamisintoa syövä asia on ajanpuute. Suosittelen valmistamaan vapaapäivänä ison satsin ruokaa, mitä voi pakastaa kerta-annoksina. Pienen suunnittelun avulla lähes kenellä tahansa on aikaa säästää valmistamalla ruokansa pääsääntöisesti itse. 

 

Nopeasti valmistuvia ja pakastamisenkin jälkeen hyvältä maistuvia ruokia ovat esimerkiksi:

 • erilaiset kiusaukset
 • keitot
 • kastikkeet (keitä seuraksi täysjyväpastaa)
 • pihvit ja pyörykät
 • täysjyväjauhoista valmistetut pitsat

 

Iso keittoannos valmistuu vain hieman hitaammin kuin pieni. Täyttävää keittoa voi syödä useiden päivien ajan, eikä yhden annoksen hinta ole välttämättä edes euroa. Saat vaihtelua keittoannokseen kasvattamalla ikkunalaudalla yrttejä keiton kaveriksi.

 

Edullisemmat asunnot voivat pidentää työmatkaa

Työpaikat sijaitsevat usein paikkakuntien keskusta-alueilla. Jos mielit asua lähellä työpaikkaa, joudut maksamaan enemmän vuokra- tai omistusasunnosta.

 

Etäämmältä löydät edullisemmat asunnot, mutta työmatkan pidentäminen voi lisätä työmatkojen aiheuttamia kustannuksia. Pidempi työmatka vähentää myös vapaa-aikaa.

 

Kannattaa laskea tarkasti, kuinka paljon säästää muuttamalla kauemmas ja edullisempaan asuntoon. 

 

Julkisen liikenteen lippujen hinnat on helppo tarkastaa. 

 

Auton kustannukset on vaikeampi laskea, sillä polttoaineen kulutuksen lisääntymisen lisäksi joudut ottamaan huomioon renkaiden kulumisen ja huoltojen sekä korjausten tihentymisen.

 

Ennen muuttopäätöstä on hyvä tarkastaa, kuinka paljon työmatka pitenee ajallisesti. Kulje reitti pääasiallisella kulkuvälineelläsi pariin otteeseen ja pohdi ruuhkien vaikutusta. 

 

Jos työmatka pitenee vartilla, mutta voisit säästää asumiskustannuksissa satasen kuukaudessa, tarkoittaa se 10 lisätuntia kuukaudessa (20 työpäivää*30 min). Oletko valmis näkemään 10 tuntia työtä 100 euron eteen (10 €/h)? Ehkä, jos voit käyttää pidentyneen työmatkan hyvien äänikirjojen kuuntelemiseen tai vaikka maksettuihin kyselyihin vastailemiseen.

 

Ota laskelmassa huomioon myös mahdollisen asuntolainan korkojen ja kulujen suhteen syntyvät säästöt.

 

Jos mahdollista, tee työmatka polkupyörällä. Pyörällä liikkuminen on melkein ilmaista, ja pyöräilykilometreistä saa Verohallinnolta matkakuluvähennystä 85 €/vuosi. Pyöräilemällä saat liikuntaa ja raitista ilmaa.

 

Koronapandemian myötä monissa yrityksissä on siirrytty etätöiden tekemiseen. Silloin voi olla mahdollista vaihtaa vaikka paikkakuntaa sen mukaan, mistä löytyvät edullisimmat asunnot.

 

Tee itse kaikki, mitä voit

Kun teet itse kaiken, minkä suinkin voit, säästät rahaa. Korjaa vaatteet, vaihda renkaat, luo lumet, pilko saunapuut ja niin edelleen.

 

Missä vaiheessa kannattaa ostaa ulkopuolisia palveluita? Silloin, jos:

 • oma osaaminen tai ammattipätevyys ei riitä (esimerkiksi sähkötöitä ei tule tehdä itse)
 • voit tehdä ylitöitä
 • tarvitset lepoa psyykkisten tai fyysisten haasteiden takia

 

Jos voit ja jaksat tehdä ylitöitä, voi olla hyvä teettää kotisiivous tai vaikkapa tilata kaupasta ruokaa kotiinkuljetuksella. Kun teet kannattavuuslaskelmia, vertaile itsellesi käteen jäävää palkkaa esimerkiksi siivousfirman tuntihintaan kotitalousvähennyksen jälkeen.

 

Jos nettopalkkasi olisi 20 euroa tunti, ei kannata maksaa siivousfirmalle 22 euroa (kotitalousvähennyksen jälkeen). Jos saisit ylitöistä vaikkapa 40 euroa tunti, on valinta paljon helpompi.

 

Muista myös kuunnella omia tarpeitasi. Liiallinen työnteko ei ole hyvästä. Joskus voi vain levätä, vaikka terveydentilassa ei olisi moittimista. Terveydentila pysyykin hyvänä, kun välillä lepää.

 

Varaa hieman aikaa hintavertailuun ja kulujen seuraamiseen

Ilman hintavertailua et voi tietää, mistä mitäkin kannattaa ostaa. 

 

Yksi vaihtoehto on olla ostamatta, mutta jos tarve on todellinen, voit tarkastaa netistä useimpien tuotteiden ja palveluiden hinnat. 

 

Hintavertailusivustot ovat tehneet hintojen tarkastamisesta helppoa. Ehdit tarkastaa tuotteiden tai palveluiden hinnat jo parissa minuutissa, eli kauppoja ei tarvitse lähteä kiertelemään. 

 

Verkkokaupasta voit saada tuotteen edullisemmalla kuin myymälästä, mutta postikulut voivat lisätä hintaa esimerkiksi 8 eurolla. Toisaalta, kaupassa kierrellessä tuo 8 euroa voisi helposti kulua heräteostoksiinkaan. Lisäksi sinulta kuluisi aikaa kaupassa kiertämiseen ja edestakaisiin matkoihin.

 

Internet helpottaa myös kulujen seuraamista. Voit seurata kulutustasi useiden eri ohjelmien ja sovellusten avulla. Voit laatia budjetin laskentataulukon tai valmiin pohjan avulla, ja tietojen päivittäminen onnistuu näppärästi. 

 

Useimmilla palveluntarjoajilla on verkkopalvelu, mihin voi kirjautua tarkastaakseen sopimus- ja/tai kulutustietonsa. Saat tietää esimerkiksi sähkön kulutuksen ja sen kWh-hinnan noin minuutissa, vaikka olisit heittänyt kaikki laskusi roskiin.

 

Aikaisemmin hintavertailu vaati puhelinta ja paikan päällä käymistä. Kulujen seuraaminen edellytti kynää, ruutupaperia ja joka ikisen laskun sekä kuitin säilyttämistä. Ennemmin hintavertailun tai kulujen seurannan tekemättä jättämisestä saattoi syyttää ajan puutetta, mutta modernit konstit ovat helpottaneet ja nopeuttaneet kotitalouden menojen seurantaa melkoisesti.

 

Ensin on tiedettävä säästötavoite

Mielestäni säästäminen ilman tavoitetta on kuin päämäärätöntä harhailua. Jos tavoite ei ole mielessä kirkkaana, voi repsahduksia tapahtua helpommin. 

 

Tavoite tekee pihistelystä mielekkäämpää. 

 

Tavoitteen ansiosta voit myös selittää kanssaihmisillesi, miksi et ole halukas osallistumaan esimerkiksi risteilylle. Se, ettet pihistele pelkän pihistelyn vuoksi, voi olla läheisillesi helpommin ymmärrettävissä. 

 

Näin voit myös katkaista siivet mahdollisilta huhuilta. Tuhlarista kitupiikiksi -tarinat ymmärretään usein väärin, ja pahat kielet voivat alkaa laulaa säästeliääksi ruvenneen henkilön talousvaikeuksista ja velkakierteestä.

 

Tavoitteesi voi olla taloudellinen riippumattomuus, omistusasunto tai vaikka kymppitonnin puskurirahasto. 

 

Jos et ole aikaisemmin säästänyt, voit aloittaa vaikka parin tonnin säästötavoitteesta ja kasvattaa tavoitetta tarpeen mukaan.

 

On suotavaa, että tavoitteesi on jollain tavalla rahalla laskettavissa. Siten voit laskea esimerkiksi:

 • kuinka monta työpaikkalounasta on jätettävä väliin
 • kuinka monta kuukautta on oltava pois kuntosalilta
 • kuinka nopeasti tavoite kertyisi lopettamalla tupakointi
 • kuinka pitkään auton on oltava seisonnassa

 

Ehkä tavoitteesi on 2000 euroa. Jos muutat asuntoon, minkä vuokra on 70 euroa kuussa halvempi, olisi tavoite kasassa noin 29 kuukaudessa, eli hieman yli kahdessa vuodessa – elleivät työmatkakustannukset kasva. (Toki laskelmassa on otettava huomioon myös muuttokustannukset.)

 

Tavoite pysyy mielessä esimerkiksi vaihtamalla tietokoneen taustakuvaksi kuva unelma-asunnostasi. Näin muistat joka aamu konetta avatessasi, miksi tulit töihin pyörällä, vaikka keli oli huono. Iltapäivällä kuva muistuttaa siitä, miksei kannata hakea kahvilasta sitä 2,50 euron viineriä, ja miksi tulet sinäkin iltana tekemään itse kotityösi. 

 

Mitä mielekkäämpää säästäminen on, sitä paremmin kieltäymyksiä ja ylimääräistä vaivannäköä jaksaa.

 

Lue lisää Marjan ajatuksia:

>>>>>>>>>> Kulta-Into -blogi >>>>>>>>>>

 

0 kommenttia

Jenna Mattila

Mottoni on "ei ne isot tulot vaan tietoiset menot". Olen 32-vuotias vaimo, yrittäjä ja sijoittaja sekä hifisti pihi äiti.

Uutta blogissa

Arkisto

Raha on resurssi, jota tietoisesti ohjaamalla saat elämääsi aidosti merkityksellisiä asioita lisää. Oli se sitten vapaa-aikaa tai unelmiesi ura!

 

 

Raha on väline, sinulle merkityksellisiin asioihin!

 

 

Raha on resurssi elämässämme, emme voi kiistää sen tärkeyttä, mutta raha itsessään on väline, joka käsissämme oikein ohjattuna muuttuu mahdollisuuksiksi ja lisääntyväksi merkityksellisyydeksi omassa elämässä.

 

Olen selvittänyt ajatusten, tunteiden sekä toimintamme vaikutuksia talouteen ja vastaavasti taloudellisen tilanteen vaikutuksia hyvinvointiimme.  Taustani ansiosta minulla on erinomainen ymmärrys muutoksen tukemisen keinoista ja mitä aidosti mielessämme ja toiminnassamme tulee tapahtua, jotta muutos onnistuu.

 

Taustani ansiosta työterveyteen erikoistuneena hyvinvoinnin asiantuntijana käsittelen talouden teemoja inhimilliset lähtökohdat, tilanteet ja arvot huomioiden. Se mikä on tuottavin, ei läheskään aina ole inhimillisesti paras, eli sinulle merkityksellisin!

 

Taustani työterveyshoitajana on näyttänyt myös talouden moninaiset roolit elämässämme aina perhevapaiden, opiskelun, työkyvyn, alanvaihdon kuin eläkkeenkin suhteen.

 

Pääkanavani vaikuttajana on Instagram, joissa jaan ajatuksiani päivittäin taloudellisen hyvinvoinnin kokonaisuudesta oman kasvun ja heikkouksienikin kautta sekä tietoa talouden hallinnasta ja taloudellisen hyvinvoinnin kehittämisestä erityisesti ruohonjuuritasolla ja arkitalouden kautta.

 

Olen myös konkreettisesti tukemassa ja luomassa toimivia yksilötalouden ratkaisuja ja keinoja sopeuttaa omaa toimintaa erilaisiin, muuttuviinkin elämäntilanteisiin. Esimerkiksi asiakkaani ovat onnistuneet kehittämään valmennusten avulla nettovarallisuuttaan tuhansia euroja muutamissa kuukausissa olemassa olevilla tulovirroilla. Muutoksella on edetessään valtava voima.

 

Olen muun muassa kouluttanut alanvaihtoa suunnittelevia oman talouden muovaamiseen tavoitteille sopivalle tasolle sekä kannustanut ja auttanut satoja ihmisiä kokemaan parempaa taloudellista hyvinvointia ja suunnittelemaan omaa talouttaan paremmin. Talouden hallinnalla on työtäni tarkastellen positiivisia vaikutuksia aina omaan hyvinvointikokemukseen saakka. Lisäksi peilaan toimintaani vahvasti näyttöön perustuvaan tietoon muun muassa muutoksesta, voimavarakeskeisestä toiminnasta ja vahvuuksista. Jokainen ansaitsee vahvan taloudellisen itsetunnon.

 

Esikoiskirjani ilmestyi kesäkuussa 2022. MoneyMindfulness -muutoksen työkirja pureutuu tutkittuja menetelmiä hyödyntäen muutokseen ja sen edistämiseen nimenomaan talouden näkökulmasta. Tieto yksin ei sitouta muutokseen.

 

Vaikka pidän sijoittamista ja säästämistä erittäin tärkeänä kokonaisuutena, oman talouden hallinta alkaa oman toiminnan tunnistamisesta ja kulutussuhteen sekä rutiinien muuttamisesta. Oman itsetunnon vahvistamisella ja tarpeiden tunnistamisella on niin ikään keskeinen rooli toiminnassamme ja tavoitteiden saavuttamisessa.

 

Säästäminen tai sijoittaminen eivät teknisenä toimintana takaa sitä, että raha voidaan pitää säästössä tai sijoituksissa. Kakku tulee leipoa ensin, jotta se voidaan kuorruttaa, sen vuoksi painotan perusasioiden viilaamiseen, oman toiminnan ymmärtämiseen sekä ajattelun ja toiminnan muutokseen kokonaisvaltaisesti.

 

Mitä tahansa tunteita raha sinussa herättääkään, autan sinua saavuttamaan toivomasi ja tavoittelemasi taloudellisen hyvinvoinnin tilan. Kehitetään yhdessä taitojasi niin, että voit säästää ja kokea taloudellista vahvaa itsetuntoa, valjastaa taloutesi mahdollistamaan merkityksellisiä asioita ja unelmiesi toteutumista, riippumatta missä olet nyt.

 

 

Rahataidoilla on suurempi merkitys taloudelliseen tasapainoon, kuin tuloilla. Autan sinua lähemmäs MoneyMindfulness, hyvinvoivan talouden tilaa.

Onko sinulla kysyttävää, lähetä viestiä!

1 + 5 =

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!