Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Vuoden 2020 perheemme kulurakenne

mennessä | 11.12.2020 | Blogi, Rahabalanssi-blogi | 0 Kommenttia

Joulukuu lähentelee loppuaan ja ajattelin koota hieman yhteenvetoa perheemme kuluista vuoden 2020 aikana. Puolison yksityisyyden kunnioittamiseksi tuon esiin vaan perheen yleisiä kuluja sekä omia kulujani.

Olen ollut vuonna 2020 äitiyslomalla 1.6.2020 saakka. Tämän jälkeen pidin kertyneet kesälomat puolison ollessa isyyslomalla. Heinäkuussa jäin hoitovapaalle, eli kotihoidon tuelle. Molemmat perheen lapset ovat kotihoidossa, eli hoitomaksuja ei mene isommastakaan lapsesta.

Koska tuloni ovat merkittävästi pienemmät hoitovapaalla kuin äitiyslomalla osallistun tuloihin suhteutettuna perheen yhteisiin kuluihin. Käytännössä olemme jakaneet tämän niin, että puoliso hoitaa asumisen kulut sekä vakuutukset ja minä lasten menot sekä ruokamenoista suurimman osan.

Suosin menoissa menojen vuosisuunnitelmaa. Ikään kuin vuosikelloa. Lasken siis kaikki kulut koko vuodelle ja jaan sen 12 kuukaudelle, jolloin voin budjetoida joka kuukauden menot tasasummilla, vaikka menot eivät maksuun tulisikaan joka kuukausi.

Tällä idealla yleinen kulurakenteemme on seuraavanlainen:

 • Asuminen (sis asuntolaina, vastike, vesi, sähkö, sähkön siirto, kotivakuutus, netti), vakuutukset (henkivakuutukset, matkavakuutukset, lasten terveysvakuutukset, tapaturmavakuutukset, autovakuutus) sekä autovero ovat vuositasolta kuukausittaiseksi muutettuna 1300 €/kk. Tosiasiallisesti summa kerryttää yhteiselle lainanhoitotilille puskuria pikkuhiljaa.
 • Remppasäästö (tuleviin kunnostustarpeisiin jne) 100 € / kk (<- tämä on tauolla, kunnes tuloni taas kasvavat)
 • Polttoaineeseen menee 60€ / kk
 • Ruokaan budjetoimme perheelle 400 € / kk.
 • Muihin tarpeellisiin kuluihin (taloustarvikkeet, hygienia ja puhdistusaineet jne) 50 € / kk.
 • Lasten menoihin (vaipat, vitamiinit, vaatteet jne, summa sisältää isomman lapsen kerhomaksun) 50 € / kk.

Omat:

 • Humputteluun budjetoin itselleni (herkut, kahvilat ja ravintolat jne) 50 € / kk
 • Omat menot/ tarpeet (lääkkeet, hankinnat, ulkonäkö jne) 50 €/ kk
 • Säästäminen/sijoittaminen 100-150 €/ kk

Tällä hetkellä puoliso on etätyössä, joten hänellä ei mene työmatkakuluja lainkaan. Yllä oleva kulurakenne on perusrakenne. Tiukemman paikan tullen pärjäisimme 2000 € kuluilla. Tähän summaan olen myös mitoittanut puskurin.

Tosiasiallinen oma budjettini on karkeasti seuraavanlainen:

 • Ruoka 200 € (mieheltä loput)
 • Talousmenot 50 €
 • Lapset 50€
 • Minä (humputtelu ja tarpeet) 100 €
 • Sijoittaminen 100 €
 • Säästö (käyttösäästöt, puskuri kasattu) 40 €

Tämä budjetti on rakennettu hoitovapaan tuloille, eli kotihoidon tuki + korotus toisesta alle kouluikäisestä + lapsilisä eli n 540 € nettotulot. Puoliso siis kattaa polttoaineen, asumisen menot, puolet ruuasta ja omat laskunsa. Puolison osuus yhteisistä menoista on siis 1560 €. Hänelle jää loppu osa tuloistaan säästettäväksi ja sijoitettavaksi ja humputeltavaksi.

Kaikkiaan asumisen kustannuksemme ovat mainituista menoista alle 1000 €, joka on kolmannes minimi nettotuloista. Tuloihin nähden maltilliset elinkustannuksemme siis mahdollistavat talouden ylijäämäisyyden myös minun tulojeni ollessa pienet.

Tämän vuoden aikana olen:

 • saanut tuloja nettona kaikkiaan 16 370 € (sisältää palkan, vuokratulot, lapsilisät, vanhempainraha, kotihoidon tuen)
 • säästänyt ja/tai sijoittanut 7 559 €
 • Olen säästänyt / sijoittanut 46 % tuloistani. Tässä huomiona, että osa säästöistä on säästetty myöhempään käyttöön. Elokuussa en saanut lapsilisän lisäksi lainkaan tuloja, joten säästin ennakkoon tätä varten ja käytin säästöjäni. Osa säästöistä on mennyt yrityksen perustamiseen.
 • Ostanut ruokaa n 2 400 €
 • Maksanut asumiskuluja ja yhteisiä laskuja n 3 850 €
 • Ostanut vaippoja n 360 €
 • Ostanut vaatteita/tarvikkeita itselle / lapsille 124 €
 • Käynyt ravintolassa/ kahvilassa/ herkutellut 900 €
 • Kuluttanut itseeni  ja muuhun, palvelut, kauneudenhoito, lääkkeet, vitamiinit, taloustarvikkeet jne. 1 177 €

Yleisenä totean kuluistani tällä hetkellä, etten käytä alkoholia, enkä tupakoin, minulla ei ole tällä hetkellä maksullisia harrastuksia. Olen tavoitteellisesti säästänyt alkuvuodesta, jotta voin olla hoitovapaalla hyvän puskurin turvin. Sittemmin perustin yrityksen 2020 syyskuussa, johon investoin säästöjäni.

Kirjoittelen myöhemmin ensivuoden budjettisuunnitelmaa ja omia tavoitteitani. Tavoitteenani on voida aloittaa palkan maksu itselleni vuonna 2021, jonka myötä voin kasvattaa osuutta perheen yhteisistä kuluista ja vastaavasti sijoittaa ja säästää enemmän. Myös päivähoito tulee nostamaan ensivuoden kuluja n 290 € / kk, kun isompi aloittaa päivähoidon. Meiltä menee maksimimaksut päivähoidosta.

Millainen sinun vuoden 2020 kulurakenne?

 

 

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Jenna Mattila

Mottoni on "ei ne isot tulot vaan tietoiset menot". Olen 32-vuotias vaimo, yrittäjä ja sijoittaja sekä hifisti pihi kotiäiti.

Uutta blogissa

Arkisto

Raha on resurssi, jota tietoisesti ohjaamalla saat elämääsi aidosti merkityksellisiä asioita lisää. Oli se sitten vapaa-aikaa tai unelmiesi ura! 

Raha on väline, sinulle merkityksellisiin asioihin!

Raha on resurssi elämässämme, emme voi kiistää sen tärkeyttä, mutta raha itsessään on väline, joka käsissämme oikein ohjattuna muuttuu mahdollisuuksiksi ja lisääntyväksi merkityksellisyydeksi omassa elämässä.

Olen selvittänyt ajatusten, tunteiden sekä toimintamme vaikutuksia talouteen ja vastaavasti taloudellisen tilanteen vaikutuksia hyvinvointiimme.  Taustani ansiosta minulla on erinomainen ymmärrys muutoksen tukemisen keinoista ja mitä aidosti mielessämme ja toiminnassamme tulee tapahtua, jotta muutos onnistuu.

Taustani ansiosta työterveyteen erikoistuneena hyvinvoinnin asiantuntijana käsittelen talouden teemoja inhimilliset lähtökohdat, tilanteet ja arvot huomioiden. Se mikä on tuottavin, ei läheskään aina ole inhimillisesti paras, eli sinulle merkityksellisin!

Taustani työterveyshoitajana on näyttänyt myös talouden moninaiset roolit elämässämme ja sen haastekokemusten haittavaikutukset aina perhevapaiden, opiskelun, työkyvyn, alanvaihdon kuin eläkkeenkin suhteen. 

Pääkanavani vaikuttajana on Instagram, joissa jaan ajatuksiani päivittäin taloudellisen hyvinvoinnin kokonaisuudesta oman kasvun ja heikkouksienikin kautta sekä tietoa talouden hallinnasta ja taloudellisen hyvinvoinnin kehittämisestä erityisesti ruohonjuuritasolla ja arkitalouden kautta.

Olen myös konkreettisesti tukemassa ja luomassa toimivia yksilötalouden ratkaisuja ja keinoja sopeuttaa omaa toimintaa erilaisiin, muuttuviinkin elämäntilanteisiin. Esimerkiksi asiakkaani ovat onnistuneet maksamaan valmennusten avulla velkoja tuhansia euroja muutamissa kuukausissa olemassa olevilla tulovirroilla. Muutoksella on edetessään valtava voima.

Olen muun muassa kouluttanut alanvaihtoa suunnittelevia oman talouden muovaamiseen tavoitteille sopivalle tasolle sekä kannustanut ja auttanut satoja ihmisiä kokemaan taloudellista mielenrauhaa ja suunnittelemaan omaa talouttaan paremmin. Talouden hallinnalla on työtäni tarkastellen positiivisia vaikutuksia aina omaan hyvinvointikokemukseen saakka. Lisäksi peilaan toimintaani vahvasti näyttöön perustuvaan tietoon muun muassa muutoksesta, voimavarakeskeisestä toiminnasta ja vahvuuksista. Jokainen ansaitsee vahvan taloudellisen itsetunnon.

Esikoiskirjani on tulossa kesäkuussa 2022 MoneyMindfulness -muutoksen työkirja, joka pureutuu tutkittuja menetelmiä hyödyntäen muutokseen ja sen edistämiseen. Tieto yksin ei sitouta muutokseen.

Vaikka pidän sijoittamista ja säästämistä erittäin tärkeänä kokonaisuutena, oman talouden hallinta alkaa oman toiminnan tunnistamisesta ja kulutussuhteen sekä rutiinien muuttamisesta.

Säästäminen tai sijoittaminen eivät teknisenä toimintana takaa sitä, että raha voidaan pitää säästössä tai sijoituksissa. Kakku tulee leipoa ensin, jotta se voidaan kuorruttaa, sen vuoksi painotan perusasioiden viilaamiseen, oman toiminnan ymmärtämiseen sekä ajattelun ja toiminnan muutokseen kokonaisvaltaisesti.

Mitä tahansa tunteita raha sinussa herättääkään, autan sinua saavuttamaan toivomasi ja tavoittelemasi taloudellisen hyvinvoinnin tilan. Kehitetään yhdessä taitojasi niin, että voit säästää ja kokea taloudellista vahvaa itsetuntoa, valjastaa taloutesi mahdollistamaan merkityksellisiä asioita ja unelmiesi toteutumista, riippumatta missä olet nyt.

Rahataidoilla on suurempi merkitys taloudelliseen tasapainoon, kuin pelkillä tuloilla. Autan sinua lähemmäs MoneyMindfulness, hyvinvoivan talouden tilaa. 

Autan sinua näkemään mahdollisuuksia ja rakentamaan vahvan väylän merkityksellisempää elämää ja arkea kohti!

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!