Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

200 eurolla terveellistä kotiruokaa kuukaudeksi kolmelle

mennessä | 20.5.2019 | Blogi, Rahabalanssi-blogi | 4 Kommentit

Säästöhaaste vastaanotettu

Meillä on menossa toukokuun säästöhaaste ja tavoite oli saada 200 € riittämään kahdelle aikuiselle ja 1,5 v taaperolle ruokaan kuukaudeksi. Olen siis itse taaperon kanssa kotona ja mies käy töissä. Puoliso ottaa eväät mukaan, joten tuo summa kattaisi kaiken ostamamme ruuan. Aiemmin ruokaan on mennyt n. 500 €/kk, kun herkut laskee mukaan.

Taustaa löytyy Instagramin tallenetuista tarinoista, jos enemmän kiinnostaa, mutta lyhyesti kerrottuna innostus on lähtenyt bongaamastani Instagramin säästöhaastesta. Olen myös tiedostanut, että raskausaikana herkkuihin menee valtavasti rahaa (107 € minulla huhtikuussa eli 20 % tuloistani 🤢). Herkkujen osalta asetin ostolakon, mutta sokeria ym. voin ostaa ja leipoa itse.

Nyt jo iso osa toukokuusta on takana ja olen itsekin hämmästynyt, että pärjäämme tuolla budjetilla, ja olemme syöneet terveellistä ja ravitsevaa ruokaa. Kasviksia ja hedelmiä/marjoja menee päivittäin itsellä ainakin se 500 g. Meillä syödään aika paljon kasvisruokia (myös ennen haastetta) ja maitotuotteet ovat pääosin laktoosittomia. Taapero juo kauramaitoa.

Olen ollut tosi fiiliksissä tämän onnistumisesta ja jatkan haastetta/tavoitetta. Tavoite siis käyttää max. 250 €/kk ruokaan, mutta mieluummin tuo 200 €. Olen aidon yllättynyt, että tämä oikeasti onnistuu!! 💪💪 Vaatii vaan hyvää suunnittelua ja miettimistä, ja isoja satseja ruokaa kannattaa tehdä kerralla. 😊

Suunnittelusta toteutukseen

Oleellista on suunnittelu. Kannattaa miettiä koko viikon ruokailut kerralla, kun on hetki aikaa istua alas. Ruokaa kannattaa tehdä 2-3 päiväksi eli 4-6 annosta kerrallaan, jolloin joka päivä ei tarvitse kokata. Kannattaa miettiä kokkauspäivä/-päivät ennakkoon valmiiksi, samoin kauppapäivä. Kaupassa käynti kerran viikossa säästää aikaa.

Kun on viikon ruokalista mietitty niin sen jälkeen onkin kauppalistan tekeminen kaikkien raaka-aineiden sekä välipalojen ym. osalta. Kauppalistaa tehdessä katso jääkaappiin, mitä siellä on ja kuinka paljon. Muista tarkistaa päiväykset, ettei mene roskiin mitään. Käy läpi samalla kuivakaappi; onko tarve täydentää esim. pastaa, riisiä. Pakastin on hyvä aina tsekata, tarviiko vaikka pakastemarjoja. Ja kannattaa kaappeja katsoa tietysti jo ruokalistaa suunnitellessa, jotta tuotteet kiertää, myös pakastimesta.

Kauppapäivänä kauppaan: Prismassa ja Lidlissä me käydään eniten. Molemmissa käyn joka viikko. Lidlistä otan mm. maitotuotteita, kotimaisia lihoja ja joitain hevi- sekä kuiva/säilyketuotteita, mitkä on siellä halvempia. Prisman hinnat näkyy Foodie-nettisivujen kautta. Saatan puhelimella googlata vaikka ”vehnäjauho foodie” niin näen, kummassa tämä on halvempaa. Tästä kahden kaupan suosimisesta ei varmaan monien eurojen hyötyä kuitenkaan koidu, joten jos kävisimme vain yhdessä kaupassa, kävisin Prismassa, sillä Lidlistä en saa kaikkea tarvittavaa.

Kokkauspäivänä (meillä yleensä sunnuntaisin) teen kaksi eri ruokaa, joista syödään koko väki 3-4 päivää. Sitten torstaina teen jälleen kaksi isoa satsia, joista syödään loppuviikko. Viikonloppuna on tarjolla usein ”koottuja teoksia” esim. sunnuntaisin vähän mitä on jäljellä, jotta syödään vanhoja tehokkaasti pois. Jos ruokaa tulee liikaa, laitan sen pakastimeen, ettei se pilaannu.

Yksi itselle tärkeä juttu on ettei hävikkiä tule. Mikään ei saa mennä huonoksi. Meillä esim. leipä pakastetaan, ettei se homehdu ja sulatetaan mikrossa kun syödään, tai sitten otan aamulla pari leipää sulamaan. Itse tekeminen on AINA halvinta.

Terveellinen kotiruoka ja lautasmalli

Täysipainoinen kotiruoka on aina suhteessa paljon einesannosta halvempi ja terveellisempi! Lautasmallia kannattaa suosia, eli 1/4 lautasesta on proteiinia, 1/4 on hiilaria ja 1/2 kasviksia.

Juomana meillä on vesi/kalsiumpitoinen juoma kuten maito, piimä tai kauramaito. Maitoa ei tarvitse juoda joka aterialla kalsiumin tarpeen tyydyttämiseksi. Jos käyttää raejuustoa, jogurttia, rahkaa tms. niin noin 7 dl maitotuotetta (vastaa 800 mikrog kalsiumia) on riittävä päiväannos aikuiselle. Eli 2 lasia maitoa, jogurttiannos (n 2 dl) ja raejuusto aterialla on aika sopiva. Suomalaiset käyttää maitotuotteita keskimäärin turhankin paljon siihen nähden, että se heikentää raudan imeytymistä, jolloin raudan saanti voi jäädä riittämättömäksi. Myös proteiinia saadaan keskimäärin todellista tarvetta enemmän (etenkin lapset, mutta myös aikuiset, jos ei erityinen tarve esim. lihasten kasvatuksen vuoksi).

Ruokaa sopiva annos on aikuiselle monesti 300-400 g riippuen ruuan energiasisällöstä ja ”raskaudesta” eli vaikkapa keittoa tulee aina vähän enemmän. Moni ottaa koko lautasellisen lasagnea, vaikka 1/2 lautasellista lasagnea + 1/2 lautasellista kasviksia on sopiva määrä. Tietysti lapsen ruuan syömistä ei tule sinänsä rajoittaa, mutta aikuisella tämä on aika hyvä annoskoko. Fyysinen aktiivisuus toki vaikuttaa!

Leipä ja herkut kannattaa mahdollisuuksien mukaan tehdä tosiaan itse. Ja ostaa raaka-aineet tunnistettavana ja ”aitoina”. Tästä hyvänä esimerkkinä maustamaton jogurtti, johon lisätään esim. marjoja, hedelmää, itse tehtyä tai kaupan sokeritonta sosetta.

Mehut ovat kalliita herkkuja ja niideen hyödyt ovat oikeasti onnettomat. Marja tai hedelmä sellaisenaan syötynä sisältää kuidut, joita mehussa ei ole ja näin ollen ruoka täyttää vatsaa, eiävätkä kalorit ole niin ”tyhjiä”. Suun terveydelle mehu on jopa haitaksi, jos sitä juodaan janojuomana. Vesi on janojuomana paras. (Tai vaikka soodastreamilla hapotettu maustamaton hanavesi).

Mitä meillä syödään?

Aamupalaksi meillä on oikeastaan aina kaurapuuro. Lounas ja päivällinen on aina kunnon ruokaa, paitsi joskus ruokaisa salaatti tai vaikka riisipuuroa, mutta meillä ei korvata kunnon ruokia leivällä tms. Välipalana on esim. jogurttia/rahkaa ja hedelmää/marjoja tai leipää. Itselle riittää välipalaksi joskus pelkkä hedelmä. Kun syö kunnon ruokaa hyvin, ei tarvita isoja välipaloja. Iltapalaksi sitten on esim. leipää, puuroa, jogurttia tai munakasta.

Meillä syödään paljon kasvisruokia. Tässä joitakin perusruokia:

 • Linssilasagne
 • Tofu-/papuwok
 • Keitot (kana, jauheliha, liha)
 • Soijarouhemakaronilaatikko
 • Soijarouhebolognese ja pasta
 • Kanakastike ja riisi
 • Pizza
 • Kana, falafel tai lihapyörykät ja muusi/pasta/riisi
 • Linssipata
 • Pataruuat
 • Uunijuurekset ja liha tai kasvislisuke
 • Pinaattiletut
 • Ruokaisat salaatit
 • Hernekeitto
 • Kaalilaatikko
 • Laatikkoruuat
 • Kiusaukset
Maapähkinävoi on todella helppo tehdä itse. Tämä on vähän blondia, mutta paahtamalla lisää on värikin tummempi.

 

Ihan loistava apuväline on Aikataito Oy:n ruoka-arki kalenteri, joka auttaa muistamaan ja suunnittelemaan valmiisiin pohjiin ja seuraamaan kuluja. Itselle sain kalenterin yhteistyönä käyttööni ja olen älyttömän tyytyväinen. Tuote palvelee tarkoitustaan!

Löydät paljon lisää aiheesta Instagramissa!

 

 • Jenna Mattila

4 Kommentit

 1. Nimetön

  Moi! Luin iltalehdestä sun onnistuneesta säästöprojektista. Tää on tosi mielenkiintoista! Olen itsekin nyt kotiäiti ja ruokailemassa säästäminen on ollut jo pitkään tavoitteeni. Alle 300 euron per kk en ole todellakaan vielä päässyt eikä se tulekaan onnistumaan, koska on useampia raaka-aineita ja ruokailutapoja, joista emme ole vielä valmiita luopumaan (sunnuntaibrunssi, tuoremehut, mehukeitot..) mutta tämä sinun onnistumisesi todella innosti tavoittelemaan pienempiä ruokakuluja 🙂 kiitos! Laitan blogisi seurantaan.
  – A

 2. Jenna.ma.ma

  Hei A!

  Hienoa kuulla, että saat inspiraatiota!

  Nämä ovat valintoja, enkä usko tai katso, että tuo meidän käyttämämme summa on kuitenkaan se oleellisin asia. Oleellista on tietoinen kuluttaminen sekä suunnitelmallisuus niin taloudenhoidossa kuin ruokakuluissakin 👌😊

 3. Ekonomimmi

  Kiitos kivasta blogista ja resepteistä ja säästövinkeistä 🙂
  Ruokapuolella olen itse raskauden aikana alkanut syömään enemmän lihatuotteita. Alkuraskaudessa ihan teki mielikin ja olen ajatellut, että on ihan hyväksi sikiön kehityksellekin. Vähän jopa stressaa ajatus, että söisin liikaa soijatuotteita raskauden aikana. Estrogeenin vuoksi siis soijan kokonaisvaltaisuutta välttelen.. Enemmän sitten kaurakermaa, maitojugurttia ja ihan maitoa käyttänyt nyt teen/murojen /puuron kanssa..

 4. Jenna.ma.ma

  Kiitos kommentistasi 😊

  Soija onkin ikuisuuskysymys haittojen ja hyötyjen suhteen. Tutkimuksia on puolesta ja vastaan. Ruokavalioni oli viime vuonna vegaaninen ja tätä kävin ravitsemusterapeutin kanssa läpi, kun imetin esikoista. Nykytiedom mukaan soijaa voisi hänen mukaansa käyttää jopa päivittäin. Mutta nämä ovat tottakai jokaisen omia valintoja! Minullekin tuli itseasiassa raskauden alussa liha ja juustohimot, joka muuttikin ruokavalion takaisin sekaruuaksi. Uskon jossain määrin kehon viisauteen pyytää tarvitsemansa.

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Jenna Mattila

Mottoni on "ei ne isot tulot vaan tietoiset menot". Olen 32-vuotias vaimo, yrittäjä ja sijoittaja sekä hifisti pihi kotiäiti.

Uutta blogissa

Arkisto

Raha on resurssi, jota tietoisesti ohjaamalla saat elämääsi aidosti merkityksellisiä asioita lisää. Oli se sitten vapaa-aikaa tai unelmiesi ura! 

Raha on väline, sinulle merkityksellisiin asioihin!

Raha on resurssi elämässämme, emme voi kiistää sen tärkeyttä, mutta raha itsessään on väline, joka käsissämme oikein ohjattuna muuttuu mahdollisuuksiksi ja lisääntyväksi merkityksellisyydeksi omassa elämässä.

Olen selvittänyt ajatusten, tunteiden sekä toimintamme vaikutuksia talouteen ja vastaavasti taloudellisen tilanteen vaikutuksia hyvinvointiimme.  Taustani ansiosta minulla on erinomainen ymmärrys muutoksen tukemisen keinoista ja mitä aidosti mielessämme ja toiminnassamme tulee tapahtua, jotta muutos onnistuu.

Taustani ansiosta työterveyteen erikoistuneena hyvinvoinnin asiantuntijana käsittelen talouden teemoja inhimilliset lähtökohdat, tilanteet ja arvot huomioiden. Se mikä on tuottavin, ei läheskään aina ole inhimillisesti paras, eli sinulle merkityksellisin!

Taustani työterveyshoitajana on näyttänyt myös talouden moninaiset roolit elämässämme ja sen haastekokemusten haittavaikutukset aina perhevapaiden, opiskelun, työkyvyn, alanvaihdon kuin eläkkeenkin suhteen. 

Pääkanavani vaikuttajana on Instagram, joissa jaan ajatuksiani päivittäin taloudellisen hyvinvoinnin kokonaisuudesta oman kasvun ja heikkouksienikin kautta sekä tietoa talouden hallinnasta ja taloudellisen hyvinvoinnin kehittämisestä erityisesti ruohonjuuritasolla ja arkitalouden kautta.

Olen myös konkreettisesti tukemassa ja luomassa toimivia yksilötalouden ratkaisuja ja keinoja sopeuttaa omaa toimintaa erilaisiin, muuttuviinkin elämäntilanteisiin. Esimerkiksi asiakkaani ovat onnistuneet maksamaan valmennusten avulla velkoja tuhansia euroja muutamissa kuukausissa olemassa olevilla tulovirroilla. Muutoksella on edetessään valtava voima.

Olen muun muassa kouluttanut alanvaihtoa suunnittelevia oman talouden muovaamiseen tavoitteille sopivalle tasolle sekä kannustanut ja auttanut satoja ihmisiä kokemaan taloudellista mielenrauhaa ja suunnittelemaan omaa talouttaan paremmin. Talouden hallinnalla on työtäni tarkastellen positiivisia vaikutuksia aina omaan hyvinvointikokemukseen saakka. Lisäksi peilaan toimintaani vahvasti näyttöön perustuvaan tietoon muun muassa muutoksesta, voimavarakeskeisestä toiminnasta ja vahvuuksista. Jokainen ansaitsee vahvan taloudellisen itsetunnon.

Esikoiskirjani on tulossa kesäkuussa 2022 MoneyMindfulness -muutoksen työkirja, joka pureutuu tutkittuja menetelmiä hyödyntäen muutokseen ja sen edistämiseen. Tieto yksin ei sitouta muutokseen.

Vaikka pidän sijoittamista ja säästämistä erittäin tärkeänä kokonaisuutena, oman talouden hallinta alkaa oman toiminnan tunnistamisesta ja kulutussuhteen sekä rutiinien muuttamisesta.

Säästäminen tai sijoittaminen eivät teknisenä toimintana takaa sitä, että raha voidaan pitää säästössä tai sijoituksissa. Kakku tulee leipoa ensin, jotta se voidaan kuorruttaa, sen vuoksi painotan perusasioiden viilaamiseen, oman toiminnan ymmärtämiseen sekä ajattelun ja toiminnan muutokseen kokonaisvaltaisesti.

Mitä tahansa tunteita raha sinussa herättääkään, autan sinua saavuttamaan toivomasi ja tavoittelemasi taloudellisen hyvinvoinnin tilan. Kehitetään yhdessä taitojasi niin, että voit säästää ja kokea taloudellista vahvaa itsetuntoa, valjastaa taloutesi mahdollistamaan merkityksellisiä asioita ja unelmiesi toteutumista, riippumatta missä olet nyt.

Rahataidoilla on suurempi merkitys taloudelliseen tasapainoon, kuin pelkillä tuloilla. Autan sinua lähemmäs MoneyMindfulness, hyvinvoivan talouden tilaa. 

Autan sinua näkemään mahdollisuuksia ja rakentamaan vahvan väylän merkityksellisempää elämää ja arkea kohti!

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!