Rahabalanssi®

Säästäminen, budjetointi, rahataidot, sijoittaminen 

Millainen oli oma talousvuoteni 2022?

mennessä | 21.12.2022 | Blogi, Rahabalanssi-blogi

Yritykseni tavoite ja status vuodelle 2022

 

Yksi mielenkiintoisimpia asioita on aina pysähtyä tarkastelemaan kuluneen vuoden onnistumisia ja kehitystä. Erityisen kiinnostavaa on palata aikaisempiin kirjoituksiin omista tavoitteista, niin henkilökohtaisen talouden kuin yrityksenkin osalta. Tässä vaiheessa minun on myönnettävä, että olen toiminut kaksi vuotta yrittäjänä ja ensimmäinen kunnollinen vuosisuunnitelma minulla on laadittu nyt vuodelle 2023. Voin siis sanoa, että olen tehnyt. Paljon. Ja välillä myös epäolennaisia asioita.

 

Kannattaa lukea kirjoitukseni hieman yli vuoden takaa Ensimmäinen tilikausi yrittäjänä: Tavoitteena kuukausi palkallista kesälomaa ja kannattava toiminta. Kirjoituksessa kirjoitan muun muassa näin:

 

Minulle ei sovi taloudellinen epävarmuus. Kun aloitin yrittäjänä, tavoitteet oli vaatimattomat. Aloitin sivutoimisesti kotiäitinä ja tarkoitus oli saada kulut peittoon. Laskin sauhusi jo hyvän aikaa ennen firman perustamista, kuten yltä huomaat. Minkä verran tuli säästää, jotta saa alkukassaa. Ja miten saada tulovirtaa jo ensimmäisestä kuukaudesta alkaen.

 

Kun aloitin yrittäjänä olin erittäin hyvä tarkastelemaan sitä mitkä käyttöresurssit ovat. Kuitenkin tuntui hyvin vaativalta ajatella miten aidosti tuloja voisi saada kehitettyä siten, että tuloja tulee kuukausittain yli 4000 euroa yritykselle. Ottaen huomioon, että vielä perustamisvaiheessa myyntikuukausi saattoi olla 400 –  500 euron suuruinen. Mistä siis rakentaa kymmenkertainen kasvu, kun myynti ja markkinointi tuntuu todella vaikealta ja kankealta?

 

Kirjoitin tekstissä myös näin:

 

Siirryin kesällä täysipäiväiseksi ja siitä päivästä saakka olen maksanut itselle palkkaa. Viivan alle jää jatkuvasti rahaa. Tiedän, että vaikka hoitaisin vain olemassa olevat asiakkaan loppuun, tulovirtaa on useammalle kuukaudelle. Vaikka en tekisi mitään muuta. Sen sijaan, että jokainen kuukausi tarvitsen useamman tuhannen euron myynnin, varmistaakseni kasvun ja kehityksen, riittää nykytilanne joksikin aikaa. Se jos mikä tuo taloudellista mielenrauhaa.

 

Vaikka henkilökohtainen talouteni on yritykseni varassa, eikä lomarahoja tai loma-ajanpalkkaa tule vakiona, tulen viettämään ensi kesänä koko heinäkuun lomalla. Näen ja tiedän jo nyt sen olevan täysin mahdollista, oman taloudellisen hyvinvoinnin suunnitelman avulla.

 

Edelleen selkeä oman yrityksen taloudellisen hyvinvoinnin suunnitelma on auttanut näkemään ja hahmottamaan, että yrityksen pohjakassa on pitänyt. Ensimmäisen tilikauden tulos oli noin  8 000 euroa ja liikevaihto noin 28 000 euroa. Tiedot ovat osakeyhtiöllä julkisia ja ne löytyvät täältä. Vuoteen 2022 ponnistin siis tietoisena loma-ajan mahdollisuudesta ja suunnitelmasta, että starttiraha ja 1 200 euron palkka kattavat kuluni reilusti. Se oli lohdullista.

 

Henkilökohtainen talous vuodelle 2022.

 

Joulukuussa 2021 syntymäpäiväni tietämillä nettovarallisuuteni oli noin 67 822 euroa. Nettovarallisuudesta sijoitusvarallisuuden osuus oli 35 997 euroa, käteisvarojen 3 115 euroa ja asunnon netto-osuuden 28 707 euroa. Vertailuna vuoden 2020 joulukuuhun kasvua oli tullut huikeat 18 722 euroa. Iso osa kasvusta oli ilmatäytteiset sijoitukset, eli huikea kurssinousu. Kuten olemme huomanneet, ilmat on sittemmin alkaneet purkautua.

 

Vuoden 2020 joulukuussa varallisuuteni jakautui seuraavasti: Sijoitusvarat 18 423 euroa, käteinen 5 979 euroa ja asunnon netto-osuus 24 707 euroa. Sijoituksiin olin vuoden 2021 pumpannut kaiken ylimääräisen rahana mutta todellista vauhtia tuli kurssinoususta.

 

Tällä taustalla laadin itselleni vuoden 2021 lopussa sijoitustavoitteita. Lue Neljässä vuodessa + 70 000 € sijoituksiin?. Tavoitteenani siis on saavuttaa 100 000 € sijoitussalkku ennen kuin täytän 36 vuotta. Jutussa seuraavat:

 

Onneksi rahaa ei ole tarpeen yksin säästää, vaan raha toimii myös apunani tehden tuottoa! Hieman toisella tavalla pilkottuna tavoitteeni on omistaa sijoituksia (14.12. mennessä)

  • 2022: 47 060 €
  • 2023: 61 427 €
  • 2024: 80 127 €
  • 2025: 101 336 €

 

Vuoden 2022 tavoitteen toteutumisessa oli huomioitu laskennallisesti 7 % vuotuinen tuotto sekä henkilökohtainen kuukausittainen sijoitussumma sekä yritykseni kautta tapahtuva rahastosijoittaminen. Tuolloin sijoitin yrityksessäni noin 200 euroa kuukaudessa ja henkilökohtaisesti noin 500 euroa kuukaudessa.

 

Voin jo tässä vaiheessa todeta jääneeni useammalla tuhannella eurolla vuoden tavoitteestani. Vuodelle 2022 tuli asioita, joita en kyennyt ennakoimaan.

 

Hatusta heitetty 45 tuhatta

 

Hyvin aikaisessa vaiheessa vuotta 2022 totesin tarvitsevani reilumpaa jarruttamista. Olin tammi-helmikuussa todella ylikuormittunut ja väsynyt. Palauduin erittäin heikosti ja kaiken korona-ajan kotona kykkimisen jälkeen koin olleeni kriisissä ja vankilassa kotona. Tein töitä työhuoneestamme käsin, jota jaoimme puolisoni kanssa.

 

Helmikuun alussa 2022 tajusin tarvitsevani kodin ulkopuolisen työskentelytilan. Nopealla googlauksella pienetkin työtilat Hyvinkäällä näyttivät olevan vuokraltaan jopa 500 euroa kuukaudessa. Koska työssäni en vaadi laitteistoja tai luonani ei käy säännönmukaisesti asiakkaita pohdin mahdollisuutta asuinhuoneiston vuokraamiseen.

 

Olin 2021 vuonna koittanut saada pankista sijoitusasuntolainaa, mutta silloin en saanut lainalupausta. Syynä oli tulotasoni, eli kotiäitinä vain muutaman satasen tulot. Aika oli ennen kuin siirryin täysipäiväisesti yrittäjäksi ja aloin palkan maksun. Pohdin tätä vaihtoehtoa uudelleen. Ensimmäinen tilikausi oli vahvistumassa ja se oli tavoitteeni mukaan voitollinen.

 

Lähestyin aiheesta uudelleen pankkia ja löysinkin kiinnostavan asunnon.  Pankin kanssa käynnistyivät lainaneuvottelut. Päivitin tähän liittyen yritykseni liiketoimintasuunnitelmaa sekä vuoden 2022 taloustavoitteita. Näissä olin määritellyt yritykseni liikevaihdoksi 45 000 euroa. Summaan suhtauduin kuitenkin skeptisesti, vaikka paperilla se vaikutti mahdolliselta sekä realistiselta.

 

Liiketoimintasuunnitelmaan pääasialliseksi tulolähteeksi olin kirjannut valmennustyön, sisällöntuotannon sekä verkkovalmennukset/-tuotteet. Pääasiallinen painotus oli valmennustyössä.

 

 Tappiollisia osakekauppoja

 

Koska alkuvuonna ajatukset vuodesta 2022 muuttuivat ja tarve työtilalle oli suuri, jo perhesuhteidenkin vuoksi, tuli minun päästää irti sijoitustavoitteistani. Tämä oli  henkisesti yllättävänkin haasteellista ja kipuilin asian kanssa. Tarvitsin käteistä asuntolainan saamiseksi, sillä osakesalkkuni tai rahastosalkkuni vakuusarvo oli pienempi kuin tarvittava lisävakuussumma asuntoon. Koska olin asuntoa ostamassa yksin, tuli minun vakuuksienkin suhteen laittaa käsi taskuuni, eikä perheen puskurista ollut iloa.

 

Kuten tiedämme helmikuusta alkoivat kurssit laskea voimakkaammin Venäjän hyökättyä Ukrainaan, kuitenkin laskua oli kursseissa jo vuoden vaihteesta. Tammikuussa sijoitussalkkuni arvo oli laskenut jo 1 500 euroa joulukuun huipusta. Helmikuun puolivälissä tein suursiivousta salkkuuni, kun ajatus asunnon hankinnasta alkoi näyttää mahdolliselta, vaikka lainalupausta odottelin edelleen. Realisoin erityisesti kasvuyhtiöitä, korkeamman riskin sijoituskohteita (kryptosijoituksia) sekä rahastojani ja säästin vakaita ja säännöllistä tuottoa maksavia yhtiöitä salkussani.

 

Myin sijoituksiani kaikkiaan 9 700 euron edestä ja tein myynneillä joitain satasia tappiota. Tammikuussa 2021 sijoitussalkkuni oli noin 35 618 euroa ja helmi-maaliskuun taitteessa 25 897 euroa. Sijoitusportfoliooni pomppasi myös asuntovarallisuus, sain asunnon itselleni työhuonekäyttöön ja henkilökohtaiset kuluni nousivat 35 % aiemmasta.

 

Taloudellinen stressi

 

Olin juuri tekemässä asuntokauppoja, kun sota oli alkanut. Pian kauppojen jälkeen aloin kokemaan stressiä ja ahdistusta. Tunteisiin vaikuttivat vahvasti maailman tilanne sekä samanaikaiset terveyshaasteet, joiden hoitaminen kustansi minulle kuukaudessa 300-500 euroa. Käytännössä vuoden 2022 säästö- ja sijoitusosuus ohjautuivat suoraan kuluihin. Samaan aikaan starttirahan loppuminen alkoi häämöttää ja korkotason nousun keskustelu yltyä.

 

Vuoden 2022 aikana olen stressannut hetkittäin taloudellisesta epävarmuudesta, vaikka reaalista huolta ei ollut. Ajoittain stressi oli jopa niin voimakasta, että pohdin siirtyväni palkkatyöhön, sillä yrittäjyyteen liittyvä epävarmuus tuntui sietämättömältä. Toteutin keväällä epäonnistuneen lanseerauksen ja kohtasin puutteeni niin myynnin kuin markkinoinninkin suhteen.

 

Olin puolitoistavuotta vain luonut ja rakentanut, eikä sen jarrun painaminen ollut helppoa. Vaikka luovuus on ihanaa, se on myös kuormittavaa luoda jatkuvasti uutta ja seuraavaa. Niinpä otin itselleni yrittäjyysvalmentajan, jonka ohjauksella toivoin saavani kirkastettua sitä, mihin aikani käytän ja mihin energiani kannattaa suunnata. Muistan olleeni huolissaan tämän yli 2 000 euron palvelun maksamisesta, mutta uskaltauduin luottamaan sen kantavuuteen.

 

Yli 12 tuhannen euron kuukausimyynti

 

Vielä vuosi sitten tähän aikaan en kyennyt näkemään tilannetta, jossa 10 000 euron kuukausimyynti toteutuu. Oikeastaan en nähnyt edes tilannetta, jossa 5 000 euron kuukausimyynti toteutuu. En yksinkertaisesti uskonut, että tällainen myynti olisi minulle mahdollista. En nähnyt asioita, mitä sellainen käytännössä aidosti itseltäni vaatisi.

 

Kun otin itselleni valmentajan, toimin hyvinkin orjallisesti ohjeiden mukaan, huolimatta omasta epävarmuudestani. Pääsin heti seuraavassa kuussa kaikkien aikojen korkeimpaan myyntiin lähes 5 000 euroon. Kesäkuu 2022 oli historiallinen omalla yrittäjyystaipaleellani, sillä myyntini kapusi jopa 12 500 euroon kuukauden aikana. Tämän jälkeen myynnit jälleen tasoittuivat, mutta tunne siitä, että mahdoton voi ollakin mahdollista on tuonut voimaa ja luottamusta!

 

Tällä hetkellä näyttää siltä, että liikevaihto vuodelta 2022 tulee olemaan noin 51-53 000 euroa, eli kasvua on ensimmäiseen tilikauteen jopa 90 %. Toisin sanoen oma osaamiseni on tuonut liikevaihtoa yhteensä 80 000 euron edestä. Väitän siis, että säästäminen kannattaa, olen kuitenkin ensimmäinen ihminen, joka on sen luonut ammatiksi.

 

Jotta lukujen takaa voisi paremmin hahmottaa sitä, mikä rahamäärä aidosti minulle päätyy, niin todettakoon, että vuonna 2021 olen saanut palkka- tai vuokratuloja yrityksestäni kaikkiaan 8 133 euroa ja nyt vuoden 2022 aikana 23 660 euroa. Summasta pidätetään vielä verot oman veroprosenttini mukaan. Yritykselleni on ensimmäisestä tilikaudesta jäänyt voittoa noin 8 000 euroa ja toisesta tulee jäämään noin 3 000 euroa, eli yrityksen kuluihin on mennyt kaikkiaan ensimmäisenä vuonna 11 867 euroa ja tämän vuoden aikana noin 26 340 euroa.

 

Työtä ja kehitettävää siis on, jotta pääsen kasvattamaan oman palkkatasoni aiemman työterveyshoitajan työn tasolle, eli 36 000 euroon vuodessa.

 

Edelleen 14.12.2025 mennessä tavoittelen 100 000 euron sijoitusvarallisuutta

 

Nettovarallisuuteni on tällä hetkellä 77 272 euroa. Se on siis kehittynyt 9 450 euroa vuodessa. Vaikka lukema on huomattavasti vähemmän kuin alkuperäinen sijoitusvarojeni kasvutavoite, olen todella tyytyväinen.

 

Vuosi 2022 on ollut vaihteleva ja vaativa monellakin tavalla. Omiin valmennuksiin tai neuropsykologille on mennyt kaikkiaan 6 000 euroa maaliskuulta. Lisäksi asuntokauppaan liittyviä kuluja on ollut noin 3 500 euroa. Uuden asunnon asuntolainaa ei ole koko asunnon arvosta, eli asunnossa on myös netto-osuutta reilu 10 000 euroa, kuitenkin rahaa on vuoden 2022 ohjautunut käytännössä oman jaksamisen ja toimintani tukemiseen sekä itseni hoitamiseen ja kehittämiseen liittyviin asioihin lähes 20 000 euroa.

 

Olen äärimmäisen kiitollinen, että olen näihin asioihin pystynyt panostamaan. Täytyy myös todeta, että olen syväanalyysin kautta tarkastellut omaa yrittäjyyttäni suurennuslasin kanssa. Olen myös oppinut huomaamaan mikä on itseni kannalta kestävää.

 

Minulle itseeni ”sijoittaminen” ei ole ominaista. Olen se pihi, joka ennemmin säästää kuin panostaa. Kuitenkin jokainen tapaaminen terapeutilla tai valmentajan kanssa on tuonut valtavasti lisää rauhaa, selkeyttä, luottamusta sekä hyvää oloa itseni kanssa. Olen oman työni ja omien asiakkaideni kautta saanut nähdä miten iso hyöty valmennuksella voi olla, mutta tänä vuonna olen todella kokenut sen myös itse. Nyt ymmärrän vieläkin paremmin asiakkaideni kokemuksia!

 

Tällä hetkellä sijoitusvarallisuutta on 39 753 euroa (josta asunnon netto-osuus 10 500 euroa), käteinen 4 604 euroa ja oman kodin netto-osuus 32 914 euroa.

 

Siitä, miten aion saavuttaa hieman alle kolmessa vuodessa noin 60 000 euroa sijoitusvarallisuutta kerron lisää vuoden 2023 tavoitteiden yhteydessä. Nyt on aika clousata vuosi 2022!

 

Vuoden viimeinen maksuton workshop/ webinaari T0 29.12. klo 13.00-15.00

Pääset tekemään pala palalta ohjatusti oman taloutesi kehityssuunnitelmaa!

Tule siis saamaan käyttöösi hyödyllistä tietoa siitä miten luot kehitystä ja kasvua varmistavan konkreettisen suunnitelman. Pääsy myös 2023 vuoden henkilökohtaisiin valmennuksiin!

Ilmoittaudu tästä (tallenne tulee ilmoittautuneille katsottavaksi 31.12.2022 saakka)

 

HUOM! Vuoden 2023 henkilökohtaisista valmennuspaikoista on enää puolet jäljellä, tutustu tästä ja laita hakemus! 

 

 

 

 

0 kommenttia

Jenna Mattila

Taloudellisen hyvinvoinnin asiantuntija, tietokirjailija ja kouluttaja, jonka missiona on saada taloudellisen hyvinvoinnin näkökulma osaksi kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin määritelmää ja tarjota tukea ja keinoja vahvistaa tätä yhteiskuntatasolla.

Uutta blogissa

Miksi veroista pitäisi kiinnostua?

Miksi veroista pitäisi kiinnostua?

Verot ovat mielikuvassa monesti kankea, tylsä ja pakollinen paha. Samalla verotus on aihe, joka koskettaa aivan jokaista ja jokaisen arkea niin tuloverotuksen, pääomatuloverotuksen kuin arvonlisäveronkin puolesta. Kaikkeen missä raha liikkuu liittyy verotus.  ...

lue lisää

Arkisto

Onko sinulla kysyttävää, lähetä viestiä!

11 + 7 =

Paranna taloudellista hyvinvointiasi

Ota taloutesi haltuun!